Dieta jaką należy stosować przy niewydolność wątroby i nerek opiera się głównie niskobiałkowa. Spożywanie białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego jest niedopuszczalne. Ograniczone jedzenie soli, a ilości płynów pod kontrolą. Zaleca się spożywanie fruktozy tj. miodu i owoców. Dieta powinna dostarczać tyle energii, węglowodanów i tłuszczu ile dla ludzi zdrowych.
Wymienię tu produkty spożywcze, z których jedzenia należy zrezygnować przy tej chorobie:
-z produktów zbożowych: mąki żytniej, pieczywa razowego i żytniego, grzanek smażonych na tłuszczu, potraw z mąki smażonej i odsmażanej, kaszy gryczanej i płatków owsianych
-wszelkich potraw zasmażanych, odsmażanych i zapiekanych
-sera tłustego, topionego, żółtego
-kwaśnej i tłustej śmietany
-masła topionego, smażonego, solonego
-wszystkich tłuszczów nasyconych: słoniny, smalcu, boczku, margaryny
-jajek smażonych na tłuszczu
-tłustego rodzaju mięsa(baraniny, wieprzowiny, dziczyzny)
-wszystkich potraw mięsnych smażonych, duszonych i pieczonych z tłuszczem
-tłustych ryb (np. halibut, karp powyżej 1 kg, śledź, węgorz, makrela)
-wszystkich ryb smażonych, duszonych i pieczonych z tłuszczem; wędzonych, marynowanych oraz z kawioru
-przypraw: pieprzu, musztardy, gałki muszkatołowej, imbiru, ziela angielskiego oraz liści laurowych
- warzywa: grochu, fasoli, soczewicy, brukselek, kalafiora, zielonego groszku; kapusty i ogórków; ostrej papryki, cebuli, czosnku
- z potraw zawierających ziemniaki: pod postacią smażoną, odsmażaną; frytki, placki ziemniaczane; kluski oraz kopytka
- wszystkich grzybów pod każdą postacią
- desery: tłustego ciasta, tortów, kremów, bitek śmietany, lodów, czekolady, pralinek, cukierków w czekoladzie, chałwy, słodyczy zawierające tłuszcze i używki
- z napoi: kakao, kawa ziarnista, gorąca czekolada, mocna herbata, napoje alkoholowe
Czego nie wolno jeść przy tej chorobie
Rozpoczęty przez
sabia
, wtorek, 21 maja 2013 - 16:59
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych