Słynna zupa ,,panade” w stylu Alentejo
Chleb do tej zupy powinien być czerstwy albo wcześniej podsmażony na patelni – bo inaczej zupa zamieni się papkę
Składniki:
250 g filetów z dorsza
4 ząbki czosnku
1 posiekany pęczek kolendry
50 ml oliwy
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka białego pieprzu
2 jajka
250 g czerstwego chleba wiejskiego pokrojonego w kostkę
2 łyżeczki białego pieprzu
sól
listki kolendry do dekoracj
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlej 1,5 litry wody, dodaj dorsza i gotuj 10 minut.
2. Zmiksuj czosnek z kolendrą i oliwą. Dodaj 2 łyżki octu winnego, łyżeczkę białego pieprzu i dwa jajka. Zmiksuj. Dodaj ugotowaną rybę i ponownie zmiksuj. Ciągle miksując, stopniowo dodawaj wodę, w której gotował się dorsz, aż zupa będzie miała konsystencję rzadkiej śmietany. Dopraw solą do smaku.
3. Pieczywo ułóż w głębokich talerzach, zalej zupą. Udekoruj kolendrą
Chłodnik gruszkowy
W gorący dzień nie ma nic lepszego niż miska orzeźwiającego chłodnika. Zalet taki chłodnik ma wiele: po pierwsze pożywi, mimo, że jeść się nie chce.
Składniki:
Gruszki, 70 dag
łodygi selera naciowego, 2
ser rokpol, 10 dag
bulion warzywny, 750 ml
śmietanka, 220 ml
sok z cytryny, 1/2 cytryny
sól, do smaku
Sposób przygotowania:
1. Obrane, pokrojone w kostkę gruszki oraz plasterki selera (nać odłożyć do dekoracji) zalej niewielką ilością wody i gotuj 15 min. Ochłodź, zmiksuj na gładki krem.
2. Zagotuj bulion, dodaj piure gruszkowe oraz starty ser. Mieszając podgrzewaj aż ser się stopi. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę mocno ochłodź, wymieszaj z ubitą śmietanką. Przed podaniem udekoruj listkami selera.
Zupa z soczewicy II
Przepis mi się spodobał zwłaszcza dlatego, że jeszcze nigdy nie próbowałam zupy z soczewicy i zwyczajnie ciekawa byłam jej smaku. Zupa, którą przygotowałam, bardzo mi smakowała. Jest ona gęsta, sycąca, rozgrzewająca. Taka jaka powinna być.
Składniki:
- 2 marchewki (dałam 4)
- 1 por
- 2 parówki (dałam trzy; wg thiessy najlepsze byłyby czeskie debrecínské párky; niestety nie posiadałam ich, więc użyłam zwykłych parówek, dostępnych w naszych sklepach)
- łyżka masła
- łyżka koncentratu pomidorowego (dałam prawie 3 łyżki, bo lubię mocny smak pomidorów)
- łyżka śmietany
- 400g ugotowanej zielonej soczewicy (dałam 300g)
- sól, pieprz
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki słodkiej, mielonej papryki (dałam całą łyżeczkę)
- łyżeczka musztardy (pominęłam)
- ząbek czosnku ( to już mój dodatek)
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Marchewki, por i parówki pokroić w plasterki. Podsmażyć wszystko na rozgrzanym maśle. Dodać koncentrat pomidorowy, chwilę posmażyć. Następnie dodać śmietanę, 5 łyżek wody i dusić całość około 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać curry, słodką paprykę, posiekany czosnek i soczewicę. Dolać 1/2 l wody (ja dodałam cały litr, bo wg mnie zupa była za gęsta). Gotować całość około 10-15 minut, do miękkości marchewki. Po ugotowaniu dodać ewentualnie musztardę i posypać całość natką pietruszki. Smacznego
Zupa pomidorowa z kaszą manną
Mięciutka, jedwabista, rozgrzewająca i sycąca. Zabawnie pieści język ledwo wyczuwalnymi granulkami. Smakuje znajomo, a jednak inaczej.
Składniki:
2 kostki rosołowe,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
4 łyżki kaszy manny,
1 łyżeczka cukru,
natka pietruszki,
2 łyżki śmietany 18%,
1 litr wody.
Sposób przygotowania:
W garnku z wrzącą wodą rozpuszczamy kostki rosołowe. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz cukier i doprowadzamy do wrzenia.
Do szklanki wlewamy kilka łyżek wody (lub odlewamy tu odrobinę przygotowywanej zupy). Dodajemy mannę i szybko mieszamy. Wlewamy do garnka z zupą i gotujemy mieszając przez 15-20 minut.
Kiedy kasza całkowicie się rozpuści i napęcznieje, a zupa zgęstnieje, doprawiamy ją śmietaną i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Jeszcze chwilę podgrzewamy i rozlewamy na talerze.
Góralski kapuśniak francuski
Różni się zasadniczo od kapuśniaku polskiego, a najważniejsze to eksperymentować i zmieniać z pozoru te same dania.
Składniki:
1 kostka bulionu cielęcego
¼ kapusty karbowanej
2 cebule
1 łyżka oliwy
200 g boczku wędzonego pokrojonego w słupki
2 marchewki
1 ząbek czosnku
2 goździki
1 liść laurowy
szczypta tymianku
2 kuleczki ziela angielskiego
150 g wiejskiego pieczywa czerstwego
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj 1,5 l wody, dodaj kostkę bulionową, wymieszaj i gotuj minutę
2. Z kapusty wytnij głąb, a resztę rozdziel na liście. Opłucz na durszlaku i osusz na ściereczce. Pokrój w paseczki.
3. W garnku podsmaż na oliwie boczek. Kiedy tłuszcz się wytopi, dodaj kapustę. Wymieszaj i smaż minutę.
4. Cebulę i marchewkę pokrój w kosteczkę i dodaj do boczku. Smaż 3 minuty. Zalej bulionem. Dodaj posiekany ząbek czosnku, liść laurowy, goździki, ziele angielskie i tymianek. Gotuj 30 minut.
5. W talerzu ułóż pieczywo pokrojone w kostkę i zalej zupą.
Wegetariańskie przepisy
Rozpoczęty przez
Wera
, niedziela, 29 grudnia 2013 - 22:08
...
...
#3
Guest__*
Napisano pią, 18 lip 2014 - 12:29
Kotlety z kaszy gryczanej z serem
Kotlety z kaszy gryczanej z serem
Kolejny przepis na kotlety w wersji wege
Składniki:
2 woreczki kaszy gryczanej,
marchew 2 szt.,
por (biała część) 1 szt.,
cebula 1 szt.,
czosnek 2 ząbki,
sól, pieprz, papryka czerwona, sos sojowy,
garść startego sera żółtego,
2 jajka,
bułka tarta,
opcjonalnie sezam.
-- 25 lip 2014, o 13:34 --
kotlety z soczewicy
Składniki (5-6 kotletów):
soczewica czerwona 150-200 gram suchej
1 jajo (w wersji wegańskiej można zastąpić je łyżką zmielonego siemienia lnianego zmieszanego z wodą)
bułka tarta
cebula (1 średniej wielkości)
sól, pieprz, pietruszka albo kmin, chilli (poza solą i pieprzem przyprawiamy jak kto lubi)
+ opcjonalnie: czerwona papryka, czosnek, pieczarki (siekamy wraz z cebulą i dodajemy do masy)
Gotujemy soczewice do miękkości (a właściwie nieco rozgotowujemy ją) w nieosolonej wodzie – wodę dolewamy na bieżąco. Warto część soczewicy dodać po pewnym czasie gotowania, wtedy struktura kotletów będzie bardziej różnorodna, dzięki cześci mniej rozgotowanych ziaren. Wody nie może być za dużo – soczewica musi się ugotować, nie może się spalić, woda musi odparować – bez pilnowania się nie obejdzie, ale soczewica gotuje się dość szybko (ok. 10 minut od zagotowania wody). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ugotowana soczewica musi nieco ostygnąć, do takie nieco ostudzonej wbijamy surowe jajo, dodajemy przyprawy, cebulę, bułkę tartą (tyle bułki, by masa nie lepiła się do dłoni) i całość masy mieszamy łyżką. Lepimy średniej wielkości kotleciki – dość płaskie, około siedmiu centymetrów średnicy (tylko bez linijki proszę! to orientacyjna wielkość, takie się dobrze smażą i dobrze jedzą) i smażymy na oleju na złoty kolor.
-- 25 lip 2014, o 13:35 --
kotlety ze szpinaku i jaj
ilość porcji: 4
2 jajka
200 g szpinaku (może być mrożony)
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min. › Gotowanie: 10min. › Gotowe w: 15min.
Jedno jajko ugotować na twardo. Obrać i posiekać.
Mrożony szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę.
Na patelni odparować mrożony szpinak (jeśli używamy świeżego to dusić tylko przez minutę). Dodać czosnek, masło i posiekane jajko, wymieszać i chwilę poddusić. Doprawić solą i pieprzem.
Z masy FORMOWAĆ kotlety. Jajko roztrzepać w miseczce i obtaczać w nim kotlety, a następnie panierować je w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut, w międzyczasie odwracając.
Kotlety z kaszy gryczanej z serem
Kolejny przepis na kotlety w wersji wege
Składniki:
2 woreczki kaszy gryczanej,
marchew 2 szt.,
por (biała część) 1 szt.,
cebula 1 szt.,
czosnek 2 ząbki,
sól, pieprz, papryka czerwona, sos sojowy,
garść startego sera żółtego,
2 jajka,
bułka tarta,
opcjonalnie sezam.
-- 25 lip 2014, o 13:34 --
kotlety z soczewicy
Składniki (5-6 kotletów):
soczewica czerwona 150-200 gram suchej
1 jajo (w wersji wegańskiej można zastąpić je łyżką zmielonego siemienia lnianego zmieszanego z wodą)
bułka tarta
cebula (1 średniej wielkości)
sól, pieprz, pietruszka albo kmin, chilli (poza solą i pieprzem przyprawiamy jak kto lubi)
+ opcjonalnie: czerwona papryka, czosnek, pieczarki (siekamy wraz z cebulą i dodajemy do masy)
Gotujemy soczewice do miękkości (a właściwie nieco rozgotowujemy ją) w nieosolonej wodzie – wodę dolewamy na bieżąco. Warto część soczewicy dodać po pewnym czasie gotowania, wtedy struktura kotletów będzie bardziej różnorodna, dzięki cześci mniej rozgotowanych ziaren. Wody nie może być za dużo – soczewica musi się ugotować, nie może się spalić, woda musi odparować – bez pilnowania się nie obejdzie, ale soczewica gotuje się dość szybko (ok. 10 minut od zagotowania wody). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ugotowana soczewica musi nieco ostygnąć, do takie nieco ostudzonej wbijamy surowe jajo, dodajemy przyprawy, cebulę, bułkę tartą (tyle bułki, by masa nie lepiła się do dłoni) i całość masy mieszamy łyżką. Lepimy średniej wielkości kotleciki – dość płaskie, około siedmiu centymetrów średnicy (tylko bez linijki proszę! to orientacyjna wielkość, takie się dobrze smażą i dobrze jedzą) i smażymy na oleju na złoty kolor.
-- 25 lip 2014, o 13:35 --
kotlety ze szpinaku i jaj
ilość porcji: 4
2 jajka
200 g szpinaku (może być mrożony)
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min. › Gotowanie: 10min. › Gotowe w: 15min.
Jedno jajko ugotować na twardo. Obrać i posiekać.
Mrożony szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę.
Na patelni odparować mrożony szpinak (jeśli używamy świeżego to dusić tylko przez minutę). Dodać czosnek, masło i posiekane jajko, wymieszać i chwilę poddusić. Doprawić solą i pieprzem.
Z masy FORMOWAĆ kotlety. Jajko roztrzepać w miseczce i obtaczać w nim kotlety, a następnie panierować je w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut, w międzyczasie odwracając.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych