DOMOWE PRZETWORY
Rozpoczęty przez
becia
, poniedziałek, 30 lipca 2007 - 12:16
#21
Napisano czw, 02 sie 2007 - 17:30
SAŁATKA Z BURACZKÓW
6kg.buraczków
6 duzych cebul
6 ząbków czosnku
3 łyżki soli
zalewa
6szkl.wody
2szkl.octu
3szkl.cukru
15ziarenek pieprzu
15 = ziela angielskiego
15 = listków laurowych
ugotowane buraczki zetrzeć na tarce o duzych oczkach,cebulę i czosnek pokroić w paski, wszystko dać do miskii posolić.zalać ugotowaną ale zimną zalewąi wymieszać.
Pozostawić najlepiej na noc przykryte ściereczką .Wytworzony sok odlać do osobnych słoiczków - super gotowy barszczyk wystarczy wlać do rosołu lub wody z kostką , buraczki do słoiczków .
sok i buraczki pasteryzować 10minut.
6kg.buraczków
6 duzych cebul
6 ząbków czosnku
3 łyżki soli
zalewa
6szkl.wody
2szkl.octu
3szkl.cukru
15ziarenek pieprzu
15 = ziela angielskiego
15 = listków laurowych
ugotowane buraczki zetrzeć na tarce o duzych oczkach,cebulę i czosnek pokroić w paski, wszystko dać do miskii posolić.zalać ugotowaną ale zimną zalewąi wymieszać.
Pozostawić najlepiej na noc przykryte ściereczką .Wytworzony sok odlać do osobnych słoiczków - super gotowy barszczyk wystarczy wlać do rosołu lub wody z kostką , buraczki do słoiczków .
sok i buraczki pasteryzować 10minut.
...
...
#22
Napisano sob, 04 sie 2007 - 15:53
SAłATKA OBIADOWA
-4 kg ogórków
0,5 kg marchwi starkowanej na tarce o grubych oczkach
0,5 kg cebuli
1 kg pieczarek (obgotwać ok 20 min )
koper zielony ,przyprawy :np listek ziele
ZALEWA
-1 szkl.cukru
-1 szkl oleju
-3/4 szkl octu (resztę dopełnić wodą)
-3 łyżki soli
-1 łyżka pieprzu ziołowego
ogóry obrać ,pokroić ,posolić,odstawić na 2 godz
zlać z nich sok
na gorącą zalewę wrzucić składniki,podgotować ,włożyć do słoików,odwracać
-
-4 kg ogórków
0,5 kg marchwi starkowanej na tarce o grubych oczkach
0,5 kg cebuli
1 kg pieczarek (obgotwać ok 20 min )
koper zielony ,przyprawy :np listek ziele
ZALEWA
-1 szkl.cukru
-1 szkl oleju
-3/4 szkl octu (resztę dopełnić wodą)
-3 łyżki soli
-1 łyżka pieprzu ziołowego
ogóry obrać ,pokroić ,posolić,odstawić na 2 godz
zlać z nich sok
na gorącą zalewę wrzucić składniki,podgotować ,włożyć do słoików,odwracać
-
#23
Napisano sob, 04 sie 2007 - 17:35
shashua z tymi pieczarkami to mnie zaskoczyłaś nigdy wcześniej nie słysałam o podobnym przepisie , ciekawy , ale powiedz mi kochana czy robisz ta sałatkę i czy jest rzeczywiście godna polecenia?
#24
Napisano sob, 04 sie 2007 - 17:51
dostałam przepis od koleżanki i zrobiłam ,ale niestety,moje pieczarki były przegotowane,zbyt miękkie ,a ja wolę twardsze,żeby nie były takie rozmamłane ,marchewkę też już bym kroiła w plasterki -ogólnie dobre to i warto zrobić
ta koleżanka ma sklep spożywczy i pieczarek miała do woli ,jak jej nie szły to przerabiała
ta koleżanka ma sklep spożywczy i pieczarek miała do woli ,jak jej nie szły to przerabiała
#25
Napisano nie, 09 wrz 2007 - 17:56
szukam przepisu na sprawdzone buraczki , mam duzo i nie wiem co z nich zrobić , jak coś macie kobitki to piszcie
z góry dziękuję
z góry dziękuję
#26
Napisano nie, 09 wrz 2007 - 20:28
bardzo proszę
buraczki z papryką[/b]
7 kg ugotowanych starkowanych buraczków
11 strąków papryki
7 dużych cebul
1/2 l octu10%
2 szkl cukru
2 łyzki soli
cebule i papryke pokroić w drobną kostkę
ocet i 1/2 l wody do garnka,zagotować ,dodac papryke ,cebule sol,cukier,pieprz,ziele i listek
podgotowac 10 min ,wrzucic buraki ,gotowac 10 min ,do słoików i wekowac
ja nie wekuje tylko odwracam i zawijam,i tak stoją
becia,a jak ogóry z baniaka?
buraczki z papryką[/b]
7 kg ugotowanych starkowanych buraczków
11 strąków papryki
7 dużych cebul
1/2 l octu10%
2 szkl cukru
2 łyzki soli
cebule i papryke pokroić w drobną kostkę
ocet i 1/2 l wody do garnka,zagotować ,dodac papryke ,cebule sol,cukier,pieprz,ziele i listek
podgotowac 10 min ,wrzucic buraki ,gotowac 10 min ,do słoików i wekowac
ja nie wekuje tylko odwracam i zawijam,i tak stoją
becia,a jak ogóry z baniaka?
#27
Napisano pon, 10 wrz 2007 - 19:44
dziękuję shas za przepis, zrobię bo takich nie mam , a co do ogórów w baniakach to czekają na odpowiednią chwilę
#29
Napisano wto, 11 wrz 2007 - 17:25
buraczki z musztardą???? -pierwsze słyszę -proszę o przepisik
#30
Napisano śro, 12 wrz 2007 - 09:47
są bardzo podobne do tych z papryką, ale dużo mniej roboty
buraczki z musztardą :
4 kg ugotowanych starkowanych buraczków
ZALEWA
2 łyżki musztardy
1/2 litra wody
1 szkl octu 10%
1 i 1/2 szkl cukru
1 czubata łyżka soli
zagotować składniki zalewy,dodać buraki,podgotować 10 min
przygotować 3 łyżki mąki z 1/2 szkl wody,nawet ciut więcej,aby nie było grudek,rozbełtać,wlać do buraków zagotować, mieszać bo ma tendencje do przywierania ,do słoików,ja odwracam i nie wekuję
podaję różnie,na ciepło,albo prosto ze słoików na zimno
a listek,ziele czy pieprz dodaj w/g swojego uznania,jak lubisz
buraczki z musztardą :
4 kg ugotowanych starkowanych buraczków
ZALEWA
2 łyżki musztardy
1/2 litra wody
1 szkl octu 10%
1 i 1/2 szkl cukru
1 czubata łyżka soli
zagotować składniki zalewy,dodać buraki,podgotować 10 min
przygotować 3 łyżki mąki z 1/2 szkl wody,nawet ciut więcej,aby nie było grudek,rozbełtać,wlać do buraków zagotować, mieszać bo ma tendencje do przywierania ,do słoików,ja odwracam i nie wekuję
podaję różnie,na ciepło,albo prosto ze słoików na zimno
a listek,ziele czy pieprz dodaj w/g swojego uznania,jak lubisz
#31
Napisano czw, 20 wrz 2007 - 19:45
dzięki kochana , jutro robie te buraczki tylko mam pytanie jaka musztardę dajesz , bo jest wiele a pewnie masz jakąs już wypróbowaną
#33
Napisano śro, 16 lip 2008 - 21:05
znowu rozpoczyna się sezon na zaprawy więc wpisujcie swoje przepisy ,jestem na etapie zbierania ogórków z ogródka , mile widziane przepisiki
#34
Napisano wto, 22 lip 2008 - 19:35
Dżemik z cukinii - rewelacyjnie pyszny
5 kg cukinii
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy lub cytrynowy
Cukinie obrać i wydrążyć nasiona.Połowę cukinii pokroić w kosteczkę a drugą połowę zetrzeć na tarku o dużych oczkach.Smażyć aż zgęstnieje.Pod koniec smażenia gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier,galaretki ,kwasek i olejek.Całość smażyć jeszcze 30 minut.Nakładać do słoików i szybko zakręcać
5 kg cukinii
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy lub cytrynowy
Cukinie obrać i wydrążyć nasiona.Połowę cukinii pokroić w kosteczkę a drugą połowę zetrzeć na tarku o dużych oczkach.Smażyć aż zgęstnieje.Pod koniec smażenia gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier,galaretki ,kwasek i olejek.Całość smażyć jeszcze 30 minut.Nakładać do słoików i szybko zakręcać
#36
Napisano pon, 11 sie 2008 - 21:17
buraczki z musztardą :
4 kg ugotowanych starkowanych buraczków
ZALEWA
2 łyżki musztardy
1/2 litra wody
1 szkl octu 10%
1 i 1/2 szkl cukru
1 czubata łyżka soli
zagotować składniki zalewy,dodać buraki,podgotować 10 min
przygotować 3 łyżki mąki z 1/2 szkl wody,nawet ciut więcej,aby nie było grudek,rozbełtać,wlać do buraków zagotować, mieszać bo ma tendencje do przywierania ,do słoików,ja odwracam i nie wekuję
podaję różnie,na ciepło,albo prosto ze słoików na zimno
a listek,ziele czy pieprz dodaj w/g swojego uznania,jak lubisz
czy te buraczki z mąką nie popsuja się w słoikach
w zeszłym roku nie zdążyłam ich zrobić ale teraz chc ę wypróbować
#38
Napisano śro, 13 sie 2008 - 20:28
shashua, dziękuję ci bardzo
ja jestem bardzo chętna na ciekawe propozycje i przewaznie staram sie próbowac
,cieszę się ,że chcesz spróbować
ja jestem bardzo chętna na ciekawe propozycje i przewaznie staram sie próbowac
#39
Napisano nie, 17 sie 2008 - 19:33
KAPUSTA CZERWONA KISZONA Z JABLKAMI
1 kg kapusty
20 dag kwasnych jablek
10 dag cebuli
10dag porow
pol lyzeczki nasion kopru
5 ziaren ziela angielskiego
lyzeczka cukru
2 dag soli
Kapuste cienko poszatkowac.Jablka umyc i bez obierania pokroic w kostke.Cebule i pory oczyscic i pokroic.Wszystkie skladniki wymieszac i ulozyc w sloikach,przysypujac przyprawami.Postawic w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej.Po kilku dniach kiszonke przelozyc do miski i trzymac w niej przez kilka godzin,aby ulotnily sie olejki eteryczne.Powtornie przelozyc do sloikow,obciazyc.Po 5 dniachsloiki zamknac hermetycznie i postawic w chlodnym miejscu.Co pewien czas sprawdzac czy powierzchnia kiszonki pokryty jest sokiem.Jesli wyschla,dolac troche osolonej letniej wody.
1 kg kapusty
20 dag kwasnych jablek
10 dag cebuli
10dag porow
pol lyzeczki nasion kopru
5 ziaren ziela angielskiego
lyzeczka cukru
2 dag soli
Kapuste cienko poszatkowac.Jablka umyc i bez obierania pokroic w kostke.Cebule i pory oczyscic i pokroic.Wszystkie skladniki wymieszac i ulozyc w sloikach,przysypujac przyprawami.Postawic w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej.Po kilku dniach kiszonke przelozyc do miski i trzymac w niej przez kilka godzin,aby ulotnily sie olejki eteryczne.Powtornie przelozyc do sloikow,obciazyc.Po 5 dniachsloiki zamknac hermetycznie i postawic w chlodnym miejscu.Co pewien czas sprawdzac czy powierzchnia kiszonki pokryty jest sokiem.Jesli wyschla,dolac troche osolonej letniej wody.
#40
Napisano sob, 23 sie 2008 - 18:52
to ja zapodam przepis na sałatkę z ogórków (z kurkuma). zawsze mi wychodzi i świetnie pasuje do obiadu.
4 kg ogórków
3 czerwone papryki
6 cebul
3 ząbki czosnku
ogórki kroimy w talarki, paprykę w małe słupki, cebule w piórka a czosnek drobno siekamy. wszystko należy razem wymieszać.
zalewa:
1 litr wody
2 szklanki octu 10%
1/3 szklanki soli
2 szklanki cukru
1 łyżeczka gorczycy
1/2 opakowania kurkumy
składniki zalewy zagotować, następnie wrzucić do garnka warzywa (garnek musi być duuuuuży, lub 2 pięciolitrowe, tylko wtedy trzeba równo podzielić zalewę i warzywa)
doprowadzić do zagotowania, gotować ok 3-5 min (zależy czy chce sie twardsze czy miększe), przełożyć do słoików i pasteryzować 15 min.
4 kg ogórków
3 czerwone papryki
6 cebul
3 ząbki czosnku
ogórki kroimy w talarki, paprykę w małe słupki, cebule w piórka a czosnek drobno siekamy. wszystko należy razem wymieszać.
zalewa:
1 litr wody
2 szklanki octu 10%
1/3 szklanki soli
2 szklanki cukru
1 łyżeczka gorczycy
1/2 opakowania kurkumy
składniki zalewy zagotować, następnie wrzucić do garnka warzywa (garnek musi być duuuuuży, lub 2 pięciolitrowe, tylko wtedy trzeba równo podzielić zalewę i warzywa)
doprowadzić do zagotowania, gotować ok 3-5 min (zależy czy chce sie twardsze czy miększe), przełożyć do słoików i pasteryzować 15 min.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych