Skocz do zawartości

Zdjęcie

Potrawy ze szpinakiem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1
sabia

sabia

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 141 postów
Witam ^^ Dzisiaj podczas porządków w ogródku okazało się, że nasz szpinak aż się prosi o zjedzenie i chciałabym was zapytać czy macie jakieś sprawdzone przepisy na dania ze szpinakiem i w miarę mało skomplikowane, z góry dzięki :chef:



...



...



#2
Czarnula9

Czarnula9

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 69 postów
nalesiki ze szpinakmiem :clap2: a zeby bylo mega dietetycznie, to nalesniki robisz z maki pelnoziarnistej :-)

#3
sabia

sabia

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 141 postów
ok dzięki za propozycje, też do farsz ze szpinaku dodajesz czosnek jak w większości przepisów?

#4
Czarnula9

Czarnula9

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 69 postów
a owszem :-) duuuzio czosnku :clap2:

#5
sonja

sonja

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 14 postów
pesto szpinakowe :)
- Makaron razowy penne – szklanka
- Olej z pestek winogron – 3 łyżki
- Szpinak
- Czosnek
- Orzechy włoskie – kilka sztuk
- Parmezan – łyżka

Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż będzie al dente. Przecedzamy i nie przelewamy zimną wodą, zeby się połączył z sosem.
Za pomocą blendera miksujemy orzechy, czosnek, liście szpinaku, stopniowo dodając olej do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy delikatnie z makaronem

#6
neva

neva

    Nie?mia?ek

  • Members
  • 7 postów
Skoro mowa o szpinaku :) ja również dodam swój przepis.
Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem i serem feta.
Robię je na mące pszennej pełnoziarnistej LUBELLA - wychodzą minimalnie ciemniejsze, ale wiem że sa zdrowe i tzw dietetyczne - bo podobnie jak ciemne pieczywo, mają mnóstwo witamin i minerałów.
Robię na patelni naleśniki - nigdy nie leję oleju rzepakowego na patelnię w dużych ilościach, tylko za każdym razem smaruje patelnię pędzelkiem
Przepis:
Podsmażyć szpinak na patelni z rozdrobnionym czosnkiem, następnie zdjąć z patelni i wymieszać szpinak z serem. Do szpinaku można dodać mleko lub jogurt, podsmażyć do zredukowania płynu.Ułożyć nadzienie na naleśnikach i zawinąć je w ruloniki. Naleśniki ze szpinakiem włożyć do piekarnika i zapiekać przez 15 min w temp. 180 stopni.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych