Skocz do zawartości

Opis diety 1200 kcal


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1
Guest_Silva_*

Guest_Silva_*
  • Guests
Dieta 1200 kcal 1 kg w ciągu 10 dni

Dieta, dostarczając organizmowi około 1200 kcal dziennie, pozwala łatwo i bez uczucia głodu schudnąć około 1 kg w ciągu 10 dni. Zapewnia organizmowi potrzebne witaminy i minerały, obfituje w cynk i witaminy z grupy B, pozwalające na zachowanie uśmiechu i "naładowanie akumulatorów". Oprócz pięciu posiłków należy wypijać dziennie 1,5-2 l wody mineralnej niegazowanej, herbaty ziołowej lub owocowej.

Trwa: 10 do 21 dni.
Odchudza : Około 1 kg przez 10 dni.
Można ją powtarzać : Co 2 - 3 miesiące.
Polecana : Wszystkim dorosłym, zdrowym osobom.
Nie wskazana dla : Dorastającej młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących.
Szczególnie bogata w : Witaminy A, E, C, B6, B12, kwas foliowy, cynk oraz błonnik.


Plan diety

1. Dzień

I Śniadanie 299 kcal
Omlet na parze z jednego jajka z 25 g dżemu niskosłodzonego śliwkowego, szklanka mleka 0,5%, mała mandarynka.

II Śniadanie 118 kcal
Kanapka z kromki (25 g) chleba razowego z 1/2 łyżeczki niskokalorycznej margaryny, plasterkiem (30 g) polędwicy i liściem sałaty, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Obiad 422 kcal
Talerz (200 ml) zupy jarzynowej, ostra sałatka z makaronem, szklanka herbaty nie słodzonej z cytryną.

Podwieczorek 81 kcal
1 średnia gruszka.

Kolacja 252 kcal
Jarzyny z grzankami, szklanka herbaty bez cukru.

2. Dzień

I Śniadanie 312 kcal
2 kanapki z chleba sitkowego (50 g) posmarowane pastą z bakłażana, sałata zielona (50 g) skropiona sokiem z cytryny, szklanka kawy zbożowej bez cukru.

II Śniadanie 121 kcal
150 ml galaretki wiśniowej.

Obiad 434 kcal
Gulasz z kurczaka z papryką, 30 g ryżu dzikiego, szklanka herbaty owocowej bez cukru.

Podwieczorek 115 kcal
Warzywa w sosie curry, szklanka herbaty owocowej.

Kolacja 150 kcal
Kanapka z kromki chleba razowego (25 g), posmarowanego łyżeczką niskokalorycznej margaryny, z serem białym chudym (50 g). Szklanka herbaty bez cukru.

Przepisy:

Ostra sałatka z makaronem
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
1/4 średniej cebuli,
1/2 małej zielonej papryki,
1 łodyga selera naciowego,
1 mała marchewka,
szczypta imbiru,
szklanka ugotowanego makaronu razowego lub graham rurki,
natka,
1/2 łyżeczki octu winnego,
1/2 łyżeczki musztardy,
1/4 odsączonej ciecierzycy z puszki,
sól, pieprz

Warzywa po umyciu i obraniu pokroić w drobną kostkę, posypać imbirem i podsmażyć na łyżeczce oliwy. Makaron włożyć do miski i wymieszać z natką, łyżeczką oliwy, octem, musztardą, ciecierzycą, dodać gorące warzywa i ponownie wymieszać.

Jarzyny z grzankami

150 g kalafiora,
50 g czerwonej kapusty,
100 g marchwi,
100 g kabaczka,
1 mała cykoria,
50 g kapusty włoskiej,
ząbek czosnku,
łyżeczka oliwy z oliwek,
kromka chleba pełnoziarnistego (25 g)

Wszystkie warzywa po umyciu i obraniu pokroić i udusić na patelni na łyżeczce oliwy. Można podlać wodą. Kromkę chleba upiec w piekarniku, grzanki pokroić i dodać do warzyw.

Pasta z bakłażana

1/2 średniego bakłażana,
1/2 łyżeczki oregano,
1 ząbek czosnku,
łyżka oliwy z oliwek,
sól, pieprz

Bakłażana naciąć nożem i piec w brytwance w piekarniku około 40 min. Po wyjęciu obrać ze skóry, posiekać na kawałki, włożyć do miski i połączyć z oregano, zgniecionym ząbkiem czosnku, oliwą i przyprawami. Mieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.

Gulasz z kurczaka z papryką

200 g piersi z kurczaka bez skóry,
łyżeczka oliwy z oliwek,
1/4 czerwonej cebuli,
łyżeczka łagodnej papryki,
200 g pomidorów,
1 ząbek czosnku,
1/2 zielonej papryki,
łyżka mąki

Kurczaka obtoczyć w mące i papryce, obsmażyć na oliwie. Dodać cebulę. Po 8 min dodać zgnieciony czosnek, pokrojone pomidory, wymieszać i zagotować. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, przybrać zieloną papryką i zapiekać około 30 min.

Warzywa w sosie curry

łyżeczka oliwy z oliwek,
1/2 cebuli,
1 ząbek czosnku,
łyżeczka curry,
1/2 małej marchewki,
1/2 szklanki bulionu warzywnego,
100 g brokułów,
1/2 małej czerwonej papryki,
1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
łyżeczka wody

Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać zgnieciony ząbek czosnku i curry i wymieszać. Dodać pokrojoną w plasterki marchew i smażyć około 5 min. Wlać bulion warzywny i gotować przez 5 min, dodać pozostałe warzywa i gotować jeszcze około 4 min. Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą, dodać do potrawy i wymieszać, po raz ostatni zagotować całość.

Źródło: zdrowie.onet.pl



...



...






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych