Banany to jedne z najstarszych roślin uprawnych, pochodzących najprawdopodobniej z wysp Archipelagu Malajskiego i z Indii. Ku zaskoczeniu wielu, na świecie uprawiane są aż 2 gatunki bananów. Różnią się nie tylko wielkością i kolorem, ale również przeznaczeniem. Banany skrobiowe są mniej popularne, gdyż nie można zjeść ich na surowo.
Stanowią one podstawowy składnik mąki bananowej, używanej do wypieku chleba. W naszych sklepach spotkać możemy drugi gatunek tego owocu – banany deserowe.
Owoce egzotyczne, jakimi bez wątpienia są banany, cieszą się bardzo dużą popularnością wśród biegaczy. Jeśli zastanawialiście się dlaczego, wyjaśnienie jest proste. Banany z racji na dużą zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów mają bardzo wysoką wartość odżywczą. Dodatkowo, w ich skład wchodzą liczne minerały, dobroczynne dla organizmu wykonującego ogromny wysiłek.
Dojrzewanie
Banany zbierają jeszcze gdy są zielone i twarde aby mogły przetrwać daleką podróż i trafić do nas dojrzałe:)
Podczas transportu banany są przechowywane w niskich temperaturach a gdy dotrą do portu są przez kilka dni trzymane w wyższych temperaturach, tak aby nabrały właściwego koloru i słodkiego smaku.
Zielone kontra żółte?
Zmiana koloru jest oznaką dojrzewania owocu, oprócz koloru zmienia się także skład miąższu. Skrobia która znajduje się w zielonym bananie dzięki reakcją przez enzymy zmienia się w proste cukry czyli fruktozę i glukozę. Cierpki smak banana znika i banan staje się słodki, ciekawostką jest to, że jego kaloryczność się nie zmienia.
Zjedzenie zielonego banana skończy się wzdęciami ponieważ wysoka zawartość skrobi nie jest w pełni do przetrawienia przez nasz układ pokarmowy.
Kolejnym faktem jest to, że w bananie brązowym - dojrzałym znajduje się więcej wody niż w zielonym czyli 75% do 71%.
Wartość indeksu glikemicznego różni się bardzo między bananem zielonym a żółtym - dojrzałym.
Węglowodany w bananie zielonym wchłaniają się ze średnią prędkością czyli mają średni indeks glikemiczny, natomiast banany dojrzałe posiadają wysoki indeks glikemiczny i wchłaniają się bardzo szybko zapewniając przy tym szybki wzrost glukozy we krwi.
Skład bananów:
Potas - jeden średniej wielkości banan to 420mg potasu, jest to wysoka wartość.
Witamina C - zjedzenie jednego średniej wielkości banana zapewnia 15% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Witamina B6 - jeden średni banan zapewnia 35% dziennego zapotrzebowania.
Mangan - średni banan dostarczy około 3 mg Manganu a dzienne zapotrzebowanie to około 2 mg
Błonnik - jeden banan to 3 mg błonnika.
To tyle, miłego czytania, pozdrawiam
Dorota S.
Ciekawostki o bananach
Rozpoczęty przez
dorota
, czwartek, 21 listopada 2013 - 14:57
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych