Rośliny lecznicze oraz zioła z powodzeniem mogą zostać wykorzystane w kuracji odchudzającej. Dieta ze świeżych soków roślinnych polega przede wszystkim na jedzeniu dań o niskiej wartości energetycznej oraz wypijaniu określonej ilości soków z roślin leczniczych.
Soki takie można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach zielarskich. Innym punktem, w którym można zaopatrzyć się w podstawowy składnik tej diety, są apteki specjalizujące się w medycynie naturalnej.
Ważne jest to, by napoje z roślin leczniczych oraz ziołowe herbatki pić bez cukru i bez mleka.
W trakcie tej diety dość poważnie ograniczona zostaje liczba kalorii przyjmowanych w ciągu każdego dnia. Dzienne spożycie powinno wynosić około 800 kalorii.
Ze względu na niewielką ilość kalorii dieta ta powinna zostać wcześniej skonsultowana z lekarzem. Ci, którzy zdecydują się na nią, nie powinni stosować tej diety dłużej niż 10 dni. Ważne jest uważne czytanie informacji dołączonych do poszczególnych ziół, gdyż wiele roślin leczniczych ma bardzo silne działanie.
Dieta ze świeżych soków roślinnych.
Rozpoczęty przez
doradca
, piątek, 11 października 2013 - 08:29
...
...
#2
Napisano sob, 12 paź 2013 - 17:53
Słyszałam dwie opinie jeśli chodzi o soki z warzyw i owoców, mianowicie pierwsza opinia mówi, że robienie/wyciskanie soków z warzyw i owoców jest marnotrastwem składników odżywczych w nich zawartych! a to przez obróbkę tychże owoców i, że lepiej zjeść te warzywa i owoce w całości.
Druga opinia mówi, że robiąc soki z warzyw i owoców , sprawiamy, że wszystkie składniki w nich zawarte stają się bardziej przyswajalne dla naszego organizmu, a już najlepiej to ponoć robić przeciery które łączą/godzą obie opinie bo mamy i sok i owoce w nim zawarte
A więc sok? przecier? czy owoc do ręki?
Druga opinia mówi, że robiąc soki z warzyw i owoców , sprawiamy, że wszystkie składniki w nich zawarte stają się bardziej przyswajalne dla naszego organizmu, a już najlepiej to ponoć robić przeciery które łączą/godzą obie opinie bo mamy i sok i owoce w nim zawarte
A więc sok? przecier? czy owoc do ręki?
#3
Napisano sob, 12 paź 2013 - 18:08
Chyba nakorzystniej wypada tutaj przecier
Mamy i sok i miąsz z owoców
Ja podam przepisy na sok który robie sobie bardzo często, robię je na 15-letniej sokowirówce
Przepis nr. 1
Marchew i jabłka - równe proporcje
(5 marchwi i 5 jabłek) plus do tego trochę imbiru
Przepis nr. 2
Marchew, pomidory, seler i jabłka - równe proporcje
Pietruszka (pół szklanki, posiekana )
Mięta (kilka listków)
pyszny pyszny sok warzywno-owocowy
POLECAM
Mamy i sok i miąsz z owoców
Ja podam przepisy na sok który robie sobie bardzo często, robię je na 15-letniej sokowirówce
Przepis nr. 1
Marchew i jabłka - równe proporcje
(5 marchwi i 5 jabłek) plus do tego trochę imbiru
Przepis nr. 2
Marchew, pomidory, seler i jabłka - równe proporcje
Pietruszka (pół szklanki, posiekana )
Mięta (kilka listków)
pyszny pyszny sok warzywno-owocowy
POLECAM
Moc Diety !
#4
Napisano wto, 15 paź 2013 - 14:22
witam. Jestem nowa na forum i chciałabym się z Wami podzielić, co nowego zawitało ze sprzętów do mojej kuchni. Jest to blender Electrolux Silent Blender
ma specjalne sitko, dzięki któremu i sile nacisku oraz niewielkiej pracy noży wyciskam sorbet.
Czy ktoś ma z Was podobny? Urządzenie jest rewelacyjne, bo nie miksuje tak intensywnie jak sokowirówka a soki są lekko zawiesiste i gęstsze.
Kiedyś słyszałam o tym, że noże z sokowirówki niszczą witaminy, ale wydaje mi się, że witaminy sa niszczone na każdym etapie obróbki - już samo przechowywanie np. jabłek w hurtowniach, światło, tlen, krojenie nożem - witaminy C niszczymy w ten sposób ok. 60%. Dlatego chyba warto pić dużo soków, jeść dużo warzyw i owoców.
W ten sposób unikniemy niedoborów.
A blender polecam
ma specjalne sitko, dzięki któremu i sile nacisku oraz niewielkiej pracy noży wyciskam sorbet.
Czy ktoś ma z Was podobny? Urządzenie jest rewelacyjne, bo nie miksuje tak intensywnie jak sokowirówka a soki są lekko zawiesiste i gęstsze.
Kiedyś słyszałam o tym, że noże z sokowirówki niszczą witaminy, ale wydaje mi się, że witaminy sa niszczone na każdym etapie obróbki - już samo przechowywanie np. jabłek w hurtowniach, światło, tlen, krojenie nożem - witaminy C niszczymy w ten sposób ok. 60%. Dlatego chyba warto pić dużo soków, jeść dużo warzyw i owoców.
W ten sposób unikniemy niedoborów.
A blender polecam
#5
Napisano nie, 24 lis 2013 - 22:29
Dzięki za fajny przepis na sok z warzyw, zaraz idę sobie zrobić! Ja bardzo lubię swóją metoda przygotowany sok z pomidorów, w sumie nie sok a przecier taki...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych