Zapewne słyszeliście, że nie powinno łączyć się pomidora z ogórkiem, czy twarogu z pomidorem.
Ale czy wiecie dlaczego?
I jakie jeszcze występują „zakazy” odnośnie łączenia produktów?
HERBATA Z CYTRYNĄ.
Otóż zawarty w herbacie glin łącząc się z sokiem z cytryny powoduje powstawanie cytrynianu glinu. Jest on metabolizowany w naszym organizmie i po odłączeniu reszty cytrynianowej powoduje odkładanie glinu w mózgu, co może prowadzić np. do choroby Alzheimera.
UWAGA!
Dzieje się tak tylko wtedy, gdy liście są jeszcze w herbacie. Po wyjęciu „fusów”, czy też torebki z herbatą można śmiało wrzucić cytrynę.
HERBATA Z CIASTEM DROŻDŻOWYM/DROŻDŻÓWKĄ. Drożdże są bogatym źródłem witaminy B1, który wpływa przede wszystkim na sprawność układu nerwowego, ale i na przemiany cukrów w kwasy tłuszczowe. Garbniki występujące w herbacie ograniczają wchłanianie witaminy B1, co jest wielką stratą, gdyż drożdże są najlepszym jej źródłem.
OGÓREK Z POMIDOREM/PAPRYKĄ/CEBULĄ/NATKĄ PIETRUSZKI i innymi warzywami bogatymi w witaminę C nie jest dla nas korzystne, gdyż enzym zawarty w ogórku utlenia (niszczy) witaminę C.
POMIDOR Z TWAROGIEM
zaś jest niebezpieczny z powodu występujących kwasów w pomidorze, które wchodzą w reakcję z wapniem (którego jest sporo w twarogu) powodując tworzenie nierozpuszczalnych kryształków. Odkładają się one w stawach powodując ból przy poruszaniu. Szczerze powiem, że nie wiem jak jest z innymi produktami bogatymi w wapń, np. z serem żółtym, który ma jeszcze większą zawartość wapnia. Może ktoś będzie wiedział i podzieli się tą informacją w komentarzu.
Picie KAWY/HERBATY DO NABIAŁU – i tu jest temat do dyskusji, gdyż znalazłam taką informację, że zawarty w tych napojach kwas szczawiowy, łącząc się z wapniem zawartym w nabiale (serach, twarogach, jogurtach), powoduje powstawanie szczawianów, które odkładają się w układzie moczowym w postaci kamieni. Natomiast na studiach cały czas nam wałkują, żeby właśnie produkty bogate w kwas szczawiowy łączyć z nabiałem (popularny szpinak z jogurtem, czy serem ricotta, o którym pisałam przy innym temacie), aby zneutralizować szkodliwe działanie szczawianów. Jak jest naprawdę? Ja jednak wierzę w specjalistów, od których się uczę i zachęcam do łączenia tych produktów.
Łączenie WARZYW KAPUSTNYCH Z RYBAMI MORSKIMI/OWOCAMI MORZA niestety powoduje pogorszenie wchłaniania jodu (zawartego właśnie w rybach) poprzez jego związanie. A szkoda, bo jod wspomaga odchudzanie, a jego niedobór może powodować niedoczynność tarczycy (co objawia się przybieraniem na wadze).
OLEJE ROŚLINNE Z RYBAMI TŁUSTYMI zakłócają stosunek omega-6 (z olejów) do omega-3 (z ryb). Nadmiar omega-6 neutralizuje zbawienne działanie kwasów omega-3, a pamiętajmy, że ryby są głównym jego źródłem.
Picie KAWY/HERBATY/CZERWONEGO WINA DO CZERWONEGO MIĘSA, czyli głównie do wołowiny, wieprzowiny, wątróbki, powoduje pogorszenie wchłaniania żelaza zawartego w mięsie z powodu występujących w tych napojach garbników.
Czego z czym nie łączyć
Rozpoczęty przez
tanita
, poniedziałek, 02 grudnia 2013 - 17:35
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych