Moze wstawie tu narazie jeden swój sprawdzony przepis, który syci a jest dośc nisko kaloryczny i łątwy w przygotowaniu...własciwie pewnie wiekszosc robi podobnie ale dla osób szukajacych przepisów moze sie przydac:)
Skłądniki:
marchewka pokrojona w kostke 80-100g.- ok. 41 kcal
groszek zielony (moze byc z puszki) 50-80g.- ok. 80kcal
pierś z kurczaka bez skóry gotowana 100g- 100kcal
sos sojowy dwie łyżeczki- ok. 20kcal (?)
Zaleta jest to ze pierś najpierw się gotuje bo wypłynie z niej cały zły tłuszczyk
Przygotowanie:
Do naczynia/paletni dodajemy kilka kropel oliwy pierś z kurczaka (ugotowaną!) rozdrabniamy na paseczki (po ugotowaniu i przesmazeniu robia sie niteczki takie). Po chwili do podsmazonego miesa dodajemy marchewkę. Podlewamy troszeczką wody i dusimy do zmiekniecia marchwi. Gdy juz jest miekka wsypujemy gorszek (jesli z puszki) tak aby zieleniec się zagrzał. Na koncu wlewamy sos sojowy (który jest słony i zastepuje całkowicie niezdrowa sól:P i nadaje swietny posmak). Mozna jeszcze dodac przyprawy wedle uznania i wuala^^ pyszne danie gotowe^^
ma razem ok. 250-280 kcal
Piersi z kurczaka na różne sposoby
Rozpoczęty przez
Statira
, wtorek, 18 marca 2008 - 21:03
...
...
#3
Napisano śro, 19 mar 2008 - 16:38
fajny temacik , rzeczywiście na bazie piersi z kurczaka można robić cuda, jak znajdę chwilkę też coś dorzucę
#4
Napisano śro, 19 mar 2008 - 17:24
Jeszcze mam jeden sprawdzony i bardzo smaczny
Składniki:
pierś z kurczaka 100g- 100kcal
marchewka starta na dużych okach na tarle 100g- ok. 41 kcal
por 100g- 30kcal.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obsmazamy na troszce oliwy. Gdy jest białe z kazdej strony podlewamy minimalna iloscia wody, wsypujemy marchewkę i por (por kroimy na paseczki). Wszystko przyprawiamy do smaku wedle uznania.
Też bardzo proste, szybkie (7 minut mi zajmuje przyzadzenie) a smaczne
Składniki:
pierś z kurczaka 100g- 100kcal
marchewka starta na dużych okach na tarle 100g- ok. 41 kcal
por 100g- 30kcal.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obsmazamy na troszce oliwy. Gdy jest białe z kazdej strony podlewamy minimalna iloscia wody, wsypujemy marchewkę i por (por kroimy na paseczki). Wszystko przyprawiamy do smaku wedle uznania.
Też bardzo proste, szybkie (7 minut mi zajmuje przyzadzenie) a smaczne
#8
Napisano czw, 01 maj 2008 - 20:04
PIERŚ Z KURCZAKA W PORACH
podwójna pierś
ok,3/4 pora-ta bardziej biała częśc
400gr,śmietany kwaśnej-myślę,że jogurt też może być
30dag,sera żółtego
sól,pieprz
do naczynia żaroodpornego wlac odrobinę oleju na to rozłozyć drobno pokrojony por i cienkie kawałki piersi,posolić popieprzyć ,utarty ser mieszamy ze smietaną i zalewamy piersi,otwarte naczynie wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok,45min, w 180_190st,
podwójna pierś
ok,3/4 pora-ta bardziej biała częśc
400gr,śmietany kwaśnej-myślę,że jogurt też może być
30dag,sera żółtego
sól,pieprz
do naczynia żaroodpornego wlac odrobinę oleju na to rozłozyć drobno pokrojony por i cienkie kawałki piersi,posolić popieprzyć ,utarty ser mieszamy ze smietaną i zalewamy piersi,otwarte naczynie wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok,45min, w 180_190st,
#9
Napisano pon, 16 cze 2008 - 10:13
ja z kurczaka robie takie kotleciki:
piers surowa pokrojona drobniutenko
ser zolty starty na duzych oczkach
2 łyzki majonezu
2jajka
2łyzki maki
2 zabki czosnku
wegeta,magi sol i pieprz do smaku
wymieszac wszystko razem i powstanie gesta masa
nakladac na tłuszcz lyzka (jak placki ziemniaczane)i obrumienic z jednej i drugiej strony.
polecam
piers surowa pokrojona drobniutenko
ser zolty starty na duzych oczkach
2 łyzki majonezu
2jajka
2łyzki maki
2 zabki czosnku
wegeta,magi sol i pieprz do smaku
wymieszac wszystko razem i powstanie gesta masa
nakladac na tłuszcz lyzka (jak placki ziemniaczane)i obrumienic z jednej i drugiej strony.
polecam
#10
Napisano pon, 16 cze 2008 - 10:24
a teraz słyszałam o takich kotlecikach(nie robilam jeszcze)
piers z kurczaka surowa rozbita jak na zwykle kotlety
przyprawiona dowolnymi przyprawami
posmarowac troche majonezem(teraz sobie uswiadomilam jak tak wam pisze te przepisy ze duzo majonezu stosuje )na szczescie to tylko dla moich domownikow,choc ja nie raz tez sie skusze
dac na wierzch przesmarzone pieczarki z duza iloscia cebuli
i posypac grubo wierzch potartym serem zoltym
ukladac tak przygotowane piersi w zaroodpornym naczyniu i zapiec 20 min
podobno dobre
a i jeszcze jedna kumpela mi ostatnio dala przepis
piers kurczaka tak zrobiona podstawowo czyli w paniercei usmarzona
na to plasterek ananasa i plaster zoltego sera ale hochland do tostow
to zapiec w piekarniku i po wyjeciu do tej dziurki od ananasa łyzeczke zurawiny ze słoika(podobno idzie kupic w kazdym markecie)
mysle ze tez bedzie dobre
piers z kurczaka surowa rozbita jak na zwykle kotlety
przyprawiona dowolnymi przyprawami
posmarowac troche majonezem(teraz sobie uswiadomilam jak tak wam pisze te przepisy ze duzo majonezu stosuje )na szczescie to tylko dla moich domownikow,choc ja nie raz tez sie skusze
dac na wierzch przesmarzone pieczarki z duza iloscia cebuli
i posypac grubo wierzch potartym serem zoltym
ukladac tak przygotowane piersi w zaroodpornym naczyniu i zapiec 20 min
podobno dobre
a i jeszcze jedna kumpela mi ostatnio dala przepis
piers kurczaka tak zrobiona podstawowo czyli w paniercei usmarzona
na to plasterek ananasa i plaster zoltego sera ale hochland do tostow
to zapiec w piekarniku i po wyjeciu do tej dziurki od ananasa łyzeczke zurawiny ze słoika(podobno idzie kupic w kazdym markecie)
mysle ze tez bedzie dobre
#11
Napisano sob, 05 lip 2008 - 14:40
KOTLECIKI DROBIOWE
pierś z kuczaka ( mogą być 3 połówki )
3 jajka
4 łyżki mąki ( 2 pszennej, 2 ziemniaczanej )
jedna cebula
10 dag startego sera żółtego
sześć pieczarek
2-3 łyżki majonezu
przyprawy: wegeta, pieprz, zioła prowansalskie lub wegeta
natka pietruszki
Piersi pokroić w kostkę, pieczarki na drobno, cebulę w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce, przyprawić, dodać jajko, mąkę, ser itd.
Papkę nakładać na gorący tluszcz i piec placuszki na złoty kolor.
Pychota Smacznego życzy Nadzwyczajna
pierś z kuczaka ( mogą być 3 połówki )
3 jajka
4 łyżki mąki ( 2 pszennej, 2 ziemniaczanej )
jedna cebula
10 dag startego sera żółtego
sześć pieczarek
2-3 łyżki majonezu
przyprawy: wegeta, pieprz, zioła prowansalskie lub wegeta
natka pietruszki
Piersi pokroić w kostkę, pieczarki na drobno, cebulę w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce, przyprawić, dodać jajko, mąkę, ser itd.
Papkę nakładać na gorący tluszcz i piec placuszki na złoty kolor.
Pychota Smacznego życzy Nadzwyczajna
#13
Napisano czw, 17 lip 2008 - 22:51
Leczo z kurczakiem
piers z kurczaka
5 pieczarek
jedna marchewka
cukinia
por
pol cebuli
330 ml soku pomidorowego
mieso podsmazyc na lyzeczce oliwy, dodac reszte skladnikow dusic razem okolo 10 minut doprawic wedle uznania. zalac sokiem pomidorowym - gotowac 15 minut.
Bardzo smaczne i w dodatku malo kaloryczne tylko ok 280 kalorii najlepiej jesc z kromka chrupkiego pieczywa. Polecam. Smacznego
piers z kurczaka
5 pieczarek
jedna marchewka
cukinia
por
pol cebuli
330 ml soku pomidorowego
mieso podsmazyc na lyzeczce oliwy, dodac reszte skladnikow dusic razem okolo 10 minut doprawic wedle uznania. zalac sokiem pomidorowym - gotowac 15 minut.
Bardzo smaczne i w dodatku malo kaloryczne tylko ok 280 kalorii najlepiej jesc z kromka chrupkiego pieczywa. Polecam. Smacznego
#14
Napisano nie, 11 sty 2009 - 20:24
ROLADKI DROBIOWE Z WARZYWAMI
przepis jest mój, proporcji nie mam ,więc napiszę tak jak robiłam :->
piersi z kurczaka, rozbić tak jak na kotlety , doprawić według uznania, ja popieprzyłam, i posypałam trochę ziołami prowansalskimi, na nie kładziemy wcześniej przygotowane warzywka i zwijamy jak dewolaja, na patelnie wlałam dosłownie kroplę oliwy, położyłam roladki i podlałam wodą i tak dusiłam z każdej strony, aha , wierzch roladek po zwinięciu posypałam czerwona papryką, tak,że po uduszeniu powstał taki czerwony sosik, który lekko podklepoałam , podprawiłam i miałam obiadek dla tych co mogą jeść, czyli dla moich domowników
kilka marchewek , pietruszka, kawałek selera , zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulkę w piórka pokroić , wszystko dać do rondla, podlać wodą i dusić do miękkości, dodać kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego,łyżeczka musztardy i przyprawić do smaku czym kto uważa , ten farsz nakładać na roladki i jak pisałam zwijać. Pozostały, nie wykorzystany farsz warzywny mozna podać jako przystawkę , a wogóle to ja prawie w ten sam sposób robie rybę po grecku, dlatego zrobiłam więcej warzyw i mam przy okazji rybke
przepraszam,że tak pisałam jak robiłam bo konkretnego przepisu nie mam, a są na prawdę pyszne i moi tez się zajadali nimi
przepis jest mój, proporcji nie mam ,więc napiszę tak jak robiłam :->
piersi z kurczaka, rozbić tak jak na kotlety , doprawić według uznania, ja popieprzyłam, i posypałam trochę ziołami prowansalskimi, na nie kładziemy wcześniej przygotowane warzywka i zwijamy jak dewolaja, na patelnie wlałam dosłownie kroplę oliwy, położyłam roladki i podlałam wodą i tak dusiłam z każdej strony, aha , wierzch roladek po zwinięciu posypałam czerwona papryką, tak,że po uduszeniu powstał taki czerwony sosik, który lekko podklepoałam , podprawiłam i miałam obiadek dla tych co mogą jeść, czyli dla moich domowników
kilka marchewek , pietruszka, kawałek selera , zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulkę w piórka pokroić , wszystko dać do rondla, podlać wodą i dusić do miękkości, dodać kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego,łyżeczka musztardy i przyprawić do smaku czym kto uważa , ten farsz nakładać na roladki i jak pisałam zwijać. Pozostały, nie wykorzystany farsz warzywny mozna podać jako przystawkę , a wogóle to ja prawie w ten sam sposób robie rybę po grecku, dlatego zrobiłam więcej warzyw i mam przy okazji rybke
przepraszam,że tak pisałam jak robiłam bo konkretnego przepisu nie mam, a są na prawdę pyszne i moi tez się zajadali nimi
#16
Napisano pon, 12 sty 2009 - 18:55
jak juz mowa o roladkach drobiowych ,to polecam jeszcze z serem feta i brokułami
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych