nadzwyczajna,
baaaardzo ci dziekuję ,zrobię napewno
Ciasta i desery
Rozpoczęty przez
shashua
, czwartek, 02 sierpnia 2007 - 17:43
#41
Napisano sob, 14 cze 2008 - 19:56
...
...
#44
Napisano nie, 15 cze 2008 - 11:40
Taaaa..kuście smakołykami..
http://straznik.diet...1707b92f0b0.png
Odrobina motywacji..wyrzeczeń i ambicji a efekt będzie widoczny!!Pozytywne myślenie i uśmiech przyda sie.
Odrobina motywacji..wyrzeczeń i ambicji a efekt będzie widoczny!!Pozytywne myślenie i uśmiech przyda sie.
#45
Napisano nie, 15 cze 2008 - 14:06
nadzwyczajna, czy do lukru słodką smietanke czy kwasna ,zawsze robiłam na białku albo wodzie z pudrem ale na smietnie jeszce ni ewięc bym wypróbowała
#47
Napisano nie, 15 cze 2008 - 14:48
jak sie robi z białkiem.
jedno białko ucieram kulką taka wiesz co kiedys się babkę kręciło, kręcę do białości i stopniowo dosypuje puder tak na oko aż będzie gęste i sok z cytryny ewentualnie ciut kwasku cytrynowego, jak by wyszedł za gesty to odrobine wody,taki lukier robie zawsze do pirników bo jest bielusienki jak snieg, oczywiście do innych ciast tez
#49
Napisano nie, 15 cze 2008 - 14:53
Drewnianą pałką znaczy
chyba tak, ja mam taką drewnianą kulke na rączce ale jak to się fachowo nazywa to nie mam pojęcia , ale możesz też mikserem ale na bardzo wolnych obrotach
#55
Napisano wto, 17 cze 2008 - 23:22
No to wklejam przepis na sernik a la ptasie mleczko. Nie jest wyszukany, ale na pewno dobry.
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1/2 szklanki cukru (można dać mniej, będzie mniej słodki)
2 śmietany śnieżki (takie w torebce)
dowolna galaretka (wg gustu)
owoce wg gustu np. truskawki
Rozpuścić galaretkę w niecałej szklance gorącej wody z cukrem. Ostudzić. Śnieżki ubić wg przepisu na opakowaniu, dolać mleko skondensowane i zmiksować połączyć z galaretką. Wlać to wszystko do lekko nasmarowanej masłem średniej tortownicy (łatwiej się wyjmuje). Trzeba się spieszyć bo galaretka szybko tężeje. Jak już sernik stężeje układamy owoce i zalewamy drugą galaretką (tak jak w serniku na zimno). Wzbogacona wersja to położone na spód herbatniki. Jeśli nie chcemy sernika smakowego, używamy żelatyny. Ja jednak zawsze robię z galaretką, np. truskawkową. Pycha.
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1/2 szklanki cukru (można dać mniej, będzie mniej słodki)
2 śmietany śnieżki (takie w torebce)
dowolna galaretka (wg gustu)
owoce wg gustu np. truskawki
Rozpuścić galaretkę w niecałej szklance gorącej wody z cukrem. Ostudzić. Śnieżki ubić wg przepisu na opakowaniu, dolać mleko skondensowane i zmiksować połączyć z galaretką. Wlać to wszystko do lekko nasmarowanej masłem średniej tortownicy (łatwiej się wyjmuje). Trzeba się spieszyć bo galaretka szybko tężeje. Jak już sernik stężeje układamy owoce i zalewamy drugą galaretką (tak jak w serniku na zimno). Wzbogacona wersja to położone na spód herbatniki. Jeśli nie chcemy sernika smakowego, używamy żelatyny. Ja jednak zawsze robię z galaretką, np. truskawkową. Pycha.
#56
Napisano śro, 18 cze 2008 - 11:47
jak znajde to dam wam przepis na zimno z jogurtu nat, a wśrodku kolorowe galaretki, pyszny i dietetyczny
#57
Napisano śro, 18 cze 2008 - 11:56
Palce lizać...i tyle!
http://straznik.diet...1707b92f0b0.png
Odrobina motywacji..wyrzeczeń i ambicji a efekt będzie widoczny!!Pozytywne myślenie i uśmiech przyda sie.
Odrobina motywacji..wyrzeczeń i ambicji a efekt będzie widoczny!!Pozytywne myślenie i uśmiech przyda sie.
#60
Napisano nie, 13 lip 2008 - 15:21
Ciasto wyszło rewelacyjnie Naprawdę
Absolutnie świetnie wygląda i smakuje boooooskoooooo ( no musiałam spróbować, skoro mam jutro w pracy je podać )
Kruche ciasto z truskawkami
Składniki:
250 g mąki
2/3 kostki masła
4 jajka
2/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki śmietany
2/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1/2 kg truskawek
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło posiekać, zagnieść widelcem z mąką, dodać żółtka, śmietanę, 1/4 szklanki cukru pudru, proszek do pieczenia, krótko wyrobić ciasto, zagnieść je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Wykleić ciastem średnią prostokątną blaszkę ( ja robiłam w takiej dużej blaszce do tarty ) pozakłuwać ciasto widelcem i piec przez ok. 15 min na złoty kolor.
W tym czasie ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, resztą cukru pudru i cukrem waniliowym. Wymieszać z pianą pokrojone na połówki lub ćwiartki truskawki. Wyłożyć masę na nieco ostudzone ciasto i zapiekać w temperaturze 150ºC jeszcze przez około pół godziny.
SMACZNEGO
Absolutnie świetnie wygląda i smakuje boooooskoooooo ( no musiałam spróbować, skoro mam jutro w pracy je podać )
Kruche ciasto z truskawkami
Składniki:
250 g mąki
2/3 kostki masła
4 jajka
2/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki śmietany
2/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1/2 kg truskawek
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło posiekać, zagnieść widelcem z mąką, dodać żółtka, śmietanę, 1/4 szklanki cukru pudru, proszek do pieczenia, krótko wyrobić ciasto, zagnieść je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Wykleić ciastem średnią prostokątną blaszkę ( ja robiłam w takiej dużej blaszce do tarty ) pozakłuwać ciasto widelcem i piec przez ok. 15 min na złoty kolor.
W tym czasie ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, resztą cukru pudru i cukrem waniliowym. Wymieszać z pianą pokrojone na połówki lub ćwiartki truskawki. Wyłożyć masę na nieco ostudzone ciasto i zapiekać w temperaturze 150ºC jeszcze przez około pół godziny.
SMACZNEGO
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych