Sałatka z ananasa i fasolki.
Puszka ananasa,puszka fasoli czerwonej,ząbek czosnku,szczypta soli,2łyżki majonezu lub wersja light z jogurtem naturalnym.
Dzień przed odsączyć ananasa,pokroić w kostkę,odsączyć fasolkę i razem wymieszać następnego dnia rozetrzeć ząbek czosnku ze szczyptą soli dodać do ananasa i fasolki i wymieszać z majonezem bądż jogurtem.Sałatkę można w całości wykonać tego samego dnia ale ja wolę ananasa z fasolką wymieszać dzień wcześniej,żeby tak się wzajemnie"przeszły" a dopiero następnego dnia mieszam z czosnkiem i jogurtem lub majonezem.Smacznego
Sałatki i surówki
Rozpoczęty przez
sabina
, piątek, 30 marca 2007 - 22:01
...
...
#42
Napisano wto, 13 maj 2008 - 21:42
BIGOSIK DIETETYCZNY
1-2główki kapusty młodej-ok,1,5kg. 420kal.
2-3 cebule-ok,30dag, 84kal.
kiełbasa zwyczajna-30dag. 630kal.
koncentrat-pół słoiczka-ok,10ogr. 110kal.
sól,pieprz,oregano lub inne zioła
całośc ma ok,1244kal,,nie policzyłam tylko przypraw,wychodzi spory garnek dla jednej osoby wystarczy na parę dni, więć porcja chyba nie ma duzo kalorii, u mnie niestety starcza na 2 dni bo jedzą go doomownicy z wielkim apetytem
a teraz tak;
kapustę kroimy niezbyt drobno,takie większe ,cebulę w kostke,kiełbaskę tez, do garnka wlewamy na wysokośc ok,3cm,wody ,wrzucamy kapustę z cebulą, lekko solimy, dodajemy kiełbaskę bez skórki,przykrywamy i tak dusimy ok,15min,potem mieszamy,doprawiamy,dodajemy koncentrat,ewentualnie trochę wody gdyby zdążyła odparoać, i gotujemy jeszcze chwilkę do miękkości kapusty
to jest mój wymyslony przepis ale sprawdzony
smacznego ,polecam
1-2główki kapusty młodej-ok,1,5kg. 420kal.
2-3 cebule-ok,30dag, 84kal.
kiełbasa zwyczajna-30dag. 630kal.
koncentrat-pół słoiczka-ok,10ogr. 110kal.
sól,pieprz,oregano lub inne zioła
całośc ma ok,1244kal,,nie policzyłam tylko przypraw,wychodzi spory garnek dla jednej osoby wystarczy na parę dni, więć porcja chyba nie ma duzo kalorii, u mnie niestety starcza na 2 dni bo jedzą go doomownicy z wielkim apetytem
a teraz tak;
kapustę kroimy niezbyt drobno,takie większe ,cebulę w kostke,kiełbaskę tez, do garnka wlewamy na wysokośc ok,3cm,wody ,wrzucamy kapustę z cebulą, lekko solimy, dodajemy kiełbaskę bez skórki,przykrywamy i tak dusimy ok,15min,potem mieszamy,doprawiamy,dodajemy koncentrat,ewentualnie trochę wody gdyby zdążyła odparoać, i gotujemy jeszcze chwilkę do miękkości kapusty
to jest mój wymyslony przepis ale sprawdzony
smacznego ,polecam
#44
Napisano wto, 13 maj 2008 - 21:55
w wersji ulepszonej zapomniałam dodac,że mozna wrzucić do kapuchy pieczarki i paprykę, fajny jest bo o próczkiełbaski nie ma tłuszczu,zastanawiam sie jak by zamienić kiełbasę na cycka gotowanego jak to ty shas powiadasz
#45
Napisano wto, 13 maj 2008 - 23:14
Składniki:
- puszka brzoskwiń w syropie,
- puszka ananasa w syropie,
- 2-3 kiwi,
- 5 mandarynek.
Jak przyrządzić?
Pokroić wszystkie owoce i wraz z syropami wlać do jednej miski i wymieszać.
Potrzebne przybory:
Nóż, miseczka.
Jak podawać?
W DOMU: najlepiej podawać w salaterach.
NA PRZYJĘCIU: można podawać w ozdobnej dużej misie, wtedy potrzebna jest chelka do nalewania lub łyżka obok powinny stać salaterki.
Uwagi:
Proponuję dodać do sałatki jogurt Fantasja Danona, a na końcu wszystko posypać płatkami nestle fitness ..pyyycha
Czas przygotowania:
To jest jak proste i szybkie do przygotowania, że warto spróbować. Jest pyszne i zdrowe. Smacznego!
- puszka brzoskwiń w syropie,
- puszka ananasa w syropie,
- 2-3 kiwi,
- 5 mandarynek.
Jak przyrządzić?
Pokroić wszystkie owoce i wraz z syropami wlać do jednej miski i wymieszać.
Potrzebne przybory:
Nóż, miseczka.
Jak podawać?
W DOMU: najlepiej podawać w salaterach.
NA PRZYJĘCIU: można podawać w ozdobnej dużej misie, wtedy potrzebna jest chelka do nalewania lub łyżka obok powinny stać salaterki.
Uwagi:
Proponuję dodać do sałatki jogurt Fantasja Danona, a na końcu wszystko posypać płatkami nestle fitness ..pyyycha
Czas przygotowania:
To jest jak proste i szybkie do przygotowania, że warto spróbować. Jest pyszne i zdrowe. Smacznego!
Statek jest bezpieczniejszy, gdy kotwiczy w porcie, nie po to jednak buduje się statki
#52
Napisano wto, 27 maj 2008 - 20:56
Sałatka brokułowa właśnie wymyśliłam i rewela
1 brokuł
1 duża marchew
2 jajka ugotowane na twardo
sos sałatkowy + woda + olej
Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy do miękkości razem z marchewką pokrojoną w półplasterki. Studzimy.
Jajko kroimy dość grubo. Wszystko razem w miseczce polewamy sosem sałatkowym.
Mniam mniam
Smacznego
1 brokuł
1 duża marchew
2 jajka ugotowane na twardo
sos sałatkowy + woda + olej
Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy do miękkości razem z marchewką pokrojoną w półplasterki. Studzimy.
Jajko kroimy dość grubo. Wszystko razem w miseczce polewamy sosem sałatkowym.
Mniam mniam
Smacznego
#54
Napisano czw, 29 maj 2008 - 18:45
Cześć Wszystkim Ja proponuję lekką surówkę, którą ostatnio zrobiłam w ramach przeglądu lodówki. Pyszna do obiadu dla dwóch, trzech osób jako dodatek do mięsa.
1 papryka żółta
1 pomidor
1 mała cebula (lub 2 małe dymki)
4-5 rzodkiewek
3 średnie ogórki konserwowe (może być świeży ale wtedy podobno niszczy jakieś cenne składniki pomidora)
szczypiorek
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól
pieprz
Warzywa kroimy wg uznania i wrzucamy do miseczki. W osobnym naczyniu mieszamy: 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz. Oczywiście proporcje sosu mogą być inne, zależy jak kto lubi. Polewamy surówkę, mieszamy i odstawiamy do lodówki w celu przegryzienia. Czasami dodaje także kapustę pekińską. Smacznego
1 papryka żółta
1 pomidor
1 mała cebula (lub 2 małe dymki)
4-5 rzodkiewek
3 średnie ogórki konserwowe (może być świeży ale wtedy podobno niszczy jakieś cenne składniki pomidora)
szczypiorek
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól
pieprz
Warzywa kroimy wg uznania i wrzucamy do miseczki. W osobnym naczyniu mieszamy: 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz. Oczywiście proporcje sosu mogą być inne, zależy jak kto lubi. Polewamy surówkę, mieszamy i odstawiamy do lodówki w celu przegryzienia. Czasami dodaje także kapustę pekińską. Smacznego
#55
Napisano czw, 29 maj 2008 - 22:13
ZUPKA WARZYWNA Z KURCZAKIEM
4cebule
1 ząbek czosnku
50dag.marchwi
50dag.pietruszki
50dag,kapusty
4łodygi selera naciowgo-niekoniecznie
50dag,brokuła
1kg,filetów z kurczaka
2łyzki oliwy
sól,pieprz,ostra papryka,
koperek lib pietruszka nać
4l,wody-kostki rosołowe do smaku
warzywa pokroić według uznania
wduzym garnku rozgrć oliwe,włozyć mięsko pokrojone,obsypac przyprawami,obsmarzyć delikatnie,dodaj cebule i czosnek i podsma ż na szklisto,wrzucić pozostałe warzywa i poddusić,zalać bulionem i chwilę gotowąc
talerz zupy z mięskiem ma nie więcej niż 150-200kal,
4cebule
1 ząbek czosnku
50dag.marchwi
50dag.pietruszki
50dag,kapusty
4łodygi selera naciowgo-niekoniecznie
50dag,brokuła
1kg,filetów z kurczaka
2łyzki oliwy
sól,pieprz,ostra papryka,
koperek lib pietruszka nać
4l,wody-kostki rosołowe do smaku
warzywa pokroić według uznania
wduzym garnku rozgrć oliwe,włozyć mięsko pokrojone,obsypac przyprawami,obsmarzyć delikatnie,dodaj cebule i czosnek i podsma ż na szklisto,wrzucić pozostałe warzywa i poddusić,zalać bulionem i chwilę gotowąc
talerz zupy z mięskiem ma nie więcej niż 150-200kal,
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych