Witam wszystkich i proszę o podpowiedź.
Czy teraz kiedy zjada się dużo świeżych owoców i warzyw to czy podczas odchudzania zalecane jest jeszcze doładowac sie witaminkami z apteki?
Pozdrawiam
Najwięcej witaminy mają Polskie dziewczyny
Rozpoczęty przez
Magdziołek
, czwartek, 31 lipca 2008 - 13:31
...
...
#4
Napisano pią, 17 kwi 2009 - 12:36
Myślę, że warto raczej zadbać o to, by dieta była prawidłowo zbilansowana a spożywane przez nas pokarmy dostarczały organizmowi wszystkich niezbędnych do porzetrwania i utrzymania prawidłowego stanu zdrowia składników. Przykładem takiej diety jest np. dieta strukturalna, w której posiłki są skomponowane tak, by nie tylko obfitować w witaminy i mikroelementy ale też np. przeciwdziałać niekorzystnemu oddziaływaniu wolnych rodników.
#5
Napisano pon, 13 gru 2010 - 13:53
Uważam, że jeżeli w okresie, kiedy mamy dostęp do wszystkich warzyw i owoców, to nie ma potrzeby korzystania z suplementacji, ale jeśli nasza dieta jest uboga w cenne składniki mineralne i witaminy, to jak najbardziej należy korzystać z suplementów diety, ale radze wybierać te sprawdzone i takie które się dobrze wchłaniają.
#6
Napisano śro, 12 sty 2011 - 15:12
Podczas odchudzania (tak wynika z moich źródeł) pomocne są witaminy z grupy B, ponieważ to właśnie one są katalizatorem spalania białek, tłuszczy i węglowodanów. Ostatnio wyczytałam, że pomocne są również kwasy tłuszczowe omega 3.
Tak nawiasem to nie ma środków na odchudzanie, które bezpośrednio spalają tkankę tłuszczową, są jedynie środki wspomagające metabolizm.
Tak nawiasem to nie ma środków na odchudzanie, które bezpośrednio spalają tkankę tłuszczową, są jedynie środki wspomagające metabolizm.
#10
Napisano śro, 28 mar 2012 - 10:39
O witaminy warto dbać zawsze, ale raczej nie koniecznie w formie suplementów diety. Lepiej zadbać o ich dostarczanie w odpowiedniej żywności - wtedy jest zdrowiej i bezpieczniej (od suplementów można dostać hiperwitaminozy). Osoby na diecie często zapominają, że są jeszcze takie witaminy jak A,D,E oraz K, które są rozpuszczalne w tłuszczach i likwidują z diety wszystkie możliwe tłuszcze :/ To nie jest dobre rozwiązanie. Nie mówię, że trzeba zjadać łyżkę smalcu, ale 2 łyżki oleju rzepakowego na diecie na pewno nie zaszkodzą, a pomogą nam zaopatrzyć się w witaminki
#13
Napisano nie, 12 maj 2013 - 18:00
Znalazłam taki artykulik na temat wchłaniania witamin:
Wchłanianie jest to proces zachodzący w przewodzie pokarmowym, głównie w jelicie cienkim, polegający na wnikaniu końcowych produktów trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów, a także w niezmienionej postaci wody, witamin i minerałów do komórek śluzówki, a nastepnie przekazanie ich do krążącej krwi i chłonki.
Witaminy i składniki mineralne, ze względu na odmienną budowę wchodzą w interakcje pomiędzy sobą, jak również z innymi składnikami powodując pogorszenie (antagonizm) lub polepszenie wchłaniania (synergizm) danej witaminy lub składnika mineralnego. Również czynniki zewnętrzne takie jak np. światło, powietrze, wysoka temperatura, promieniowanie mają wpływ na niszczenie witamin...
Wchłanianie jest to proces zachodzący w przewodzie pokarmowym, głównie w jelicie cienkim, polegający na wnikaniu końcowych produktów trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów, a także w niezmienionej postaci wody, witamin i minerałów do komórek śluzówki, a nastepnie przekazanie ich do krążącej krwi i chłonki.
Witaminy i składniki mineralne, ze względu na odmienną budowę wchodzą w interakcje pomiędzy sobą, jak również z innymi składnikami powodując pogorszenie (antagonizm) lub polepszenie wchłaniania (synergizm) danej witaminy lub składnika mineralnego. Również czynniki zewnętrzne takie jak np. światło, powietrze, wysoka temperatura, promieniowanie mają wpływ na niszczenie witamin...
Diety Diety Diety Diety Diety Diety Diety Diety
#14
Napisano nie, 05 lip 2015 - 22:51
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych