Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jogurtowa Panna Cotta - lekki deser


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1
Aniado

Aniado

    Czytelnik/podgl?dacz

  • Members
  • 2 postów
Jest to "odchudzona" wersja tradycyjnego włoskiego deseru. W oryginale bazę deseru stanowi śmietana kremówka, a w proponowanej przeze mnie wersji podstawą jest jogurt naturalny. Pomimo zamiany, smak pozostał w zasadzie taki sam, kremowo-waniliowy. Przepis znalazłam na jednym z anglojęzycznych blogów.

Składniki:
1/2 szklanki śmietany kremówki (30 lub 36%)
1 kubek (340 g) jogurtu greckiego
2-4 łyżki cukru brzozowego/fruktozy/syropu z agawy
1 laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny

do polania:
1 szklanka zmiksowanych truskawek/malin/jagód…

Wykonanie:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i łyżeczką wybrać ziarenka. Całość (ziarenka i „skórkę”) włożyć do rondelka i zalać śmietaną kremówką. Podgrzewać na bardzo wolnym ogniu przez około 15-20 minut, tak aby śmietana wchłonęła jak najwięcej waniliowego aromatu. Mieszać od czasu do czasu, aby na śmietanie nie utworzył się „kożuch”. Pod koniec wsypać cukier brzozowy i dokładnie wymieszać (ilość zależy od kwaśności jogurtu, naszego smaku oraz z jak słodkim sosem będziemy podawać naszą panna cottę). Przestudzić do temperatury pokojowej.

Żelatynę zalać zimną wodą (1/4 szklanki) i odstawić do napęcznienia (5 minut). Następnie wstawić do kuchenki mikrofalowej i podgrzewać do czasu aż żelatyna się całkowicie rozpuści (moc 600, około 1 minuty). Wlać żelatynę do ostudzonej śmietany. Dokładnie wymieszać, a potem wszystko przecedzić przez sitko (usuniemy w ten sposób „skórkę” z wanilii, kawałki „kożuszka” oraz ewentualne grudki z żelatyny; w śmietanie mogą, a nawet powinny pozostać maluteńkie ziarenka wanilii).

Tak przygotowaną, letnią śmietanę połączyć z jogurtem, dokładnie wymieszać, ewentualnie „dosłodzić” i wlać do przygotowanych naczynek. (Ja podaję panna cottę w kieliszkach. Unikam w ten sposób kłopotliwego oraz stresującego wyjmowania z foremek i mam pewność, że deser będzie się prezentował elegancko ;)

Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Przygotować sos. Zmiksować owoce w blenderze i doprawić je do smaku cukrem brzozowy/syropem z agawy/fruktozą. (Jeśli robimy sos z malin, lepiej go dodatkowo przetrzeć przez sitko, aby usunąć drobne pestki).

Panna cottę polewać sosem i dekorować owocami bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego:)
Pzdr
Aniado

Załączone pliki





...



...



#2
kenji

kenji

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 55 postów
Ależ pięknie się prezentuje! :) Ja panna cottę robię tylko na kremówce, nie próbowałam wersji z jogurtem.

#3
AvetPharmaSklep

AvetPharmaSklep

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 43 postów
Zamiast kremówki warto sięgnąć po serek mascarpone. Wyjdzie dużo smaczniejsza i zdrowsza. Przy większej ilości wanilii można zrobić świetne lody. Wystarczy zamrozić deser :)

#4
Joachim Kolar

Joachim Kolar

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 237 postów
  • LocationRzeszów

no to teraz będę musiał wypróbować ;p


Podjadasz w nocy? Ładka na brzuchu nie daje Ci spokoju? Sprawdź jak może pomóc Ci afrykańskie mango!Natura daje Ci siłę do walki z kilogramami. Metabolizm szybko przyśpieszy i rezultaty będą widoczne lada dzień!





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych