Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ryby


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
104 odpowiedzi w tym temacie

#21
natali94

natali94

    Pogromca fa?dek

  • Members
  • 288 postów
No tunczyk dobra rzecz. :-P Ale wytzrymaj :!: :mrgreen:



...



...



#22
Mazia

Mazia

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 5 331 postów
anusiak po prostu musisz wytrzymać, nie będziesz nam chyba pisała ze się skusiłaś :mrgreen:
Dołączona grafika

#23
Anja

Anja

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 15 318 postów
Anusiak, no i jak wczoraj? Zjadłaś czy nie?

#24
Kama36

Kama36

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 4 327 postów
No mi też narobiłyście apetyt na tuńczyka i nawet kupiłam wczoraj tylko jeszcze sie nie złożyło na jedzenie.Ale zauważyłam ze on nie ma wcale węglowodanów tylko białko o tym pisała nam kiedyś Magdalenacz i dlatego warto go jeśc bo nam nic nie zrobi :tongue:
Dołączona grafika

#25
nadzwyczajna

nadzwyczajna

    Dietowa szycha

  • Members
  • 3 979 postów
Ryby rybki.. owoce morza

#26
gosea

gosea

    Czytelnik/podgl?dacz

  • Members
  • 2 postów
Filet pangi rozmrozic,posypac sola ziolową i skropic cytryna. Zawinac w folie razem z pokrojonym porem i starta na grubej tarce marchewka.Zawinac i zapiec w piekarniku w 200 stopniach okolo 30 min.
Naprawde pyszne :-D

#27
nadzwyczajna

nadzwyczajna

    Dietowa szycha

  • Members
  • 3 979 postów
Ryba light


Kawałek ryby posypać przyprawą do ryb, posmarować z obu stron musztardą. Patelnię rozgrzać, nalać odrobinkę wody. Jak sie podgrzeje położyć rybę i dusić z obu stron.
Z musztardy i wody zrobi sie taki jakby sosik.
Rybkę na talerz i zjeść najelpiej z sałatą albo innymi warzywami...

Taka ryba wyszła mi zupełnie przypadkiem, jak chciałam zrobić bez tłuszczu. I smakuje mimo, że może nieatrakcyjnie wygląda.

#28
szczypta_cukru

szczypta_cukru

    Dietowa szycha

  • Members
  • 1 081 postów
mnie jakos nie przekonują owoce morza.... ponoc sa dobre ale nie mogę się przemóc żeby te obślizgłe robale spróbować :grin:
tak samo jak żabę czy króliczka (takie małe fajne puchate są) ;-)
Dołączona grafika

#29
Anusiak

Anusiak

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 12 306 postów
nadzwyczajna przepisik brzmi całkiem pysznie. Muszę koniecznie wypróbować.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#30
gosea

gosea

    Czytelnik/podgl?dacz

  • Members
  • 2 postów
Nie wiem czy wiecie ale paradoksalnie to wlasnie tluste ryby sa najzdrowsze dla naszego organizmu. ;-)

#31
nadzwyczajna

nadzwyczajna

    Dietowa szycha

  • Members
  • 3 979 postów
Wiemy, mają kwasy omega 3 :mrgreen:

#32
Anja

Anja

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 15 318 postów
ja również rybki lubię ale owoce morza nigdy w życiu :yikes:

#33
Asiula

Asiula

    Dietowa szycha

  • Members
  • 2 100 postów

owoce morza nigdy w życiu

Ja tez nie przepadam za owocami morza ostryg nie tknę,małże są za słone,krewetki też mi nie podchodzą poza jednym wyjątkiem w sałatce z ryżu ,kukurydzy i rzodkiewki z majonezem lub w werji dietetycznej z jogurtem naturalnym-PYCHA
Dołączona grafika

#34
catparker

catparker

    Nie?mia?ek

  • Members
  • 6 postów
Łosoś z warzywkami (2 porcje)

2 kawałki łososia ze skórą (ok 120gr każdy)
przyprawa do ryb i owoców morza z kamisa ( seria fit najbardziej mi odpowiada, jest zupełnie inna niż pozostałe, które maja podobny smak)
sok z cytryny
pieprz, sól do smaku
opakowanie warzyw mrożonych (kalafior, brokuł,marchewka)

rybę dokładnie osuszyć, skropić sokiem z cytryny, tak aby przyprawy się dobrze przylepiły
patelnię rozgrzać i spryskać odrobiną oliwy ( ja używam atomizera)
położyć rybę skórą do dołu i smażyć tak długo, aż skórka się dobrze przyrumieni, potem odwrócić i drugą stronę smażyć krócej Po usmażeniu pozwolić rybie trochę odpocząć (ok5 min)

warzywka najlepiej smakują ugotowane na parze i polane odrobinką oliwy z czosnkiem

rybka jest pyyyszna, polecam.
Przepis prosty, i w 30 min jest pyszny obiadek :-)

Czasami jak robię to danie dla innych osób, które się nie odchudzają to podaję do tego sos koperkowy zrobiony z smietany słodkiej 30% z dużą ilościa koperku i przyprawą kucharek do smaku, można też zrobić z 12%, ale trzeba dłużej gotować aż sos zgęstneje

#35
catparker

catparker

    Nie?mia?ek

  • Members
  • 6 postów
mi dietetyk powiedziała że bez obaw mogę jeść wędzone ryby, między innymi makrelę, trewala, dorsza i inne. powiedziała mi że tłuszcze te w większości są nieprzyswajalne i mój organizm nie będzie ich magazynował, a kwasy omega-3 jak najbardziej są wskazane.
Więc jak mam okazję to zajadam się niewielkimi kąskami rybki wędzonej bo uwielbiam, a tuńczyka wręcz ubóstwiam. :mrgreen:

#36
Anja

Anja

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 15 318 postów
catparker, a to mnie uspokoiłaś bo ja też bardzo lubię wędzoną makrelkę :mrgreen:

#37
Bonny_M

Bonny_M

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 11 postów
Składniki: (4 osoby)
Filety z ulubionej ryby (polecam pana, mintaj lub miruna) po 1 na głowe
2 pory
6 pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
dla nieodchudzających się normalnie ugotowane ziemniaki

Przygotowanie:
Pory umyć, pociąć w krążki lub połówki krążków
Pomidory sparzyć obrać ze skórki
Pory i pomidory smażyć do zmięknięcia pora przez kilka chwil i wrzucić do żaroodpornej formy do pieczenia. Na pozostałym tłuszczu szybko obsmażyć filety (tylko żeby zbielały z wierzchu) i położyć na warzywach w formie. Piec 20 min. w temp 200 stopni. Podawać z plasterkiem cytryny posypane natką.
To wszystko! Jest pyyyyycha!
Samcznego!
Dołączona grafika

#38
kamkam

kamkam

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 90 postów
Ja kochać makrele wedzona ale trochę jej się bać bo tłusto tam tak jak u mnie na brzuchu hihihi ;-)
Dołączona grafika

#39
kamkam

kamkam

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 90 postów
wiem, że tłuszcze rybie sa baaardzo zdrowe i im tłuściejsza rybeczka tym lepiej ale zamiast makreli wedzonej ( raz na jakiś czas oczywiście można bo jak nie zjesć sobie pysznej pachniącej makrelindy mniam mniam?) polecam dorsza zapiekanego w złotku albo filet z pstrąga. Ostatnio kupiłam sobie właśnie pstraga filet swiezy w tesco na rybach i sobie podczas diety zjadłam w dniu kiedy miała byc ryba...PYSZNYYYYY :icecream: A robie go sobie tak samo jak pierś z kurczaka, czyli zawijam w złotko z przyprawami i na patelni pod przykryciem zapiekam bez tłuszczu na małym ogniu, a patelnia leciutko odlana woda zeby sie nie jarała tak na sucho.

tak więc dorsz i pstrąg to rybny chudy wypas, dorsz jest mega smaczny i ma dodatkowy atut bo ma mniej osci niż pstrag :grin:
Dołączona grafika

#40
kamkam

kamkam

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 90 postów
a co do tuńczyka to spróbujta kobity i chopy tuńczyka w sosie własnym z kukurydzą i cebulką wymieszać w misce, mozna troszeczke oliwy z oliwek dodać jak ktos chce i jest bardzo dobre. Tylko, że kukurydza w/g montignaca jest niewskazana, więc jak ktos trzyma się tego jadłospisu to lipa z kukurydzą.
Dołączona grafika




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych