Skocz do zawartości

Opis diety pomidorowej


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1
Guest_Silva_*

Guest_Silva_*
  • Guests
Dieta pomidorowa
1,5-2 kg w ciągu tygodnia


Nigdy się nie nudzą. Można jeść je na surowo, duszone, smażone, zapiekane. W zupach i sosach. Pić, nadziewać, grillować.
Jeżeli lubisz pomidory (a kto by ich nie lubił!), to wygrałaś los na loterii. Bo nie ma smaczniejszej i skuteczniejszej diety niż pomidorowa! W tydzień stracisz 1,5-2 kilogramy, a możesz bezpiecznie być na niej znacznie dłużej.

Pomidor dla sylwetki:

w 100 g ma tylko 15 kcal
w 93 proc. składa się z wody
błonnik daje uczucie sytości
potas usuwa nadmiar wody
... i dla urody:

wit. C dotlenia krew, poprawia stan skóry, zapobiega łamliwości włosów i paznokci
wit. E chroni przed zmarszczkami i starzeniem skóry
maseczka z pomidorów rozjaśnia przebarwienia i łagodzi zmiany trądzikowe.

Plan diety:

Śniadania do wyboru:

1. jajecznica z 2 białek oraz żółtka z pomidorami, 2 kromki chrupkiego pieczywa z masłem jogurtowym, maślanka
2. twarożek ze szczypiorem, 2 ruloniki chudej szynki z sałatką jajeczno-pomidorową
3. 2 łyżki muesli, szklanka mleka 2 proc., 2 grzanki z pełnoziarnistego pieczywa zapieczone z plastrami pomidora i mozzarellą.

II śniadania do wyboru:

1. budyń cytrynowy, gruszka
2. sałatka owocowa, jogurt
3. krem z ryżu i brzoskwiń.

Obiady

1. Stek w pomidorach (330 kcal)
2. Czerwony tuńczyk (285 kcal)
3. Kurczak po włosku (340 kcal)
4. Makaron bolognese (269 kcal)

Podwieczorki do wyboru:

1. 2 kromki chrupkiego pieczywa z pastą z tuńczyka i natką, napój pomidorowo-maślankowy
2. budyń z warzyw, napój pomidorowo-pomarańczowy
3. sałatka z pomidora, mozzarelli i kaparów z winegretem, wyciśnięty sok z pomarańczy (pół na pół z wodą).

Kolacje

1. Omlet po grecku (175 kcal)
2. Zapiekanka (330 kcal)
3. Pomidory z farszem (249 kcal)
4. Danie prowansalskie (209 kcal)

Przepisy:

Kurczak po włosku

Pierś kurczaka (150 g),
5 dag mozzarelli,
cebula,
2 pomidory,
2 łyżki oliwy z oliwek,
łyżka octu balsamicznego,
1/2 puszki białej fasoli,
4 listki świeżej szałwii,
łyżka siekanej bazylii,
sól, pieprz

Pierś natnij głęboko, włóż plastry mozzarelli i listki szałwii, posól, popieprz, zepnij wykałaczką. Obsmaż ze wszystkich stron na łyżce oliwy. Cebulę posiekaj, zeszklij na pozostałej oliwie, dodaj pokrojone, obrane ze skóry pomidory, fasolę, ocet balsamiczny. Duś 5 minut, przypraw solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia włóż filet z kurczaka, polej sosem, zapiekaj około 15 min. Podawaj posypany bazylią, z kuskusem i sałatką ze szpinaku.

Czerwony tuńczyk

Dzwonko tuńczyka (ok. 250 g),
2 pomidory,
1/2 czerwonej papryki szklanka wywaru z jarzyn,
1/2 pęczka oregano,
sok z cytryny,
2 łyżki oliwy,
sól, pieprz, szczypta chili

Rybę skrop sokiem z cytryny, odstaw na 15 minut. Na łyżce oliwy usmaż pokrojoną paprykę. Dodaj pokrojone pomidory bez skóry i wywar warzywny. Duś, aż sos stanie się gęsty. Przypraw solą, pieprzem, chili i sokiem z cytryny. Rybę posól, i popieprz, usmaż z obu stron na reszcie oliwy. Podawaj rybę z ziemniakiem w mundurku, sosem i surówką z kapusty pekińskiej i jabłka.

Stek w pomidorach

2 duże pomidory,
150 g polędwicy wieprzowej,
po łyżce oleju rzepakowego, posiekanej bazylii, masła orzechowego i octu balsamicznego,
sól, pieprz.

Pomidory obierz ze skórki, pokrój, smaż 5 min na maśle orzechowym. Polędwicę posól, popieprz, usmaż z obu stron na oleju. Dodaj pomidory, chwilę duś razem. Podawaj z 2 łyżkami ryżu na sypko i zieloną sałatą z oliwkami i sosem winegret.

Makaron bolognese

10 dag mięsa mielonego z drobiu,
ząbek czosnku,
2 pomidory,
po łyżce tymianku, bazylii i startego parmezanu oraz kaparów i oliwy.

Posiekany ząbek czosnku zeszklij na oliwie, dodaj mięso, smaż 5 minut. Dodaj pokrojone, obrane ze skórki pomidory, duś około 10 min. Makaron (5 dag suchego) ugotuj al dente, polej sosem, posyp kaparami, parmezanem i ziołami.

Omlet po grecku

2 świeże pomidory,
3 kawałki suszonych,
2 dag fety,
jajko,
mała cebula,
sól, pieprz,
łyżka wody mineralnej,
łyżka oleju rzepakowego

Roztrzep jajko z wodą mineralną. Fetę pokrusz, pomidory obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, suszone - na cienkie paseczki. Na oleju zeszklij posiekaną cebulkę, wylej jajko. Całość posyp fetą, dodaj pomidory, sól oraz pieprz. Smaż na małym ogniu, aż do chwili, gdy jajka się zetną.

Zapiekanka

Średni bakłażan,
duży pomidor,
ząbek czosnku,
kilka listków bazylii
5 dag mozzarelli

Bakłażan przekrój wzdłuż na pół, usuń trochę miąższu, posól. Po 5 minutach wytrzyj bakłażan papierowym ręcznikiem i posmaruj oliwą. Posiekaj drobno czosnek. Pomidor obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Na każdą połówkę bakłażana połóż trochę czosnku, cząstki pomidora, listki bazylii i kawałki mozzarelli. Piecz na grillu (aż ser się rozpuści).

Pomidory z farszem

2 duże pomidory,
1/2 pęczka włoszczyzny,
jajo na twardo,
łyżka majonezu light,
sól, pieprz, natka

Warzywa obierz, pokrój w kostkę, ugotuj na półtwardo. Przypraw majonezem, solą i pieprzem. Z pomidorów odetnij "czapeczkę", łyżką wyjmij miąższ, pokrój go i dodaj do warzyw. Wypełnij farszem pomidory. Udekoruj jajkiem i natką.

Inny farsz: wymieszaj kawałki awokado i krewetki (z puszki) z łyżką majonezu light, solą i białym pierzem.

źródło: zdrowie.onet.pl



...



...






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych