Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zapiekanki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1
nadzwyczajna

nadzwyczajna

    Dietowa szycha

  • Members
  • 3 979 postów
i inne zapiekane potrawy



...



...



#2
shashua

shashua

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 11 801 postów
Dołączona grafika
Dołączona grafika Dołączona grafika

#3
Anja

Anja

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 15 318 postów
Ale ładnie ta zapiekanka wygląda :icecream:

#4
anetaz3

anetaz3

    Dietowa szycha

  • Members
  • 3 658 postów
KALAFIOR ZAPIEKANY Z BROKUŁAMI
Składniki:
-1 mały kalafior
-40 dag brokułów
-20 dag gotowanej szynki

Sos serowy:
-50 g masła
-2 łyżki mąki
-pół szklanki mleka
-12 dag startego ementalera
-sól,pieprz

1.Z kalafiora usunąć głąb oraz liście,podzielić na różyczki.
2.Brokuły podzielić na różyczki,ogonki nieco skrócić i naciąć na końcach na krzyż.
3.W garnku zagotować osoloną wodę.Włożyć kalafior i brokuły.Gotować aż zmiękną.Wyjąć na durszlak.
4.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Masło rozpuścić w garnku i zasmażyć w nim mąkę na brązowo.Wlać mleko i śmietankę i gotować przez 3-4 min.,ciągle mieszając.Wsypać ser oraz przyprawy i gotować jeszcze przez 2-3 min.
5.Jarzyny ułożyć w formie sufletowej,przybrać szynką i polać sosem serowym.Piec przez ok.15 min,aż ser nabierze jasnobrązowego koloru.
Smacznego

#5
nadzwyczajna

nadzwyczajna

    Dietowa szycha

  • Members
  • 3 979 postów
super, na pewno zrobię :clap2:

#6
Anusiak

Anusiak

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 12 306 postów
A jakieś dietetyczne przepisy na zapiekanki bez szpiaku, kalafiora i brokułów znacie??????
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#7
gufinka

gufinka

    Dietowa szycha

  • Members
  • 2 734 postów
Anusiak, nie dajesz sosu tylko posypujesz serkiem i tyle :grin:
Dołączona grafika

Viva Italia!!!

#8
bernadetta

bernadetta

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 143 postów
Hmmm... myślę, że może się przydać, a z pewnością zasmakuje. :)

WARZYWA ZAPIEKANE W CIEŚCIE.

- zrobić ciasto (takie, jak do naleśników, tylko o wiele grubsze) ;)
- usmażyć na patelni "naleśniki" i na to wrzucić warzywa.
mogą to być warzywa z mrożonki. moja mama kroi do tego wszystkiego jeszcze kilka paróweczek i kilka całych plasterków serka Hochland. on się później rozpuści i jest pyyyyszny. :)

wszystko należy wysmażyć na patelni i danie gotowe. :))
Pycha, polecam! Można też posmarować ketchupem.
Dołączona grafika

#9
Gabba

Gabba

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 15 postów
To naprawdę jest light? :-D
Dołączona grafika

#10
ina44

ina44

    Dietowa szycha

  • Members
  • 5 164 postów
no niezły light :lol: :lol:

#11
Anusiak

Anusiak

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 12 306 postów
hehe lajtowe to nie jest ale za to jak smakuje!! Mniam mniam
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#12
bernadetta

bernadetta

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 143 postów
Hm... a kto powiedział, że produkty light są dobre dla naszego organizmu?
cola light, serki light i tym podobne to wielkie ścierwo. ;/ może i ma to mniej kalorii (choć nie byłabym taka naiwna, bo nie wiadomo, co oni w to tak naprawdę pakują), ale ma jeszcze dwa razy więcej konserwantów i chemii niż zwykły produkt.
tak samo z jogurtami 0%, czy coś takiego. (np: Jogobella) to wcale nie wychodzi na dobre organizmowi. :geek:

nota bene: jak coś, co jest zapiekane (sama nazwa: zapiekanka o tym informuje) może być produktem o niskiej zawartości tłuszczów i w ogóle produktem niskokalorycznym ? :shock:

liczenie kalorii swoją drogą, ale zdrowie przede wszystkim.

ale za to jak smakuje!! Mniam mniam


Masz rację... Jest pyszneeee. :icecream:
Dołączona grafika

#13
buziaki444

buziaki444

    Niszczyciel kalorii

  • Members
  • 828 postów
no wrzucam zapiekanke wlasnego pomslu, wyliczylam ze cala ma ok 420kcal

skladniki:
1 ziemniak
0,5 cukini
1/3 polowy piersi kurczaka
lyzeczka oliwy (olej tez moze byc)
1 jajko
1 łyz maki
troszke mleka
szczypiorek
suszona natka pietruszki
oregano
bazylia

ziemniaka obieramy i kroimy w plasterki i ukladamy na spodzie brytwanki, na to szczypta soli i suszona natka pietruszki, kurczaka kroimy w paseczki i ukladamy na ziemniaka, posypujemy oregano, na to cukinia pokrojona w plasterki (ze skorka) i na to bazylia. wszystko zalewamy lyzeczka oliwy i do rozgrzanego piekarnika. jak juz sie upiecze i zrumieni to wbijamy do miseczki jajko, dodajemy make i troszke mleka i to trzeba rozmieszac, dodajemy posiekany szczypiorek i tym zalewamy zapiekanke i jeszcze chwile pieczemy ( tak ok 15-20 minut) i gotowe :chef:
i polecam bo pyszne :slinka:

#14
Za-Duza-Aga

Za-Duza-Aga

    Niszczyciel kalorii

  • Members
  • 892 postów
brzmi super i smacznie

#15
buziaki444

buziaki444

    Niszczyciel kalorii

  • Members
  • 828 postów
Za-Duza-Aga, polecam, polecam :grin: i ostro zapycha :grin: ja dopiero po prawie 5 godzinach zrobilam sie lekko glodna :grin:
ps. chyba dzis ame na forumku urzedujemy...

#16
shashua

shashua

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 11 801 postów
zapiekanki Kurczaka ;-) tzn ZA DUŻA AGA sie produkuje ;-) :slinka:

Zapiekanka

Pokroić w plasterki cukinię oprószyć solą - leciutko (moze być czosnkowa)
Pokroić w plasterki i przesmażyc a potem doprawić pieczarki oraz cebulkę (w kostkę lub półplasterki - jak wolisz)
Pokroić jakoś czerwoną i żółtą paprykę (ja nie lubię zielonej)
Podgotować brokuły w różyczkach (dosłownie - 3-4minuty w osolonym wrzątku)
Przygotować "zalepiacz"

Zalepiacz:
Białko na sztywna pianę (lub dwa - jeśli robisz większe naczynko dwudniowe), dodać żółtko, zioła prowansalskie, troche kolorowego pieprzu mielonego, troszkę soli (czosnkowej) i 1,5 łyżki mąki (lub 1 czubata) na 1 jajko, i 1/2 opakowania jogurtu natrualnego niebieskiego zott (mnie ten leży do zapiekania)

Bierzemy naczynko żaroodporne, układamy na dnie cukinię - tak z 2-3warstwy plasterków (schodzą dwie cukinie na średnio duże naczynko, 1 na małe), potem układamy jako jedna kolorowa grubsza warstwa pozostałe warzywa, zalewamy to
"zalepiaczem" - tak by warzywa nadal wystawały, posypujemy łyżka bułki tartej (w wersji bardziej kalorycznej żółtym serem) i zapiekamy aż się zatnie zalepiacz - około 40minut w 170-180stopniach

Jemy z apetytem


Bakłażan faszerowany

Przekroić bakłażana na pół - tak by dwie łódeczki dało się zrobić.
Wykroić środek i pokroić to co wycięte w grubą kostkę - łódeczki i kostki orószyć solą i odstawic na czas przygotowania "reszty"
Szklanka ugotowanego ryżu (nie wiem ile to nieugotowanego - jakieś 3-4łyżki pewnie)
Pieczarki i cebulkę pokroić i podsmazyć
Paprykę czerwoną pokroić w kosteczkę
Pomidora wypatroszyć i obrać (wywalić płynne pestki bo się breja zrobi)
Opłukać bakłażanowe łódeczki i kostkę - kostke przesmażyć

Bierzemy miskę - mieszamy wszystkie skladniki dodając przyprawy wg uznania - sól pieprz, pietruszka i co do łba przyjdzie, dodać rozbełtane jajko z 2-3łyżkami jogurtu jako lepiszcze, nałożyć łódeczki "menisk wypukły", posypać bułką tartę lub żółtym serem (lub mieszakną powyższych) i zapiekać około 30-40minut w tem 180stopni. Jeśli po wymieszaniu okaże sie, że skladniki sie lepią do siebie bo ryż wyszedł lepki a nie sypki mozna zrezygnować z lepiszcza i zapiekac kolo 20minut w temperaturze 150-160stopni

Zajadamy się ze smakiem myśląc jakie to dobre przepisy ma Kurczak


dopisek Shas-tylko dlaczego nie wrzuca gdzie trzeba?????? :po dupsku: 8-) :mrgreen:
Dołączona grafika Dołączona grafika

#17
Za-Duza-Aga

Za-Duza-Aga

    Niszczyciel kalorii

  • Members
  • 892 postów
Bo Kurczak nie pomyślał... Kurczak zalatany.... Kurczak obiecuje poprawę

Kurczak też wstawił zdjęcie :mrgreen:

#18
kkasiaa123

kkasiaa123

    Dietowa szycha

  • Members
  • 1 135 postów
Wszystko wydaje się takie pyszne :D




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych