Wartość odżywcza kasz jęczmiennych
Rozpoczęty przez
Poradnia
, czwartek, 21 listopada 2013 - 01:13
#1
Napisano czw, 21 lis 2013 - 01:13
Kasza jęczmienna to produkt o wysokiej wartości odżywczej, ponieważ jest wytwarzana z ziarna jęczmienia, które zawiera więcej białka niż ziarno innych gatunków zbóż, a także jest bogate w błonnik i wiele innych składników odżywczych, takich jak sole mineralne i witaminy.
Wartość odżywcza kasz jęczmiennych jest zróżnicowana w zależności od jej rodzaju.
Należy pamiętać, że przyswajalność składników mineralnych zawartych w kaszy jęczmiennej jest ograniczana przez obecność kwasu fitynowego w jęczmieniu.
Jednym ze sposobów poprawy tej przyswajalności jest poddawanie ziaren:
− obróbce hydrotermicznej, podczas której obniża się zawartość fitynianów na skutek działania wody i temperatury,
− słodowaniu, podczas którego uaktywnia się enzym fitaza, rozkładający część fitynianów.
Kasza jęczmienna zawiera witaminy z grupy B i wyróżnia się wyższą zawartością wit. PP niż inne kasze. Natomiast zawartość wit. E w kaszy może być zwiększona poprzez uprawę odmian jęczmienia zawierających duże ilości związków: tokotrienoli i tokoferoli. Wyższą zawartość obu tych związków obserwuje się w kaszach wyprodukowanych z jęczmienia bez łuski.
Spośród wszystkich rodzajów kasz jęczmiennych najwyższą wartością odżywczą charakteryzuje się pęczak. Kasze gruboziarniste mają niższą wartość energetyczną niż kasze drobno i średnioziarniste, ponieważ zawierają więcej błonnika. Potrawy przyrządzane z kasz gruboziarnistych są sycące i wysokokaloryczne, a jednocześnie lekkostrawne, dlatego też są zalecane w diecie osób pracujących fizycznie, a także w żywieniu dzieci, młodzieży i osób chorych.
...
...
#2
Napisano sob, 23 lis 2013 - 12:38
Ponoć za jedną z najzdrowszych kasz, uważa się kaszę gryczaną. Ma ona przewagę nad innymi kaszami bo np. zawiera najwięcej magnezu, w 100 gramach kaszy jest około 220 mg tej witaminy.
A np. w kaszy perłowej lub pęczaku jest tylko 45mg a kasza manna zawiera tylko 18mg magnezu !!
Kasza gryczana jest bogatszym źródłem białka, bogatszym niż wszystkie inne, zawiera bardzo ważne aminokwasy których organizm sam nie jest w stanie niestety wyprodukować... czyli tryptofan i lizynę.
Kasza gryczana nie zakwasza organizmu, czego niestety nie można powiedzieć o pozostałych kaszach. Polecam bardzo tą kaszę bo jest po prostu mega źródłem ważnych składników potrzebnych nam do życia
Najlepszą kaszą zawsze będzie ta która została poddana jak najmniejszemu procesowi oczyszczenia i rozdrobnienia.
A np. w kaszy perłowej lub pęczaku jest tylko 45mg a kasza manna zawiera tylko 18mg magnezu !!
Kasza gryczana jest bogatszym źródłem białka, bogatszym niż wszystkie inne, zawiera bardzo ważne aminokwasy których organizm sam nie jest w stanie niestety wyprodukować... czyli tryptofan i lizynę.
Kasza gryczana nie zakwasza organizmu, czego niestety nie można powiedzieć o pozostałych kaszach. Polecam bardzo tą kaszę bo jest po prostu mega źródłem ważnych składników potrzebnych nam do życia
Najlepszą kaszą zawsze będzie ta która została poddana jak najmniejszemu procesowi oczyszczenia i rozdrobnienia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych