Dieta omega polega na spożywaniu zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które znajdują się m.in. w rybach, niektórych olejach, zielonych warzywach i drobiu.
Tłuszcze omega-3 chronią nasze serce i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, jednak niezrównoważone spożycie zdrowych tłuszczów może być przyczyną otyłości i chorób układu krążenia. Sprawdź, jak wygląda zdrowa i zbilansowania dieta omega.
Co powiecie na ta dietę? w odróżnieniu do diety Dukana wyglą na "zdrową"
[dieta] Dieta OMEGA3
Rozpoczęty przez
szynszylek
, wtorek, 21 maja 2013 - 22:06
...
...
#3
Napisano śro, 22 maj 2013 - 21:04
Takie cuś znalazłam:
Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w gramach na 100g produktu
Łosoś atlantycki, hodowlany, smażony, wędzony 1.8 g.
Sardela europejska, w oleju, po odsączeniu 1.7 g.
Sardynki w sosie pomidorowym, całe, po odsączeniu 1.4 g.
Śledź atlantycki, marynowana 1.2 g.
Makrela atlantycka, smażona, wędzona 1.0 g.
Pstrąg tęczowy, hodowlany, smażony, wędzony 1.0 g.
Miecznik (ryba miecz) smażony, wędzony 0.7 g.
Tuńczyk biały, w sosie własnym, osuszony 0.7 g.
Płastuga (flądra i sola), smażona, wędzona 0.4 g.
Halibut smażony, wędzony 0.4 g.
Łupacz smażony, wędzony 0.2 g.
Dorsz atlantycki, smażony, wędzony 0.1 g.
Małże błękitne, gotowane, parowane 0.7 g.
Ostrygi, niehodowlane, gotowane, suszone 0.5 g.
Muszle gotowane, suszone, gatunek mieszany 0.3 g.
Małże gotowane, parowane, mieszane gatunki 0.2 g.
Krewetki parowane, mieszane gatunki 0.3 g.
Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w gramach na 100g produktu
Łosoś atlantycki, hodowlany, smażony, wędzony 1.8 g.
Sardela europejska, w oleju, po odsączeniu 1.7 g.
Sardynki w sosie pomidorowym, całe, po odsączeniu 1.4 g.
Śledź atlantycki, marynowana 1.2 g.
Makrela atlantycka, smażona, wędzona 1.0 g.
Pstrąg tęczowy, hodowlany, smażony, wędzony 1.0 g.
Miecznik (ryba miecz) smażony, wędzony 0.7 g.
Tuńczyk biały, w sosie własnym, osuszony 0.7 g.
Płastuga (flądra i sola), smażona, wędzona 0.4 g.
Halibut smażony, wędzony 0.4 g.
Łupacz smażony, wędzony 0.2 g.
Dorsz atlantycki, smażony, wędzony 0.1 g.
Małże błękitne, gotowane, parowane 0.7 g.
Ostrygi, niehodowlane, gotowane, suszone 0.5 g.
Muszle gotowane, suszone, gatunek mieszany 0.3 g.
Małże gotowane, parowane, mieszane gatunki 0.2 g.
Krewetki parowane, mieszane gatunki 0.3 g.
#6
Napisano śro, 22 maj 2013 - 22:34
Jestem wegetarianką od wielu lat. Potwierdzam że źródłem kwasu omega 3 jest olej lniany, który znakomicie poprawia także smak potraw np. kasz, jaglanki.... dolewam go na końcu gdy potrawa jest już ugotowana i gotowa do spożycia
Poza tym zmielone siemię lniane jest niezwykle tanim źródłem omega 3, należy je zmielić młynkiem i zadbać by nie było zwietrzałe. Zmielone będzie lepiej przyswajalne.
Poza tym zmielone siemię lniane jest niezwykle tanim źródłem omega 3, należy je zmielić młynkiem i zadbać by nie było zwietrzałe. Zmielone będzie lepiej przyswajalne.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych