Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dieta w sporcie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1
Margosia

Margosia

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 65 postów
Wysiłek fizyczny zorientowany na osiąganie założonych celów winien zostać uzupełniony o jeden z jego najważniejszych sprzymierzeńców, jakim jest właściwa dieta. Jednym z najczęściej popełnianych błędów w sporcie jest brak odpowiednich założeń żywnościowych. Nie każdy z początkujących sportowców wie o żelaznych zasadach treningu, których dieta jest kluczowym elementem. Trening, dieta, regeneracja – te założenia, konsekwentnie stosowane, pozwolą odnieść sukces w niejednej dyscyplinie sportowej.

O co zatem chodzi z tym właściwym odżywianiem? Aby sport i dieta wzajemnie się uzupełniały warto nauczyć się podstawowej reguły. Najważniejszy jest bilans kaloryczny, co może wydawać się oczywiste, jednak nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. Właściwa dieta w sporcie będzie zatem oznaczać taki dobór pożywienia, który pozwoli uzyskać dodatni bądź ujemny bilans kaloryczny. Osoby pragnące zrzucić parę kilogramów powinny więcej spalać kalorii niż dostarczają, natomiast ci, dla których ważne jest nabranie masy, winni kierować się zasadą związaną z naddatkiem energetycznym. W tym miejscu warto dodać, iż najprostszą metodą obliczeniową jest ta polegająca na mnożeniu ilości podstawowych składników pokarmowych, jakimi są białka, węglowodany i tłuszcze, przez przypisywane im wartości kaloryczne. Białka i węglowodany to 4kcal/g, tłuszcze natomiast 9 kcal/g.

Drugą niezbędną składową właściwego odżywiania jest rodzaj i jakość spożywanego pożywienia. Żaden sportowiec nie powinien się nawet łudzić, że jedzeniem z budki z hamburgerami uda mu się zbudować porządną masę mięśniową. Taka dieta umożliwi jedynie otłuszczenie organizmu, co z całą pewnością nie jest skutkiem pożądanym. Racjonalne odżywianie polega na takim doborze pożywienia, które będzie dopasowane do potrzeb organizmu, związanych z rodzajem dokonywanego wysiłku. Dieta w sporcie jest zatem odpowiedzią na rodzaj dyscypliny jaką wykonujemy. Dla przykładu - biegacze spożywają głównie wysokoenergetyczne węglowodany, a kulturyści wysokobiałkowe posiłki uzupełniane o zdrowe węglowodany i tłuszcze.

Nie bez znaczenia są również pory posiłków. Osoba, której dieta polega na spożywaniu dużej ilości węglowodanów przed snem może liczyć jedynie na przyrost masy tłuszczowej. Ważne zatem jest, by właściwie dobrać ilości posiłków, pory dnia i dopasowane do nich rodzaje pożywienia.

Podsumowując – dieta i sport, traktowane jako nierozerwalne aspekty służące osiąganiu pożądanych celów, staną się skuteczne wyłącznie wówczas, gdy z pełną konsekwencją będą realizowane założenia treningowe i żywieniowe. Racjonalna dieta w sporcie oznacza właściwy dobór posiłków i godzin ich spożywania. Bowiem inne potrzeby ma organizm sportowca rano, a inne po treningu czy przed snem. Warto o tym pamiętać i zgłębiać zasady racjonalnego odżywiania w sporcie, gdyż właściwa dieta umożliwi realizację założonych celów i zdobycie upragnionej sylwetki. Niezmiernie ważnym aspektem jest również fakt, iż sport bez właściwego odżywiania jest zazwyczaj odpowiednikiem syzyfowej pracy. Warto o tym pamiętać, by wysiłek wkładany w treningi przynosił radość i przybliżał do upragnionych rezultatów. Dieta z całą pewnością jest odpowiedzią na wyzwania i potrzeby każdego sportowca.



...



...






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych