Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wegetariańskie pułapki - początkujący wegetarianin


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1
Poradnia

Poradnia

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 71 postów
Wege-pułapki, czyli czego powinien wystrzegać się początkujący wegetarianin?

Przeszedłeś właśnie na wegetarianizm? Super! Jesteś właśnie na początku nauki o zdrowym żywieniu bez mięsa. Jednak bez wiedzy o tym, co jesz możesz wyjść na ignoranta – wegetarianizm wszakże nie polega tylko na unikaniu kotletów schabowych. Istnieje na rynku wiele produktów spożywczych, których składniki są pochodzenia zwierzęcego – o istnieniu niektórych być może nie miałeś wcześniej pojęcia! Zapoznaj się z tym przewodnikiem po wege-pułapkach i zacznij kupować świadomie.

Podpuszczka to enzym trawienny żołądka krów. Używa się jej do produkcji serów – zazwyczaj można spotkać ją w składnikach sera żółtego. Początkujący wegetarianie zapominają najczęściej właśnie o niej – na szczęście na rynku istnieją produkty mleczarskie wykorzystujące podpuszczkę roślinną – mikrobiologiczną czy syntetyczną.

Kolejnym składnikiem niewegetariańskim jest żelatyna – najczęściej w przemyśle spożywczym wykorzystuje się tę pochodzenia wołowego. Pozyskuje się ją m.in. ze skóry, tłuszczu oraz kości zwierząt. Jest to składnik powszechny – znajduje się w żelkach, galaretkach, słodyczach i ciastach. Żelatyna jest również wykorzystywana również w farmacji – stanowi kluczowy składnik tabletek płynnych – kapsułek. To właśnie o tym aspekcie często zapominają wegetarianie. Najwięcej problemów przysparzają leki wydawane na receptę, które mogą nie mieć swojego zamiennika niezawierającego żelatyny – warto zapytać się lekarza o dostępne leki dla wegetarian.

Ciekawostką są również niektóre barwniki spożywcze – a składnik jogurtów z czerwonych owoców szczególnie. Mowa tutaj o kwasie karminowym, znanym jako koszenila. Jest uznany za bezpieczny, ekologiczny barwnik – jest on pozyskiwany naturalnie, więc nie wpływa na zdrowie, tak jak barwniki syntetyczne. Jest on jednak składnikiem wybitnie niewegetariańskim, ponieważ pozyskuje się go... ze zmielonych owadów! Ten fakt jest niestety mało znany, ale jego znajomość daje pogląd co tak naprawdę jemy. Mając tę wiedzę, że jogurt z truskawkami tak naprawdę zawiera w sobie coś z „robaków” sprawia, że wielu zaczyna uważniej śledzić spis składników produktu.

Dzięki temu małemu przewodnikowi możesz uniknąć rażących wpadek i stać się wzorowym wegetarianinem. Możesz zacząć jeść świadomie, to, co zdrowe i przestać być laikiem w kwestii zdrowego żywienia.



...



...






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych