Opis diety antycellulitowej
Rozpoczęty przez
Guest_Silva_*
, sobota, 03 lutego 2007 - 23:23
#1
Guest_Silva_*
Napisano sob, 03 lut 2007 - 23:23
Dieta antycellulitowa
Jeśli uważasz, że przeszkadza ci cellulit, koniecznie zastosuj naszą dietę! Chociaż może to zabrzmieć dziwnie, w walce z cellulitem mogą pomóc tłuszcze.
Jednak nie wszystkie a jedynie kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, omega-6 i omega-9. Substancje te poprawiają metabolizm tkanek zaatakowanych przez cellulit, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej oraz zapobiegają odkładaniu się zapasów tłuszczu. Dieta antycellulitowa trwa przez 5 dni. Szóstego dnia należy pić świeży sok z pomarańczy i marchwi, które pomagają oczyścić organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.
Źródła kwasów tłuszczowych OMEGA-3:
- tłuste ryby (halibut, łosoś, makrela, pstrąg)
- tran
- olej lniany
Jego dzienna dawka to ok. 6 g, czyli 150 g ryby, 1 łyżka tranu lub oleju lnianego.
Źródła kwasów tłuszczowych OMEGA-6:
- orzechy
- pestki słonecznika, dyni, porzeczek
- olej z wiesiołka i ogórecznika
Jego dzienna dawka to 1–5 g, czyli 10-100 g orzechów laskowych (5 łyżek) lub 50 g włoskich (5 szt.), 1 łyżka oleju z wiesiołka, 50 g pestek z dyni.
Źródła kwasów tłuszczowych OMEGA-9:
- oliwa z oliwek
- pestki słonecznika
- ziarno sezamu
- awokado
- olej rzepakowy canola
Jego dzienna dawka to 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego albo 50 g pestek ze słonecznika lub 1/2 awokado.
Plan diety:
Śniadanie (do wyboru):
- 2 łyżki płatków zbożowych z łyżką otrębów owsianych, orzechów, siemienia lnianego lub sezamu, wymieszane ze 150 g jogurtu naturalnego, do tego 100 g czarnych porzeczek lub mandarynka albo banan,
- bułka pełnoziarnista z 50 g twarożku granulowanego, posypanego kiełkami pszenicy, łyżeczką sezamu i łyżeczką pestek słonecznika.
Przegryzki (do wyboru):
- płatek sezamka,
- orzechy, pestki dyni lub słonecznika (po łyżeczce)
- 150 g (plaster) melona, dwa plasterki awokado, grejpfrut, 2-3 mandarynki lub śliwki, 1/2 szklanki porzeczek albo agrestu,
- łyżka pasty tahiny (z cieciorki, miazgi sezamowej, czosnku i cytryny).
1 dzień:
Obiad: Szpinak z jajkiem.
Kolacja: Sałatka ziemniaczana.
2 dzień:
Obiad: Sałatka warzywna.
Kolacja: Pieczony dorsz.
3 dzień:
Obiad: Zielone spaghetti.
Kolacja: Nadziewane pomidory.
4 dzień:
Obiad: Kurczak z fasolką.
Kolacja: Kolorowe spaghetti.
5 dzień:
Obiad: Tofu z grilla.
Kolacja: Sałatka owocowa.
6 dzień:
Wypić w ciągu dnia świeży sok wyciśnięty z 2 kg pomarańczy i 1 kg marchwi.
Aby zachować efekty diety należy nadal spożywać produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9 oraz witaminy i błonnik.
Przepisy:
Szpinak z jajkiem
0,5 kg mrożonego szpinaku,
jajko,
3 orzechy włoskie,
łyżka rokpola,
łyżka oliwy z oliwek,
parę liści sałaty,
ząbek czosnku,
sól jodowana
Odparować wodę ze szpinaku, wymieszać go z serem i rozdrobnionymi orzechami oraz roztartym czosnkiem; na oliwie usmażyć jajko; na talerzu ułożyć liście sałaty, szpinak i jajko sadzone.
Sałatka ziemniaczana
2 ugotowane ziemniaki,
1 strąk czerwonej papryki,
korniszon,
50 g gotowanej piersi kurczaka,
cebula,
łyżka oleju z wiesiołka (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością),
sól jodowana,
przyprawy,
sok z cytryny,
pestki słonecznika
Warzywa i kurczaka pokroić, skropić olejem, dodać sól i przyprawy.
Tofu z grilla
50 g tofu,
filiżanka krojonych warzyw: papryka, marchew, seler i por,
3 orzechy włoskie,
3-4 łyżki sosu sojowego,
tymianek,
majeranek,
3 łyżki ugotowanego ryżu,
łyżka oliwy
Zamarynować tofu na 20 minut w sosie sojowym i przyprawach; warzywa udusić na oliwie, pod koniec dodać marynatę, grillować tofu ok. 5 minut; wymieszać warzywa z ryżem i posypać orzechami.
Sałatka warzywna
1/2 główki sałaty,
1/2 ogórka,
3 pomidorki „czereśniowe",
3 łyżki ugotowanej fasolki,
po łyżce ziaren sezamu i słonecznika,
sól jodowana,
przyprawy,
bułka pełnoziarnista posmarowana cienko margaryną
Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku.
Pieczony dorsz
200 g fileta z dorsza,
wyciśnięty sok z cytryny,
łyżka orzechów włoskich,
przyprawy,
ugotowana róża brokułów,
dwa ziemniaki,
łyżka oliwy z oliwek
Dorsza upiec w folii z przyprawami, oliwą i rozdrobnionymi orzechami (pod koniec pieczenia skropić cytryną); podawać z ziemniakami i brokułami.
Zielone spaghetti
50 g spaghetti,
pęczek natki pietruszki,
łyżka pestek słonecznika,
łyżeczka oleju z wiesiołka,
łyżka siemienia lnianego,
sól jodowana,
2 łyżki tartego parmezanu
Makaron ugotować, zmiksować pietruszkę z serem, olejem, siemieniem i solą; wszystko wymieszać.
Nadziewane pomidory
średni pomidor,
1/2 puszki tuńczyka w oliwie,
sok z cytryny,
natka pietruszki,
1/8 czerwonej cebuli
Wydrążyć pomidory, a miąższ rozgnieść z tuńczykiem i cebulą; dodać przyprawy i sok z cytryny. Jeść z liśćmi szpinaku.
Kurczak z fasolką
250 g fasolki szparagowej,
20 g orzechów nanerczowych (2 łyżki),
100 g ugotowanej piersi indyka,
1/2 papryki żółtej lub czerwonej,
łyżka oliwy z oliwek,
150 g jogurtu naturalnego,
łyżeczka curry,
sól jodowana,
przyprawy
Fasolkę ugotować, pokrojoną pierś usmażyć na oliwie z przyprawami, orzechami i papryką; po zdjęciu z ognia wymieszać z jogurtem i przyprawami. Zjeść z kromką razowca.
Kolorowe spaghetti
filiżanka krojonych warzyw: por, seler i marchew,
łyżka tartego żółtego sera light,
łyżka przecieru pomidorowego,
świeże zioła,
50 g ugotowanego makaronu,
filiżanka bulionu,
łyżka oliwy z oliwek,
puszka anchovies,
przyprawy,
sól jodowana
Warzywa udusić na oliwie, dodać bulion i przecier pomidorowy; wymieszać z makaronem i serem, na końcu dodać zioła.
źródło: zdrowie.onet.pl
...
...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych