Każda przyszła matka chce, aby jej dziecko urodziło się zdrowe i silne. Stąd z pewnością jak tylko dowie się, że jest w ciąży, przeszukuje Internet w poszukiwaniu informacji na temat odżywiania. Tutaj jednak następuje problem.
Różne źródła mogą podawać sprzeczne informacje na temat tego, co jeść należy, a czego powinno się unikać. W takim wypadku kobiety są zazwyczaj skonfundowane. Jak uchronić swoje dziecko od negatywnego wpływu niektórych potraw? Czy to, co je się w ciąży ma wpływ na późniejsze alergie?
Pytań jest wiele, a jednoznacznej odpowiedzi brak. Tymczasem, prawda jest taka, że nie można z niczym przesadzić. Zarazem jednak dobrze jest słuchać swoich zachcianek. Jeżeli ma się ochotę na dużą ilość czekolady, należy ją jeść. Oznacza to, że nasz organizm jej potrzebuje.
Podobnie jest z cytrusami. Nie można sobie ich odmawiać, gdyż zawierają wiele witamin. Co prawda można zetknąć się z opinią, że spowodują późniejszą alergię, ale tak naprawdę nie został wykazany żaden związek z pokarmami przyjmowanymi przez matkę w okresie ciąży, a późniejszymi uczuleniami jej dziecka.
Podobnie rzecz ma się z zależnością między tym co je się przez dziewięć miesięcy błogosławionego stanu, a późniejszymi preferencjami pokarmowymi dziecka. Stąd też nie zawsze musimy jeść w 100% zdrowo (oczywiście absolutnie nie można też przesadzić w drugą stronę). Jeżeli jednak ma się ochotę na słodycze, czy obiad pełen cholesterolu, nie powinniśmy sobie tego odmawiać.
Z drugiej strony też nie można się zapomnieć. Przesada z niezdrowym jedzeniem może się przyczynić do nadmiernego wzrostu wagi, ponadto z pewnością nie wpłynie to dobrze na płód. Warto jeść wszystkiego po trochu. Należy też zadbać o dietę bogatą w żelazo oraz odpowiednie suplementy (po konsultacji z lekarzem), gdyż w ciąży może nas dopaść anemia.
Co mam jeść w trakcie ciąży?
Rozpoczęty przez
doradca
, niedziela, 13 października 2013 - 21:32
...
...
#2
Napisano wto, 27 maj 2014 - 15:19
Najlepiej słuchać się swojego lekarza prowadzącego , ja tylko chcę poradzić, że suplementy żelaza, które bez wątpienia większość kobiet w ciąży przyjmuje, powinny mieć w swoim składzie żelazo hemowe / pochodzenia zwierzęcego /, ponieważ najlepiej się wchłania . Ale oczywiście zapytajcie swojego lekarza
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych