Dzięki kochana na pewno spróbuje na pewno dzieciaki je bardzo lubia
Ciasta i desery
Rozpoczęty przez
shashua
, czwartek, 02 sierpnia 2007 - 17:43
...
...
#26
Napisano pon, 10 mar 2008 - 23:05
Nadzwyczajna to specjalnie dla Ciebie, muffinki na słono
Przepis sprawdzony choć fotka nie mojego autorstwa
Muffinki z oliwkami, rozmarynem i parmezanem
375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g czarnych oliwek bez pestek, posiekanych
35 g parmezanu, startego na drobnej tarce
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
2 jajka
250 ml mleka
125 g stopionego masła
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na 12 muffinek wysmarować tłuszczem.
2. Składniki suche: do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodać oliwki, parmezan i rozmaryn, zamieszać zrobić w środku dołek.
3. Składniki mokre: w niewielkim dzbanku rozbić jaja z mlekiem. Do dołka w mące wlać masę jajeczną i stopione masło. Wymieszać metalową łyżką tak, żeby składniki się wymieszały. Nie należy mieszać za długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate.
Łyżką wkładać ciasto do formy muffinkowej, wypełniając każdy otwór do 3/4 wysokości.
Pyszne
Przepis sprawdzony choć fotka nie mojego autorstwa
Muffinki z oliwkami, rozmarynem i parmezanem
375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g czarnych oliwek bez pestek, posiekanych
35 g parmezanu, startego na drobnej tarce
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
2 jajka
250 ml mleka
125 g stopionego masła
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na 12 muffinek wysmarować tłuszczem.
2. Składniki suche: do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodać oliwki, parmezan i rozmaryn, zamieszać zrobić w środku dołek.
3. Składniki mokre: w niewielkim dzbanku rozbić jaja z mlekiem. Do dołka w mące wlać masę jajeczną i stopione masło. Wymieszać metalową łyżką tak, żeby składniki się wymieszały. Nie należy mieszać za długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate.
Łyżką wkładać ciasto do formy muffinkowej, wypełniając każdy otwór do 3/4 wysokości.
Pyszne
#32
Napisano nie, 20 kwi 2008 - 16:32
może ma któraś z was sprawdzony przepis na ciasteczka z płatków owsianych jeśli tak to bardzo proszę
#34
Napisano nie, 20 kwi 2008 - 16:37
dzięki nadzwyczajna kiedys jedlismy u kogoś i były bardzo smaczne, rodzinka się domaga a ja nie mam przepisu bo ten ktos robił z pamięci , a ja nie lubię takich przepisów na oko
#35
Napisano pią, 02 maj 2008 - 21:13
Obiecałam przepis na babkę ajerkoniakową,jak mnie Admin nie wyrzuci z tego powodu to bardzo proszę
5 jajek,250 dag cukru pudru,2 op. cukru waniliowego,125dag mąki pszennej,125dag mąki ziemniaczanej,1op.proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego,3/4 szklanki ajerkoniaku.
Jaja,cukier puder,cukier waniliowy ubijamy do piany dodajemy olej i ajerkoniak na końcu przesiewamy mąkę z proszkiem.Ciasto przelewamy do formy tortowej z kominkiem wysmarowanej i oprószonej bułką tartą i wstawiamy do piekarnika termoobieg 170 st bez termoobiegu 185st.Smacznego
5 jajek,250 dag cukru pudru,2 op. cukru waniliowego,125dag mąki pszennej,125dag mąki ziemniaczanej,1op.proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego,3/4 szklanki ajerkoniaku.
Jaja,cukier puder,cukier waniliowy ubijamy do piany dodajemy olej i ajerkoniak na końcu przesiewamy mąkę z proszkiem.Ciasto przelewamy do formy tortowej z kominkiem wysmarowanej i oprószonej bułką tartą i wstawiamy do piekarnika termoobieg 170 st bez termoobiegu 185st.Smacznego
#36
Napisano pią, 23 maj 2008 - 20:05
mam prosbę do was, jeśli któraś ma przepis na ciasteczka owsiane to bym bardzo prosiła
#37
Napisano wto, 10 cze 2008 - 10:56
Ciasto niedzielne dla rodzinki ( szybko i smacznie )- oliwniak
Składniki:
4 jajka
szklanka cukru
cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki
6 łyżek oliwy
łyżeczka proszku do pieczenia
owoce, truskawki, śliwki,jagogdy, maliny albo inne owoce
na lukier:
1/2 szkl. cukru pudru
łyżeczka śmietany
sok z cytryny
Przygotowanie:Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać cukier waniliowy. Powoli dosypywać mąki, dodać proszku do pieczenia. Na koniec 6 łyżek oliwy lub oleju.
Wlać do natłuszczonej i posypanej mąką blaszki. Na wierzchu ułożyć owoce.
Piec ok. 40-50 minut na złty kolor.
Cukier puder rozmieszać zer śmietaną i sokiem cytrynowym ( nie za dużo ) i polać wystudzone ciasto.
Ciasto szybko znika bo jest smaczne. Mój chrześniak pod moim okiem właściwie sam je zrobił.
Smacznego!!
Składniki:
4 jajka
szklanka cukru
cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki
6 łyżek oliwy
łyżeczka proszku do pieczenia
owoce, truskawki, śliwki,jagogdy, maliny albo inne owoce
na lukier:
1/2 szkl. cukru pudru
łyżeczka śmietany
sok z cytryny
Przygotowanie:Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać cukier waniliowy. Powoli dosypywać mąki, dodać proszku do pieczenia. Na koniec 6 łyżek oliwy lub oleju.
Wlać do natłuszczonej i posypanej mąką blaszki. Na wierzchu ułożyć owoce.
Piec ok. 40-50 minut na złty kolor.
Cukier puder rozmieszać zer śmietaną i sokiem cytrynowym ( nie za dużo ) i polać wystudzone ciasto.
Ciasto szybko znika bo jest smaczne. Mój chrześniak pod moim okiem właściwie sam je zrobił.
Smacznego!!
#40
Napisano sob, 14 cze 2008 - 19:51
No dobra na specjalne życzenie Beci
Beciu, znalazłam
uwaga uwaga... (fanfary.. )
Ciasteczka owsiane
Składniki
150 g masła
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
160 g płatków owisianych
jajko
szczypta proszku do pieczenia
80 g rodzynków
masło do blachy
Przygotowanie:
Płatki podprażyć na suchej patelni. Pokruszyć wałkiem na stolnicy. Masło rozspuścić w rondelku. Dodać cukier i cukier waniliowy. Trzymać na ogniu aż wszystkie skł. się połączą. Odstawić z ognia. Dołożyć płatki, jajko, proszek do pieczenia i opłukane i dobrze odsączone rodzynki. Dokładnie wymieszać. Z masy formować łyżką ciasteczka i nakładać na formę nasmarowaną i wyłożoną pergaminem.
piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut.
Rady:
część płatków można zastąpić wiórkami kokosowymi, lub orzechami, też podprużonymi na suchej patelni. Można też dodać trochę mielonego cynamonu, lub skórkę startą z cytryny lub pomarańczy.
Smacznego życzy nadzwyczajna
Beciu, znalazłam
uwaga uwaga... (fanfary.. )
Ciasteczka owsiane
Składniki
150 g masła
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
160 g płatków owisianych
jajko
szczypta proszku do pieczenia
80 g rodzynków
masło do blachy
Przygotowanie:
Płatki podprażyć na suchej patelni. Pokruszyć wałkiem na stolnicy. Masło rozspuścić w rondelku. Dodać cukier i cukier waniliowy. Trzymać na ogniu aż wszystkie skł. się połączą. Odstawić z ognia. Dołożyć płatki, jajko, proszek do pieczenia i opłukane i dobrze odsączone rodzynki. Dokładnie wymieszać. Z masy formować łyżką ciasteczka i nakładać na formę nasmarowaną i wyłożoną pergaminem.
piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut.
Rady:
część płatków można zastąpić wiórkami kokosowymi, lub orzechami, też podprużonymi na suchej patelni. Można też dodać trochę mielonego cynamonu, lub skórkę startą z cytryny lub pomarańczy.
Smacznego życzy nadzwyczajna
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych