Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wariacje na temat kapusty


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
46 odpowiedzi w tym temacie

#1
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
Mam kilka przepisow na golabki bez miesai potrawy z kapuchy i salatki



...



...



#2
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
GOLABKI KASZA GRYCZANA I SEREM
Mala glowka bialej kapusty
15dag kaszy gryczanej
20dag bialego sera
jajo
2 lyzki masla
kostka grzybowa
pol lyzki maki
majeranek,sol
Kapuche obgotowac(wyjac glab)Kasze ugotowac na sypkoz polowa masla,dodac zmielony ser,wbic jajo,wymieszac ,doprawic sola i majerankiem.Na liscie klasc 2 lyzki nadzienia,uformowac golabki.Na dnie garnka ulozyc kilka lisci,potem golabki,na wierzch znowu kilka lisci.Zalac wrzatkiem z rozpuszczona kostka grzybowa.Dusic ok.25 min.
Mozna sos zagescic zasmazka z maki i resztki masla.
SMACZNEGO

#3
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
GOLABKI Z PECZAKIEM I GROCHEM
Mala glowka kapusty
20dag grochu
pol szklanki peczaku
20 dag kielbasy
cebula
2 lyzki koncentratu pomidorowego
pol szklanki smietany
2lyzki posiekanego koperku,czaber
cukier,pieprz,sol
Groch namoczyc na noc w letniej przegotowanej wodzie,a nastepnego dnia w tej wodzie zagotowac.Peczak umyc i ugotowac na sypko,biorac dwa razy wiecej wody co kaszy.Kielbase pokroic w kostke,przesmazyc,dodac cebulei polaczyc z grochem i peczakiem.Doprawic.Uformowac golabki.Reszte lisci ulozyc na dnie garnka zaroodpornego i na wierzchu.Wstawic do rozgrzanego piekarnika.Jak zmiekna polac smietana z koncentratem pomidorowym i koperkiem.Dusic jeszcze 15min.

#4
gufinka

gufinka

    Dietowa szycha

  • Members
  • 2 734 postów
Ja uwielbiam młodą kapuchę i robię z niej dietetyczny bigos

kapusta
podsmażona cebula koniiieeeeecznie
pomidorki pod koniec
pęczek koperku
zioła
sól

ręsztę można wedle uznania :grin: np. boczuś

tak samo z cukinii :icecream: :icecream: :icecream: :chef:

Agnieszka71 faktycznie Cię wzięło na forumek :mrgreen: ciiii uciekam...
Dołączona grafika

Viva Italia!!!

#5
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
CHINSKIE "WEZELKI"
8-10 obgotowanych lisci kapusty bialej lub wloskiej
25dag piersi drobiu
4 szalotki,banan
3 lyzki sosu sojowego
5 lyzek oleju
kawalek korzenia imbiru
2 zabki czosnku
szczypiorek,pieprz,sol
Mieso pokroic na waskie paseczki,pokropic sosem sojowymi odstawic na godzine.Co pewien czas mieszac.Szalotki obrac i pokroic na paseczki.Banan obrac i pokroic na cwiercplasterki.W garnku obsmazyc kolejno mieso3min,nastepnieszalotki 2min,banana 1min.Zmieszac wszystkoi przyprawic zmiazdzonym imbirem,pieprzem,czosnkiem.Liscie kapusty lekko zbic lub sciac zgrubiale warstwy,polozyc nadzienie,uformowac i zwiazac szczypiorkiem.Poddusic az zmiekna(w pikarniku) i podawac z ryzem na sypko. :chef:

#6
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów

Agnieszka71 faktycznie Cię wzięło na forumek

Siedze na zwolnieniu w domu to mam troche czasu.Jak siedze z Wami i pisze to nie chce mi sie jesc i nie podjadam jak to wczesniej robilam przed telewizorem
Twoja kapuch tez dobra.Jak u mamy.Tyleze z zasmazka jeszcze na gesto .Z koperkiem i czerwona cebula-jest zdrowsza
c.d.n.

#7
gufinka

gufinka

    Dietowa szycha

  • Members
  • 2 734 postów

Tyleze z zasmazka jeszcze na gesto


O kochana to już zbrodnia jest!
Dołączona grafika

Viva Italia!!!

#8
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
Wiem,juz teraz nawet nie probuje robic jak mama.

#9
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
CHLODNIK Z SOKU Z KAPUSTY BIALEJ I CZERWONEJ

! kg kapusty bialej
! kg kapusty czerwonej
10 dag rzodkiewek
ogórek kwaszony
szklanka soku buraczanego z kartonika
sok z cytryny,sól,pieprz,cukier

Z obu kapust wycisnąć sok w sokowirówce.Zmiksować z sokiem buraczanym,rzodkiewki umyć i posiekać, ogórek obraćze skóry i też posiekać.Przyprawić solą,pieprzem i cukrem
Dodać ogórka i rzodkiewki.
Można podawac y paluszkami słonymi.




CHŁODNIK z soku z kapusty kwaszonej 1

2 szklanki soku z kapusty kwaszonej
2 szklanki soku pomidorowego lub wielowarzywnego z kartonika
3 łyżki posikanej natki pietruszki
2 jaja
sos sojowy
2 łyżki oleju
Jaja ugotować na twardo,ostudyić,obrać i pokroić w ósemki.Oba soki zmiksować y olejem i doprawić sosem sojowym.do każdej porcji zupy dodać jaja i natkę pietruszki .Podawać z grzankami.

CHŁODNIK z soku z kapusty kwaszonej 2

2 szklanki z soku z kapusty kwaszonej
2 szklanki maslanki
2 jaja gotowane
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
oregano

Jaja pokroić w ósemki.Maślanke zmiksować z sokiem z kapusty.przyprawić zmiażdżonym czosnkiem i oregano.Do każdej porcji dodaćjaja i szczypiorek. podawać z ziemniakami gotowanymi.

#10
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
KAPUSNIAK JARSKI Z POMIDORAMI


50 dag kapusty bialej lub wloskiej
seler
marchew
30 dag pomidorow
3 lyzki oleju
kilka lisci laurowych
2 zabki czosnku
pieprz,sol

Kapuste pokroic w mala kostke,seler i marchew zetrzec na tarceo poddusic w polowie oleju.Dodac kapuste,zalac wrzatkiem,wrzucic liscie laurowe,osolic.Gotowacokolo 25min.
Pomidory umyc,pokroic na kawalki i udusic z reszta oleju,a nastepnie przetrzec do zupy.Gotowac jeszcze 5 min.Przyprawic pieprzem i zmiazdzonym czosnkiem.Podawac z ziemniakami ugotowanymi osobno lub ciemnym chlebem.

#11
Anusiak

Anusiak

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 12 306 postów
A może macie jakies dietetyczne przepisiki na dania z kiszonej kapuchy, bo chodzi za mną właśnie kiszona
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#12
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
Kwaśnica



Składniki

90 dag wieprzowiny z kością, np. żeberek
30 dag kapusty kwaszonej
1 1/2 litra wody
1 dag grzybów suszonych
1 kg ziemniaków
7 dag cebuli
ziele angielskie
sól, pieprz
1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

Mięso ugotować, oddzielić od kości, wyporcjować do wywaru z mięsa. Dodać kapustę kwaszoną, pokrajaną cebulę i przyprawy, ugotować.

Grzyby ugotować oddzielnie i pokrajać w cienkie paski.

Do ugotowanej kapusty dodać grzyby wraz z wywarem, połączyć z uprzednio ugotowanymi ziemniakami, pokrajanymi w kostkę oraz mięsem.

#13
Anusiak

Anusiak

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 12 306 postów
Dzięki Aguś. Mam taką hrapkę na kiszoną kapuchę, że szok.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#14
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
Zrob sobie tez surowki z kapusty kiszonej.Jutro moze wrzuce kilka przepisow. :wave:
Jak zrobisz ta zupke to daj znac jak smakowala.

#15
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
SUROWKI


Z kapusty bialej i jablek

40dag kapusty
2 jablka
3 lyzki oleju
sol,cukier
2 lyzki posiekanego koperku

Kapuste cienko poszatkowac,glab zetrzec na tarce,jablko umyc i zetrzec na tarce(bez obierania jezeli skorka zdrowa),skropic sokiem z cytryny.Olej przyprawic do smaku sola i cukrem.Polaczyc skladniki,polac sosem,wymieszac,posypac koprem.Podawac do mies i ryb pieczonych lub smazonych.






Z kapusty bialej i marchewki


40dag kapusty
20 dag marchewki
mala cebula
pol szklanki jogurtu naturalnego
musztarda
3 lyzki posiekanego szczypiorku
cukier,pieprz,sol

Pokroc kapuste w paseczki,marchew zetrzec na tarce,cebule obrac posiekac.Jogurt przyprawic do smaku sola ,pieprzem i musztarda.Polaczyc skladniki,polac sosem,dodac szczypior.Podawac do bialych mies pieczonych i gotowanych.


Z kapusty bialej i pomidorow


30dag kapusty,
20dag pomidorow
cebula
4 lyzki oleju
2 zabki czosnku
ocet winny lub sok z cytryny
cukier,pieprz,sol


Kapuste poszatkowac,posolic i odstawic na 20min.Z pomidorow zdjac skorke,pokroic w kostke,cebule pokroic w piorka.Czosnek obrac i zmiazdzyc z sola,dodac olej.Wymieszac,doprawic cukrem,pieprzem i octem.Podawac do mies,ryb i wedlin.



Z kapusty bialej i porow

40 dag kapusty
20dag porow
sok z cytryny
5 lyzek jogurtu naturalnego
musztarda
3 lyzki posiekanego szczypiorku
pieprz,sol

Kapuste pokroic w grube paski,Pory przekroic na pol(biale czesci),pokroic,posolic i skropic sokiem z cytryny.Zrobic sos z jogurtu , musztardy i soku z cytryny.Polaczyc skladniki,polac sosem.Podawac do wszystkich mies i ryb na goraco.

#16
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów
Agnieszka71, ale się cieszę z tych kapuścianych surówek bo mi sie pomysły wyczerpują :clap2: :clap:

#17
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
Ciesze sie bardzo :lovers:

#18
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
Surowki

Z kapusty bialej i rzepy

30 dag kapusty
20dag rzepy
2 cebule
trzy czwarte szklanki jogurtu naturalnego
3 lyzki posiekanej natki pietruszki
cukier,pieprz,sol

Kapuste cienko poszatkowac,rzepezetrzec na tarce,cebule pokroic w piorka.Jogurt przyprawic do smaku sola,cukrem i pieprzem.Polaczyc skladniki i polac sosem.
Podawac do mies smazonych i potraw jarskich




Z kapusty bialej i selera

40dag kapusty
20dag selera
5 orzechow wloskich
5 lyzek majonezu
2 jablka
sok z cytryny
cukier pieprz sol

seler zetrzec na tarce,jablkapokroic w drobna kostke.Seler i jablka skropic sokiem z cytryny.Kapuse cienko poszatkowac,posolic i odstawic na 20 minut.Orzechy grubo posiekac..Majonez doprawic sola,pieprzem i cukrem.Polaczyc skladniki i polac sosemPodawac do mies,makaronow i kasz.




Z kapusty czerwonej i chrzanu

40dag kapusty czerwonej
pol korzenia chrzanu
pol szklanki smietany lub jogurtu naturalnego
sok z cytryny
cukier,pieprz ,sol

Kapuste pokroicw waskie pasemka,chrzan zetrzec na tarce i sparzyc na sicie,odcedzic,ostudzic.Jogurt lub smietaneprzyprawic sokiem z cytryny,sola,pieprzem,cukrem.Polaczyc skladniki.
Podawac od razu zeby kapusta nie rozmieklapod wplywem sosu.Podawac do pieczonej wieprzowiny i innych raczej tlustych mies.Nadaje sie do potraw z grilla.

#19
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
Surowka Z kapusty czerwonej i kielkow pszenicy

50dag kapusty
5dag kielkow
2 marchewki
2 jaja
4 lyzki oleju
2 lyzki posiekanych ziol:bazyliarzezucha,natka pietruszki
2 lyzki soku z cytryny
sol,pieprz

Liscie kapusty pokroic na kwadraty okolo 2cm,marchew zetrzec na tarce.Jaja ugotowac na twardo i drobno posiekac,wymieszac z ziolami.Do jaj stopniowo dolewac olej i sok z cytryny,stale mieszajac.
Kapuste lekko wygniesc,wlozyc do salaterki,posypac marchewka i kielkami,polac sosem.
Podawac do zimnych mies i wedlin.Moze to byc samodzielna przekaska

#20
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
Surowka z kapusty kwaszonej,cebuli,marchwi


40dag kapusty kiszonej
2 marchewki
2jablka
cebula
3 lyzki oleju
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
cukier,pieprz

Kapuste jesli bardzo kwasna-odcisnac i grubo posiekac,jablka pokroic w kostke i natychmiast polaczyc z kapusta,by nie sciemnialy,cebule posiekac,marchew zetrzec na tarce.Polaczyc skladniki,doprawic ,polac olejem,posypac natka.
Podawac do wszystkich rodzajow mies,zwlaszcza do pieczonej lub smazonej wieprzowiny oraz ryb.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych