Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ciasta i desery


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
241 odpowiedzi w tym temacie

#41
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów
nadzwyczajna, :clap: :clap: :clap:
baaaardzo ci dziekuję ,zrobię napewno :icecream:



...



...



#42
Asiula

Asiula

    Dietowa szycha

  • Members
  • 2 100 postów
Nadzwyczajna dzięki,Becia pewno skacze do góry :clap: Matko jak pomyśle co by było jakbyś tych ciasteczek nie znalazła i nie wkleiła,Becia gotowa by była sama do Ciebie jechać i poszukać :grin:
Dołączona grafika

#43
nadzwyczajna

nadzwyczajna

    Dietowa szycha

  • Members
  • 3 979 postów
Nie było łatwo, ale na szczęście się dokopałam do nich.. :lol:
Są przepyszne :icecream: Naprawdę polecam :blush:

#44
Iskierka ;-)

Iskierka ;-)

    Dietowa szycha

  • Members
  • 1 664 postów
Taaaa..kuście smakołykami.. :evilmad: 8-)
http://straznik.diet...1707b92f0b0.png

Odrobina motywacji..wyrzeczeń i ambicji a efekt będzie widoczny!!Pozytywne myślenie i uśmiech przyda sie. ;-)

#45
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów
nadzwyczajna, czy do lukru słodką smietanke czy kwasna :hmmm: ,zawsze robiłam na białku albo wodzie z pudrem ale na smietnie jeszce ni ewięc bym wypróbowała :tongue:

#46
nadzwyczajna

nadzwyczajna

    Dietowa szycha

  • Members
  • 3 979 postów
obojętnie jakiej śmietanki, ale odrobinę, bo będzie za rzadkie :chef:
Moja mama od lat tak robi. Nie jest to lukier jakiś najwyższych lotów, ale nie mam porównania. A powiedz, jak sie robi z białkiem.. :hmmm: :?:

#47
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów

jak sie robi z białkiem.


jedno białko ucieram kulką taka wiesz co kiedys się babkę kręciło, kręcę do białości i stopniowo dosypuje puder tak na oko aż będzie gęste i sok z cytryny ewentualnie ciut kwasku cytrynowego, jak by wyszedł za gesty to odrobine wody,taki lukier robie zawsze do pirników bo jest bielusienki jak snieg, oczywiście do innych ciast tez :chef:

#48
nadzwyczajna

nadzwyczajna

    Dietowa szycha

  • Members
  • 3 979 postów
Drewnianą pałką znaczy :?: :?: :hmmm:
Wypróbuję, bo wydaje się lepszy niż ten mój..

#49
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów

Drewnianą pałką znaczy


chyba tak, ja mam taką drewnianą kulke na rączce ale jak to się fachowo nazywa to nie mam pojęcia , ale możesz też mikserem ale na bardzo wolnych obrotach

#50
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów

drewnianą kulke na rączce

To jest tluczek-Mozna tym tez kartofle ugotowane potluc :wave:

#51
nadzwyczajna

nadzwyczajna

    Dietowa szycha

  • Members
  • 3 979 postów

To jest tluczek


Ale tłuczek nie jest okrągły, ale taki walec na rączce.. U mnie okrągłe jest pałka. Pewnie nazewnictwo inne.

#52
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
ja znam -okragly ,drewniany to tluczek ucieranie ciasta,bicie ugotowanych ziemniakow
Walek jest to walec na dwoch raczkach do walkowania ciasta np.
Inaczej nie znam,widocznie w roznych stronach Polski inaczej sie nazywa

#53
nadzwyczajna

nadzwyczajna

    Dietowa szycha

  • Members
  • 3 979 postów
A w moich stronach pałka to pałka, tluczek to tłuczek, a wałek do ciasta to wałek do ciasta.

#54
Anusiak

Anusiak

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 12 306 postów

A w moich stronach pałka to pałka, tluczek to tłuczek, a wałek do ciasta to wałek do ciasta.

Hahaha nadzwyczajna u nas przynajmniej języka się nie połamie.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#55
Luśka

Luśka

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 104 postów
No to wklejam przepis na sernik a la ptasie mleczko. Nie jest wyszukany, ale na pewno dobry.

1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1/2 szklanki cukru (można dać mniej, będzie mniej słodki)
2 śmietany śnieżki (takie w torebce)
dowolna galaretka (wg gustu)
owoce wg gustu np. truskawki

Rozpuścić galaretkę w niecałej szklance gorącej wody z cukrem. Ostudzić. Śnieżki ubić wg przepisu na opakowaniu, dolać mleko skondensowane i zmiksować połączyć z galaretką. Wlać to wszystko do lekko nasmarowanej masłem średniej tortownicy (łatwiej się wyjmuje). Trzeba się spieszyć bo galaretka szybko tężeje. Jak już sernik stężeje układamy owoce i zalewamy drugą galaretką (tak jak w serniku na zimno). Wzbogacona wersja to położone na spód herbatniki. Jeśli nie chcemy sernika smakowego, używamy żelatyny. Ja jednak zawsze robię z galaretką, np. truskawkową. Pycha.
I etap rozpoczęty!

Dołączona grafika

#56
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów
jak znajde to dam wam przepis na zimno z jogurtu nat, a wśrodku kolorowe galaretki, pyszny i dietetyczny :icecream:

#57
Iskierka ;-)

Iskierka ;-)

    Dietowa szycha

  • Members
  • 1 664 postów
Palce lizać...i tyle! :icecream: :icecream: :icecream: :icecream:
http://straznik.diet...1707b92f0b0.png

Odrobina motywacji..wyrzeczeń i ambicji a efekt będzie widoczny!!Pozytywne myślenie i uśmiech przyda sie. ;-)

#58
Anja

Anja

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 15 318 postów
Luśka, mlask mlask pyszne :icecream: :icecream: :icecream:

#59
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
Akurat na gorace lato,ajak jeszcze w lodowce troche schlodzic to mniam mniam

#60
nadzwyczajna

nadzwyczajna

    Dietowa szycha

  • Members
  • 3 979 postów
Ciasto wyszło rewelacyjnie :clap2: Naprawdę :clap2:
Absolutnie świetnie wygląda i smakuje boooooskoooooo :blush: ( no musiałam spróbować, skoro mam jutro w pracy je podać :blush: )

Kruche ciasto z truskawkami

Składniki:
250 g mąki
2/3 kostki masła
4 jajka
2/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki śmietany
2/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1/2 kg truskawek
szczypta soli

Przygotowanie:
Masło posiekać, zagnieść widelcem z mąką, dodać żółtka, śmietanę, 1/4 szklanki cukru pudru, proszek do pieczenia, krótko wyrobić ciasto, zagnieść je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Wykleić ciastem średnią prostokątną blaszkę ( ja robiłam w takiej dużej blaszce do tarty ) pozakłuwać ciasto widelcem i piec przez ok. 15 min na złoty kolor.

W tym czasie ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, resztą cukru pudru i cukrem waniliowym. Wymieszać z pianą pokrojone na połówki lub ćwiartki truskawki. Wyłożyć masę na nieco ostudzone ciasto i zapiekać w temperaturze 150ºC jeszcze przez około pół godziny.

SMACZNEGO :!: :!:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych