Witam Dzisiaj podczas porządków w ogródku okazało się, że nasz szpinak aż się prosi o zjedzenie i chciałabym was zapytać czy macie jakieś sprawdzone przepisy na dania ze szpinakiem i w miarę mało skomplikowane, z góry dzięki
Potrawy ze szpinakiem
Rozpoczęty przez
sabia
, poniedziałek, 10 czerwca 2013 - 01:05
...
...
#5
Napisano czw, 24 paź 2013 - 17:16
pesto szpinakowe
- Makaron razowy penne – szklanka
- Olej z pestek winogron – 3 łyżki
- Szpinak
- Czosnek
- Orzechy włoskie – kilka sztuk
- Parmezan – łyżka
Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż będzie al dente. Przecedzamy i nie przelewamy zimną wodą, zeby się połączył z sosem.
Za pomocą blendera miksujemy orzechy, czosnek, liście szpinaku, stopniowo dodając olej do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy delikatnie z makaronem
- Makaron razowy penne – szklanka
- Olej z pestek winogron – 3 łyżki
- Szpinak
- Czosnek
- Orzechy włoskie – kilka sztuk
- Parmezan – łyżka
Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż będzie al dente. Przecedzamy i nie przelewamy zimną wodą, zeby się połączył z sosem.
Za pomocą blendera miksujemy orzechy, czosnek, liście szpinaku, stopniowo dodając olej do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy delikatnie z makaronem
#6
Napisano czw, 24 paź 2013 - 17:29
Skoro mowa o szpinaku ja również dodam swój przepis.
Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem i serem feta.
Robię je na mące pszennej pełnoziarnistej LUBELLA - wychodzą minimalnie ciemniejsze, ale wiem że sa zdrowe i tzw dietetyczne - bo podobnie jak ciemne pieczywo, mają mnóstwo witamin i minerałów.
Robię na patelni naleśniki - nigdy nie leję oleju rzepakowego na patelnię w dużych ilościach, tylko za każdym razem smaruje patelnię pędzelkiem
Przepis:
Podsmażyć szpinak na patelni z rozdrobnionym czosnkiem, następnie zdjąć z patelni i wymieszać szpinak z serem. Do szpinaku można dodać mleko lub jogurt, podsmażyć do zredukowania płynu.Ułożyć nadzienie na naleśnikach i zawinąć je w ruloniki. Naleśniki ze szpinakiem włożyć do piekarnika i zapiekać przez 15 min w temp. 180 stopni.
Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem i serem feta.
Robię je na mące pszennej pełnoziarnistej LUBELLA - wychodzą minimalnie ciemniejsze, ale wiem że sa zdrowe i tzw dietetyczne - bo podobnie jak ciemne pieczywo, mają mnóstwo witamin i minerałów.
Robię na patelni naleśniki - nigdy nie leję oleju rzepakowego na patelnię w dużych ilościach, tylko za każdym razem smaruje patelnię pędzelkiem
Przepis:
Podsmażyć szpinak na patelni z rozdrobnionym czosnkiem, następnie zdjąć z patelni i wymieszać szpinak z serem. Do szpinaku można dodać mleko lub jogurt, podsmażyć do zredukowania płynu.Ułożyć nadzienie na naleśnikach i zawinąć je w ruloniki. Naleśniki ze szpinakiem włożyć do piekarnika i zapiekać przez 15 min w temp. 180 stopni.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych