Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odżywianie się podczas choroby wrzodowej


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1
sabia

sabia

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 141 postów
Najważniejszą zasadą podczas tej choroby jest spożywanie posiłków częściej ale w mniejszych porcjach. Posiłki muszą być małe objętościowo oraz podawane częściej w ciągu dnia o tej samej porze. W okresie zaostrzeń choroby, odstępy miedzy posiłkami nie powinny być dłuższe jak 2 godziny, a liczba spożywanych posiłków może być wyższa niż sześć. Z praktycznych zaleceń ważne jest by podawać potrawy gotowane, duszone w sosie własnym, lub pieczone w folii. Odpowiednie nawodnienie organizmu jest szczególnie ważne, zwłaszcza przy współistniejących biegunkach lub wymiotach. Płyny pomagają rozcieńczać soki żołądkowe i zmniejszać ich agresywne działanie na podrażnione błony śluzowe. Przeciwwskazane są napoje alkoholowe, kawa oraz napoje gazowane. Spożywanie większej ilości owoców, szczególnie cytrusowych jest zalecane. Zawarte w nich kwasy organiczne, powodują dodatkowy wzrost kwasowości w przewodzie pokarmowym. Owoce a także inne produkty węglowodanowe obfitujące w błonnik pokarmowy, szczególnie surowe warzywa, przetwory gruboziarniste oraz rośliny strączkowe wymuszają również wzrost napięcia parasympatycznego w żołądku co objawia się zwiększonym wydzielaniem podrażniającego kwasu solnego. W chorobie wrzodowej źle tolerowane są margaryny, potrawy tłuste oraz dania smażone, stąd ich udział w diecie powinien być znacznie ograniczony. Podstawowym rodzajem tłuszczu w pożywieniu powinno być świeże masło, śmietanka i dobrej jakości oleje. Unikać należy także ostrych przypraw drażniących błonę śluzową i wzmagających wydzielanie soku żołądkowego takich jak: pieprz, ocet, chrzan, musztarda, ketchup, cebula, ostre marynaty. Jadłospis wrzodowca powinien być w szerokim zakresie oparty na mleku, twarogach, jajach, jasnym pieczywie, drobnych kaszach, chudych gatunkach mięs, wędlin i ryb.



...



...



#2
KingaROSAS

KingaROSAS

    Pocz?tkuj?cy odchudzacz

  • Members
  • 20 postów
CHOROBA WRZODOWA. MOŻNA Z NIĄ ŻYĆ! *****
___________________________________________________________________
ODŻYWIANIE PRZY CHOROBIE WRZODOWEJ / OTYŁOŚCI (CHOLESTEROL) / NADWADZE / CUKRZYCY / NADCIŚNIENIU / CHOROBACH SERCA: INTELIGENTNE, TAKIE POLECAM. :lol: *****

1. Jemy niskotłuszczowo czyli:
INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU.

2. Niskowęglowodanowo, a zatem (energetyczne):
NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU.

3. Puenta to tabele:
IŻ PRODUKTU.

P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjaśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane.

4. Wykluczamy jednak z diety (niezdrowe dla człowieka) tzw:
WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU.

___________________________________________________________________




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych