Bio-Chrom
Dla łasuchów i diabetyków
Bio-Chrom
Czym jest chrom?
Chrom to minerał, pierwiastek śladowy, znajdujący się w pożywieniu. Jest najlepszym sprzymierzeńcem dla wszystkich, których problemem są słodycze.
Jak działa chrom?
Badania naukowe potwierdziły znaczącą rolę chromu w procesach regulowania stężenia poziomu cukru we krwi. U pacjentów, u których stwierdzono niedobór tego pierwiastka, zaobserwowano występowanie uczucia głodu i wzmożonego zapotrzebowania na słodycze, pojawiające się w niedługim czasie po jedzeniu. Przyczyną jest nagłe obniżenie stężenia cukru we krwi – hipoglikemia czynnościowa. Skutkiem zwiększonego apetytu na słodycze jest powstawanie nadwagi.
Co się dzieje, kiedy mamy niedobór chromu?
Do komórek dociera zbyt mało cukru. Jeśli produkują mniej energii, czujemy się zmęczeni i osłabieni, ratuje nas wtedy słodki batonik lub czekolada. Zalecane Dzienne Spożycie (RDA) chromu wynosi
50 - 200 mcg. Przeciętna dieta w Europie Północnej dostarcza tylko ok. 35 mcg tego pierwiastka na dobę. Niska zawartość chromu w pożywieniu wynika z obróbki termicznej żywności, stosowania półproduktów spożywczych a także ich grillowania i mrożenia. Dlatego właśnie nawet stosowanie bardzo dobrze zbilansowanej diety nie jest w stanie dostarczyć organizmowi zalecanej dawki chromu. Najlepszym źródłem chromu są drożdże piwne. Ponadto występuje on w brokułach, kukurydzy, w chudym mięsie, kaszy gryczanej, pełnoziarnistym chlebie, pomidorach i pieprzu.
Preparat dostępny w aptekach.
Sugerowana cena opakowania (30 tabl.) – 20 PLN, (60 tabl.) – 30 PLN
Opis suplementu BIO-CHROM
Rozpoczęty przez
admin1413390249
, czwartek, 24 maja 2007 - 21:50
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych