Skocz do zawartości

Zdjęcie

DOMOWE PRZETWORY


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
77 odpowiedzi w tym temacie

#21
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów
SAŁATKA Z BURACZKÓW

6kg.buraczków
6 duzych cebul
6 ząbków czosnku
3 łyżki soli

zalewa

6szkl.wody
2szkl.octu
3szkl.cukru
15ziarenek pieprzu
15 = ziela angielskiego
15 = listków laurowych

ugotowane buraczki zetrzeć na tarce o duzych oczkach,cebulę i czosnek pokroić w paski, wszystko dać do miskii posolić.zalać ugotowaną ale zimną zalewąi wymieszać.
Pozostawić najlepiej na noc przykryte ściereczką .Wytworzony sok odlać do osobnych słoiczków - super gotowy barszczyk wystarczy wlać do rosołu lub wody z kostką , buraczki do słoiczków .
sok i buraczki pasteryzować 10minut.



...



...



#22
shashua

shashua

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 11 801 postów
SAłATKA OBIADOWA

-4 kg ogórków
0,5 kg marchwi starkowanej na tarce o grubych oczkach
0,5 kg cebuli
1 kg pieczarek (obgotwać ok 20 min )
koper zielony ,przyprawy :np listek ziele


ZALEWA
-1 szkl.cukru
-1 szkl oleju
-3/4 szkl octu (resztę dopełnić wodą)
-3 łyżki soli
-1 łyżka pieprzu ziołowego


ogóry obrać ,pokroić ,posolić,odstawić na 2 godz
zlać z nich sok

na gorącą zalewę wrzucić składniki,podgotować ,włożyć do słoików,odwracać
-
Dołączona grafika Dołączona grafika

#23
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów
shashua z tymi pieczarkami to mnie zaskoczyłaś :yikes: nigdy wcześniej nie słysałam o podobnym przepisie , ciekawy :hmmm: , ale powiedz mi kochana czy robisz ta sałatkę i czy jest rzeczywiście godna polecenia?

#24
shashua

shashua

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 11 801 postów
dostałam przepis od koleżanki i zrobiłam ,ale niestety,moje pieczarki były przegotowane,zbyt miękkie ,a ja wolę twardsze,żeby nie były takie rozmamłane ,marchewkę też już bym kroiła w plasterki -ogólnie dobre to i warto zrobić

ta koleżanka ma sklep spożywczy i pieczarek miała do woli ;-) ,jak jej nie szły to przerabiała :lol:
Dołączona grafika Dołączona grafika

#25
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów
szukam przepisu na sprawdzone buraczki , mam duzo i nie wiem co z nich zrobić , jak coś macie kobitki to piszcie
z góry dziękuję :lol:

#26
shashua

shashua

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 11 801 postów
bardzo proszę
buraczki z papryką[/b]

7 kg ugotowanych starkowanych buraczków
11 strąków papryki
7 dużych cebul
1/2 l octu10%
2 szkl cukru
2 łyzki soli

cebule i papryke pokroić w drobną kostkę
ocet i 1/2 l wody do garnka,zagotować ,dodac papryke ,cebule sol,cukier,pieprz,ziele i listek
podgotowac 10 min ,wrzucic buraki ,gotowac 10 min ,do słoików i wekowac

ja nie wekuje tylko odwracam i zawijam,i tak stoją


becia,a jak ogóry z baniaka?
Dołączona grafika Dołączona grafika

#27
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów
dziękuję shas za przepis, zrobię bo takich nie mam , a co do ogórów w baniakach to czekają na odpowiednią chwilę :lol:

#28
shashua

shashua

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 11 801 postów
a buraczki z musztardą masz?
Dołączona grafika Dołączona grafika

#29
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów
buraczki z musztardą???? :yikes: -pierwsze słyszę -proszę o przepisik :lol:

#30
shashua

shashua

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 11 801 postów
są bardzo podobne do tych z papryką, ale dużo mniej roboty


buraczki z musztardą :

4 kg ugotowanych starkowanych buraczków

ZALEWA
2 łyżki musztardy
1/2 litra wody
1 szkl octu 10%
1 i 1/2 szkl cukru
1 czubata łyżka soli
zagotować składniki zalewy,dodać buraki,podgotować 10 min

przygotować 3 łyżki mąki z 1/2 szkl wody,nawet ciut więcej,aby nie było grudek,rozbełtać,wlać do buraków zagotować, mieszać bo ma tendencje do przywierania ,do słoików,ja odwracam i nie wekuję

podaję różnie,na ciepło,albo prosto ze słoików na zimno
a listek,ziele czy pieprz dodaj w/g swojego uznania,jak lubisz :-D
Dołączona grafika Dołączona grafika

#31
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów
dzięki kochana , jutro robie te buraczki :-D tylko mam pytanie jaka musztardę dajesz , bo jest wiele a pewnie masz jakąs już wypróbowaną

#32
shashua

shashua

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 11 801 postów
najlepsza jest zwykła bez dodatków ,sarepska czy inna,bo np.chrzanowa czy z miodem to raczej nie...
a w ogóle to co słychać kochana? jak dietka i co porabiasz?
Dołączona grafika Dołączona grafika

#33
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów
znowu rozpoczyna się sezon na zaprawy więc wpisujcie swoje przepisy ,jestem na etapie zbierania ogórków z ogródka , mile widziane przepisiki :-D

#34
Anusiak

Anusiak

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 12 306 postów
Dżemik z cukinii - rewelacyjnie pyszny

5 kg cukinii
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy lub cytrynowy

Cukinie obrać i wydrążyć nasiona.Połowę cukinii pokroić w kosteczkę a drugą połowę zetrzeć na tarku o dużych oczkach.Smażyć aż zgęstnieje.Pod koniec smażenia gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier,galaretki ,kwasek i olejek.Całość smażyć jeszcze 30 minut.Nakładać do słoików i szybko zakręcać
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#35
gufinka

gufinka

    Dietowa szycha

  • Members
  • 2 734 postów
Anusiak, w czwartek robię :dumbells: :strong: :dumbells:
Dołączona grafika

Viva Italia!!!

#36
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów

buraczki z musztardą :

4 kg ugotowanych starkowanych buraczków

ZALEWA
2 łyżki musztardy
1/2 litra wody
1 szkl octu 10%
1 i 1/2 szkl cukru
1 czubata łyżka soli
zagotować składniki zalewy,dodać buraki,podgotować 10 min

przygotować 3 łyżki mąki z 1/2 szkl wody,nawet ciut więcej,aby nie było grudek,rozbełtać,wlać do buraków zagotować, mieszać bo ma tendencje do przywierania ,do słoików,ja odwracam i nie wekuję

podaję różnie,na ciepło,albo prosto ze słoików na zimno
a listek,ziele czy pieprz dodaj w/g swojego uznania,jak lubisz


czy te buraczki z mąką nie popsuja się w słoikach :hmmm:
w zeszłym roku nie zdążyłam ich zrobić ale teraz chc ę wypróbować :-D

#37
shashua

shashua

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 11 801 postów
jeszcze mi się taki żaden słoiczek nie trafił zepsuty ,cieszę się ,że chcesz spróbować :lovers:
Dołączona grafika Dołączona grafika

#38
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów
shashua, dziękuję ci bardzo :lovers:

,cieszę się ,że chcesz spróbować


ja jestem bardzo chętna na ciekawe propozycje i przewaznie staram sie próbowac :chef:

#39
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
KAPUSTA CZERWONA KISZONA Z JABLKAMI

1 kg kapusty
20 dag kwasnych jablek
10 dag cebuli
10dag porow
pol lyzeczki nasion kopru
5 ziaren ziela angielskiego
lyzeczka cukru
2 dag soli

Kapuste cienko poszatkowac.Jablka umyc i bez obierania pokroic w kostke.Cebule i pory oczyscic i pokroic.Wszystkie skladniki wymieszac i ulozyc w sloikach,przysypujac przyprawami.Postawic w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej.Po kilku dniach kiszonke przelozyc do miski i trzymac w niej przez kilka godzin,aby ulotnily sie olejki eteryczne.Powtornie przelozyc do sloikow,obciazyc.Po 5 dniachsloiki zamknac hermetycznie i postawic w chlodnym miejscu.Co pewien czas sprawdzac czy powierzchnia kiszonki pokryty jest sokiem.Jesli wyschla,dolac troche osolonej letniej wody.

#40
blonniczek

blonniczek

    Pocz?tkuj?cy odchudzacz

  • Members
  • 24 postów
to ja zapodam przepis na sałatkę z ogórków (z kurkuma). zawsze mi wychodzi i świetnie pasuje do obiadu.

4 kg ogórków
3 czerwone papryki
6 cebul
3 ząbki czosnku

ogórki kroimy w talarki, paprykę w małe słupki, cebule w piórka a czosnek drobno siekamy. wszystko należy razem wymieszać.


zalewa:
1 litr wody
2 szklanki octu 10%
1/3 szklanki soli
2 szklanki cukru
1 łyżeczka gorczycy
1/2 opakowania kurkumy

składniki zalewy zagotować, następnie wrzucić do garnka warzywa (garnek musi być duuuuuży, lub 2 pięciolitrowe, tylko wtedy trzeba równo podzielić zalewę i warzywa)
doprowadzić do zagotowania, gotować ok 3-5 min (zależy czy chce sie twardsze czy miększe), przełożyć do słoików i pasteryzować 15 min.
Dołączona grafika




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych