Skocz do zawartości

Zdjęcie

problem zaparć


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1
tanita

tanita

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 48 postów
Witam.
Już od wielu lat odżywiam się zdrowo, zwracam uwagę na to co jem. Wyznaję zasadę "jesteś tym, co jesz". Wink Nie toleruję fast foodów, ani innych tego typu paskudztw. Uwielbiam za to owoce. Za warzywami również przepadam. Tak więc nie wiem co jest nie tak, bo naprawdę, chucham i dmucham a tu proszę - męczą mnie zaparcia. Co robię źle? Proszę, aby ktoś wskazał mi błędy lub napisał, co mogę poradzić na tą uporczywą dolegliwość.



...



...



#2
meinecoon

meinecoon

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 69 postów
zaparcia mogą męczyć z kilku powodów - piszesz, ze lubisz owoce. Czy jesz dużo bananów?
One bardzo zapierają. Poza tym siedzący tryb życia również.
Jeśli jesz dużo błonnika powinnaś pić dużo wody.
Błonnik bardzo absorbuje wodę, czyli jeśli pijesz jej mało, masy pokarmowe w Twoich jelitach wysychają i cierpisz na zaparcia.
Kolejna metoda to pozycja wypróżniania.
Pozycja tzw. kuczna. Z ewolucyjnego punktu widzenia jest najodpowiedniejsza dla prawidłowego wypróżniania się. Pozwala na pełne wypróżnienie ze względu na osiągnięcie odpowiedniego kąta odbytowo-odbytniczego, który w momencie defekacji powinien wynosić około 150 stopni, co jest nieosiągalne na siedząco. Spróbuj pod stopy podłożyć miskę lub miednicę, aby kolana były wyżej od twoich bioder. Uzyskasz cos podobnego do pozycji kucznej.
Jeśli to nie pomaga idź do lekarza . Gastrolog na pewno poradzi

#3
tanita

tanita

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 48 postów
Jem bardzo dużo bananów! Czy to rzeczywiście w tym jest problem?
Piję też niecały litr wody dziennie, czyli chyba za mało. Wobec tego od dzisiaj zmiana diety! Mniej bananów - szkoda, bo po nich bardzo dobrze się czuję. Tez będę więcej piła. Znalazłam w Twoim wpisie że dobra jest woda Muszynianka. A ja mam siedząca pracę. Czyli woda pomoże mi tez na kości. Dziękuję za rady. Jak zauważę zmiany, to napiszę

#4
serena29

serena29

    Czytelnik/podgl?dacz

  • Members
  • 2 postów
A nie tyjesz od bananów? Wiem, że są zdrowe, bo mają potas i żelazo, ale czytałam, że regularnie spożywane w dużych ilościach powodują wzrost wagi. Na zaparcia zaczęłam jakiś miesiąc temu brać jeliton, błonnik naturalny. Jak ręką odjął. Kiedyś pomagała mi kawa z mlekiem, albo ciepła woda co rano z cytryną.

#5
tanita

tanita

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 48 postów
jem banany rano. A rano potrzebujemy najwięcej energii - dlatego zawsze wszystko spalimy. Banany nie mają wpływu na moją wagę - wiem ze należy jeść regularnie, co 3-4 godziny - jeśli to rozreguluję to przybieram na wadze. Zamieniłam banany na pomarańcze, kaki, gruszki - jest lepiej.
Błonnika jem sporo - może nawet za dużo - i dlatego uważam żeby dużo pić. Bo jak mało piję to też mam zaparcie.

#6
halinka

halinka

    Pocz?tkuj?cy odchudzacz

  • Members
  • 20 postów
Na zaparcia polecam masaż brzucha :) moja koleżanka kiedyś była w szpitalu i po operacji długo leżała. Miała ogromne zaparcie. Rehabilitantka pokazała jej jak masować brzuch - zaparcie minęło.
położyć się na wznak - ręka zaciśnięta w pięść - wcześniej nasmarować brzuch oliwką
zacząć robić linię z prawej strony powyżej pępka ku lewej stronie i po skosie do wzgórka. Takie - 7
od prawej do lewej.
I tak przez pięć, dziesięć minut. Po chwili można usłyszeć bulgotanie w jelitach - to przesuwająca się gazy

#7
Guest__*

Guest__*
  • Guests
Śliwki na zaparcia
Jeśli mówimy o zapar­ciach i spo­so­bach na nie, na myśl od razu przy­cho­dzą nam śliwki. Są one praw­dziwą błon­ni­kową bombą. Jak wia­domo, błon­nik prze­miesz­cza się przez cały prze­wód pokar­mowy w sta­nie nie­zmie­nio­nym. W cza­sie całej podróży przez prze­wód pokar­mowy błon­nik wchła­nia wodę i to powo­duje, że mamy lep­szą — prze­pra­szam za wyra­że­niem — kupę i szyb­ciej eli­mi­no­wane są nie­stra­wione resztki. Śliwki więc mogą likwi­do­wać zapar­cia i uła­twiać trawienie.

Kiszona kapu­sta na zaparcia
Nie­któ­rym może wyda­wać się to dziwne, ale kiszona kapu­sta jest dobrym środ­kiem na zapar­cia. Oprócz dużej ilo­ści błon­nika zawiera ona także wita­minę B. Surówka z kiszo­nej kapu­sty i oliwy działa naprawdę bar­dzo szybko. Można też sto­so­wać sok z kiszo­nej kapu­sty. Jedyny pro­blem jest ze zna­le­zie­niem praw­dzi­wej kiszo­nej kapu­sty. Kiszo­nej a nie zakwaszanej.

Jabłka na zaparcia
Przy­szła pora na jabłka. Są one rów­nież bogate w błon­nik. Jabłka spra­wiają, że przy­spie­szają ruchy robacz­kowe jelit i resztki pokar­mowe szyb­ciej prze­su­wają się w kie­runku odbyt­nicy. Przy lecze­niu zaparć pomocne mogą się oka­zać także soki lub prze­twory z jabłek. Cza­sem pomaga szar­lotka. Ale nie zawsze.

Buraki na zaparcia
Kolej­nym domo­wym spo­so­bem na zapar­cia są buraki. Warto je jeść wtedy, gdy czu­jemy bóle brzu­cha, wzdę­cia, uczu­cie peł­no­ści, nud­no­ści oraz zapar­cia. Co cie­kawe, buraki mają dzia­ła­nie lecz­ni­cze w lecze­niu oty­ło­ści a także w lecze­niu zaparć i cho­ro­bach nerek. Buraki są oczy­wi­ście bogate w uła­twia­jący tra­wie­nie błonnik.

-- 25 lip 2014, o 11:52 --

JA pije zuze ilosci zielonej herbaty i nie mam zaparc




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych