Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wartość odżywcza kasz jęczmiennych


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1
Poradnia

Poradnia

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 71 postów
Dołączona grafika

Kasza jęczmienna to produkt o wysokiej wartości odżywczej, ponieważ jest wytwarzana z ziarna jęczmienia, które zawiera więcej białka niż ziarno innych gatunków zbóż, a także jest bogate w błonnik i wiele innych składników odżywczych, takich jak sole mineralne i witaminy.

Wartość odżywcza kasz jęczmiennych jest zróżnicowana w zależności od jej rodzaju.
Należy pamiętać, że przyswajalność składników mineralnych zawartych w kaszy jęczmiennej jest ograniczana przez obecność kwasu fitynowego w jęczmieniu.

Jednym ze sposobów poprawy tej przyswajalności jest poddawanie ziaren:
− obróbce hydrotermicznej, podczas której obniża się zawartość fitynianów na skutek działania wody i temperatury,
− słodowaniu, podczas którego uaktywnia się enzym fitaza, rozkładający część fitynianów.

Kasza jęczmienna zawiera witaminy z grupy B i wyróżnia się wyższą zawartością wit. PP niż inne kasze. Natomiast zawartość wit. E w kaszy może być zwiększona poprzez uprawę odmian jęczmienia zawierających duże ilości związków: tokotrienoli i tokoferoli. Wyższą zawartość obu tych związków obserwuje się w kaszach wyprodukowanych z jęczmienia bez łuski.

Spośród wszystkich rodzajów kasz jęczmiennych najwyższą wartością odżywczą charakteryzuje się pęczak. Kasze gruboziarniste mają niższą wartość energetyczną niż kasze drobno i średnioziarniste, ponieważ zawierają więcej błonnika. Potrawy przyrządzane z kasz gruboziarnistych są sycące i wysokokaloryczne, a jednocześnie lekkostrawne, dlatego też są zalecane w diecie osób pracujących fizycznie, a także w żywieniu dzieci, młodzieży i osób chorych.



...



...



#2
Buńka

Buńka

    Pocz?tkuj?cy odchudzacz

  • Members
  • 21 postów
Ponoć za jedną z najzdrowszych kasz, uważa się kaszę gryczaną. Ma ona przewagę nad innymi kaszami bo np. zawiera najwięcej magnezu, w 100 gramach kaszy jest około 220 mg tej witaminy.

A np. w kaszy perłowej lub pęczaku jest tylko 45mg :) a kasza manna zawiera tylko 18mg magnezu !!
Kasza gryczana jest bogatszym źródłem białka, bogatszym niż wszystkie inne, zawiera bardzo ważne aminokwasy których organizm sam nie jest w stanie niestety wyprodukować... czyli tryptofan i lizynę.

Kasza gryczana nie zakwasza organizmu, czego niestety nie można powiedzieć o pozostałych kaszach. Polecam bardzo tą kaszę bo jest po prostu mega źródłem ważnych składników potrzebnych nam do życia :)

Najlepszą kaszą zawsze będzie ta która została poddana jak najmniejszemu procesowi oczyszczenia i rozdrobnienia.

#3
Joachim Kolar

Joachim Kolar

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 237 postów
  • LocationRzeszów

no dokladnie


Podjadasz w nocy? Ładka na brzuchu nie daje Ci spokoju? Sprawdź jak może pomóc Ci afrykańskie mango!Natura daje Ci siłę do walki z kilogramami. Metabolizm szybko przyśpieszy i rezultaty będą widoczne lada dzień!





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych