Wśród wielu, różnych diet, dietetycy szczególnie wyróżniają tak zwaną dietę stabilizacyjną, która dostosowana jest zarówno do naszego wieku, sposobu życia, jak i tempa przemiany oraz wyjściowej masy ciała.
Dieta ta przede wszystkim zapobiega powstaniu tak zwanego efektu jo-jo. Warto z niej skorzystać po zakończeniu każdej diety, ażeby zbędne kilogramy tak szybko nie powróciły i, żeby nie trzeba było rozpoczynać kolejnej walki z nadwagą.
Dieta stabilizacyjna jest przeznaczona przede wszystkim dla ludzi, którym udało się schudnąć i nie chcą powrócić do stanu sprzed diety.
Dieta stabilizacyjna polega na tym, że co tydzień powiększa się ilość spożywanych kalorii o 100, dzięki czemu organizm przyzwyczaja się do ilości dostarczanej energii i nie odkłada tkanki tłuszczowej.
Ponadto w trakcie trwania tej diety wprowadza się stopniowo nowe produkty do swojego jadłospisu.
Żeby uzyskać jak najlepszy efekt należy bezzwłocznie skonsultować się z dietetykiem, który pomoże nam w utrzymaniu naszej wymarzonej wagi.
Dieta stabilizacyjna
Rozpoczęty przez
doradca
, piątek, 11 października 2013 - 08:38
...
...
#2
Napisano czw, 17 paź 2013 - 15:17
"Dieta stabilizacyjna polega na tym, że co tydzień powiększa się ilość spożywanych kalorii o 1000, dzięki czemu organizm przyzwyczaja się do ilości dostarczanej energii i nie odkłada tkanki tłuszczowej.
"
jeśli redukcja diety wynosi właśnie 1000 kcal to w tydzień nie można z niej wyjść. Wydaje mi się, że powinno być 100 kcal. Wtedy by się zgadzało, że miesięcznie zwiększamy kaloryczność o 400 kcal. Chociaż ja stosuję 300 kcal miesięcznie.
"
jeśli redukcja diety wynosi właśnie 1000 kcal to w tydzień nie można z niej wyjść. Wydaje mi się, że powinno być 100 kcal. Wtedy by się zgadzało, że miesięcznie zwiększamy kaloryczność o 400 kcal. Chociaż ja stosuję 300 kcal miesięcznie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych