Skocz do zawartości

Opis diety ryżowo - owocowej


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1
Guest_Silva_*

Guest_Silva_*
  • Guests
Dieta ryżowo - owocowa 1 kg w ciągu tygodnia

Dieta dostarcza około 1000 kcal dziennie i umożliwia zrzucenie około 1 kilograma nadwagi tygodniowo. Bazą diety jest ryż z owocami kończącego się lata, śliwkami, jabłkami i gruszkami. Dieta ryżowo-owocowa obfituje w białko, witaminy i minerały oraz potrzebny w odchudzaniu błonnik. Oprócz pięciu posiłków należy dziennie pić co najmniej 2 litry płynów (woda niegazowana, soki owocowe, warzywne, herbaty owocowe).

Trwa: 7 do 21 dni.

Odchudza: Około 1 kg tygodniowo.

Można ją powtarzać: Co 2-3 miesiące.

Polecana: Wszystkim dorosłym, zdrowym osobą.

Niewskazana dla: Dorastającej młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących.

Szczególnie bogata w: Witaminy A, E, C, B6, B12, kwas foliowy, białko oraz błonnik.

Plan diety:

1 Dzień

I Śniadanie 260 kcal
Ryż długoziarnisty (3 łyżki ugotowanego) ze szklanką mleka 0%, szklanka soku śliwkowego.

II Śniadanie 95 kcal
Średni banan, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Obiad 370 kcal
Filet rybny, surówka z kapusty kwaszonej (100 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Podwieczorek 99 kcal
Kubeczek (150 ml) jogurtu naturalnego bez cukru.

Kolacja 229 kcal
Sałatka wegetariańska, szklanka herbaty owocowej bez cukru.

2 Dzień

I Śniadanie 270 kcal
Ryż z bananem, szklanka kawy zbożowej bez cukru.

II Śniadanie 98 kcal
Koktajl z kefiru 2% (100 ml) i brzoskwini (100 g).

Obiad 350 kcal
Garnek warzyw, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

Podwieczorek 81 kcal
Kisiel z jabłek (150 ml).

Kolacja 200 kcal
Kotleciki ryżowe, szklanka herbaty owocowej bez cukru.

3 Dzień

I Śniadanie 249 kcal
Sałatka z owocami, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

II Śniadanie 121 kcal
Galaretka wiśniowa (150 g).

Obiad 353 kcal
Rogout z indyka, 30 g ryżu brązowego (waga przed ugotowaniem), marchewka z groszkiem (150 g), szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

Podwieczorek 217 kcal
1 duży grejpfrut (200 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Kolacja 185 kcal
Zapiekanka ze śliwkami, szklanka kawy zbożowej bez cukru.

Przepisy:

Filet rybny
150 g fileta z mintaja,
1 łyżka soku z cytryny,
sól,
1 łyżeczka musztardy lub koncentratu pomidorowego,
1 jajko,
1 łyżeczka oleju,
natka,
plasterek cytryny

Filet umyć, posolić, skropić sokiem z cytryny i posmarować musztardą lub koncentratem pomidorowym. Jajko roztrzepać, zanurzyć w nim rybę. Olej rozgrzać i na gorący włożyć rybę i resztę roztrzepanego jajka. Smażyć na małym ogniu, czasami przewracając rybę. Po usmażeniu udekorować natką i plasterkiem cytryny.

Sałatka wegetariańska

20 g ryżu brązowego,
1/2 średniej cebuli,
1 łyżeczka oliwy,
curry,
pieprz cayenne,
50 g fasolki szparagowej,
1 krążek świeżego ananasa,
50 g rzodkiewek,
1 łyżeczka wiórków kokosowych

Sos:

1 łyżeczka oleju,
sok z cytryny,
sok z ananasa,
imbir,
sól, pieprz

Cebulę obrać i posiekać, fasolkę umyć o odciąć z niej wąsy, ugotować i pokroić drobno, rzodkiewki umyć i posiekać. W rondlu na oliwie zeszklić cebulę, dodać umyty i osączony ryż, curry i pieprz cayenne, wlać wodę i gotować 25 minut. Składniki sosu wymieszać i polać nim ryż z cebulą, przestudzić i włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Fasolkę, rzodkiewki i ananasa pokrojonego w kostkę dodać do ryżu, wymieszać i ponownie całość schłodzić. Posypać wiórkami kokosowymi.

Ryż z bananem

30 g ryżu pełnoziarnistego,
1 łyżeczka niskokalorycznej margaryny,
200 ml mleka 0%,
50 g banana,
1/2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki cukru pudru,
skórka cytrynowa

W rondelku stopić margarynę, włożyć umyty i osączony ryż, chwilę smażyć, mieszając, aż w ryż wsiąknie tłuszcz. Dodać cukier, skórkę cytrynową, zalać gorącym mlekiem i gotować na wpół przykryty na małym ogniu do momentu, aż wchłonie płyn. Banana obrać i rozgnieść widelcem, połączyć z ryżem. Po wymieszaniu posypać cukrem pudrem.

Garnek warzyw

50 g wołowiny bez kości,
500 ml bulionu warzywnego,
rozdrobniony ząbek czosnku,
60 g kalarepy,
60 g marchwi,
30 g pełnoziarnistego ryżu,
60 g cukinii,
60 g bakłażana,
60 g brokułów,
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa,
natka

Warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki. wołowinę umyć i razem z czosnkiem wrzucić na gotujący się bulion. Następnie układać w garnku warstwami kalarepkę, marchew, ryż i gotować 1 godzinę, pod koniec gotowania dodać cukinię, bakłażana, brokuły, przyprawy i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu posypać natką.

Kotleciki ryżowe

20 g ugotowanego ryżu (waga przed ugotowaniem),
100 g śliwek bez pestek,
30 g cielęciny bez kości,
1/2 jajka,
sól, pieprz,
imbir,
bułka tarta,
1/2 łyżeczki oleju

Śliwki umyć i z cielęciną zemleć w maszynce, wymieszać z ugotowanym ryżem, dodać sól, pieprz, imbir i jajko. Z masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju.

Sałatka z owocami

30 g pełnoziarnistego ryżu,
50 g jabłka,
50 g pomarańczy,
50 g banana,
1 krążek świeżego ananasa,
50 g papryki czerwonej,
1 mandarynka,
mięta

Ryż ugotować na sypko, wystudzić. Owoce i paprykę umyć, obrać i pokroić na drobne kawałki. Wszystkie składniki wymieszać i udekorować listkami mięty.

Rogout z indyka

100 g piersi z indyka bez skóry,
1 łyżeczka oleju,
pół średniej cebuli,
1/4 jabłka,
1/2 zielonej papryki,
szafran,
curry

Cebulę obrać i drobno posiekać, jabłko i paprykę po umyciu pokroić w drobne kawałeczki. Pierś po umyciu pokroić i krótko obsmażyć na gorącym oleju, przesunąć na jedną stronę patelni. Dodać cebulę, jabłko, paprykę, przyprawić i dusić pod przykryciem 5-10 minut.

Zapiekanka ze śliwkami

30 g pełnoziarnistego ryżu ugotowanego na sypko,
1 suszony grzybek,
100 g śliwek bez pestek,
natka,
sok z cytryny,
1 żółtko,
2 łyżki śmietany 18%,
sól, pieprz,
1/2 łyżeczki niskokalorycznej margaryny,
1/2 łyżeczki bułki tartej

Grzybek i śliwki umyć, ugotować. Grzybek pokroić w paseczki, śliwki rozdrobnić. Ryż wymieszać z sokiem z cytryny, grzybkiem, śliwkami, posypać natką. Śmietanę roztrzepać z żółtkiem, solą, pieprzem i wywarem z grzybka lub śliwek. Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną, wyłożyć ryżem, polać przygotowaną śmietaną, posypać bułką, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut.

źródło: zdrowie.onet.pl



...



...



#2
KingaROSAS

KingaROSAS

    Pocz?tkuj?cy odchudzacz

  • Members
  • 20 postów
_____________________________________________________________________________
CHLEB RYŻOWY-IRL. ANTYCUKRZYCOWY. ♥♥♥♥♥

7.TEMAT.
CHLEB. PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA RYŻOWEGO-IRL (MINI CHLEBKI). :lol: *****

SKŁADNIKI:
Ryż biały __800g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody.

PRZYPRAWY TO:
Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.

UGOTOWANY RYŻ (MASA RAZEM 800 GRAM), WCHŁANIA WTEDY:
Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (ryż, przyprawy) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej).

DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. RYŻ, PRZYPRAWY WRAZ Z OTRĘBAMI:
I z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.

ISTOTNE:
Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2.

JEST TO EWENEMENT W SKALI KRAJU I CAŁEJ EUROPY:
Niezwykle ważna jest też wiedza z książki, pt. PORADNIK ŻYWIENIOWY CZŁOWIEKA W XXI WIEKU. W rozdziale NR 35, zamieszczono kompendium wiedzy nt: afrodyzjaki, seks, hormony, testosteron.

CHLEB RYŻOWY-IRL, STANOWI AKTUALNIE O SILNYM UKŁADZIE IMMUNOLOGICZNYM:
Organizmu człowieka. Dostarcza ogrom energii eliminującej głód dlatego; iż GLUKOZA NATURALNA w nim zawarta, stabilizuje poziom cukru we krwi, na ok. 4-5 godzin tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. Złe to, WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU. Podnoszą poziom cukru po spożyciu zbyt wysoko stymulując otyłość, również cukrzycę typu 2. To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec warto.

WAŻNE.
GLUKOZA NATURALNA; TO RYŻ, WSZYSTKIE KASZE, OWOCE, WARZYWA:
Logika myślenia, postęp i spokój. Także wypowiadanie słów, które mają merytoryczną wartość. Wskazane są produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. :roll: *****

GLUKOZA NIENATURALNA; TO MĄKA I CUKIER:
Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość. Również wypowiadanie słów, które nic nie znaczą.

TAKA KOMPOZYCJA SKŁADNIKÓW, RÓWNIEŻ KOLEJNOŚĆ PRZYGOTOWANIA:
Tj. gotowanie, a następnie pieczenie tworzą strukturę żywieniową, która w sposób zadawalający poprawia wszelkie parametry zdrowotne organizmu człowieka; a w szczególności wydolność seksualną organizmu. Wystarczy porównać: Chiny 1,2 mld ludzi, Indie 900 mln oraz wszystkie Ludy Dalekiego Wschodu; jak pracują i jak skutecznie się rozmnażają, to wszyscy wiemy. Skąd czerpią energię, to oczywiste, że z ryżu i kasz, a jaki czynią przy tym postęp cywilizacyjny, to tylko Im pogratulować.

PLUSY:
CHLEB RYŻOWY-IRL, podnosi poziom cukru po spożyciu do 26% wzrostu, tzw. NISKIE WĘGLOWODANY. Zapobiega otyłości i cukrzycy typu 2. Nie wywołuje wzdęć i nie tworzy zaparć.

MINUSY:
Aktualnie brak sklepu lub piekarni, która wytwarza i sprzedaje ten produkt.

TO ODŻYWIANIE NIE JEST DROGIE, ALE WRĘCZ WYJĄTKOWO TANIE:
Koszt 1 szt. mini chlebka to 15-20 groszy, czyli całodzienne wyżywienie 1 osoby nie przekroczy 2,00 zł. Zjadamy mniej droższych produktów, a to dlatego; że CHLEB RYŻOWY-IRL zapewnia uczucie sytości na ok. 4-5 godz. eliminując głód, gwarantuje przy tym odżywienie biologicznie wzorcowe.

PORÓWNANIE:
Chleb upieczony z mąki np. pszennej, żytniej, orkiszowej i każdej innej: zawsze stymuluje nadwagę i cukrzycę typu 2. Wzdęcia oraz zaparcia są gwarantowane. Poziom cukru po spożyciu chleba pszenno żytniego wynosi 74% wzrostu, po chlebie razowym 39%, po czystej glukozie 74%. Są to tzw. WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU, niezdrowe dla człowieka.

KONKLUZJA FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB TYPU KR-IRL, również CHLEB RYŻOWY-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

REFLEKSJA:
Każdy pacjent po operacji dostaje jako pierwszy posiłek tzw. kleik z ryżu białego oczyszczonego i wody. Biały ryż to ryż pozbawiony łupiny, czyli dalej po tzw. oczyszczeniu produkt najwyższej wartości odżywczej, podobnie jak jabłko obrane z łupiny też jest wartościowym owocem pozbawionym jedynie skórki.

P. S. JAPOŃCZYK, KIEDY PODAJE PRZEPIS NA SUSHI CZYT. SUSZI, TO MÓWI O RYBACH, WARZYWACH I INNYCH DODATKACH:
O ryżu właściwie mówi bardzo rzadko, a przecież wiadomo, że ryż stanowi 50-70% gotowego dania. Rzadko mówi o ryżu, bo dla Niego ryż w potrawie, to oczywistość.

CHLEB RYŻOWY-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

CHLEB RYŻOWY-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez ponad 1 rok. Energię biologiczną w ilości ok. 80% stanowią tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. Na turystyczne wycieczki, trasy, dalekie wyjazdy czyli: logiczna, zdrowotna konieczność. Również akcje pomocy humanitarnej.

OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
Każdy chleb wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone mini chlebki, mielimy (mikser) uzyskując tzw. okruszki czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem energii dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku / 24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego).

PRZEPIS: zamieszczony jest na stronie internetowej; 8-) *****
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/

INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon: 12 353 18 75, telefon/fax: 12 358 77 30. Info: INSTYTUT IRL KRAKÓW (Pn.-Pt. 10:00-17:00).

PRZEPIS JEST OCZYWIŚCIE DO WOLNEGO WYKORZYSTANIA:
Proszę tylko zauważyć, że treści w tym przepisie stanowią identyfikację zjawisk, które są wyewoluowane przez przyrodę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić. Wartość stanowią wyniki badań laboratoryjnych, a nie puste ciągle powtarzane frazesy, nieprawdy biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite kłamstwa. Chodzi też o to, że stale mówimy o rozszerzaniu się chorób tzw. plaga otyłości oraz plaga cukrzycy typu 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.

DLA NAS TJ. IRL KRAKÓW, OKREŚLENIE CYWILIZACJA WIĄŻE SIĘ Z PODAWANIEM LUDZIOM WIEDZY, PRAWDZIWEJ I JASNEJ:
Oraz łatwej do potwierdzenia. Dopiero wtedy mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia precyzyjną i logiczną ocenę prawd biologicznych.

MOTTO:
Mądrość człowieka polega na respektowaniu dokonań przyrody i nie zmienianiu jej zasad. Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne życie realizujemy tu i teraz. Autorem przedstawionego przepisu jest; Dr inż. Jarosław MICHAŁ, konsultant INSTYTUTU IRL KRAKÓW.

Powyższe treści dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a: jw.

7.TEMAT.
ENGLISH VERSION: http://www.instytuti...m.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

_____________________________________________________________________________




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych