rozpoczął się sezon na zaprawy więc zacznijmy się dzielić sprawdzonymi przepisami , mil widziane fotki
DOMOWE PRZETWORY
Rozpoczęty przez
becia
, poniedziałek, 30 lipca 2007 - 12:16
#1
Napisano pon, 30 lip 2007 - 12:16
...
...
#2
Napisano pon, 30 lip 2007 - 12:23
Składniki:
1 kg owocu czarnej porzeczki
50 liści czarnej porzeczki
6 szklanek cukru
6 szklanek wody
Przygotowanie:
Owoce i liście dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą. Gotujemy na małym ogniu 30 minut (bez przykrycia).
Odcedzamy sok dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 30 minut.
Zlewamy gotujące do słoików, szczelnie je zamykamy i pozostawiamy odwrócone "do góry dnem" do wystygnięcia.
Tak pozostawione słoje powinny się samoczynnie zamknąć.
Przechowywać chłodnym miejscu.
Przygotowanie:
Owoce i liście dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą. Gotujemy na małym ogniu 30 minut (bez przykrycia).
Odcedzamy sok dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 30 minut.
Zlewamy gotujące do słoików, szczelnie je zamykamy i pozostawiamy odwrócone "do góry dnem" do wystygnięcia.
Tak pozostawione słoje powinny się samoczynnie zamknąć.
Przechowywać chłodnym miejscu.
1 kg owocu czarnej porzeczki
50 liści czarnej porzeczki
6 szklanek cukru
6 szklanek wody
Przygotowanie:
Owoce i liście dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą. Gotujemy na małym ogniu 30 minut (bez przykrycia).
Odcedzamy sok dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 30 minut.
Zlewamy gotujące do słoików, szczelnie je zamykamy i pozostawiamy odwrócone "do góry dnem" do wystygnięcia.
Tak pozostawione słoje powinny się samoczynnie zamknąć.
Przechowywać chłodnym miejscu.
Przygotowanie:
Owoce i liście dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą. Gotujemy na małym ogniu 30 minut (bez przykrycia).
Odcedzamy sok dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 30 minut.
Zlewamy gotujące do słoików, szczelnie je zamykamy i pozostawiamy odwrócone "do góry dnem" do wystygnięcia.
Tak pozostawione słoje powinny się samoczynnie zamknąć.
Przechowywać chłodnym miejscu.
#3
Napisano pon, 30 lip 2007 - 12:30
dla amatorów i smakoszy zaczynam z mocnym uderzeniem :
PIKLE -siostry mojej (przepis z Izraela)
Zalewa:
2 ząbki czosnku
4 1/2 szkl wody
1 1/2 szkl octu
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżka ziela angielskego
5 listków laurowych
1/4 szkl maggi lub sosu sojowego
wszystkie składniki zagotować
w słoikach układać warstwami surowe warzywa: np .kolorystycznie
cząstki kalafiora,marchewki,papryki,ogórków,papryczki chili,kapusty w większych kawałkach
warzywa te zalać wrzącą zalewą ,aby w słoiku znalazły się listek i ziele,jak mają postać dłużej dobrze jest pasteryzowac ,jak do zjedzenia na bieżąco,to nie -uprzedzam że pikle są kwaśne i pikantne
czasami zrobię tego ze 2 słoiczki na gumkę na bieżąco w sezonie-mniam
PIKLE -siostry mojej (przepis z Izraela)
Zalewa:
2 ząbki czosnku
4 1/2 szkl wody
1 1/2 szkl octu
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżka ziela angielskego
5 listków laurowych
1/4 szkl maggi lub sosu sojowego
wszystkie składniki zagotować
w słoikach układać warstwami surowe warzywa: np .kolorystycznie
cząstki kalafiora,marchewki,papryki,ogórków,papryczki chili,kapusty w większych kawałkach
warzywa te zalać wrzącą zalewą ,aby w słoiku znalazły się listek i ziele,jak mają postać dłużej dobrze jest pasteryzowac ,jak do zjedzenia na bieżąco,to nie -uprzedzam że pikle są kwaśne i pikantne
czasami zrobię tego ze 2 słoiczki na gumkę na bieżąco w sezonie-mniam
#4
Napisano pon, 30 lip 2007 - 12:37
pomidory pasteryzowane
Składniki:
1 kg pomidorów - (mój ulubiony gatunek "lima")
szczypta pieprzu i cukru
soli kamiennej
Przygotowanie:
Pomidory dokładnie myjemy pod
bieżącą ciepłą wodą. Przekrawamy wzdłóż,
wykrawamy gniazda kwiatowe i uszkodzone
miejsca, następnie ciasno układamy w słoje.w środku wsypujemy odrobinę cukru a na wierzchu só i pieprz(tez troszkę)
zamykamy szczelnie słoje.
Pasteryzujemy około 20 minut (litrowe słoje).
Sprawdzamy czy słoje są szczelnie zamknięte przez ich odwracanie.
Przechowywać w chłodnym miejscu
Składniki:
1 kg pomidorów - (mój ulubiony gatunek "lima")
szczypta pieprzu i cukru
soli kamiennej
Przygotowanie:
Pomidory dokładnie myjemy pod
bieżącą ciepłą wodą. Przekrawamy wzdłóż,
wykrawamy gniazda kwiatowe i uszkodzone
miejsca, następnie ciasno układamy w słoje.w środku wsypujemy odrobinę cukru a na wierzchu só i pieprz(tez troszkę)
zamykamy szczelnie słoje.
Pasteryzujemy około 20 minut (litrowe słoje).
Sprawdzamy czy słoje są szczelnie zamknięte przez ich odwracanie.
Przechowywać w chłodnym miejscu
#5
Napisano pon, 30 lip 2007 - 12:38
#6
Napisano pon, 30 lip 2007 - 12:47
PAPRYKA -moja ukochana
zalewa:
4 szkl wody
1/2 butelki octu 10%
1 szkl oleju
1 szkl cukru
1 łyżka soli
5 pokrojonych na plasterki ząbków czosnku
wszystko zagotować w dużym garnku ,na gotującą zalewę wrzucić 4 kg papryki umytej ,oczyszczonej,pokrojonej w paseczki -najlepiej kolorowej
gotowac w zalewie do miękkości,często mieszając ,do słoików ,wypełnić zalewą ,do góry dnem i w ciepły kocyk
bardzo ważne jest nie przegotować tej papryki,lepiej wyjmować deczko za twardą,bo ona i tak w słoikach "dojdzie",a zbyt miękka nie jest taka jak trzeba
zalewa:
4 szkl wody
1/2 butelki octu 10%
1 szkl oleju
1 szkl cukru
1 łyżka soli
5 pokrojonych na plasterki ząbków czosnku
wszystko zagotować w dużym garnku ,na gotującą zalewę wrzucić 4 kg papryki umytej ,oczyszczonej,pokrojonej w paseczki -najlepiej kolorowej
gotowac w zalewie do miękkości,często mieszając ,do słoików ,wypełnić zalewą ,do góry dnem i w ciepły kocyk
bardzo ważne jest nie przegotować tej papryki,lepiej wyjmować deczko za twardą,bo ona i tak w słoikach "dojdzie",a zbyt miękka nie jest taka jak trzeba
#7
Napisano pon, 30 lip 2007 - 12:56
OGóRY -błyskawiczne kiszone
w baniak po wodzie mineralnej 5 litrowy z szerokim wlewem wkładamy:
na dno koper,chrzan,czosnek 2 ząbki i w/g uznania listki z wiśni
wrzucamy ogóry pod kor trząchając aby się uleżały
zalewamy
na 10l wody -75 dkg soli (woda zimna ,ja daję mineralną z tychże baniaków)
postoją ok tyg w domu,co raz odkręcę baniaki ,gaz wypuszczę,doleję solanki,a potem do piwnicy
nie kiszę w niczym innym-nie ma zmywania,ekspresowo-polecam
od lat nic mi się nie zmarnowało,nic nie spłynęło ,ogóry jak złoto,twarde i soczyste
w baniak po wodzie mineralnej 5 litrowy z szerokim wlewem wkładamy:
na dno koper,chrzan,czosnek 2 ząbki i w/g uznania listki z wiśni
wrzucamy ogóry pod kor trząchając aby się uleżały
zalewamy
na 10l wody -75 dkg soli (woda zimna ,ja daję mineralną z tychże baniaków)
postoją ok tyg w domu,co raz odkręcę baniaki ,gaz wypuszczę,doleję solanki,a potem do piwnicy
nie kiszę w niczym innym-nie ma zmywania,ekspresowo-polecam
od lat nic mi się nie zmarnowało,nic nie spłynęło ,ogóry jak złoto,twarde i soczyste
#8
Napisano pon, 30 lip 2007 - 13:09
KABACZEK w zalewie ananasowej
Zalewa:
3 szkl wody
2 szkl cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
3 esencje ananasowe(zapachy do ciasta) małe
zagotować,na gorącą zalewę wrzucić 2 kg obranego,pokrojonego w niewielkie plasterki (bez pestek) kabaczka,podgotować,do słoików,wypełnić zalewą odwracać i po robocie
Zalewa:
3 szkl wody
2 szkl cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
3 esencje ananasowe(zapachy do ciasta) małe
zagotować,na gorącą zalewę wrzucić 2 kg obranego,pokrojonego w niewielkie plasterki (bez pestek) kabaczka,podgotować,do słoików,wypełnić zalewą odwracać i po robocie
#9
Napisano pon, 30 lip 2007 - 13:14
śLIWKI LUB GRUSZKI -w occie
zalewa:
1 szkl cukru
1 szkl octu 10%
5-7 szkl wody
5-6 goździków,cynamon
śliwki zalewamy w słoiczkach i odwracamy(można połówki bez pestek lub całe)
gruszki trzeba w zalewie podgotować i dopiero do słoiczków i odwracać
i trzeba je obrać ze skórki i przekrajać wzdłuż na połówki
zalewa:
1 szkl cukru
1 szkl octu 10%
5-7 szkl wody
5-6 goździków,cynamon
śliwki zalewamy w słoiczkach i odwracamy(można połówki bez pestek lub całe)
gruszki trzeba w zalewie podgotować i dopiero do słoiczków i odwracać
i trzeba je obrać ze skórki i przekrajać wzdłuż na połówki
#10
Napisano pon, 30 lip 2007 - 13:21
no i zupełnie z innej beczki
RYBA -w marynacie
zalewa :
4 części wody na 1 część octu wlać do garnka ,posłodzić,osolić do smaku ,dodać pieprz,listek,ziele,gotować ok 15 min
na patelni bez panierki usmażyć ryby (w mące) na oleju, wkładać do słoika ,zalać gorącą zalewą ,zakręcić ,odwrócić
do tego przepisu nadają się drobne rybki łotki,uklejki,okonie ,nawet leszcze,bo ości kruszeją w tym occie
RYBA -w marynacie
zalewa :
4 części wody na 1 część octu wlać do garnka ,posłodzić,osolić do smaku ,dodać pieprz,listek,ziele,gotować ok 15 min
na patelni bez panierki usmażyć ryby (w mące) na oleju, wkładać do słoika ,zalać gorącą zalewą ,zakręcić ,odwrócić
do tego przepisu nadają się drobne rybki łotki,uklejki,okonie ,nawet leszcze,bo ości kruszeją w tym occie
#11
Napisano pon, 30 lip 2007 - 13:35
LECZO-na każdą okazję,do sosów ,mięs, zwykłej kiełbasy,fasolki
2 kg pomidorów
2 kg papryki
1 kg cebuli
1/4 szkl oleju
3 łyżki cukru,sól do smaku
pomidory sparzyć,obrać ze skórki,pokroić w ćwiartki
paprykę oczyścić,pokroić
cebulę w dość grube plastry
w garnku rozgrzać olej ,włożyć cebulę,zeszklić,dodać paprykę,potem pomidory, posolić ,posłodzić podgotować ok 10 min i do słoików-odwracać
można ten przepis modyfikować-dodawałam i ogóry,czasem kabaczek-ale nie za dużo
2 kg pomidorów
2 kg papryki
1 kg cebuli
1/4 szkl oleju
3 łyżki cukru,sól do smaku
pomidory sparzyć,obrać ze skórki,pokroić w ćwiartki
paprykę oczyścić,pokroić
cebulę w dość grube plastry
w garnku rozgrzać olej ,włożyć cebulę,zeszklić,dodać paprykę,potem pomidory, posolić ,posłodzić podgotować ok 10 min i do słoików-odwracać
można ten przepis modyfikować-dodawałam i ogóry,czasem kabaczek-ale nie za dużo
#12
Napisano pon, 30 lip 2007 - 15:40
SAŁATKA Z PAPRYKI
stosuję ją jako przystawka do obiadu albo podsmarzam kiełbaskę i dodaje słoik sałatki i juz mam leczo
5kg.papryki
1,5kg.cebuli
1litr soku pomidorowego/ z kartonu /
1szkl.cukru
1szkl.oleju
1szkl.octu
2łyzki soli
warzywka pokroić w kostkę dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotować na małym ogniu 5 min, gorące wkładać do słoików i pasteryzować 25min,
OGÓRECZKI W CHILI - ostrzegam bardzo pikantne , super na zakąskę
2,5kg,ogórków ze skórką
1,5szkl.octu
4 łyżki soli
1/2szkl.cukru
1,5 główki czosnku
1-1,5 łyżeczki chili w proszku
8 łyzek oleju
ogórki pokroić w ćwiartki,posolić i zostawić na ok, 6godz,odlać wodę, ocet zagotować z cukrem , wyłączyć dodać olej,przeciśnięty czosneki chili, wymieszać z ogórkamii zostawić na 12 godz,, następnie powkładać do słoiczków ale nie gotować
ja wkładam do tych małych po przecierze bo za dużo od razu tych ogóreczków się nie zje ale ja je uwielbiam
stosuję ją jako przystawka do obiadu albo podsmarzam kiełbaskę i dodaje słoik sałatki i juz mam leczo
5kg.papryki
1,5kg.cebuli
1litr soku pomidorowego/ z kartonu /
1szkl.cukru
1szkl.oleju
1szkl.octu
2łyzki soli
warzywka pokroić w kostkę dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotować na małym ogniu 5 min, gorące wkładać do słoików i pasteryzować 25min,
OGÓRECZKI W CHILI - ostrzegam bardzo pikantne , super na zakąskę
2,5kg,ogórków ze skórką
1,5szkl.octu
4 łyżki soli
1/2szkl.cukru
1,5 główki czosnku
1-1,5 łyżeczki chili w proszku
8 łyzek oleju
ogórki pokroić w ćwiartki,posolić i zostawić na ok, 6godz,odlać wodę, ocet zagotować z cukrem , wyłączyć dodać olej,przeciśnięty czosneki chili, wymieszać z ogórkamii zostawić na 12 godz,, następnie powkładać do słoiczków ale nie gotować
ja wkładam do tych małych po przecierze bo za dużo od razu tych ogóreczków się nie zje ale ja je uwielbiam
#13
Napisano wto, 31 lip 2007 - 17:28
shashua , słyszałam gdzieś o tych ogórkach w butelkach ale powiedz jak je wyciągasz? wiem ze mozna odciąć butelkę ale wiadomo od razu takiej ilości nie potrzebuję ?
#14
Napisano wto, 31 lip 2007 - 19:59
odcinam wierzch,przekładam ogóry w dwa pojemniki plastikowe z przykrywkami i trzymam w lodówce -ślicznie stoją i nic się nie dzieje
Mama natomiast wierzch odcina nie całkowicie dociska talerzykiem deserowym ,i trzyma na balkonie i bierze ile jej potrzeba
od lat już nie kiszę ogórów inaczej ,za leniwa się chyba zrobiłam ,naprawdę polecam ten sposób,roboty mało- w sobotę zakisiłam 20 kg,weszło w 8 baniaków ,teraz już zmieniły kolor i co raz gaz wypuszczę z nich i solanki doleję ,a niedługo do piwnicy
możesz spróbować zrobić np.jeden baniak -smak jest niesamowity ,żaden nie spłynie bo otwór mały
Mama natomiast wierzch odcina nie całkowicie dociska talerzykiem deserowym ,i trzyma na balkonie i bierze ile jej potrzeba
od lat już nie kiszę ogórów inaczej ,za leniwa się chyba zrobiłam ,naprawdę polecam ten sposób,roboty mało- w sobotę zakisiłam 20 kg,weszło w 8 baniaków ,teraz już zmieniły kolor i co raz gaz wypuszczę z nich i solanki doleję ,a niedługo do piwnicy
możesz spróbować zrobić np.jeden baniak -smak jest niesamowity ,żaden nie spłynie bo otwór mały
#15
Napisano wto, 31 lip 2007 - 20:50
baniak już naszykowałam a teraz czekam aż troche ogóreczki podrosną , napewno sprawdzę , w tym roku zakisiłam juz 100 słoików litroych więc w tych baniakach miałabym kupe mniej roboty my pozeramy kiszone ogóry
#17
Napisano śro, 01 sie 2007 - 15:36
shashua dzisiaj zakisiłam jeden baniak jestem ciekawa co to wyjdzie , chyba jak się ukiszą to od razu będzie degustacja , dzięki za pomysł
PYSZNA SAŁATKA DO OBIADU
1kg.kapusty białej
1kg.buraczków
1kg.cebuli
1kg.papryki
1kg.marchwi
ZALEWA
1szkl.octu
1szkl.cukru
3łyżki soli
4szkl.wody
ziele, pieprz,
warzywa zwarzyć po obraniu,marchew i buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę w paski , kapustę zszatkować .
warzywa włożyć do garnka , wymieszać , zalać wcześniej ugotowaną zalewą , może być ciepła i gotować na małym ogniu ok, 20minut, czasami mieszając .
wkładać do słoików i pasteryzować 15-20minut.
jest trochę grzebania przy tej sałatce ale warto
PYSZNA SAŁATKA DO OBIADU
1kg.kapusty białej
1kg.buraczków
1kg.cebuli
1kg.papryki
1kg.marchwi
ZALEWA
1szkl.octu
1szkl.cukru
3łyżki soli
4szkl.wody
ziele, pieprz,
warzywa zwarzyć po obraniu,marchew i buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę w paski , kapustę zszatkować .
warzywa włożyć do garnka , wymieszać , zalać wcześniej ugotowaną zalewą , może być ciepła i gotować na małym ogniu ok, 20minut, czasami mieszając .
wkładać do słoików i pasteryzować 15-20minut.
jest trochę grzebania przy tej sałatce ale warto
#18
Napisano czw, 02 sie 2007 - 09:34
bardzo się cieszę, że wypróbowałaś mój sposób
Twoją sałatkę też zrobię,jak tylko dorwę buraczki ,bo mi się składniki podobają
a buraczki tej kapustki nie zabarwią?
kiedyś miałam jakiś przepis na pikle z czerwoną kapustą-zabarwiła wszystko inne
a czosnek marynowany zrobił się niebieski -coś jak denaturat
Twoją sałatkę też zrobię,jak tylko dorwę buraczki ,bo mi się składniki podobają
a buraczki tej kapustki nie zabarwią?
kiedyś miałam jakiś przepis na pikle z czerwoną kapustą-zabarwiła wszystko inne
a czosnek marynowany zrobił się niebieski -coś jak denaturat
#19
Napisano czw, 02 sie 2007 - 10:24
KONFITURA TRUSKAWKOWA Z KWIATAMI CZARNEGO BZU
0,5 kg drobnych truskawek
1 cytryna
0,5 kg żelującego cukru
5 gałązek z rozwiniętymi kwiatami czarnego bzu
Z cytryny wyciśnij sok.
Truskawki dokładnie umyj. Osącz i osusz. Odszypułkuj i dopiero teraz odważ dokładnie pół kilograma. Połowę truskawek rozgnieć widelcem na miazgę i wymieszaj je z pozostałymi oraz cukrem żelującym i sokiem z cytryny. Masę przełóż do garnka o grubym dnie.
Kwiaty czarnego bzu oskub z gałązek, zawiń w kawałek gazy i dokładnie zawiąż. Włóż zawiniątko do masy truskawkowej.
Garnek postaw na małym ogniu i, stale mieszając, masę owocową doprowadź do wrzenia. Od czasu zagotowania gotuj konfiturę dokładnie 5 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, wyciągnij zawiniątko z bzem. Przelewaj konfiturę do wyparzonych i suchych słoików i od razu zakręcaj.
KONFITURA Z RABARBARU I MORELI
0,5 kg rabarbaru
0,5 kg moreli
1 kg cukru
1 opak. środka żelującego "Żelfix"
Morele i rabarbar umyj i osusz. Nie obieraj.
Morele przekrój na połówki, usuń pestki i posiekaj na drobną kostkę. Rabarbar pokrój na plasterki grubości 1 cm. Dopiero teraz odważ dokładnie po pół kilograma moreli i rabarbaru.
Do dużego garnka o grubym dnie wsyp wymieszane owoce.
Z kilograma cukru odejmij 2 łyżki i dokładnie wymieszaj ze środkiem żelującym. Wsyp do garnka z owocami i zamieszaj.
Postaw garnek na dużym ogniu i doprowadź masę w garnku do wrzenia, cały czas mieszając. Jeżeli pojawią się grudki, rozetrzyj je.
Kiedy masa zawrze, dodaj resztę cukru. Cały czas mieszając, doprowadź do ponownego zagotowania. Znacznie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze dokładnie 1 minutę. Po tym czasie garnek zdejmij z ognia.
Mieszaj jeszcze od czasu do czasu, żeby konfitura nie przywarła do rozgrzanego dna garnka.
Jeżeli na wierzchu konfitury powstała piana, usuń ją.
Konfiturę rozlej do ćwierćlitrowych, umytych i osuszonych słoików i od razu je zamknij.
Dziewczyny te przepisy znalazłam w necie i ich nie robiłam ale ciekawe prawda:)
0,5 kg drobnych truskawek
1 cytryna
0,5 kg żelującego cukru
5 gałązek z rozwiniętymi kwiatami czarnego bzu
Z cytryny wyciśnij sok.
Truskawki dokładnie umyj. Osącz i osusz. Odszypułkuj i dopiero teraz odważ dokładnie pół kilograma. Połowę truskawek rozgnieć widelcem na miazgę i wymieszaj je z pozostałymi oraz cukrem żelującym i sokiem z cytryny. Masę przełóż do garnka o grubym dnie.
Kwiaty czarnego bzu oskub z gałązek, zawiń w kawałek gazy i dokładnie zawiąż. Włóż zawiniątko do masy truskawkowej.
Garnek postaw na małym ogniu i, stale mieszając, masę owocową doprowadź do wrzenia. Od czasu zagotowania gotuj konfiturę dokładnie 5 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, wyciągnij zawiniątko z bzem. Przelewaj konfiturę do wyparzonych i suchych słoików i od razu zakręcaj.
KONFITURA Z RABARBARU I MORELI
0,5 kg rabarbaru
0,5 kg moreli
1 kg cukru
1 opak. środka żelującego "Żelfix"
Morele i rabarbar umyj i osusz. Nie obieraj.
Morele przekrój na połówki, usuń pestki i posiekaj na drobną kostkę. Rabarbar pokrój na plasterki grubości 1 cm. Dopiero teraz odważ dokładnie po pół kilograma moreli i rabarbaru.
Do dużego garnka o grubym dnie wsyp wymieszane owoce.
Z kilograma cukru odejmij 2 łyżki i dokładnie wymieszaj ze środkiem żelującym. Wsyp do garnka z owocami i zamieszaj.
Postaw garnek na dużym ogniu i doprowadź masę w garnku do wrzenia, cały czas mieszając. Jeżeli pojawią się grudki, rozetrzyj je.
Kiedy masa zawrze, dodaj resztę cukru. Cały czas mieszając, doprowadź do ponownego zagotowania. Znacznie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze dokładnie 1 minutę. Po tym czasie garnek zdejmij z ognia.
Mieszaj jeszcze od czasu do czasu, żeby konfitura nie przywarła do rozgrzanego dna garnka.
Jeżeli na wierzchu konfitury powstała piana, usuń ją.
Konfiturę rozlej do ćwierćlitrowych, umytych i osuszonych słoików i od razu je zamknij.
Dziewczyny te przepisy znalazłam w necie i ich nie robiłam ale ciekawe prawda:)
#20
Napisano czw, 02 sie 2007 - 13:42
shashua oczywiście że się zabarwią ale właśnie cały urok tego , kolorek jest coś ala jak kapusta czerwona , polecam ciją naprawdekomu dałam przepis od tego czasu robi co roku
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych