Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dietetyczne przepisy na dania light - 24 przepisy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1
doradca

doradca

    Administrator

  • Moderators
  • 226 postów
Zamieszczam poniżej przepisy kulinarne na dania dietetyczne.

Spis treści:

Kusząca sałatka owocowa
Sałatka z pomidorów i papryki
Sałatka z kalafiorem i groszkiem
Sałatka z pieczarek
Tiramisu Light
Sałatka ze szpinaku nowozelandzkiego
Knedle ze śliwkami
Pieczone jabłka
Koktajl mleczno-owocowy
Dorsz z oliwkami
Sałatka bananowa
Orientalna sałatka owocowa
Ryżowe kotleciki
Ryż z groszkiem i serem
Sałatka z kukurydzą i papryką
Sałatka z oliwkami i serem feta
Surówka z marchewki i ogórków
Jajecznica z boczkiem
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
Zupa koperkowa z ryżem
Mrożona lemoniada z miodem
Sałatka z oliwkami i kukurydzą
Zupa koperkowa z ziemniakami
Gotowany dorsz z papryką






Kusząca sałatka owocowa

Dołączona grafika

Dla tych, którzy przechodzą przez ciężką dietę owocową proponuję przygotowanie prostej lecz bardzo smacznej sałatki owocowej.

Składniki:
• spora garść świeżych malin,
• jagody,
• jabłko,
• dwa banany,
• melon (polecam kantalupę).

Przygotowanie:
• Melon kroimy na pół i usuwamy pestki, po czym kroimy na drobniejsze części.
• Banany tniemy na plasterki.
• Analogicznie postępujemy z jabłkiem.
• Na koniec wszystkie składniki łączymy.

A nie mówiłem, że bardzo proste?
Smacznego!














Sałatka z pomidorów i papryki

Dołączona grafika

Dieta śródziemnomorska oferuje praktycznie nieograniczone ilości przepisów na sałatki, które możemy przygotować zgodnie z jej jadłospisem. Dziś omówimy prostą sałatkę, której przyrządzenie powinno zająć kilkanaście minut.

Składniki:
• sałata lodowa,
• kilka czerwonych i żółtych pomidorów,
• dwie czerwone papryki,
• kilka łyżek oliwy z oliwek,
• szczypta soli.

Przygotowanie:
• Sałatę lodową myjemy i obywamy z niej liście, które kładziemy na dnie miski.
• Pomidory kroimy na większe kawałki, a paprykę na paseczki po czym przesypujemy do pomidorów.
• Sałatkę oblewamy oliwą i dosypujemy sól, po czym mieszamy.
• Odstawiamy na kilkanaście minut.

Smacznego!














Sałatka z kalafiorem i groszkiem

Dołączona grafika

Sałatkę z kalafiora i groszku znajdziemy w bardzo wielu dietach, jak np. niskobiałkowej, Andersona czy hollywoodzkiej.

Składniki:
• jeden kalafior,
• seler naciowy,
• puszka groszku,
• pół cebuli,
• 10 dag żółtego sera,
• śmietana nisko-tłuszczowa 9% lub jogurt naturalny,
• suszone zioła.

Przygotowanie:
• Kalafior obgotować w solone wodzie i rozdrobnić (nie może być zbyt miękki).
• Obrać i posiekać cebulę oraz seler.
• Żółty ser pokroić na kawałeczki.
• Wszystko pomieszać a następnie dodać śmietanę nisko-tłuszczową i suszone zioła.
• W razie potrzeby doprawić odrobiną soli.

Smacznego!













Sałatka z pieczarek

Dołączona grafika

W jadłospisach wielu diet, jak np. diety śródziemnomorskiej czy hiszpańskiej można odnaleźć sałatkę z pieczarkami. Jak to z sałatkami bywa, czas jej przygotowania powinien zmieścić się w przedziale 10-20 minut.

Składniki:
• mały seler naciowy,
• suszona papryka chilli,
• sok cytrynowy,
• oliwa z oliwek,
• 60 dag pieczarek,
• szczypta soli.

Przygotowanie:
• Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki, po czym wrzucamy do salaterki.
• Do salaterki trafia pokrojony seler naciowy.
• Wszystko oblewamy sokiem cytrynowym i oliwą a następnie obsypujemy suszoną papryką i solą.
• Zawartość salaterki dokładnie mieszamy i zostawiamy na kilkanaście minut.

Smacznego!













Tiramisu Light

Dołączona grafika

Po zakończeniu diety odchudzającej możemy pozwolić sobie na desery, ale warto przestawić się na wersje light dotychczas spożywanych posiłków. Przepis wykonany przez naszą czytelniczkę Paulinę.

Składniki:
• serek homogenizowany naturalny 400g (np. taki z wiaderka),
• 2 żółtka,
• słodziki (2 – 4) lub płaska łyżeczka cukru waniliowego,
• herbatniki/ biszkopty – paczka,
• pół szklanki naparu z kawy rozpuszczalnej (3 łyżeczki kawy).

Przygotowanie:
• Żółtka utrzeć z tym,co słodkie (słodzik lub cukier waniliowy) i połączyć z serkiem.
• Biszkopty/herbatniki pokruszyć i zalać kawą mieszając do uzyskania jednolitej masy a następnie ostudzić.
• Na warstwie z biszkoptów układamy żółtka z serem.
• Całość można posypać używając kakao, orzechów rozdrobnionych lub bakalii.
• Studzimy w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!















Sałatka ze szpinaku nowozelandzkiego

Dołączona grafika

Szpinak nowozelandzki smakiem przypomina zwykły szpinak i potrawy przyrządza się niego w bardzo podobny sposób. Tytułowy posiłek jest prostym daniem, które możemy odnaleźć w jadłospisie diety niskobiałkowej.

Składniki:
• dwa ząbki czosnku,
• 200 g szpinaku nowozelandzkiego,
• odrobina oleju oliwnego.

Przygotowanie:
• Na patelni rozgrzewamy olej oliwny.
• Czosnek kroimy na drobne kawałeczki i smażymy.
• Zaraz po czosnku na patelni ląduje szpinak (osuszony).
• Po kilku minutach szpinak można przełożyć na talerz.
Warto zauważyć, że szpinak nowozelandzki nie rozpada/łamie się łatwo w czasie smażenia.

Smacznego!















Knedle ze śliwkami

Dołączona grafika]

Diety często mają wiele wspólnego z „normalnym” trybem odżywiania, czego przejawem może być obecność knedli ze śliwkami w jadłospisie diety wysokobiałkowej. Potrawa zawiera w sobie stosunkowo dużo białka za sprawą twarogu, w którym na 100 g przypada ok. 19 g białka.

Składniki:
• pół kg twarogu półtłustego i ziemniaków,
• dwa jajka,
• kilkanaście śliwek,
• 200 g mąki pszennej.

Przygotowanie:
• Ziemniaki gotujemy, solimy (około dwie łyżeczki) i ugniatamy.
• Twaróg przeciskamy przez maszynkę aby go rozdrobnić.
• Wszystkie składniki mieszamy w misce i wyrabiamy z nich nieklejące się ciasto.
• Odrywamy drobne kawałeczki ciasta, bierzemy śliwkę i formułujemy kuleczki.
• Do gotującej się wody wrzucamy ulepione knedle i gotujemy przez kilka minut po wypłynięciu ich na powierzchnie.
• W czasie lepienia można wsypywać do każdej kuleczki odrobinę cukru (o ile nie zabrania nam tego dieta).

Pozostaje nam tylko gotowanie
Smacznego!












Pieczone jabłka


Dołączona grafika

Pieczone jabłka do prosty i uniwersalny przepis, który jest obecny w jadłospisach wielu diet (np. diety niskobiałkowej i owocowej). Czas przygotowania posiłku to około 50 minut a poziom trudności jest niski.

Składniki:
• jedno jabłko,
• szczypta cynamonu,
• mała garść rodzynek,
• łyżeczka miodu.

Przygotowanie:
• Jabłko myjemy i wycinamy z niego całe gniazdo (wnętrze z pestkami).
• Do wnętrza jabłka wsypujemy rodzynki a następnie wlewamy miód i dosypujemy cynamon (opcjonalnie).
• Zawijamy je w folie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 190 stopni.
• Czekamy aż jabłko zmięknie i wyciągamy.
• Do jabłka możemy także włożyć orzechy włoskie (tak jak jest to na zdjęciu niżej) – smakuje wybornie, ale niestety może kolidować z naszą dietą.

Smacznego!













Koktajl mleczno-owocowy

Dołączona grafika

Wiele diet w swoich jadłospisach dużo uwagi poświęca wartościowym napojom, które nieraz zastępują wszystkie dania (tak jak np. w diecie cytrynowej). Na szczęście mleczny koktajl z owocami ma zastosowanie w dietach mniej rygorystycznych (np. diecie nisko-tłuszczowej), gdzie traktowany jest na szczęście tylko jako dodatek a nie niezbędny posiłek. Z pewnością uatrakcyjni on samą kurację i pokażę, że dieta to nie zawsze tylko wyrzeczenia.

Składniki:
• litr mleka, maślanki lub jogurtu naturalnego,
• dwa banany,
• 20 dag truskawek.

Przygotowanie:
• Owoce myjemy i obieramy, a następnie wrzucamy do jednego pojemnika i miksujemy przez chwilę.
• Do pojemnika z owocami wlewamy mleko, po czym kontynuujemy miksowanie.
• Koktajl wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej smakuje schłodzony).
• Do koktajlu często dodaje się także biały cukier, ale nie jest to wskazane jeżeli jesteś na diecie!

Koktajl bardzo dobrze smakuje także z dodatkiem porzeczek, jagód i malin. W sumie możliwości jest tyle co owoców, dlatego też zachęcam do eksperymentowania :)
Smacznego!











Dorsz z oliwkami
Ryby mogą uatrakcyjnić jadłospisy wielu diet. Dorsz z oliwkami znajdziemy np. w menu diety śródziemnomorskiej. Czas przygotowania posiłku to około godzina. Ilość składników które wykorzystam starczą dla minimum pięciu osób.

Składniki:
• kilkanaście pomidorów koktajlowych,
• trzy ząbki czosnku,
• pół słoika zielonych oliwek,
• jedna cytryna,
• około 80 dag dorsza bez ości,
• 100 ml oliwy z oliwek,
• łyżka stołowa posiekanego oregano,
• sól i pieprz,
• kilogram ziemniaków.

Przygotowanie:
• Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza, a w tym czasie zajmujemy się kolejnymi punktami instrukcji.
• Ziemniaki obieramy i kroimy na paseczki, po czym kładziemy je na dnie żaroodpornego naczynia i polewamy oliwą z oliwek oraz przysypujemy oregano i solą.
• Na ziemniaki kładziemy filety z dorsza, które posypujemy solą i odrobiną pieprzu.
• Przez praskę przeciskamy czosnek i dodajemy do ryby oraz ziemniaków. Dwa pozostałe wrzucamy wolno do naczynia.
• Naczynie wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.

Smacznego!










Sałatka bananowa
Diety nieraz są bardziej atrakcyjne od zwyczajnego trybu żywienia. Niektóre z nich, jak np. dieta owocowa czy dieta bananowa, zalecają spożywanie dużych ilości owoców. Przykładem dania spełniającego te „rygorystyczne” (oj bardzo) zasady jest sałatka bananowa, którą dzisiaj zaprezentuję.

Składniki:
• dwa banany,
• kilkanaście truskawek,
• dwie brzoskwinie z puszki,
• jedna mandarynka,
• połowa cytryny.

Przygotowanie:
• Banany obieramy ze skórki i kroimy na plasterki, po czym wrzucamy do salaterki.
• Wyciągamy brzoskwinie z puszki a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
• Analogicznie postępujemy z truskawkami i mandarynką.
• Mieszając składniki skraplamy sok z wyciśniętej cytryny.
• Przed jedzeniem sałatkę schładzamy w lodówce przez około jeden godziny.

Smacznego!














Orientalna sałatka owocowa
Diety pozwalają na jedzenie wielu, naprawdę wielu sałatek owocowych. Przykładem smacznego i zgodnego z jadłospisami dania jest orientalna sałatka owocowa, która stosowana jest m.in. w diecie grejpfrutowej. Czas przygotowania to koło 25 minut a podana niżej ilość składników spokojnie zadowoli cztery osoby.

Składniki:
• kilkanaście czereśni,
• 100 g winogron zielonych,
• jeden banan,
• jeden duży grejpfrut czerwony,
• kilka kawałków ananasa z puszki,
• sok pomarańczowy (wyciśnięty z pomarańczy),
• puszka liczi chińskiego,
• dwie mandarynki, trzy kiwi.

Przygotowanie:
• Mandarynki i kiwi obieramy ze skórki a następnie kroimy na kawałeczki i wrzucamy do salaterki.
• Obieramy pomarańcze i wyciskamy z nich cały sok, który trafia oczywiście tam, gdzie włożyliśmy pokrojone kiwi i mandarynki.
• Podobnie postępujemy z pozostałymi owocami – winogrona, liczi, ananas, pokrojony na plasterki banan i obrany grejpfrut wrzucamy do salaterki.
• Wszystko dokładnie mieszamy a następnie wkładamy do lodówki na około trzy godziny (można skonsumować odrazu ale ta sałatka najlepiej smakuje na zimno).
• Do sałatki można dosypać trochę cukru jeżeli ocenimy, że będzie ona zbyt kwaśna.
• Do sałatki często dodaje się także tryskawki, starte, kwaśne jabłka oraz… alkohol (o o którym oczywiście zapominamy jeżeli jesteśmy na diecie).

Byłbym zapomniał – liczi smakuje bardzo dobrze ze śmietaną lub lodami, więc to też możemy wykorzystać w naszej sałatce owocowej.

Liczi możemy nie znaleźć w każdym sklepie ale z pomocą przychodzi Internet – wystarczy poszukać odpowiednich sklepów internetowych i złożyć stosowne zamówienie. Ostatecznie możemy się obyć bez tego owocu.
Smacznego!





Ryżowe kotleciki
Diety nie muszą być straszne – w wielu jadłospisach znajdują się bardzo smaczne potrawy, tak jak ryżowe kotleciki. Samo danie jest rekomendowane np. przez dietę ryżową. Czas przygotowania posiłku to około 40 minut a koszty powinny zamknąć się w granicy 20 zł (dla 3 osóB).

Składniki:
• dwie torebki ryżu (dla trzech osóB),
• trzy jajka,
• bułka tarta,
• 10 dag żółtego sera,
• olej (jeśli nie jesteś na diecie),
• jedna cebula,
• odrobina soli i pieprzu.

Przygotowanie
• Wstawiamy kilka litrów wody i gotujemy w niej ryż (pamiętaj o dodaniu łyżeczki soli).
• Cebulę obieramy i siekamy na drobne kawałeczki.
• Ser żółty ścieramy na tarce na cienkim oczku.
• Na rozgrzanej patelni wrzucamy cebulę i intensywnie mieszając czekamy aż będzie oszklona.
• Kiedy ryż jest już gotowy to wrzucamy go do miski, do której trafia ser.
• Wszystko intensywnie mieszamy, aby wyrobić w miarę jednorodną masę.
• Kotleciki moczymy w rozbitych jajkach a następnie obsypujemy bułką tartą.
• Kotleciki są już gotowe do smażenia!

Do kotlecików można też dodać szczypiorek i inne warzywa – jeżeli jesteś na diecie ryżowej to musisz jednak pamiętać o pewnych zasadach, których nie wolno ignorować – na przykład lepiej zrezygnować ze smażenie kotlecików na oleju, można to zrobić także bez niego na teflonowej patelni.

Smacznego!









Ryż z groszkiem i serem

Ryż z groszkiem i serem jest jedną z potraw zgodną z jadłospisem diety ryżowej. Czas przygotowania tego dania to około 25 minut. Koszty związane z produktami można zamknąć w granicach 10 zł za posiłek dla dwóch osób.

Składniki:
• dwie torebki ryżu,
• jedna cebula,
• natka pietruszki,
• szczypta soli i pieprzu,
• 200 g zielonego groszku,
• litr bulionu.

Przygotowanie:
• Przygotowujemy litr wody i gotujemy bulion z torebki.
• W tym czasie obieramy i siekamy na kawałeczki cebulę, a następnie przygotowujemy patelnie na której podgrzewamy masło.
• Cebulę oraz ryż przesypujemy na patelnie i mieszamy składniki na średnim ogniu, aż cebula stanie się szklista.
• Teraz dosypujemy groszek z puszki i stopniowo dolewamy bulion warzywny, rak długo jak ryż będzie w stanie go wchłonąć.
• Zawartość patelni przesypujemy do miseczki, do której dorzucamy pokrojony w kostkę żółty ser i posiekaną natkę pietruszki.
• Całość mieszamy i doprawiamy solą.

Smacznego!










Sałatka z kukurydzą i papryką

Sałatka z kukurydzą i papryką jest smaczna i prosta wykonaniu. Przygotowanie zajmie nam około 15 minut, ale uwierz mi – warto. W jadłospisie których diet z pewnością można ją znaleźć? W diecie śródziemnomorskiej i diecie Andersona takie sałatki są na porządku dziennym.

Składniki:
• kilka liści sałaty,
• połowa ogórka,
• puszka kukurydzy,
• połowa pomidora i czerwonej papryki,
• kilkanaście czarnych oliwek,
• 10 dag żółtego sera (opcjonalnie),
• koperek.

Przygotowanie:
• Dokładnie myjemy sałatę i obrywamy kilka liści, które będą służyć jaki podstawa naszej „konstrukcji” – liście kładziemy na dno finalnego pojemnika na sałatkę.
• Pomidory i paprykę po umyciu kroimy na kawałeczki wielkości mniej więcej 3 – 5 cm długości, po czym przesypujemy do salaterki.
• Ogórek obieramy (nie jest to konieczne) i kroimy na plasterki, po czym przysypujemy do reszty składników w salaterce.
• W tymczasowym pojemniku na sałatkę dorzucamy oliwki i kukurydzę z puszki oraz pokrojony w kostkę żółty ser, po czym wszystko mieszamy, przyprawiając dosłownie szczyptą soli i pieprzu.
• Zawartość salaterki przesypujemy do pojemnika w którym wcześniej w pierwszym kroku ułożyliśmy sałatę.
• Dosypujemy odrobinę koperku.

Smacznego!








Sałatka z oliwkami i serem feta
Dieta nie musi być straszna, co udowadnia sałatka z oliwkami i serem feta. Ma ona zastosowanie np. w diecie śródziemnomorskiej i diecie Andersona. Sam czas przygotowania to około 20 minut, a przygotowanie jest bardzo proste i schematyczne – umyj, posiekaj, pomieszaj i gotowe.

Składniki:
• dwa pomidor,
• dwa małe ogórki lub jeden większy,
• ser feta,
• oliwki z puszki,
• kilka liści sałaty,
• połowa cebuli,
• szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:
• Wszystkie warzywa myjemy, po czym na pierwszy front idą ogórki, których nie obieramy (ogórek większość składników mineralnych i witamin ma w skórce) a kroimy bezpośrednio na plasterki.
• Pomidorów także nie obieramy i kroimy na tzn. ósemki.
• Cebulę dla odmiany obieramy i kroimy w krążki.
• Wyciągamy salaterkę i wrzucamy do niej wszystkie warzywa, po czym dosypujemy do niej ser feta.
• Mieszając, przyprawiamy sałatkę pieprzem i solą.
• Do sałatki oprócz wymienionych składników często dodaje się także rzodkiewki, paprykę i oliwę, które trafiają zgodnie z przedstawionym, prostym schematem.

Smacznego!










Surówka z marchewki i ogórków
Tytułową surówkę zapewne nie raz już jedliście. Jeśli jednak nie, to zapraszam do przetestowania tej bardzo prostej i całkiem smacznej potrawy. Ma ona zastosowanie w wielu dietach gdzie warzywa odgrywają znaczną rolę, jak na przykład w diecie hiszpańskiej czy diecie Andersona. Czas przygotowania to około 20 minut.

Składniki:
• 30 dag marchewki,
• 25 dag ogórków,
• koperek,
• 100 ml kwaśnej śmietany.

Przygotowanie:
• Ogórki obieramy i kroimy na drobne paseczki, po czym wrzucamy do pojemnika w którym będziemy mieszać wszystkie składniki.
• Analogicznie postępujemy z marchewką, tylko że ją zamiast kroić ścieramy na tarce na małym oczku.
• Wszystko ze sobą mieszamy i zalewamy wcześniej przygotowaną kwaśną śmietaną.
• Koperek dokładnie myjemy i siekamy na drobne kawałeczki, po czym przysypujemy nim naszą sałatkę.
• Do sałatki warto dodać odrobinę cukru, ale upewnij się na wszelki wypadek czy nie jest to sprzeczne z założeniami Twojej diety o ile jakąś aktualnie stosujesz.

Smacznego!












Jajecznica z boczkiem
Tego typu posiłki to nie jest zapewne codzienność dla osób będącej na diecie, jednakże dieta Kwaśniewskiego zaleca takie jedzenie. Czas przygotowania posiłku to około 15 minut a poziom trudności jest bardzo niski.

Składniki:
• trzy jajka (dla jednej osoby),
• pół obranego pomidora,
• plaster boczku,
• odrobina masła,
• podstawowe przyprawy – sól i pieprz.

Przygotowanie:
• Podgrzewamy patelnie i roztapiamy na niej masło.
• W tym czasie przygotowujemy boczek, który kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie aby wstępnie go przysmażyć.
• Pomidor kroimy na kawałki i dodajemy do boczku, mieszając zawartość patelni przez minutkę.
• Wlewamy jajka, dodajemy sól i pieprz, po czym intensywnie mieszamy zawartość patelni aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji.
• Dla polepszenia smaku warto też dodać cebulę (na etapie wrzucania boczku na patelnie) i przysmażać aż do osiągnięcia szklistego koloru. Sam posiłek najlepiej nadaję się na śniadanie.
Smacznego!












Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
Prezentowany przepis na pewno jest w większości z Was jest znany. Sałatka z tuńczykiem jest świetną potrawą podczas stosowania diety śródziemnomorskiej i diety wysokobiałkowej (250 gram tuńczyka zawiera około 50 g białka). Czas przygotowania to jakieś 5 – 10 minut, więc potrawa jest w sam raz na szybki, lekki lecz sycący posiłek.

Składniki:
• 250 g tuńczyka z puszki w zalewie naturalnej,
• jedno ugotowane na twardo jajko,
• kilka liści sałaty,
• ćwierć puszki kukurydzy,
• jedna łyżka śmietany,
• dosłownie jedna szczypta soli,
• jedna zielona cebula
• kilkanaście oliwek,
• kilka kawałków cytryny do ozdoby.

Przygotowanie:
• Wstawiamy wodę i gotujemy jajko na twardo.
• W czasie gotowania otwieramy puszkę tuńczyka i wrzucamy zawartość do miski, gdzie będziemy mieszać poszczególne składniki.
• Sałatę myjemy i wyrywamy kilka liści, po czym siekamy je na drobne kawałeczki.
• Analogicznie postępujemy ze wszystkimi składnikami - co da się obrać to obieramy, co da się posiekać – siekamy.
• Na końcu dodajemy śmietanę i szczyptę soli a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
• Dla ozdoby kładziemy kilka kawałeczków cytryny w centrum.
• Jeżeli jesteś na innej diecie niż te, które wymieniłem to upewnij się, czy przypadkiem posiłek nie przekroczy Twojej dziennej racji białka – w przypadku np. diety niskobiałkowej posiłek niestety tylko by zaburzył harmonogram.

Smacznego!







Zupa koperkowa z ryżem

Niedawno miałem przyjemność pisać o zupie koperkowej z ziemniakami. Dziś przygotujemy zupę dostosowaną do diety niskobiałkowej - zupę koperkową z ryżem. Sam czas przygotowania to około godzina, ale warto trochę posiedzieć w kuchni gdyż zupa może służyć nam przez kilka dni.

Składniki:
• 10 łyżek koperku siekanego,
• dwie torebki ryżu,
• łyżka mąki,
• połowa szklanki śmietany,
• sok z cytryny,
• litr rosołu wołowego.

Przygotowanie:
• Ryż wyciągamy z opakowania i wrzucamy do zagotowanej wody. Wyciągamy go po około 12 minutach i odcedzamy.
• W tym czasie możemy już zagotować rosół wołowy i wsypać łyżkę mąki. Następnie mieszamy wywar aż do zagotowania.
• Do rosołu dodajemy teraz śmietanę oraz wcześniej posiekany koperek po cym dokładnie mieszamy przez kilka minut.
• Pozostało nam tylko przyprawienie - nie używajmy soli, gdyż jesteśmy na diecie, dlatego też pozostał nam tylko sok cytrynowy, który wlewamy do zupy. Sok można kupić w sklepie lub „wytworzyć” samemu, wyciskając po prostu cytrynę.
• Nalewając zupę do talerzy dodajemy wcześniej ugotowany ryż.
W ten oto sposób przygotowaliśmy zupę dla czterech osób na jeden dzień. Same koszty powinny mieścić się w przedziale 10 – 15 zł. Jak widać można przyrządzić danie zarówno smaczne, jak i niedrogie i dietetyczne.

Do zupy możemy też dodać inne warzywa jak np. marchewkę, którą po zagotowaniu wystarczy po prostu pokroić na kawałeczki i wrzucić do gotującej się zupy. Praktycznie różnych odmian zupy może być tyle co pomysłów, a więc zachęcam do kreatywności :)

Smacznego!






Mrożona lemoniada z miodem
Dla wielu z nas mrożona lemoniada to po prostu zwyczajny napój. Dla osób przechodzących właśnie przez dietę cytrynową jest to jeden z głównych składników nowego jadłospisu (chociaż ciężko nadać mu to miano bo co to za jadłospis bez jedzenia).

Składniki:
• jedna cytryna,
• kilka łyżeczek miodu,
• kostki lodu,
• szklanka wody mineralnej.

Przygotowanie:
• Na samym początku należy sparzyć cytrynę i obrać ją ze skórki, po czym pokroić na kawałeczki i wrzucić do szklanki z wodą mineralną. Część cytryny wyciskamy bezpośrednio do wody.
• Kto to widział całkowicie kwaśną lemoniadę? Potrzebujemy jakoś ją osłodzić, dlatego też proponuję dodać kilka łyżeczek miodu i intensywnie mieszać zawartość szklanki.
• Teraz pozostaje tylko słodzenie, które możemy przeprowadzić na dwa sposoby - albo dodać kilka kostek lodu (lub skruszony lód) zgodnie z listą składników, albo włożyć ją do lodówki na około godzinę czasu.

W taki sposób przygotowana lemoniada spełnia wymogi diety cytrynowej. Pamiętaj o tym aby zamiast miodu nie dodać cukru, na co możesz sobie pozwolić jeżeli nie jesteś na diecie.
Do lemoniady można dodać także pieprz i imbir, co jest raczej wskazane dla osób poddającej się diecie.











Sałatka z oliwkami i kukurydzą
Jak to z sałatkami bywa, także z dzisiejszą sprawa jest stosunkowo prosta - przygotowujemy składniki, mieszamy i gotowe! Sam przepis ma szczególne zastosowanie w diecie śródziemnomorskiej i jest niskokaloryczny. Sałatkę przygotujemy dla jednej osoby (w razie czego możesz pomnożyć ilość składników zachowując proporcję) a całkowity koszt powinien być z góry ograniczony 10 złotymi. Czas przygotowania to około 10 minut.

Składniki:
• kilkanaście czarnych oliwek ze słoika,
• pół puszki kukurydzy,
• szczypta pieprzu i soli,
• dwie rzodkiewki,
• 5 dag żółtego sera,
• kilka łyżek jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:
Oliwki wyciągamy ze słoika, kroimy na plasterki i wrzucamy do miseczki. Podobnie czynimy z rzodkiewkami. Ser żółty kroimy w kostkę, po czym trafia on do tego samego miejsca co oliwki. Kukurydzę przesypujemy do reszty i wszystko mieszamy. Podczas tej czynności dodajemy kilka łyżek jogurtu naturalnego (jeżeli nie jesteś na diecie, to proponuję zamiast jogurtu dodać majonez). Doprawiamy przyprawami i gotowe!

Sama potrawa od razu nadaję się do spożycia, ale jakbyś miał sporą siłę woli to proponuję włożyć miseczkę z sałatką do lodówki i poczekać kilkadziesiąt minut – na zimno smakuje lepiej.
Trochę jest przed nami tego krojenia…
Smacznego!










Zupa koperkowa z ziemniakami
Zupa koperkowa ma kilka cech, które zapewniły je popularność – prostota przygotowania, „uniwersalny” smak i samo zdrowie – zupa ma zastosowanie np. w jadłospisie diety śródziemnomorskiej. Samo danie dodatkowo jest lekkostrawne i chętnie po nie sięgają osoby kończące rygorystyczne kuracje jak dieta cytrynowa czy dieta oczyszczająca.

Składniki:
• jedna marchewka i pietruszka,
• trzy – cztery ziemniaki,
• kawałek pora i selera,
• cebula,
• czosnek,
• koperek,
• szczypta soli i pieprzu,
• jogurt naturalny lub śmietana niskoprocentowa,
• przyprawa uniwersalna,
• kawałek mięsa z kością.

Przygotowanie:
Na samym początku bierzemy się za mięso, które płuczemy i wkładamy do gotującej się wody w garnku na średnim ogniu. Marchewkę, pietruszkę oraz wcześniej przygotowany seler myjemy, dokładnie obieramy i wrzucamy do garnka z mięsem. Do wywaru dodajemy także posiekany por i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ten sam los spotka koperek, który myjemy i siekamy na drobne kawałeczki i dodajemy do gotującej się zupy, pamiętając o zostawieniu połowy „na później” (zupę posypuję się koperkiem tuż przed jedzeniem).

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osobnym garnuszku (już po około 20 minutach powinny być gotowe), do którego dodajemy pół łyżeczki soli. Po ugotowaniu ziemniaki należy pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się wywaru.
Zupę należy zabielić, dodajemy więc do niej jogurt naturalny i intensywnie mieszamy, aby rozłożyć równomiernie składniki. W czasie mieszania dobrze jest dodać przyprawę uniwersalną, pieprz i sól.

Smacznego!






Gotowany dorsz z papryką
Gotowany dorsz z papryką jest dosyć kaloryczną jak na dietę potrawą (ponad 900 kalorii), jednakże ma on zastosowanie np. w diecie wysokobiałkowej i diecie Kwaśniewskiego. Czas przygotowania nie należy do najkrótszych i wynosi około 60 minut.

Składniki:
• jeden kilogram dorsza,
• połówka cytryny,
• szczypta papryki (słodkiej o ostrej), soli i pieprzu,
• łyżeczka mąki,
• dwie cebule,
• 300 ml wywaru z warzyw,
• szklanka kwaśnej śmietany.

Przygotowanie:
Rybę musimy sparzyć wrzątkiem a następnie dokładnie wyjąć wszystkie ości i pokroić go na kawałki. Następnie dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu i odstawiamy dorsza na około 30 minut. W tym czasie podgrzewamy patelnie i smażymy posiekaną na kawałki cebulę, dodając paprykę.

Teraz jest czas na dodanie ryby i wymieszanie całości, po czym całość zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem z warzyw (zrobienie wywaru wymaga około godziny, dlatego też zakładam że wcześniej został on już przygotowany i zamrożony, a teraz wystarczy tylko rozmrozić).
Całość pozostawiamy na ogniu przez około 20 minut, po czym dodajemy śmietanę i mąkę. Intensywnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Dla smaku warto doprawić na końcu odrobiną soli.

Smacznego!


Kopiowanie, przedruk tekstów zamieszczonych na łamach serwisu http://www.Diety.pl oraz ich udostępnianie w mediach elektronicznych jak również w innej formie jest możliwe wyłącznie za pisemną zgodą właściciela serwisu.




...



...



#2
Joachim Kolar

Joachim Kolar

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 237 postów
  • LocationRzeszów

jejku jakie smaczne na zdjęciach, a tiramisu wygląda przepysznie ;) zaraz biorę się za ciasto ;)


Podjadasz w nocy? Ładka na brzuchu nie daje Ci spokoju? Sprawdź jak może pomóc Ci afrykańskie mango!Natura daje Ci siłę do walki z kilogramami. Metabolizm szybko przyśpieszy i rezultaty będą widoczne lada dzień!





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych