Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czym osłodzić sobie życie na diecie?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1
Aniado

Aniado

    Czytelnik/podgl?dacz

  • Members
  • 2 postów
Słodycze to „owoc zakazany” dla każdego kto chce zrzucić zbędne kilogramy. Wie to każdy, kto kiedykolwiek się tym interesował.
Jednocześnie dla wielu osób, niemożność „osłodzenia sobie życia” stanowi barierę w podjęciu jakiejkolwiek próby odchudzania lub powoduje, że rezygnują z już zaczętej diety.
Czy jest „złoty środek”? Tak jest nim Zdrowy Rozsądek, który mówi, że można czasem „zgrzeszyć”, pod warunkiem, że zrobimy to z wyczuciem ;)

Starajmy się, aby nasze desery zawierały jak najwięcej owoców. W przypadku ciast/placków/naleśników używajmy jak najczęściej mąki z pełnego przemiału. Cukier możemy zastąpować innymi naturalnymi „słodzikami”:

Syrop z Agawy – IG 15; jest to skondensowany sok pozyskany ze specjalnych gatunków agawy, głównie z Agave tequilana oraz Agave Salmiana, które rosną w Meksyku; w smaku i konsystencji przypomina lekki, kwiatowy miód; jest przepyszny; ja używam go głównie jako zamiennik miodu i syropu klonowego, do słodzenia napojów, jako polewę do placuszków, świeżych owoców, twarożków, etc.; do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością, niektórych supermarketach (np. Selgros) oraz przez internet;

Stevia – IG 5; jest to produkt pozyskiwany z liści rośliny Stevia rebaudiana, rosnącej w Ameryce Środkowej i Południowej, zwanej także „miodowym liściem”; ekstrakty ze stevii są do 300 razy słodsze od cukru; można ją nabyć pod różnymi postaciami, od sproszkowanych suszonych liści, przez naturalny sok z liści, a na skondensowanym ekstrakcie kończąc; ja używałam właśnie tego ostatniego głównie na początku diety; ekstrakt ten jest baaaaardzo słodki (4-5 kropli wystarcza na osłodzenie filiżanki kawy czy herbaty) i ma minimalnie gorzkawy posmak… Stevię można używać do słodzenia napojów i ciast (np. serników); do kupienia w sklepach internetowych;

Fruktoza – IG 20; jest to naturalny cukier pochodzący z owoców; na naszym rynku można kupić także fruktozę pozyskiwaną z kukurydzy, ale ta ma już IG dużo wyższe, dlatego przed zakupem warto zapoznać się z informacjami zawartymi na opakowaniu, głównie chodzi tu o producenta i rejon z jakiego pochodzi produkt; fruktozy można używać dokładnie tak samo jak zwykłego cukru, aczkolwiek myślę, że jest ona odrobinę słodsza od tradycyjnego cukru; teoretycznie do kupienia w delikatesach (np. Bomi, Piotr i Paweł, Alma), sklepach ze zdrową żywnością oraz przez internet, ale ostatnio nie udaje mi się nigdzie kupić prawdziwej owocowej fruktozy :(

Cukier brzozowy Ksylitol – IG 8; jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany najczęściej z brzozy; reklamowany jest jako produkt wzmacniający układ immunologiczny, zapobiegający rozwojowy bakterii oraz jako środek opóźniający procesy starzenia; wygląda i smakuje jak tradycyjny cukier, ale zawiera 2-razy mniej kalorii; ja wykorzystuję go jako 100% zamiennik cukru; do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością oraz przez internet;

Gorzka czekolada – IG 20-35 (w zależności od procentowej zawartości kakao); najczęściej używam czekolady z 70-75% zawartością kakao, bo według mnie taka jest najsmaczniejsza; używam jej jako głównego składnika ciast czekoladowych, jako polewę do owoców, wiórkami można posypywać desery owocowe lub placuszki, pokruszoną/pokrojoną w drobną kostkę można dodawać do ciasteczek/muffinek; można także po prostu zjeść kostkę lub dwie popijając aromatyczną kawą :) ;

Zachęcam do wypróbowania
Aniado



...



...






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych