Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dieta dla osób z cukrzycą


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1
sabia

sabia

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 141 postów
Bez względu na to czy mamy styczność ze zdrową czy z chorą osobą dieta, powinna być urozmaicona i lekkostrawna ale przede wszystkim zdrowa. Posiłki powinno zawierać mało tłuszczu, dużo węglowodanów; białko oraz błonnik, witaminy i związki mineralne.

Ograniczenia wynikające z tej choroby dotyczą przede wszystkim spożywania cukrów prostych obecnych w owocach i słodyczach, gdyż ich spożywanie prowadzi do szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Nie należy również jeść tłuszczów nasyconych oraz pić alkoholu.

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego należy zastąpić roślinnymi, ale w niewielkiej ilości, np. olejem.

Posiłki, które spożywają diabetycy nie mogą powodować dużych wahań stężenia glukozy we krwi. W leczeniu dietetycznym bardzo ważne jest jedzenie o stałych porach. Cukrzyk wstrzykujący insulinę powinien spożywać około pięć – sześć posiłków dziennie, ich liczba zależy od rodzaju stosowanej insuliny i prowadzonego o trybu życia. Porcje powinny być małe.

W cukrzycy typu 2, leczonej doustnymi tabletkami , częstość podawanych posiłków jest zwykle mniejsza. Istotne jest również to, w jaki sposób dania są przygotowywane. Niewskazane są potrawy smażone i odsmażane.

Zaleca się gotowanie w wodzie, na parze, grillowanie lub pieczenie w folii aluminiowej i duszenie. Warzywa i produkty zbożowe najlepiej gotować na półtwardo, gdyż rozgotowane szybciej podnoszą poziom glukozy we krwi. Jarzyny i owoce najlepiej jeść na surowo.
Osoby, które przestrzegają diety, uprawiają sport i kontrolują masę ciała, nie mają problemów z utrzymaniem prawidłowego stężenia glukozy we krwi.



...



...






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych