Skocz do zawartości

Opis diety 1000 kcal


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1
Guest_Silva_*

Guest_Silva_*
  • Guests
Dieta 1000 kcal - cz.1 0,5 - 1 kg w ciągu tygodnia

Zasadniczymi przyczynami otyłości są: dostarczanie organizmowi większych porcji energii niż potrzebuje oraz niedostateczna aktywność fizyczna. Odchudzanie zakończy się sukcesem jeśli oba te czynniki ulegną zmianie.
Dieta polega na skrupulatnym liczeniu kalorii i nie przekraczaniu ich dziennej dawki 1000. Osobom wykonującym ciężką fizycznie pracę dopuszcza się dzienną dawkę 1500-1800 kcal. Posiłki powinny mieć stałe wartości kaloryczne:
I śniadanie – 200 kcal, II śniadanie – 150 kcal, obiad – 350 kcal, podwieczorek – 100 kcal, kolacja – 200 kcal.

Można spożywać wszystkie niezbędne dla organizmu składniki (białka, tłuszcze, węglowodany), ale w ograniczonych ilościach. Należy unikać tłustych mięs i wędlin, pełnotłustego mleka i jego przetworów, słodyczy, chipsów, solonych orzeszków. Jeśli dieta jest rzetelnie stosowana, tygodniowo można pozbyć się 0,5 – 1 kg. Bywa, że w pierwszych tygodniach stosowania diety 1000 kcal, stracić można 2-4 kg/tydzień, ale po 2-3 miesiącach spadek wagi zatrzymuje się. Jest to spowodowane utratą wody zamiast tłuszczu, a następnie spowolnieniem przemiany materii. W ten sposób organizm broni się oszczędzając energię, przyzwyczaja się do ograniczonych pokarmów i spala je powoli. Ten rodzaj diety jest bardzo zdrową metodą odchudzania, gdyż będąc niskokaloryczną nie pozbawia organizmu potrzebnych składników lecz dostarcza je w pożądanej ilości.

Jadłospis powinien zawierać produkty zbożowe bogate w błonnik, kasze gruboziarniste, odtłuszczone mleko, chude mięsa, ryby morskie, drób bez skóry, warzywa, nieduże ilości owoców (zawierają cukier). Zamiast potraw smażonych przygotowywać należy je na ruszcie, gotować, piec w folii. Trzeba zrezygnować ze słodzenia i zaprawiania dań mąką i zasmażkami. Na miejsce śmietany i majonezu powinno się używać chudego mleka, a do sałatek odrobiny oleju. Niezbędnym dopełnieniem diety jest codzienny ruch na świeżym powietrzu i ćwiczenia fizyczne.

Aby dieta była skuteczna, powinna składać się z 4-5 posiłków („niewinne” przegryzki w postaci owoców czy jogurtów należy traktować jako posiłek). Spożywanie potraw o 1000 kalorii, ale np. dwa razy dziennie nie przyniesie efektu chudnięcia. Organizm bowiem przez cały dzień zużywa energię wykonując różne czynności, a długie przerwy między posiłkami powodują niedocukrzenie i z tego powodu apetyt wieczorem jest wzmożony.

Układając jadłospis 1000 kcal warto pamiętać o odpowiednim doborze produktów spożywczych. Organizm potrzebuje najwięcej energii do spalenia węglowodanów złożonych tj. skrobii zawartej w mące, kaszy, pieczywie. Tłuszcz z produktu węglowodanowego z pewnością szybciej się spali niż tłuszcz pochodzący np. z tłustej wędliny, który zostanie zmagazynowany.

Pamiętaj! Przed każdym posiłkiem trzeba wypić szklankę niegazowanej wody mineralnej z dodatkiem natki pietruszki lub cytryny. Przyspieszy trawienie i wypełni żołądek, przez co zmniejszy się uczucie głodu, dostarczy również witaminy C (100 g natki zawiera 170 mg wit. C).

Dzień 1

I śniadanie (275 kcal):
Omlet z trzech białek z dżemem niskosłodzonym wiśniowym (25 g), szklanka mleka 0,5%, 1 mała gruszka.

II śniadanie (110 kcal):
Kanapka z kromki chleba grahama, z łyżeczką margaryny, plasterkiem polędwicy z kurczaka (30 g), 50 g ogórka zielonego, herbata z cytryną bez cukru.

Obiad (398 kcal):
250 ml zupy kremu z groszku zielonego, dorsz z jabłkiem, 2 małe ziemniaki, sałatka z pomidorów (150 g) i cebuli (50 g), herbata zielona bez cukru.

Podwieczorek (112 kcal):
1 duże pieczone jabłko z łyżeczką cukru.

Kolacja (212 kcal):
300 ml zupy „nic".

Dzień 2

I śniadanie:
Kawa zbożowa (5 g) z mlekiem (200 g) bez cukru, pieczywo (40 g) z masłem roślinnym (3 g) i chudą wędliną (20 g), warzywa sezonowe (50 g).

II śniadanie:
Pieczywo (20 g) z masłem roślinnym (2 g), owoce sezonowe (100 g), herbata bez cukru.

Obiad:
Krupnik (włoszczyzna 50 g, kasza jęczmienna 20 g), ryba w jarzynach (dorsz 100 g, warzywa 100 g, olej sojowy 10 g), ziemniaki (100 g), owoce sezonowe (100 g).

Podwieczorek:
Kompot (owoce 50 g, cukier 5 g), herbatniki (10 g).

Kolacja:
Pierogi leniwe (twaróg chudy 50 g, białko z 1 jaja, mąka pszenna 15 g, olej sojowy 5 g, cukier 5 g), herbata bez cukru, warzywa sezonowe (50 g).

Dzień 3

I śniadanie:
Mleko (1 szklanka - 100 kcal), płatki kukurydziane (2 łyżki - 80 kcal), truskawki (10 sztuk - 30 kcal).

II śniadanie:
Chleb (1 kromka - 100 kcal), polędwica wędzona (30 g - 60 kcal), sałata (2 liście - 5 kcal).

Obiad:
Zupa ogórkowa bez śmietany (200 g - 80 kcal), ryba gotowana (50 g - 40 kcal), ziemniaki (2 małe - 60 kcal), jarzyny (100 g - 40 kcal).

Podwieczorek:
Grejpfrut (1 sztuka -100kcal).

Kolacja:
Pikling (50 g - 70 kcal), surówka z marchwi, selera i jabłka (100 g - 70 kcal), chleb Graham (1 kromka -
100 kcal).

Dzień 4

I śniadanie:
Kromka chleba, dwa plastry szynki na liściu sałaty, mleko.
Inny zestaw to pieczywo z masłem, twaróg chudy, kawa z mlekiem bez cukru (250 kcal).

II śniadanie:
Kromka ciemnego pieczywa, twaróg chudy z pietruszką, sok pomidorowy albo pieczywo z chudą wędliną, sok wielowarzywny (100 kcal).

Obiad:
Bulion posypany natką pietruszki, pieczone udko kurczaka (bez skóry), gotowane warzywa, liść sałaty.
Inny zestaw to zupa koperkowa z lanym ciastem, pulpet cielęcy, ziemniaki i marchew z wody (350 kcal).

Podwieczorek:
Filiżanka herbaty, kawałek ciasta drożdżowego albo surówka z sezonowych warzyw mieszanych, kromka pieczywa (100 kcal).

Kolacja:
Omlet z zielonym groszkiem, filiżanka herbaty lub ryż z owocami, mleko (200 kcal).

Dzień 5

I śniadanie (281 kcal):
Dwie kanapki z chleba żytniego pełnoziarnistego z dwiema łyżeczkami margaryny, plasterkiem szynki z indyka (30 g) i sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu (30 g), liściem sałaty, papryką czerwoną (50 g), herbata z cytryną bez cukru.

II śniadanie (114 kcal):
Jogurt jagodowy (1 pojemnik, 150 ml) z łyżką otrąb pszennych.

Obiad (381 kcal):
250 ml zupy selerowej, zrazy bite z pieczarkami, 30 g suchej kaszy perłowej, 150 g buraków gotowanych, herbata owocowa bez cukru.

Podwieczorek (118 kcal):
200 ml kisielu wiśniowego z jednym sucharkiem.

Kolacja (241 kcal):
Zapiekanka z ryżu (50 g suchego) i jabłka (150 g), kawa bez cukru.

Dzień 6

I śniadanie (277 kcal):
3 łyżki muesli z owocami suszonymi, ze szklanką mleka 0,5% (250 ml), 1 średnia pomarańcza, ewentualnie wkrojona do muesli.

II śniadanie (112 kcal):
Kanapka z kromki chleba chrupkiego, łyżeczki margaryny, plasterka kiełbasy szynkowej (30 g), herbata owocowa bez cukru.

Obiad (385 kcal):
250 ml barszczu czerwonego czystego, 150 g piersi kurczaka bez skóry, gotowanej w jarzynach, 3 małe ziemniaki, 200 g szparagów gotowanych, herbata zielona bez cukru.

Podwieczorek (115 kcal):
200 g galaretki porzeczkowej, woda mineralna niegazowana.

Kolacja (220 kcal):
Zapiekanka z makaronu bez jaj (50 g suchego) i warzyw (cukinia 50 g, pomidor 100 g, cebula 20 g, bakłażan 50 g), herbata z cytryną bez cukru.

Dzień 7

I śniadanie (274 kcal):
Pasta z sera białego chudego (70 g) i koperku (20 g), dwie kromki chleba żytniego razowego z soją i słonecznikiem, z łyżeczką margaryny, 1 pomidor (około 100 g), kawa z mlekiem 0,5% (100 ml).

II śniadanie (114 kcal):
1 mały banan, woda niegazowana.

Obiad (393 kcal):
200 ml zupy cytrynowej, 150 g pulpetów z cielęciny, 30 g suchej kaszy gryczanej, 150 g marchwi gotowanej, herbata bez cukru.

Podwieczorek (108 kcal):
100 g budyniu waniliowego z ćwiartką jabłka.

Kolacja (234 kcal):
150 g mintaja w galarecie, kromka chleba pytlowego z łyżeczką margaryny, herbata bez cukru.

Przepisy:

Dorsz z jabłkiem
200 g dorsza,
100 g jabłka,
5 ml oleju
Dorsza skropić sokiem z cytryny i zostawić na pół godziny. Obrane jabłko pokroić na ćwiartki. Naczynie ogniotrwałe posmarować olejem i włożyć dorsza z jabłkami. Dusić około 20 minut.

Zupa "nic"
250 ml mleka 0,5%,
pół jajka (25 g),
20 g cukru
Mleko zagotować. Ubić pianę z białka i kłaść łyżką kulki na gotujące się mleko. Pianki wyjmować na talerz. Żółtko utrzeć z cukrem, połączyć z mlekiem, zalać pianki z białka.

Zrazy bite z pieczarkami
100 g wołowiny bez kości,
10 g cebuli,
50 g pieczarek,
3 g mąki pszennej
Z rozbitego mięsa uformować owalne bitki i obrumienić bez tłuszczu, pieczarki pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać i razem z pieczarkami dodać do zrumienionego mięsa, dusić do miękkości. Z mąki i wody sporządzić zawiesinę i dodać do sosu mięsnego.

Zupa cytrynowa
50 g włoszczyzny bez kapusty,
20 g cytryny,
5 g mąki pszennej,
50 ml mleka 0,5%,
10 g natki
Z oczyszczonej i rozdrobnionej włoszczyzny ugotować wywar, sporządzić zawiesinę z mąki i mleka, rozprowadzić gorącym wywarem, dodać do wrzącej zupy. Z cytryny i wycisnąć sok i dodać do zupy. Przed podaniem posypać natką.


Dieta 1000 kcal - cz.2 0,5 - 1 kg w ciągu tygodnia

Tym razem kolejna propozycja jadłospisu najbardziej popularnej diety odchudzającej.

Wszystkim tym, którzy nie do końca orientują się o co chodzi w diecie 1000 kalorii, przypominamy:
- podczas jej stosowania zjadamy dziennie ok. 1000 kcal;
- codziennie spożywamy 5 lekkich posiłków: śniadanie, obiad, kolację oraz przegryzki, czyli II śniadanie i podwieczorek;
- dieta powinna zawierać dużo owoców i warzyw, nabiał, ryby i białe mięso; należy unikać słodyczy, tłuszczów zwierzęcych, alkoholu i nadmiaru soli;
- prawidłowo skomponowana dieta zawiera niezbędne składniki pokarmowe, warto jednak, na wszelki wypadek wzbogacić ją preparatami witaminowo-mineralnymi;
- w ciągu tygodnia diety można schudnąć ok. 1 kg - takie powolne chudnięcie uchroni nas przed efektem jo-jo;
- w czasie diety należy wypijać ok. 2 l płynów dziennie, najlepiej niegazowanej wody mineralnej i naparów ziołowych;
- zwiększenie aktywności fizycznej przyspieszy efekty diety, poprawi wygląd skóry oraz samopoczucie;
- po zakończeniu diety należy stopniowo przechodzić na "normalny" tryb odżywiania: np. co tydzień zwiększając dzienną dawkę kalorii o 200.

Dzień 1:

Śniadanie:
Kanapka z serem i kiwi.

Obiad:
Ziemniaki z jajkiem i sosem.

Kolacja:
Sałatka makaronowa z serem.

Dzień 2:

Śniadanie:
Płatki czekoladowe z jogurtem.

Obiad:
Stek wołowy w sosie kaparowym.

Kolacja:
Serek z papryką.

Dzień 3:

Śniadanie:
Chleb z twarożkiem i pomidorem.

Obiad:
Filet z dorsza z warzywami.

Kolacja:
Sałatka warzywna.

Dzień 4:

Śniadanie:
Serek owocowy.

Obiad:
Kasza manna z owocami.

Kolacja:
Kanapka z krabami i fenkułem.

Dzień 5:

Śniadanie:
Bułeczka z dżemem.

Obiad:
Schab z warzywami.

Kolacja:
Warzywa z dipem.

Dzień 6:

Śniadanie:
Kanapka z szynką i ogórkiem.

Obiad:
Kremowa zupa warzywna.

Kolacja:
Kanapka z sałatką i indykiem.

Dzień 7:

Śniadanie:
Kanapka z jajecznicą i szczypiorkiem.

Obiad:
Papryka duszona z szynką.

Kolacja:
Kanapka z jajkiem i marchewką.

Przegryzki ok. 100 kcal (do wyboru):

Kanapki
- kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana masłem, pomidor
- kromka chrupkiego chleba z 2 łyżeczkami twarożku, pomidor
- kromka chrupkiego chleba z 2 łyżeczkami twarożku i łyżeczką dżemu
- 2 krakersy z 2 łyżeczkami twarożku
- kromka pumpernikla posmarowana masłem, pół ogórka

Zupy
- filiżanka pomidorowej z ryżem
- 100 ml wywaru warzywnego z roztrzepanym jajkiem
- zupa chińska (gotowa)
- zupa warzywna z grzankami (gotowa)
- zupa ziemniaczana (gotowa) z 2 łyżeczkami kremówki

Surówki
- marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym
- 2 pomidory, 2 cebulki ze szczypiorkiem
- 10 dag kiszonej kapusty, strąk papryki, kromka chrupkiego pieczywa
- rzepa zalana łyżką jogurtu
- mały seler zalany łyżeczką jogurtu

Wędliny
- 6 cieniutkich plasterków polędwicy wieprzowej
- 4 cienkie plasterki mortadeli
- 3 cienkie plasterki salami
- plasterek szynki gotowanej
- 8 plasterków polędwicy drobiowej

Serki i napoje mleczne
- 10 dag serka homogenizowanego z 10 dag truskawek
- 10 dag chudego sera posypanego szczypiorkiem
- opakowanie jogurtu z 2 mandarynkami, słodzik
- 150 ml mleka z 50 ml soku pomarańczowego, herbatnik
- szklanka maślanki z kromką chrupkiego pieczywa

Owoce
- mały banan
- różowy grejpfrut
- 2 brzoskwinie
- 2 małe jabłka
- 1,5 gruszki

Ciasta i słodycze
- batonik Duplo, filiżanka kawy
- 2 delicje
- 5 kostek czekolady
- ptyś z bitą śmietaną
- 3 kulki lodów owocowych

Przepisy:

Schab z warzywami
Pomidor oraz małą cukinię opłukać i pokroić. 10 dag schabu obsmażyć na łyżeczce oleju, dodać warzywa, 10 dag kukurydzy z puszki i dusić razem kilka minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Kanapka z serem i kiwi
Kromkę ciemnego chleba tostowego posmarować łyżeczką masła lub margaryny. Obłożyć liściem sałaty, plasterkiem sera żółtego. Zjeść z kiwi i marchewką.

Ziemniaki z jajkiem i sosem
Ugotować 20 dag ziemniaków w mundurkach oraz jajko na twardo. Wymieszać 5 dag twarożku, po łyżce jogurtu i mrożonego koperku oraz sok cytrynowy. Doprawić solą oraz pieprzem. Ziemniaki i jajko obrać i polać sosem.

Kanapka z krabami i fenkułem
Kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować łyżeczką miksu jogurtowego. Nałożyć 10 dag mięsa krabowego i posypać połową pęczka posiekanego koperku. Pół fenkułu oraz pomarańczę obrać, pokroić, doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Zamiast z mięsem krabowym możesz zjeść kanapkę z 5 dag gotowanej szynki.

Warzywa z dipem
Ogórek, pół kalarepki i marchewkę obrać i pokroić. 10 dag twarożku homogenizowanego wymieszać z 2 łyżkami śmietany, doprawić sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Posypać połową pęczka drobno posiekanego koperku i łyżeczką posiekanych ziaren słonecznika.

Filet z dorsza z warzywami
15 dag dorsza skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Pół fenkuła oraz pół cukinii opłukać i pokroić. Warzywa udusić na łyżeczce masła, dodać słoiczek koncentratu pomidorowego, posypać tymiankiem lub oregano i dusić 5 minut. Dodać rybę i dusić dalsze 7 minut.

Sałatka warzywna
Pół ogórka, marchewkę, pół cukinii oraz po pół strąka żółtej i czerwonej papryki opłukać i drobno pokroić. Wymieszać 2 łyżki soku cytrynowego, łyżeczkę octu balsamico, łyżkę oliwy, doprawić solą i pieprzem. Zalać sałatkę. Posypać łyżeczką ziaren dyni. Zjeść z kromką pełnoziarnistego chleba.

Serek owocowy
10 dag twarożku wymieszać z łyżeczką śmietany, skropić sokiem z cytryny i posłodzić słodzikiem. Dodać pokrojone pół pomarańczy i pół jabłka oraz 10 dag mrożonych malin.

Kasza manna z owocami
Ugotować 3 łyżki kaszy manny z 250 ml chudego mleka. Wlać kaszę z mlekiem na talerz. Dodać pokrojone kiwi, pół banana i 15 dag mrożonych malin.

Kanapka z jajecznicą i szczypiorkiem
Jajko roztrzepać z łyżką wody, dodać pół pęczka posiekanego szczypiorku, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na łyżeczce masła lub margaryny. Jajecznicę położyć na kromce chleba z pełnego przemiału.

Kremowa zupa warzywna
3 ziemniaki obrać i pokroić. Wymieszać z połową opakowania mieszanki warzywnej i dusić razem na łyżeczce masła. Zalać 500 ml wywaru warzywnego i dusić razem 10 minut. Zmiksować i zaprawić łyżką śmietany, posypać majerankiem.

Kanapka z jajkiem i marchewką
Kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować łyżeczką miksu jogurtowego. Nałożyć plasterki jajka. Marchewkę oraz jabłko utrzeć i podzielić na pół. Do 1/2 porcji dodać łyżeczkę śmietany, skropić sokiem z cytryny i dodać słodzik.

Papryka duszona z szynką
Oczyścić i pokroić cebulę, strąk zielonej papryki oraz po pół strąka żółtej i czerwonej papryki. Dusić 5 minut na łyżeczce masła lub margaryny. Dodać 5 dag odsączonej kukurydzy oraz 5 dag gotowanej, drobno pokrojonej szynki. Zaprawić łyżką kremówki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zjeść z 1/2 kromki pełnoziarnistego chleba.

Stek wołowy w sosie kaparowym
10 dag polędwicy wołowej obsmażyć na łyżeczce oleju, posypać solą i pieprzem. Opakowanie koncentratu pomidorowego podgrzać na patelni, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Dodać łyżkę kaparów. Sosem polać stek. Zjeść z kawałkiem bagietki lub kromką ciemnego chleba testowego.

Płatki czekoladowe z jogurtem
3 dag płatków czekoladowych zalać połową opakowania jogurtu waniliowego, wkroić mandarynkę.

Sałatka makaronowa z serem
Pokroić por i 5 dag pomidorów wiśniowych. Wymieszać z 4 dag ugotowanego makaronu oraz 4 dag sera owczego. Posypać łyżką posiekanej bazylii. Dodać 2-3 łyżki soku cytrynowego oraz łyżkę oliwy. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

źródło: zdrowie.onet.pl



...



...






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych