Gotowanie na parze
Rozpoczęty przez
doradca
, poniedziałek, 14 października 2013 - 01:39
#1
Napisano pon, 14 paź 2013 - 01:39
Łatwo zauważyć, ze w XXI wieku coraz więcej osób troszczy się o swoje zdrowie, zaczyna ćwiczyć, zdrowo się odżywiać, po prostu dbać o siebie. I tu pojawia się zagadnienie zdrowego gotowania. Wiele sposobów uzyskuje w tym zakresie pozytywne opinie, jednak bezspornie największą rzeszę fanów zdobywa gotowanie na parze.
Wbrew pozorom nie jest to nowa technika sporządzania potraw, wręcz przeciwnie, jest praktykowana od dawna. Jednakże postęp techniczny spowodował jej niezwykłą popularyzację. Nieskomplikowane urządzenia pozwalają nam w zdrowy sposób przygotować pełnowartościowe posiłki, które w procesie obróbki termicznej nie tracą właściwości odżywczych, szczególnie chodzi tu o witaminy, których można bardzo łatwo „pozbyć się” podczas tradycyjnego gotowania. Współczesne urządzenia parowe składają się z kilki pięter, co pozwala w czasie od kilku do kilkudziesięciu minut przygotować cały obiad.
Nic dziwnego, że jest to trend obecny w coraz większej ilości domów. Przygotowanie nie wymaga szczególnego wysiłku, jedzenie praktycznie przyrządza się samo po umieszczeniu w urządzeniu a dodatkowo wszystko jest bardzo zdrowe i pożywne. Jedynie smak potraw podlega dyskusji. Oczywiście po wyjęciu z urządzenia można wszystko odpowiednio przyprawić ziołami czy podlać sosem, jednak bez tych dodatków smak jedzenie nie porywa serc.
Wbrew pozorom nie jest to nowa technika sporządzania potraw, wręcz przeciwnie, jest praktykowana od dawna. Jednakże postęp techniczny spowodował jej niezwykłą popularyzację. Nieskomplikowane urządzenia pozwalają nam w zdrowy sposób przygotować pełnowartościowe posiłki, które w procesie obróbki termicznej nie tracą właściwości odżywczych, szczególnie chodzi tu o witaminy, których można bardzo łatwo „pozbyć się” podczas tradycyjnego gotowania. Współczesne urządzenia parowe składają się z kilki pięter, co pozwala w czasie od kilku do kilkudziesięciu minut przygotować cały obiad.
Nic dziwnego, że jest to trend obecny w coraz większej ilości domów. Przygotowanie nie wymaga szczególnego wysiłku, jedzenie praktycznie przyrządza się samo po umieszczeniu w urządzeniu a dodatkowo wszystko jest bardzo zdrowe i pożywne. Jedynie smak potraw podlega dyskusji. Oczywiście po wyjęciu z urządzenia można wszystko odpowiednio przyprawić ziołami czy podlać sosem, jednak bez tych dodatków smak jedzenie nie porywa serc.
...
...
#2
Napisano śro, 05 sie 2015 - 23:39
#3
Napisano wto, 30 sty 2018 - 19:19
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych