Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zdrowa dieta a tłuszcze, oleje i majonezy.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1
Poradnia

Poradnia

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 71 postów
Dołączona grafika

Zdrowa dieta wymaga poświęceń, rezygnacji z niektórych produktów oraz poświęcenia większej uwagi temu, co jemy. Szczególną uwagę zaś należy zachować przy tym, co z jednej strony jest niezbędne, z drugiej bywa najczęściej występującą przyczyną nadwagi.

Tłuszcze, bo o nich mowa, w diecie uwzględnić trzeba. Pełnią one bardzo ważną rolę w ludzkim organizmie, dlatego też zdrowe tłuszcze dostarczane wraz z pożywieniem w rozsądnych ilościach to dla nas sama korzyść. Problem pojawia się wtedy, gdy jest ich zbyt wiele. Olej, majonez – to produkty spożywcze, bez których niektórym trudno wyobrazić sobie dobry posiłek. Niestety, często jest ich za dużo.

Dla naszego zdrowia ważne są w zasadzie tylko te tłuszcze, które pochodzą z ryby oraz tłuszcze roślinne. Olej roślinny i ryba to najbardziej zalecane przez dietetyków źródła tłuszczów. Do minimum powinno zostać ograniczone spożycie tłuszczów zwierzęcych.

Tłuszcze z oleju roślinnego, ryby czy też margaryny można kontrolować, sprawdzając ich zawartość oraz ich bilans energetyczny. Problemem są jednak te tłuszcze, którą są ukryte w dość niepozornie wyglądających produktach. To m.in. mięsa oraz wędliny, a także słodycze i lody.



...



...



#2
Buńka

Buńka

    Pocz?tkuj?cy odchudzacz

  • Members
  • 21 postów
Ja bym chciała napisać coś o majonezie:

Majonez ma złą reputację ponieważ jest strasznie kaloryczny, w 100 gramach majonezu znajduje się około 700 kcal!!! a to tylko kilka łyżek. Osobiście robię sporo sałatek i w 70% jest tam majonez :/
Ponoć w majonezie są też pewne składniki na które warto zwrócić uwagę bo są zdrowe dla człowieka i dobrze działają na organizm.

Trzeba wybierać możliwie najlepszy pod względem jakości majonez lub uwaga.... zrobić go samemu :chef:

Dołączona grafika

Bardzo łatwo jest go przygotować:
- 1 jajko
- szklanka oleju słonecznikowego lub sojowego
- łyżka białego octu
- łyżka musztardy
- sól i cukier wedle upodobań

#3
meinecoon

meinecoon

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 69 postów
Mój referat:

Nienasycone tłuszcze są naturalnie występującymi, tradycyjnymi tłuszczami, które nie zostały przetworzone, uszkodzone przez wysokie temperatury. Najlepsze z tego rodzaju tłuszczów, spotykane są w rybach, orzechach laskowych, nasionach. Te właśnie tłuszcze powinny być składnikiem codziennej diety. Te tłuszcze wcale nie są szkodliwe, a wręcz niezbędne dla zdrowia. Wspierają zdrowie, stawy i system nerwowy, są także niezbędne dla układu krążenia i serca. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, a tym samym obniżają ryzyko występowania chorób naczyniowych. Szczególnie do utrzymania prawidłowego stanu skóry oraz do prawidłowej przemiany wodnej i tłuszczowej. Nienasycone kwasy tłuszczowe mają również istotne działanie w zapobieganiu arteriosklerozy. Dostarczymy je przede wszystkim z pożywieniem pochodzenia roślinnego.

- tłuszcze jednonienasycone powinny stanowić podstawę w diecie. Nasz organizm nie jest w stanie sam ich wyprodukować, dlatego musimy mu ich dostarczyć. Obniżają poziom trój glicerydów (obwinianych o powodowanie zawału serca), usprawniają metabolizm i są sprzymierzeńcem wszystkich tych, którzy chcieliby nieco stracić na wadze. Niektórzy naukowcy uważają, że to właśnie z powodu braków tego rodzaju tłuszczu w diecie starzejemy się szybciej. Co ważne, dzięki dostarczaniu ich organizmowi nasz mózg ma szansę na sprawne funkcjonowanie aż do późnej starości. Bogatym źródłem tłuszczów jednonienasyconych są oliwa z oliwek, ziarna, orzechy oraz awokado.

- tłuszcze wielonienasycone przeważają w olejach roślinnych, mięsie ryb i niektórych zielonych warzywach liściastych. Są dwa główne rodzaje wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasy omega-6 (zawarte w olejach roślinnych i oleju kukurydzianym) i omega-3 w mięsie tłustych ryb takich jak makrele, sardynki, łosoś i śledzie, w ziarnach, szczególnie w siemieniu lnianym. Tłuszcze jak omega-3 i omega-6 mogą pomóc w programie utraty wagi, jak i w każdej zdrowej diecie. Wielu naukowców uważa, że problem leży w bilansie i ostrzegają, że duże dysproporcje między spożyciem tłuszczów omega-3 a omega-6 prowadzą do wielu poważnych chorób (m.in. nowotworowych). Rzadko niestety jemy tłuszcze omega-3 w porównaniu do innych tłuszczów. Oliwa z oliwek z zimnego tłoczenia "extra virgin" jest bardzo dobrym tłuszczem. Olej z pestek winogron w przeciwieństwie do oliwy z oliwek jest łagodniejszy w smaku i zapachu. Do sałatki lub surówki dodawaj, więc łyżeczkę oliwy, garść orzechów albo 120 g łososia lub tuńczyka. Jeśli np. kilka razy w tygodniu zamiast czerwonego mięsa zjesz rybę albo owoce morza, skorzystasz na tym podwójnie: dostarczysz organizmowi cennych składników odżywczych, a jednocześnie ograniczysz w jadłospisie tłuszcze nasycone.

Tłuszcze nasycone znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego a także w oleju palmowym i kokosowym. Warto wiedzieć, że te tłuszcze pomagają nam magazynować inne rodzaje tłuszczu, powodują więc budowanie się tkanki tłuszczowej. Jednak nie oznacza to, że należy się ich wystrzegać. Najbardziej przyjaznym spośród tłuszczów nasyconych jest kwas stearynowy, który znajduje się głównie w mięsie wołowym oraz czekoladzie. Jeśli tłuszcz w temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję, to oznacza, że zawiera dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Tłuszcze nasycone podnoszą poziom „złego” cholesterolu (LDL) we krwi, zwiększają również krzepliwość krwi podnosząc ryzyko miażdżycy tętnic, a tym samym zachorowaniu na zawał serca. Wystarczy zmienić dietę tak, aby 5% przyjmowanych kalorii pochodziło z tłuszczów nienasyconych zamiast z nasyconych, a ryzyko śmiertelnego zawału serca spadło o 42%. Tłuszcze nasycone dostarczamy wraz z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego np. masło, śmietana, mięso - szczególnie czerwone, zwłaszcza tłuste (np. baranina i wieprzowina), przetwory mięsne (głównie różne kiełbasy), jaja. Tłuszcze nasycone znajdują się również w ciastkach, słodyczach, czekoladzie i w produktach smażonych.

Najbardziej niebezpieczne są tłuszcze typu trans. Nie występują w sposób naturalny w przyrodzie: powstają, gdy tłuszcze wielonienasycone są „uwodornione”, aby zachowały stan stały w temperaturze pokojowej. Przykładem jest margaryna. Tłuszcze roślinne w przyrodzie występują w stanie płynnym, dlatego zostają utwardzone na margarynę. Znaczy to, że są wysokoprzetworzone, oraz sztucznie wzbogacone w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Witaminy A, D, E, K występują naturalnie w maśle. Tłuszcze trans podnoszą poziom „złego” cholesterolu (LDL) oraz obniżają poziom „dobrego” cholesterolu (HDL). Można je znaleźć w niemal każdym przetworzonym produkcie. Znajdują się w twardej margarynie i roślinnym tłuszczu piekarniczym. Dlatego duże ich ilości obecne są w wyrobach gotowych: ciastkach, krakersach, batonikach. Obfitują w nie też produkty smażone w tzw. głębokim tłuszczu, np. frytki. O ich obecności świadczy napis „tłuszcze częściowo uwodornione” na opakowaniach produktów spożywczych.

#4
Guest__*

Guest__*
  • Guests
Kwasy tłuszczowe dzielimy na dwie grupy:
1. nasycone- niekorzystne dla naszego zdrowia,
2. nienasycone- mające pozytywny wpływ na nasz organizm.

Kwasy tłuszczowe nienasycone dzielą się na kolejne dwie grupy:
1. jednonienasycone- nasz organizm potrafi sam je wytworzyć,
2. wielonienasycone (zaliczane do NNKT), których nie możemy samodzielnie wytworzyć, jedynie odpowiednią dietą możemy je dostarczyć do organizmu.

W skład Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) wchodzą kwasy OMEGA-3 i OMEGA-6. Prawidłowa proporcja kwasów OMEGA-6 do kwasów OMEGA-3 wynosi od 1:1 do 4:1. W diecie większości społeczeństwa proporcje te są jednak znacząco zachwiane (wynoszą od 10:1, a nawet 50:1).
Taki stan może być przyczyną powstawania wielu schorzeń. Nasuwa się więc pytanie czy mamy wpływ na proporcje tych kwasów w naszym organizmie?
Oczywiście, że tak: przede wszystkim na etapie zakupów spożywczych.

Za podwyższony poziom kwasu OMEGA-6 w naszej diecie odpowiada m.in. spożywanie dostępnych w sklepach rafinowanych olejów roślinnych.
Kwasy OMEGA-3 są niestabilne, mają krótki termin przydatności, więc są usuwane z większości artykułów spożywczych. Dlatego należy włączyć do swojej codziennej diety produkty, które obfitują w kwasy OMEGA-3, czyli np.: tłuste ryby morskie (m.in. łosoś, śledź, makrela) oraz oleje wyprodukowane z roślin zawierających duże ilości NNKT OMEGA-3.
Przykładem takiego oleju jest olej lniany wysokolinolenowy (czyli taki, który zawiera minimum 50% NNKT OMEGA-3).

Tłuszcze stanowią ponad 50% tkanki mózgowej, a ich głównym składnikiem są fosfolipidy zawierające ogromne ilości kwasów OMEGA-3. Obecność fosfolipidów jest bardzo ważna, gdyż budują one nasze błony komórkowe otaczające każdą komórkę ciała (stanowią barierę ochronną). Tymczasem szacuje się, że nawet 80% społeczeństwa ma niedobory kwasów OMEGA-3. Niedobór ten może rzutować na złe funkcjonowanie układu nerwowego oraz powstawanie i rozwój wielu chorób.

Olej lniany bardzo korzystnie wpływa na układy: sercowo-naczyniowy, nerwowy
i trawienny. Stosuje się go m.in. w profilaktyce i leczeniu chorób reumatycznych, alergii i astmy. Potwierdzono także jego pozytywne oddziaływanie na wzrok oraz stan skóry, włosów i paznokci. Olej lniany jest także ważnym składnikiem diety sportowców oraz kobiet bądących w ciąży i karmiących piersią.

Oleje, których używamy na co dzień, produkowane są przemysłowo- w procesie rafinacji i przetwarzania chemicznego pozbawione są właściwości zdrowotnych, które zawiera tłoczony na zimno olej lniany. Należy więc zastąpić wszystkie, używane do tej pory, rafinowane oleje- olejem lnianym.

#5
Joachim Kolar

Joachim Kolar

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 237 postów
  • LocationRzeszów

mysle ze przy zdrowej diecie trzeba sie liczyc z tym ze musimy ograniczyc majonez itd


Podjadasz w nocy? Ładka na brzuchu nie daje Ci spokoju? Sprawdź jak może pomóc Ci afrykańskie mango!Natura daje Ci siłę do walki z kilogramami. Metabolizm szybko przyśpieszy i rezultaty będą widoczne lada dzień!





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych