No tunczyk dobra rzecz. Ale wytzrymaj
Ryby
Rozpoczęty przez
sabina
, sobota, 08 września 2007 - 15:20
...
...
#24
Napisano pią, 14 mar 2008 - 21:27
#27
Napisano sob, 19 kwi 2008 - 11:16
Ryba light
Kawałek ryby posypać przyprawą do ryb, posmarować z obu stron musztardą. Patelnię rozgrzać, nalać odrobinkę wody. Jak sie podgrzeje położyć rybę i dusić z obu stron.
Z musztardy i wody zrobi sie taki jakby sosik.
Rybkę na talerz i zjeść najelpiej z sałatą albo innymi warzywami...
Taka ryba wyszła mi zupełnie przypadkiem, jak chciałam zrobić bez tłuszczu. I smakuje mimo, że może nieatrakcyjnie wygląda.
Kawałek ryby posypać przyprawą do ryb, posmarować z obu stron musztardą. Patelnię rozgrzać, nalać odrobinkę wody. Jak sie podgrzeje położyć rybę i dusić z obu stron.
Z musztardy i wody zrobi sie taki jakby sosik.
Rybkę na talerz i zjeść najelpiej z sałatą albo innymi warzywami...
Taka ryba wyszła mi zupełnie przypadkiem, jak chciałam zrobić bez tłuszczu. I smakuje mimo, że może nieatrakcyjnie wygląda.
#33
Napisano nie, 20 kwi 2008 - 23:34
#34
Napisano wto, 06 maj 2008 - 18:30
Łosoś z warzywkami (2 porcje)
2 kawałki łososia ze skórą (ok 120gr każdy)
przyprawa do ryb i owoców morza z kamisa ( seria fit najbardziej mi odpowiada, jest zupełnie inna niż pozostałe, które maja podobny smak)
sok z cytryny
pieprz, sól do smaku
opakowanie warzyw mrożonych (kalafior, brokuł,marchewka)
rybę dokładnie osuszyć, skropić sokiem z cytryny, tak aby przyprawy się dobrze przylepiły
patelnię rozgrzać i spryskać odrobiną oliwy ( ja używam atomizera)
położyć rybę skórą do dołu i smażyć tak długo, aż skórka się dobrze przyrumieni, potem odwrócić i drugą stronę smażyć krócej Po usmażeniu pozwolić rybie trochę odpocząć (ok5 min)
warzywka najlepiej smakują ugotowane na parze i polane odrobinką oliwy z czosnkiem
rybka jest pyyyszna, polecam.
Przepis prosty, i w 30 min jest pyszny obiadek
Czasami jak robię to danie dla innych osób, które się nie odchudzają to podaję do tego sos koperkowy zrobiony z smietany słodkiej 30% z dużą ilościa koperku i przyprawą kucharek do smaku, można też zrobić z 12%, ale trzeba dłużej gotować aż sos zgęstneje
2 kawałki łososia ze skórą (ok 120gr każdy)
przyprawa do ryb i owoców morza z kamisa ( seria fit najbardziej mi odpowiada, jest zupełnie inna niż pozostałe, które maja podobny smak)
sok z cytryny
pieprz, sól do smaku
opakowanie warzyw mrożonych (kalafior, brokuł,marchewka)
rybę dokładnie osuszyć, skropić sokiem z cytryny, tak aby przyprawy się dobrze przylepiły
patelnię rozgrzać i spryskać odrobiną oliwy ( ja używam atomizera)
położyć rybę skórą do dołu i smażyć tak długo, aż skórka się dobrze przyrumieni, potem odwrócić i drugą stronę smażyć krócej Po usmażeniu pozwolić rybie trochę odpocząć (ok5 min)
warzywka najlepiej smakują ugotowane na parze i polane odrobinką oliwy z czosnkiem
rybka jest pyyyszna, polecam.
Przepis prosty, i w 30 min jest pyszny obiadek
Czasami jak robię to danie dla innych osób, które się nie odchudzają to podaję do tego sos koperkowy zrobiony z smietany słodkiej 30% z dużą ilościa koperku i przyprawą kucharek do smaku, można też zrobić z 12%, ale trzeba dłużej gotować aż sos zgęstneje
#35
Napisano wto, 06 maj 2008 - 18:38
mi dietetyk powiedziała że bez obaw mogę jeść wędzone ryby, między innymi makrelę, trewala, dorsza i inne. powiedziała mi że tłuszcze te w większości są nieprzyswajalne i mój organizm nie będzie ich magazynował, a kwasy omega-3 jak najbardziej są wskazane.
Więc jak mam okazję to zajadam się niewielkimi kąskami rybki wędzonej bo uwielbiam, a tuńczyka wręcz ubóstwiam.
Więc jak mam okazję to zajadam się niewielkimi kąskami rybki wędzonej bo uwielbiam, a tuńczyka wręcz ubóstwiam.
#37
Napisano pią, 09 maj 2008 - 10:02
Składniki: (4 osoby)
Filety z ulubionej ryby (polecam pana, mintaj lub miruna) po 1 na głowe
2 pory
6 pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
dla nieodchudzających się normalnie ugotowane ziemniaki
Przygotowanie:
Pory umyć, pociąć w krążki lub połówki krążków
Pomidory sparzyć obrać ze skórki
Pory i pomidory smażyć do zmięknięcia pora przez kilka chwil i wrzucić do żaroodpornej formy do pieczenia. Na pozostałym tłuszczu szybko obsmażyć filety (tylko żeby zbielały z wierzchu) i położyć na warzywach w formie. Piec 20 min. w temp 200 stopni. Podawać z plasterkiem cytryny posypane natką.
To wszystko! Jest pyyyyycha!
Samcznego!
Filety z ulubionej ryby (polecam pana, mintaj lub miruna) po 1 na głowe
2 pory
6 pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
dla nieodchudzających się normalnie ugotowane ziemniaki
Przygotowanie:
Pory umyć, pociąć w krążki lub połówki krążków
Pomidory sparzyć obrać ze skórki
Pory i pomidory smażyć do zmięknięcia pora przez kilka chwil i wrzucić do żaroodpornej formy do pieczenia. Na pozostałym tłuszczu szybko obsmażyć filety (tylko żeby zbielały z wierzchu) i położyć na warzywach w formie. Piec 20 min. w temp 200 stopni. Podawać z plasterkiem cytryny posypane natką.
To wszystko! Jest pyyyyycha!
Samcznego!
#39
Napisano pon, 26 maj 2008 - 10:40
wiem, że tłuszcze rybie sa baaardzo zdrowe i im tłuściejsza rybeczka tym lepiej ale zamiast makreli wedzonej ( raz na jakiś czas oczywiście można bo jak nie zjesć sobie pysznej pachniącej makrelindy mniam mniam?) polecam dorsza zapiekanego w złotku albo filet z pstrąga. Ostatnio kupiłam sobie właśnie pstraga filet swiezy w tesco na rybach i sobie podczas diety zjadłam w dniu kiedy miała byc ryba...PYSZNYYYYY A robie go sobie tak samo jak pierś z kurczaka, czyli zawijam w złotko z przyprawami i na patelni pod przykryciem zapiekam bez tłuszczu na małym ogniu, a patelnia leciutko odlana woda zeby sie nie jarała tak na sucho.
tak więc dorsz i pstrąg to rybny chudy wypas, dorsz jest mega smaczny i ma dodatkowy atut bo ma mniej osci niż pstrag
tak więc dorsz i pstrąg to rybny chudy wypas, dorsz jest mega smaczny i ma dodatkowy atut bo ma mniej osci niż pstrag
#40
Napisano pon, 26 maj 2008 - 11:07
a co do tuńczyka to spróbujta kobity i chopy tuńczyka w sosie własnym z kukurydzą i cebulką wymieszać w misce, mozna troszeczke oliwy z oliwek dodać jak ktos chce i jest bardzo dobre. Tylko, że kukurydza w/g montignaca jest niewskazana, więc jak ktos trzyma się tego jadłospisu to lipa z kukurydzą.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych