Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dietetyczne przepisy na dania light - 18 przepisów / cześć 2


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1
doradca

doradca

    Administrator

  • Moderators
  • 226 postów
Ostatnia paczka z przepisami na dania light/dietetyczne.

Spis treści:

Sałatka z pomidorów i cebuli
Sałatka z jajkami i jogurtem
Łosoś z patelni
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
Ryż z pomarańczami
Ryż z jabłkiem i cynamonem
Sałatka owocowa z jogurtem
Sałatka ryżowa z kukurydzą
Wątróbka z kurczaka
Jogurt z otrębami
Jogurt owocowy
Domowy jogurt
Pierś z kurczaka z brokułami
Domowe musli
Deser bananowy
Ryba po grecku
Gotowany ryż z filetem drobiowym
Ryż z grillowaną piersią z kurczaka


Sałatka z pomidorów i cebuli
Przygotowanie dania jest proste jak drut i zajmuje około 10 minut. Sama potrawa jest bardzo zdrowa i znajduje zastosowanie w diecie Andersona, diecie hiszpańskiej i wielu, wielu innych. Koszt dla dwóch osób powinien mieścić się w granicach 10 zł, chociaż sama cena jest dość zmienna (zależność od kosztu pomidorów).

Składniki:
• kilka pomidorów (2-3),
• cebula,
• szczypior,
• jogurt naturalny (dwie pełne łyżki),
• kilka liści sałaty,
• szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:
Pomidor myjemy, obieramy i kroimy na drobne kawałki. Analogicznie postępujemy z cebulą, szczypiorem i sałatą. Wszystko ląduje do wspólnego, szklanego naczynia, gdzie składniki mieszamy i przyprawiamy. Teraz dodajemy kilka łyżek jogurtu i mieszamy pół minuty. To tyle!
Zamiast jogurtu naturalnego można użyć też niskoprocentową śmietanę lub jogurt własnej produkcji.

Sałatka najlepiej smakuje jak postoi kilkanaście minut w lodówce.

Smacznego!












Sałatka z jajkami i jogurtem
Taka sałatka nie dość, że jest smaczna, to także dietetyczne – spełnia ona m.in. wymogi diety nisko-tłuszczowej i diety śródziemnomorskiej, dzięki czemu znajduje się ona w wielu zdrowych jadłospisach żywieniowych. Posiłek będziemy przygotowywać dla jednej osoby – jeśli pragniesz zrobić go dla większej liczby, to przemnóż liczbę produktów zgodnie z proporcjami. Sam czas przygotowania posiłku to 20 minut, a koszt mieści się w granicach 10 zł.

Składniki:
• 2 jajka,
• kilka liści sałaty,
• szczypta soli i pieprzu,
• kilka łyżek jogurtu,
• kawałeczek czerwonej papryki,
• szczypiorek.

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, wyciągamy z garnuszka i obieramy ze skorupki. Następnie tniemy je na drobne kawałeczki (warto wspomóc się tak zwaną gilotyną dla jajek). Paprykę i szczypiorek czeka ten sam los – po przygotowaniu (oczyszczenie) siekamy je na porównywalne kawałki.
Teraz bierzemy sałatę i po dokładnym umyciu wyrywamy kilka liści, które trafiają na samo dno szklanej miseczki. Sałatę można także posiekać i swobodnie wymieszać z resztą składników.

Na sam koniec pozostało nam tylko wrzucenie papryki i jajek, dodanie kilku łyżek jogurtu
naturalnego (może to być jogurt kupny lub własnej, domowej produkcji) i przyprawienie (wszystko w osobnej misce). Wszystko dokładnie mieszamy aby równomiernie rozmieścić poszczególne składniki po przym przerzucamy do miseczki ze wcześniej ułożoną sałatą ( o ile nie będziemy jej „bezpośrednio” mieszać).

Sałatkę można teraz włożyć do lodówki na około 40 minut (zmrożona lepiej smakuje) lub od razu wziąć się za jedzenie (wtedy rzeczywiście dotrzymam obietnicy że posiłek można przygotować w 20 minut).

Smacznego!






Łosoś z patelni
Ryby przez wielu dietetyków są uważane za o wiele zdrowsze od „normalnego mięsa”. Łosoś z patelni ma swój wkład w tworzenie jadłospisu w wielu dietach, np. diecie Kwaśniewskiego i diecie hiszpańskiej. Poziom trudności w przygotowaniu potrawy oceniam na 3 w dziesięciostopniowej skali, natomiast czas i koszty to kolejno 40 minut i 10 zł/osobę.

Składniki:
• łosoś (jeden na osobę),
• sól i pieprz,
• odrobina cytryny,
• zielona sałata.

Przygotowanie:
Na początku dokładnie myjemy dzwonka łososia (czyli kawałki naszego łososia przekrojonego w poprzek) i suszymy go papierowym ręcznikiem, po czym skrapiamy go wyduszonym sokiem z cytryny i przyprawiamy naszymi przyprawami z listy składników. Na jednego łososia powinna starczyć jedna szczypta soli i odrobina mniej pieprzu. Następnie łosoś trafia do lodówki na około 30 minut. W tym czasie myjemy sałatę i przygotowujemy liście, na które łosoś docelowo trafi. W międzyczasie nagrzewamy też patelnie.

Po wyciągnięciu łososia z lodówki od raz trafia on na patelnie, gdzie smażymy dzwonka po kilka minut z każdej strony (tak „na oko” aż zacznie się ładnie rumienić).
Teraz pozostaje nam tylko ładnie to wszystko ułożyć i to tyle 0 możemy się zajadać. Jeżeli jesteś na diecie Kwaśniewskiego to możemy w ramach dodatku dosmażyć przy okazji małą porcję frytek (z jednego, większego ziemniaka). W diecie hiszpańskiej takie coś jest zabronione, od razu uprzedzam (lepiej zamiast tego ugotować trochę ryżu).
Przyprawione i gotowe do smażenia!

Smacznego!








Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Przygotowanie twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem jest banalnie proste i zajmie nam około 20 minut. Sam koszt posiłku jest stosunkowo tani. Jeżeli jesteś na diecie niskotłuszczowej, to prędzej czy później spotkasz się z tym posiłkiem w jadłospisie.

Składniki:
• jeden ser twarogowy (dla dwóch osóB),
• szczypiorek,
• kilka rzodkiewek,
• sól i pieprz,
• mała śmietana 18 – procentowa,
• ząbek czosnku.

Przygotowanie:
Ser rozpakowujemy i wsypujemy do dość dużej szklanek miski, gdzie rozbijamy go widelcem i dolewamy śmietanę (pamiętaj aby ser nie był zbyt rzadki). Drobno kroimy szczypiorek i dodajemy go do miseczki, mieszając zawartość. W tym czasie warto dodać szczyptę soli i pieprzu.
Następnie wyciągamy mały ząbek czosnek, myjemy go i przeciskamy przez praskę, której zawartość także trafia do miski. Pozostał nam tylko szczypiorek, z którym możemy zrobić trzy rzeczy – zetrzeć na tarce, pokroić w drobną kostkę lub pokroić w plasterki. Osobiście najbardziej smakuje mi druga opcja, aczkolwiek jest to kwestia gustu.

Twarożek bardzo dobrze komponuje się z ziemniakami lub na kanapkach z ciemnego pieczywa. Całkiem nieźle smakuje też z makaronem, aczkolwiek jest to rzadsze rozwiązanie.

Smacznego!










Ryż z pomarańczami
Na pierwszy rzut oka potrawa może wydawać się dosyć niestandardowa, ale nie obawiajcie się – wbrew pozorom pomarańcze i ryż całkiem nieźle się komponują. Posiłek ma zastosowanie szczególnie w diecie ryżowej, gdzie człowiek wpadnie na wszystko tylko po to, aby urozmaicić sobie ryżowy tryb żywienia.

Składniki:
• torebka ryżu (dla jednej osoby),
• pomarańcza,
• połowa szklanki soku pomarańczowego,
• kilka gałązek koperku.

Przygotowanie:

Ryż gotujemy przez kilkanaście minut, po czym odcedzamy, oblewamy zimną wodą i kładziemy do rondelka, do którego powoli dolewamy sok pomarańczowy, pamiętając o mieszaniu i ustawieniu rondelka na średnim ogniu. W ten sposób doprawiamy ryż aż do wrzenia. Dla smaku można także dodać kilka szczypt soli i masła, lecz nie jest to wskazane da tych którzy są na diecie ryżowej.
Tak przygotowany posiłek odkładamy na bok na pięć minut, w czasie których możemy wziąć się za pomarańcze, która obieramy i dzielimy na mniejsze kawałeczki.

Do rondelka z ryżem i sokiem przesypujemy kawałki pomarańczy i mieszamy, po czym możemy nałożyć sobie porcję na którą z pewnością zasłużyliśmy.













Ryż z jabłkiem i cynamonem
Ryż z jabłkiem i cynamonem jadam raz do roku w okresie wigilijnym. Być może do Bożego Narodzenia jeszcze daleko, ale warto przypomnieć sobie, jak smakuje tytułowy posiłek. Częściej ode mnie z pewnością zajadają się nim ludzie poddający się np. diecie ryżowej, gdzie oczywiście ryż to podstawa. Sam czas przygotowania ryżu z jabłkami wynosi około 15 minut. Poziom trudności oceniam jako najprostszy z możliwych, gdyż do ugotowania ryżu i pomieszaniu kilku składników nie potrzeba specjalnego talentu. Oprócz zachęcającej łatwości przyciąga także koszt przyrządzania tego deseru, który mieści się w granicach kilku zł (na jedną osobę).

Składniki:

• jedna filiżanka ryżu (jakaś 1/2 torebki),
• 150 g jogurtu naturalnego (może być kupny lub własnej roboty),
• kilka łyżeczek cukru i cynamonu (jeśli jesteś na diecie to cukier należy pominąć),
• połówka jabłka.

Przygotowanie:

Na samym początku gotujemy ryż, po czym go odcedzamy i wsypujemy do miseczki. Teraz czas na jabłka, które obieramy i trzemy tarką na małym oczku. Starte jabłko trafia do tego samego miejsca co ryż. Zawartość miski zaczynamy powoli mieszać, dolewając do niej przy okazji jogurt i dosypując cukier oraz cynamon. Postaraj się równomiernie rozprowadzić wszystkie składniki.
Ryż z jabłkiem najlepiej smakuje na ciepło, dlatego też zawartość miseczki wrzucamy do docelowego naczynia, które wkładamy do mikrofalówki. Po kilku minutach wyciągamy i pozostaje nam tylko jedno – konsumpcja.

Smacznego!











Sałatka owocowa z jogurtem
Sałatka owocowa z jogurtem to jeden z tych przepisów, gdzie wystarczy pokroić, polać i gotowe. Przepis ma zastosowanie szczególnie w diecie jogurtowej i diecie owocowej, gdzie takie dania może nie są codziennością, ale raz czy dwa w okresie całej diety można sobie na nie pozwolić.

Składniki:
• jedno kiwi,
• jeden banan,
• pół jabłka,
• die mandarynki,
• jedna pomarańcza,
• ćwiartka cytryny,
• kilka brzoskwiń z puszki,
• jogurt naturalny,
• kilka truskawek,
• garść orzeszków (polecam tzn. miodowe orzeszki).

Przygotowanie:
Sprawa jest prostsza niż się wydaję. Na początku obieramy owoce ze skórek. Cytrynę warto oblać przed obraniem gorącą wodą, aby zmyć wszelkie toksyny będące pozostałościami po produkcji. Brzoskwinie z puszki należy odsączyć i pokroić. Podobnie postępujemy z resztą owoców.
Najbardziej monotonny proces już za nami. Teraz czas napełnić miskę/puchar owocami. W sumie nie ma żadnego wzorca kolejności nakładania kolejnych warstw owoców. Równie dobrze możemy wszystko od razu ze sobą pomieszać lub poukładać „pięterka” z poszczególnych składników. Nie zapomnij o soku z brzoskwiń ze słoika!

Teraz czas na przygotowanie jogurtu – możemy użyć typowo sklepowy jogurt 12 – procentowy lub samemu odpowiednio wcześniej go zrobić (przepis na domowy jogurt). Jeżeli już się z tym uporamy, to nakładamy go na samą górę naszej miseczki z owocami, po czym posypujemy wszystko miodowymi orzeszkami.
Pozostało nam tylko włożyć nasze małe dzieło do lodówki i odczekać kilka godzin aż się ochłodzi, dzięki czemu będzie smakowało jeszcze lepiej. Jeżeli nie masz w sobie wystarczającej siły woli, to już Cię nie powstrzymuję.

Smacznego!




Sałatka ryżowa z kukurydzą
Sałatka ryżowa to bardzo smaczna, a przede wszystkim łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa. Bardzo pasuje ona do jadłospisu diety ryżowej. Sam posiłek jest lekkostrawny i nie posiada dużej ilości kalorii.

Składniki:

• puszka kukurydzy,
• półtorej szklanki białego ryżu,
• jeden ząbek czosnku,
• podstawowe przyprawy jak sól i pieprz,
• połówka „surowego” ogórka,
• majonez (ale nie używaj jeśli jesteś na diecie),
• dwie rzodkiewki.

Przygotowanie:

Na początku wstawiamy wodę i czekamy, aż będzie gorąca. Następnie dodajemy do niej łyżeczkę soli i wrzucamy ryż, który powinien gotować się około 12 minut. Po ugotowaniu wyciągamy ryż i przepłukujemy go zimną wodą (nie będzie się już kleił).
Teraz czas na ogórki – dokładnie je myjemy a następnie obieramy. Obrane ze skórki ogórki powinny zostać pokrojone (możemy zrobić to w drobną kostkę lub w cienkie, lecz szersze kawałki – tutaj każdy sposób jest dobry).

Jesteśmy już przy samym końcu – teraz ryż, ogórki i kukurydzę wrzucamy do jednej miseczki i wstępnie mieszamy. Wyciągamy praskę i przeciskamy przez nią czosnek, który także wędruje do miseczki. Pozostał nam majonez oraz przyprawy, którymi doprawiamy sałatkę podczas mieszania.
Na sam koniec zajmijmy się rzodkiewkami, które poprawią smak/atrakcyjność sałatki. Myjemy je i kroimy, po czym kładziemy na powierzchnie sałatki. Mile widziane wszelkie wzorki!

Smacznego!








Wątróbka z kurczaka
Wątróbkę z kurczaka przygotowuje się w 30 minut. Sam posiłek zawiera około 350 kcal i znajduje zastosowanie w diecie wysokobiałkowej oraz diecie Kwaśniewskiego. Sam przepis nie jest skomplikowany i poradzi z nim sobie każdy nowicjusz.

Składniki:
• 450 g wątróbki z kurczaka (dla jednej osoby),
• 2 ząbki czosnku,
• 3 cebule,
• 3 łyżki oleju,
• jedna dymka.

Przygotowanie:
Na samym początku musimy obrać czosnek oraz cebulę, które po obraniu kroimy na talarki (uważaj aby nie zrobić tego zbyt cienko). Szczypior siekamy na drobne kawałeczki a cebulkę na talarki, podobnie jak czosnek.
W tym czasie powinniśmy już powoli nagrzewać patelnie i rozgrzać olej, na który wrzucamy pokrojone wcześniej warzywa. Czekamy kilka minut aż cebula będzie „oszklona” i kładziemy na patelni umytą (oraz oczywiście wytartą po oczyszczeniu z wody, najlepiej papierem ręcznikowym aby wszystko wchłonąć) wątróbkę.

Z dymką postępujemy analogicznie, a po przygotowaniu wszystkiego możemy doprawić wątróbkę podduszoną dymką. Dodatkowo dla smaku warto zaopatrzyć się w odrobinę wina ryżowego (kilka łyżek) i brązowy cukier (jedna łyżka), którymi doprawiamy wątróbkę.

Smacznego!










Jogurt z otrębami
Jogurt z otrębami to jeden z podstawowych posiłków w diecie jogurtowej. Często widujemy go także w jadłospisie diety bananowej. Sam posiłek nie jest zbytnio kaloryczny (około 200 kcal), dlatego jeżeli masz ochotę na lekkie „danie” z samego rana, to poświęć kilka minutek na realizację prostego przepisu na jogurt z otrębami.

Składniki:
• orzechy,
• rodzynki,
• kilka łyżek otrębów (w zależności od wielkości porcji i liczby konsumentów – dla jednej osoby powinny wystarczyć dwie łyżki),
• szklanka jogurtu naturalnego (może to być także jogurt domowej roboty - przepis znajduje się pod linkiem),
• połówka banana (opcjonalnie) lub inne owoce (jak maliny, truskawki, jagody czy śliwki).

Przygotowanie:
Przyrządzenie potrawy jest banalnie proste. Do miseczki należy wlać kupiony lub samodzielnie przygotowany jogurt naturalny, następnie wsypać otręby, a po nich resztę naszych składników, jak owoce i orzechy. Jeżeli mamy czas to postaramy się „skonstruować” ciekawe kreacje z owoców – od razu przyjemniej będzie się jadło. Zachęcam do eksperymentowania – do jogurtu możesz wrzucić coś „na czuja”, np. pestki dyni, słonecznik itp.

Smacznego!












Jogurt owocowy

Przepis na jogurt owocowy jest prosty jak drut. Jego przygotowanie zajmie kilka minut, a po dwugodzinnym schłodzeniu smakuje bardzo dobrze. Posiłek znajduje zastosowanie mniej inaczej w diecie jogurtowej i diecie owocowej.

Składniki:
• 500 g jogurtu naturalnego (może być kupny w sklepie lub przygotowany własnoręcznie – przepis na jogurt domowej roboty),
• kilka łyżeczek miodu,
• garść ulubionych owoców, jak truskawki, maliny, wiśnie, jagody.

Przygotowanie:
Sam jogurt można przygotować na kilak sposobów. Najbardziej popularny polega na wrzuceniu jogurtu i owoców do jednego pojemniczka, którego zawartość należy zmiksować aż do osiągnięcie jednolitej substancji.
Następnie masę przenosimy do lodówki, gdzie po kilkugodzinnym schłodzeniu jogurt możliwy jest już do podawania. Dla polepszenia smaku proponuję dodać kilka łyżeczek płynnego miodu (należy ostrożnie go podgrzewać, aby nie stracił wszystkich substancji odżywczych, dlatego też nie podgrzewaj go to temperatury przekraczającej 35 stopni Celsjusza, aby zminimalizować straty jego wartości).

Bardzo smaczna jest także inna wersja jogurtu owocowego. Na samym początku miksujemy same owoce, aby uzyskać „owocową masę”. Następnie schładzamy jogurt i masę owocową, którą po kilku godzinach przebywania w lodówce wyciągamy i konstruujemy swego rodzaju tort. Już wyjaśniam jak to wygląda – nakładamy na przemian warstwy jogurtu i musu owocowego. Efekt naszej pracy z bliska widoczny jest na poniższej ilustracji:

W sumie jest tyle różnych jogurtów owocowych co pomysłów, dlatego zachęcam do eksperymentowania!









Domowy jogurt
Jogurt można kupić w sklepie – to rzecz wiadoma, ale czasem warto jest spróbować zrobić coś samemu, dlatego też prezentuję prosty, lecz dosyć czasochłonny przepis na jogurt domowej roboty. Posiłek ma zastosowanie szczególnie w diecie jogurtowej, a z dodatkiem owoców w diecie owocowej.

Składniki:
• mleko w proszku (aby zagęścić jogurt, składnik nieobowiązkowy),
• kilka łyżek jogurtu naturalnego,
• litr mleka,
• owoce i miód (dodatkowo, dla polepszenia smaku).

Przygotowanie:

Na samym początku należy gotować mleko aż do momentu, kiedy zaczynają pojawiać się pierwsze bąbelki. Następnie schłodźmy je do niższej temperatury (około 35 – 40 stopni Celsjusza).
Teraz przyszedł czas na dodanie jogurtu naturalnego – powoli wkładamy całą jego zawartość do mleka i mieszamy. Powstałą mieszaninę wlewamy do jakiegoś szczelnego naczynia (np. zwykły słoik) i kładziemy w pobliżu jakiegoś źródła ciepła (np. kaloryfer czy piec – nie przesadzaj oczywiście z temperaturą). Naczynie powinno być zwinięte w koc lub inny podobny materiał.

Najtrudniejsze już za nami – po kilku, kilkunastu godzinach (czas zależy od temperatury, w której przechowywaliśmy cenne słój – jeżeli udało nam się utrzymać temperaturę około 45 stopni, to czas trwania wynosi zaledwie trzy godziny) jogurt jest już gotowy, więc przystępujemy do kolejnego kroku polegającemu na wymieszaniu go z mlekiem w proszku (w sumie ten krok nie jest konieczny, ale jeżeli zależy nam na zagęszczeniu jogurtu, co osobiście polecam, to róbcie co karze :) ).
Na samym końcu możemy schłodzić jogurt w lodówce oraz dodać kilka smakowitych dodatków jak miód, owoce, musli, ziarna i tak dalej. Pamiętaj o tym, że taki jogurt można przechowywać kilka dni, więc najlepiej jest skonsumować go od razu kiedy będzie gotowy.

Smacznego!








Pierś z kurczaka z brokułami
Smaczny, pożywny i pasujący nawet do niektórych diet posiłek, czyli pierś z kurczaka z brokułami. Do jakich diet można dopasować potrawę? Przede wszystkim diety wysokobiałkowej i diety Kwaśniewskiego, z którymi z międzyczasie polecam się zapoznać.

Składniki:
• pół brokuła (posiłek przewidziany dla jedne osoby),
• pierś z kurczaka,
• szczypiorek,
• sól i pieprz,
• jogurt naturalny,
• dwa – trzy ząbki czosnku.

Przygotowanie:

Na samym początku należy zabrać się za przygotowanie piersi z kurczaka. Tutaj w sumie mamy pole do popisu, bo możemy przyrządzić ją na dowolny sposób, czyli np. usmażyć na oleju, ugotować na parze lub „udusić” w gotowanej wodzie. Jeżeli korzystasz z diety Kwaśniewskiego, to polecam, aby pierś została przysmażona, z kolei dla zwolenników diety wysokobiałkowej kurczaka należy ugotować na parze.

Gdy pierś jest już odpowiednio przygotowane, to należy pokroić ją na drobniejsze części. Można oczywiście pozostawić ją w całości ale generalnie przyjęło się aby pierś pokroić na drobniejsze kawałki.
Teraz czas zając się brokułem – musimy podzielić go na jak najmniejsze różyczki i ugotować. Jak długo? W gotującej się wodzie powinien „posiedzieć” jakieś trzy – cztery minutki. Brokuł najlepiej będzie smakował w postaci lekko twardej (subiektywne odczucie), dlatego też postarajmy się go nie przegotować.

Ok, kiedy udało nam się to zrobić to przyszedł czas na sos czosnkowy. Jogurt wlewamy do miseczki, a zaraz po nim rozdrobniony czosnek (a ściśle mówiąc zmiażdżony przez praskę) i nasze skromne przyprawy. Teraz trzeba wszystko wymieszać … i już, gotowe.
Jesteśmy już na końcówce – jeżeli wcześniej pokroiliśmy pierś z kurczaka zgodnie z poleceniem, to wrzucamy go do miseczki, a razem z nim ugotowany brokuł. Następnie polewany wszystko sosem czosnkowym i mieszamy. Teraz nadaje się to do zjedzenia :)

Smacznego!




Domowe musli
Domowe musli nie jest ani trudne w przygotowaniu, ani tak bardzo kosztowne, choć trzeba przyznać na wstępie że dosyć czasochłonne biorąc pod uwagę to, że można kupić „gotowca”. Potrawa ma bardzo duże zastosowanie w diecie bananowej i diecie jogurtowej.

Składniki:
• paczka płatków jęczmiennych i owsianych,
• kilkanaście malin,
• garść jagód,
• orzechy włoskie,
• suszone banany/czipsy bananowe,
• pestki słonecznika,
• suszone morele i śliwki,
• rodzynki.

Przygotowanie:
Na samym początku do szklanej miseczki wrzucamy te najbardziej sypkie składniki, czyli płatki jęczmienne i owsiane, pestki słonecznika oraz rodzynki.
Następnie należy zabrać się za suszone morele i śliwki, które należy pokroić na mniejsze części (nie należy też przesadzać, myślę że do rozmiaru dwa razy większego od rodzynki wystarczy) i dorzucić do reszty.

Czas na orzechy włoskie – trzeba posiekać albo zmielić na jeszcze drobniejsze kawałeczki (tutaj powinnaś postąpić wedle uznania i tego, co łatwiej Ci przyjdzie zrobić) i zrobić z tym to samo co z suszonymi śliwkami i morelami, czyli wrzucić do miski.
Pozostały nam owoce – jagody oraz maliny powinnaś wrzucić bezpośrednio do miseczki – z nimi nie ma co zrobić. Jeżeli maliny są wyjątkowo duże, to możesz je przekroić na pół.
Na sam koniec zostały nam czipsy bananowe. Są one dosyć duże, więc warto je połamać na mniejsze części. Postaram się je jakoś rozdrobnić, przy czym nie używając noża (on na wiele się nie zda). Jeżeli czipsy są zbyt twarde dla Ciebie, to możesz zastąpić je normalnymi plasterkami świeżo obranego banana.

Polecam zalać posiłek mlekiem – wtedy smakuje o niebo lepiej (chociaż to kwestia gustu). Równie dobrze można zalać musli kefirem lub maślanką.

Smacznego!




Deser bananowy
Dzisiejszy przepis może nie do końca pasuje do diety bananowej, ale drobne odstępstwa od reguł diety nie powinny zaszkodzić.

Składniki:

• kilka bananów (liczba zależna od liczny konsumentów, dla jednej osoby proponuję dwa banany),
• 5 łyżek miodu,
• 20 dag płatków migdałowych,
• pół cytryny,
• oraz oczywiście najsmaczniejszy składnik, czyli tabliczkę czekolady.

Na wstępie zaznaczam, że zamiast migdałów równie dobrze można wykorzystać wiórki kokosowe czy orzeszki. Ważne jest to, aby nam to smakowało a gustów jest tyle co ludzi na świecie.

Przygotowanie:

Przystępując do dzieła – na samym początku obieramy banany ze skórki. Po te (niezmiernie trudnej) czynności sok z cytryny wyciskany jest do osobnego pojemniczka, gdzie mieszany jest z przygotowanym wcześniej miodem (poniżej temperatury 40 stopni Celsjusza nie jest ob zbytnio płynny, ale postaramy się do jakoś zmieszać z sokiem z cytryny bez podgrzewania, dlatego że podwyższenie jego temperatury niestety wiąże się ze spadkiem jego wartości biologicznych, przez co sam miód bardzo upodabnia się do … cukru) . W międzyczasie można już zacząć podgrzewać czekoladę, aby osiągnęła ostatecznie stan ciekły.

Gdy już to mamy zrobione, czas na oblanie bananów mieszanką miodu, soku z cytryny, a na to wszystko rozpuszczoną czekoladą. Na sam koniec warto wykorzysta płatki migdałowe, którymi posypujemy nasze małe dzieło kulinarne.

Cytrynę równie dobrze można zastąpić takimi owocami jak brzoskwinie czy pomarańcze. Oczywiście wtedy trzeba zdecydować czy lepiej jest wykorzystać sok tkwiący w owocach, czy może lepiej wrzucić owoce do miski z bananami w stanie nienaruszonym (nie licząc obrania). Można także wykorzystać sok z cytryny a dodatkowe owoce wrzucić razem z bananem i oblać ciepłą czekoladą.
Deser można chłodzić, ale na ciepło smakuje także bardzo dobrze :)

Smacznego!





Ryba po grecku
Ryba po grecku kojarzy nam się przede wszystkim z wigilijną kolacją, kiedy to raz w roku można sobie pozwolić na prawdziwą ucztę w gronie rodziny. Oprócz tego ta potrawa może być daniem spełniającym wymogi diety śródziemnomorskiej.

Składniki:

• kilka cebul oraz marchwi (w proporcjach jeden do jednego),
• pół kilograma ryby morskiej,
• dwa jajka,
• cytryna,
• odrobinę pietruszki oraz selera (około połówka powinna wystarczyć),
• przyprawy takie jak sól i pieprz (ale nie przesadzajmy z ilością…) i ziele angielskie,
• bułka tarta,
• olej do smażenia.

Przygotowanie:

Skoro listę składników mamy już za sobą, przystąpmy do rzeczy sprawiającej więcej problemów, czyli samego przygotowania ryby po grecku. Na samym początku należy rozmrozić rybę i wstępie ją przyprawić. Następie możesz wykorzystać cytrynę i wycisnąć ją na rybę, którą po tym zabiegu należy włożyć do lodówki na kilka godzin aby mogła „wchłonąć” przyprawy. Po tym czasie ryba jest wyciągana, obtaczana mąką i delikatnie podsmażana (do rumianego koloru).

Teraz można zająć się warzywami. Należy je dokładnie obrać, zetrzeć tarką na grubym oczku (bez cebuli) i wrzucić do jakiegoś pojemnika który można podgrzać na ogniu, np. garnka. Do pojemnika dolewamy około szklankę wody i czekamy aż warzywa zmiękną. Co z cebulą? Po obraniu trzeba ją pokroić i podsmażyć na oleju, a kiedy nabierze ładnego, szklistego kształtu, to można już wrzucić ją do pozostałych warzyw w garnku.

Gdy już wszystko jest gotowe, czas na budowę odpowiedniej konstrukcji dla potrawy. Weźmy miskę i wrzućmy do niej pierwszą warstwę warzyw, następnie ryby i na przemian do samego końca. To jest już koniec, nie było takie trudne, prawda?

Smacznego!







Gotowany ryż z filetem drobiowym
Nie każda dieta musi nas przerażać niesmacznymi potrawami – dlatego tym razem proponujemy posiłek nie tylko zdrowy, ale też i smaczny. Dla jakiej diety prezentowany posiłek ma duże znaczenie? Przede wszystkim diety ryżowej.

Składniki:
• torebki brązowego ryżu,
• 30 dag filetu z kurczaka,
• małą marchewkę,
• dwa pomidory koktajlowe,
• jedną czerwoną paprykę.

Przygotowanie:
Przygotowanie potrawy zaczynamy od zmiksowania ze sobą warzyw, z których stworzymy pyszny sok warzywny, doskonały zarówno do picia jak i mający ogromne właściwości zdrowotne i dietetyczne. Marchewkę należy dokładnie umyć i oskrobać; pomidory sparzyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, a resztę kroimy w drobne plastry. Wszystko razem miksujemy do uzyskania konsystencji soku (można dodać odrobinę wody).

Ryż gotujemy w niesolonej wodzie (ewentualnie można dodać najwyżej pół łyżeczki soli) do uzyskania przez niego miękkości, zazwyczaj od 10-15 minut w zależności od gatunku ryżu. Z braku dostępu do brązowej odmiany można użyć ryżu białego, wtedy jednak spożywamy tylko pół torebki. Filet gotujemy w wodzie przez około 30-40 minut (ważne jest, aby ścięło się w nim całe białko), bez dodatku przypraw i soli.












Ryż z grillowaną piersią z kurczaka
Smażone potrawy są absolutnie zabronione w czasie diety ryżowej, co nie oznacza, że nie można przygotowywać potraw grillowanych. Jeżeli stosujesz dietę ryżową, to ta potrawa z pewnością jest Ci dobrze znana.

Składniki:
• pierś z kurczaka (na osobę),
• torebka ryżu brązowego,
• sałata zwykła lub lodowa,
• pomidor,
• świeży ogórek,
• sól, pieprz, przyprawy do mięsa,
• olej.

Przygotowanie:
Na początku mięso trzeba pokroić na pół i lekko rozbić, aby dokładnie się podsmażyło (tak jak na kotlety schabowe). Brązowy ryż wrzucamy do gotującej się wody, lekko solimy i gotujemy przez 10-15 minut w zależności od zaleceń producenta lub do uzyskania przez niego właściwej miękkości. Warzywa dokładnie myjemy, pomidory oraz ogórki należy obrać ze skórki i pokroić na średniej wielkości kawałki razem z sałatą lodową. Całość można zaprawić jogurtem lub wymieszać w naturalnych sokach.

Ubite mięso smażymy na rozgrzanej patelni aż do jego przyrumienienia się (można je wcześniej doprawić przyprawami do mięsa lub obtoczyć w bułce tartej). Następnie osuszamy je z tłuszczu papierowymi ręczniczkami i podajemy razem z gorącym ryżem oraz sałatą.


Kopiowanie, przedruk tekstów zamieszczonych na łamach serwisu www.Diety.pl oraz ich udostępnianie w mediach elektronicznych jak również w innej formie jest możliwe wyłącznie za pisemną zgodą właściciela serwisu.



...



...






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych