Ryby
Rozpoczęty przez
sabina
, sobota, 08 września 2007 - 15:20
...
...
#42
Napisano pon, 26 maj 2008 - 11:19
oooo dobry pomysł bardzo:))) ja się zastanawiałam co do tuńczyka pasuje i oprócz kukurydzy jeszcze swieża papryka jest dobra ( najlepiej czerwona) ale na ogóra nie wpadłam:)))a przeciez jasne, że tak:))) jak tylko kopenhage zakończę to zrobię sobie takiego tuńczyka z ogórem...bo ogóry kiszone to dobra rzecz
#43
Napisano pon, 26 maj 2008 - 19:51
kamkam, proszę nie pisz posta pod postem w krótkim odstępie czasu, jeśli chcesz coś dopisać to w prawym górnym rogu jest funkcja edytuj i możesz dopisać :->
#45
Napisano wto, 27 maj 2008 - 16:40
kamkam, nic się niestało, my jako moderatorzy musimy zwracać na to uwagę, myslę,że się nie gniewasz
#50
Napisano czw, 29 maj 2008 - 18:07
Ej babki ja wam powiem, że wypasiony tuńczyk w puszeczce jest w Lidlu. W puszce nie ma podziabanej mocno rozdrobnionej ryby w masie wody tylko jest kawalek tuńczyka w sosie własnym i kosztuje chyba 2,40 zeta:) Jaram się tym tuńczykiem straszliwie bo jak na tuńczyka w kawałku bardzo smakowitego i mniamuśnego to jest naprawde wypas cena bo takie tuńczyki to zazwyczaj minimum 4.00 kosztują. Puszeczka jest granatowa.
szczypta_cukru, dooobryyy myk jak czynastodniówe skończe to sobie umyrdam:))))
mój stary zrobił wczoraj taka z tuńczykiem sałatkę że mi mało język do wiecie gdzie nie uciekł na sam widok.
dał tuńczyka, biały ser, cebulkę posiekaną, oliwki, pomidora i odstawił na kilka godzin....jak to popołudniu odtworzył to tak pachniało że az mnie skręciło normalnie.
szczypta_cukru, dooobryyy myk jak czynastodniówe skończe to sobie umyrdam:))))
mój stary zrobił wczoraj taka z tuńczykiem sałatkę że mi mało język do wiecie gdzie nie uciekł na sam widok.
dał tuńczyka, biały ser, cebulkę posiekaną, oliwki, pomidora i odstawił na kilka godzin....jak to popołudniu odtworzył to tak pachniało że az mnie skręciło normalnie.
#51
Napisano czw, 29 maj 2008 - 21:19
czerwona fasola, ogórek konserwowy, cebula, tuńczyk jogurt naturalny pieprz sól.. i wychodzi pyszka sałatka
dał tuńczyka, biały ser, cebulkę posiekaną, oliwki, pomidora i odstawił na kilka godzin....jak to popołudniu odtworzył to tak pachniało że az mnie skręciło normalnie.
_________________
podobają mi się te przepisy
a ktos ma może na pastę z tunczyka
#52
Napisano pią, 30 maj 2008 - 10:33
super jest tez przepis na sałatke z tuńczyka z ryżem ale nie ma ona nic wspólnego z dietą ale jest mega pyszna. W skład tej sałatki wchodzi tuńczyk, cebulka, ryż i kukurydza a spoiwem jest jogurt naturalny z dodatkiem majonezu. taka sałatka jak postoi z godzinke i jak ryż przejdzie rybką to jest koniec swiata...jeja jak ja dawno temu jadłam taką sałatkę....chudy świecie!!!!czemu nie urodziłam sie w baroku???byłabym miss świata albo nawet mówiliby ze jestem za chuda hihihi....moznaby było jesc co sie chce a kazdy dodatkowy kilogram byłby atutem...ja chce do baroku!!!!
#53
Napisano sob, 31 maj 2008 - 18:19
#54
Napisano sob, 31 maj 2008 - 18:44
bo tuńczyk jest dobry i zdrowy
ja to już sama nie wiem ostatnio mówili ,że tuńczyk i panga mają duże ilości jakiejś rtęci
#58
Napisano pon, 02 cze 2008 - 18:55
Witajcie Muszę wtrącić swoje trzy grosze odnośnie tłustych ryb i pangi. Gadałam jakiś czas temu z moim lekarzem, ponieważ moja morfologia wykazała za małe ilości dobrego cholesterolu. Miałam w zasadzie poniżej normy. Pani doktor kazała mi jeść produkty bogate w kwasy omega 3, które chronią nasze serca.
"Absolutny rekord w spożyciu ryb na świecie biją Japończycy- jedzą średnio aż 40 kg ryb rocznie! Te liczby obrazują jak daleko nam jeszcze do światowej czołówki w tej dziedzinie! A mięsa z ryb nie możemy zastąpić niczym, jeżeli chodzi o zdrowe odżywianie! Ze względu na ogromna wartość odżywczą ryby powinny przynajmniej 2-3 razy w tygodniu zastąpić mięso w daniach obiadowych! Białko ryb jest równie wartościowe jak zwierząt rzeźnych, jego ilość waha się od 6 do 19 g/ 100 g w zależności od gatunku. W jego skład wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne, które są niezbędne do budowy tkanek. Przyswajalność białka ryb wynosi aż 97 %! Dlaczego ryby są zdrowsze niż mięso? Zawierają dużo mniej niż mięso(zwłaszcza mięsa tłuste) nasyconych kwasów tłuszczowych, podwyższających poziom cholesterolu we krwi, a tłuste ryby morskie są bogate w unikalne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią przed miażdżycą i wykazują działanie obniżające nadciśnienie. Zmniejszają także krzepliwość krwi! Należy zaznaczyć, że źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są tylko ryby morskie, nie możemy ich znaleźć w żadnych produktach! Szczególnie bogate w ten drogocenny dla naszego zdrowia składnik są takie ryby jak: łosoś, makrela, śledź, halibut, dorsz i tuńczyk! Ryby morskie zawierają też wiele cennych składników, między innymi fosfor, selen, magnez, wapń (jedzone ze szkieletem) oraz witaminę D. Szczególnie ważna jest obecność jodu, koniecznego do prawidłowej pracy tarczycy oraz selenu , wykazującego działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. " (ze strony
Moja pani doktor powiedziała, żeby nie zrażać się do tłustych ryb, ponieważ ich mięso jest bardzo dobrze przyswajalne i nie wpływają na naszą sylwetkę tak destrukcyjnie, jakby się wydawało. Jako przykład wskazała Japończyków, którzy jedzą bardzo duże ilości ryb (tak jak mieszkańcy bieguna) i są najszczuplejszymi i najzdrowszymi ludźmi na świecie. Czyli, im tłustsza ryba tym, lepiej. Jedynie walory smakowe mogą nas odstraszać.
jeśli chodzi o pangę, to słyszałam, że jest to ryba mutowana genetycznie, która w ciągu bardzo krótkiego czasu osiąga duże rozmiary. Ta ryba nie występowała w przyrodzie, a została wyhodowana przez chińczyków. Nie wiem czy to prawda, ale lepiej dmuchać na zimne.
"Absolutny rekord w spożyciu ryb na świecie biją Japończycy- jedzą średnio aż 40 kg ryb rocznie! Te liczby obrazują jak daleko nam jeszcze do światowej czołówki w tej dziedzinie! A mięsa z ryb nie możemy zastąpić niczym, jeżeli chodzi o zdrowe odżywianie! Ze względu na ogromna wartość odżywczą ryby powinny przynajmniej 2-3 razy w tygodniu zastąpić mięso w daniach obiadowych! Białko ryb jest równie wartościowe jak zwierząt rzeźnych, jego ilość waha się od 6 do 19 g/ 100 g w zależności od gatunku. W jego skład wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne, które są niezbędne do budowy tkanek. Przyswajalność białka ryb wynosi aż 97 %! Dlaczego ryby są zdrowsze niż mięso? Zawierają dużo mniej niż mięso(zwłaszcza mięsa tłuste) nasyconych kwasów tłuszczowych, podwyższających poziom cholesterolu we krwi, a tłuste ryby morskie są bogate w unikalne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią przed miażdżycą i wykazują działanie obniżające nadciśnienie. Zmniejszają także krzepliwość krwi! Należy zaznaczyć, że źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są tylko ryby morskie, nie możemy ich znaleźć w żadnych produktach! Szczególnie bogate w ten drogocenny dla naszego zdrowia składnik są takie ryby jak: łosoś, makrela, śledź, halibut, dorsz i tuńczyk! Ryby morskie zawierają też wiele cennych składników, między innymi fosfor, selen, magnez, wapń (jedzone ze szkieletem) oraz witaminę D. Szczególnie ważna jest obecność jodu, koniecznego do prawidłowej pracy tarczycy oraz selenu , wykazującego działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. " (ze strony
Moja pani doktor powiedziała, żeby nie zrażać się do tłustych ryb, ponieważ ich mięso jest bardzo dobrze przyswajalne i nie wpływają na naszą sylwetkę tak destrukcyjnie, jakby się wydawało. Jako przykład wskazała Japończyków, którzy jedzą bardzo duże ilości ryb (tak jak mieszkańcy bieguna) i są najszczuplejszymi i najzdrowszymi ludźmi na świecie. Czyli, im tłustsza ryba tym, lepiej. Jedynie walory smakowe mogą nas odstraszać.
jeśli chodzi o pangę, to słyszałam, że jest to ryba mutowana genetycznie, która w ciągu bardzo krótkiego czasu osiąga duże rozmiary. Ta ryba nie występowała w przyrodzie, a została wyhodowana przez chińczyków. Nie wiem czy to prawda, ale lepiej dmuchać na zimne.
#59
Napisano pon, 02 cze 2008 - 18:58
jeśli chodzi o pangę, to słyszałam, że jest to ryba mutowana genetycznie, która w ciągu bardzo krótkiego czasu osiąga duże rozmiary. Ta ryba nie występowała w przyrodzie, a została wyhodowana przez chińczyków. Nie wiem czy to prawda, ale lepiej dmuchać na zimne.
o o o własnie cos takiego słyszałam w telewixzji
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych