i inne zapiekane potrawy
Zapiekanki
Rozpoczęty przez
nadzwyczajna
, czwartek, 20 marca 2008 - 14:42
...
...
#4
Napisano śro, 10 wrz 2008 - 08:42
KALAFIOR ZAPIEKANY Z BROKUŁAMI
Składniki:
-1 mały kalafior
-40 dag brokułów
-20 dag gotowanej szynki
Sos serowy:
-50 g masła
-2 łyżki mąki
-pół szklanki mleka
-12 dag startego ementalera
-sól,pieprz
1.Z kalafiora usunąć głąb oraz liście,podzielić na różyczki.
2.Brokuły podzielić na różyczki,ogonki nieco skrócić i naciąć na końcach na krzyż.
3.W garnku zagotować osoloną wodę.Włożyć kalafior i brokuły.Gotować aż zmiękną.Wyjąć na durszlak.
4.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Masło rozpuścić w garnku i zasmażyć w nim mąkę na brązowo.Wlać mleko i śmietankę i gotować przez 3-4 min.,ciągle mieszając.Wsypać ser oraz przyprawy i gotować jeszcze przez 2-3 min.
5.Jarzyny ułożyć w formie sufletowej,przybrać szynką i polać sosem serowym.Piec przez ok.15 min,aż ser nabierze jasnobrązowego koloru.
Smacznego
Składniki:
-1 mały kalafior
-40 dag brokułów
-20 dag gotowanej szynki
Sos serowy:
-50 g masła
-2 łyżki mąki
-pół szklanki mleka
-12 dag startego ementalera
-sól,pieprz
1.Z kalafiora usunąć głąb oraz liście,podzielić na różyczki.
2.Brokuły podzielić na różyczki,ogonki nieco skrócić i naciąć na końcach na krzyż.
3.W garnku zagotować osoloną wodę.Włożyć kalafior i brokuły.Gotować aż zmiękną.Wyjąć na durszlak.
4.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Masło rozpuścić w garnku i zasmażyć w nim mąkę na brązowo.Wlać mleko i śmietankę i gotować przez 3-4 min.,ciągle mieszając.Wsypać ser oraz przyprawy i gotować jeszcze przez 2-3 min.
5.Jarzyny ułożyć w formie sufletowej,przybrać szynką i polać sosem serowym.Piec przez ok.15 min,aż ser nabierze jasnobrązowego koloru.
Smacznego
#8
Napisano wto, 07 paź 2008 - 20:18
Hmmm... myślę, że może się przydać, a z pewnością zasmakuje.
WARZYWA ZAPIEKANE W CIEŚCIE.
- zrobić ciasto (takie, jak do naleśników, tylko o wiele grubsze)
- usmażyć na patelni "naleśniki" i na to wrzucić warzywa.
mogą to być warzywa z mrożonki. moja mama kroi do tego wszystkiego jeszcze kilka paróweczek i kilka całych plasterków serka Hochland. on się później rozpuści i jest pyyyyszny.
wszystko należy wysmażyć na patelni i danie gotowe. )
Pycha, polecam! Można też posmarować ketchupem.
WARZYWA ZAPIEKANE W CIEŚCIE.
- zrobić ciasto (takie, jak do naleśników, tylko o wiele grubsze)
- usmażyć na patelni "naleśniki" i na to wrzucić warzywa.
mogą to być warzywa z mrożonki. moja mama kroi do tego wszystkiego jeszcze kilka paróweczek i kilka całych plasterków serka Hochland. on się później rozpuści i jest pyyyyszny.
wszystko należy wysmażyć na patelni i danie gotowe. )
Pycha, polecam! Można też posmarować ketchupem.
#12
Napisano śro, 08 paź 2008 - 18:24
Hm... a kto powiedział, że produkty light są dobre dla naszego organizmu?
cola light, serki light i tym podobne to wielkie ścierwo. ;/ może i ma to mniej kalorii (choć nie byłabym taka naiwna, bo nie wiadomo, co oni w to tak naprawdę pakują), ale ma jeszcze dwa razy więcej konserwantów i chemii niż zwykły produkt.
tak samo z jogurtami 0%, czy coś takiego. (np: Jogobella) to wcale nie wychodzi na dobre organizmowi.
nota bene: jak coś, co jest zapiekane (sama nazwa: zapiekanka o tym informuje) może być produktem o niskiej zawartości tłuszczów i w ogóle produktem niskokalorycznym ?
liczenie kalorii swoją drogą, ale zdrowie przede wszystkim.
Masz rację... Jest pyszneeee.
cola light, serki light i tym podobne to wielkie ścierwo. ;/ może i ma to mniej kalorii (choć nie byłabym taka naiwna, bo nie wiadomo, co oni w to tak naprawdę pakują), ale ma jeszcze dwa razy więcej konserwantów i chemii niż zwykły produkt.
tak samo z jogurtami 0%, czy coś takiego. (np: Jogobella) to wcale nie wychodzi na dobre organizmowi.
nota bene: jak coś, co jest zapiekane (sama nazwa: zapiekanka o tym informuje) może być produktem o niskiej zawartości tłuszczów i w ogóle produktem niskokalorycznym ?
liczenie kalorii swoją drogą, ale zdrowie przede wszystkim.
ale za to jak smakuje!! Mniam mniam
Masz rację... Jest pyszneeee.
#13
Napisano nie, 03 maj 2009 - 12:55
no wrzucam zapiekanke wlasnego pomslu, wyliczylam ze cala ma ok 420kcal
skladniki:
1 ziemniak
0,5 cukini
1/3 polowy piersi kurczaka
lyzeczka oliwy (olej tez moze byc)
1 jajko
1 łyz maki
troszke mleka
szczypiorek
suszona natka pietruszki
oregano
bazylia
ziemniaka obieramy i kroimy w plasterki i ukladamy na spodzie brytwanki, na to szczypta soli i suszona natka pietruszki, kurczaka kroimy w paseczki i ukladamy na ziemniaka, posypujemy oregano, na to cukinia pokrojona w plasterki (ze skorka) i na to bazylia. wszystko zalewamy lyzeczka oliwy i do rozgrzanego piekarnika. jak juz sie upiecze i zrumieni to wbijamy do miseczki jajko, dodajemy make i troszke mleka i to trzeba rozmieszac, dodajemy posiekany szczypiorek i tym zalewamy zapiekanke i jeszcze chwile pieczemy ( tak ok 15-20 minut) i gotowe
i polecam bo pyszne
skladniki:
1 ziemniak
0,5 cukini
1/3 polowy piersi kurczaka
lyzeczka oliwy (olej tez moze byc)
1 jajko
1 łyz maki
troszke mleka
szczypiorek
suszona natka pietruszki
oregano
bazylia
ziemniaka obieramy i kroimy w plasterki i ukladamy na spodzie brytwanki, na to szczypta soli i suszona natka pietruszki, kurczaka kroimy w paseczki i ukladamy na ziemniaka, posypujemy oregano, na to cukinia pokrojona w plasterki (ze skorka) i na to bazylia. wszystko zalewamy lyzeczka oliwy i do rozgrzanego piekarnika. jak juz sie upiecze i zrumieni to wbijamy do miseczki jajko, dodajemy make i troszke mleka i to trzeba rozmieszac, dodajemy posiekany szczypiorek i tym zalewamy zapiekanke i jeszcze chwile pieczemy ( tak ok 15-20 minut) i gotowe
i polecam bo pyszne
#14
Napisano nie, 03 maj 2009 - 12:58
#15
Napisano nie, 03 maj 2009 - 13:03
Za-Duza-Aga, polecam, polecam i ostro zapycha ja dopiero po prawie 5 godzinach zrobilam sie lekko glodna
ps. chyba dzis ame na forumku urzedujemy...
ps. chyba dzis ame na forumku urzedujemy...
#16
Napisano wto, 09 cze 2009 - 10:15
zapiekanki Kurczaka tzn ZA DUŻA AGA sie produkuje
Zapiekanka
Pokroić w plasterki cukinię oprószyć solą - leciutko (moze być czosnkowa)
Pokroić w plasterki i przesmażyc a potem doprawić pieczarki oraz cebulkę (w kostkę lub półplasterki - jak wolisz)
Pokroić jakoś czerwoną i żółtą paprykę (ja nie lubię zielonej)
Podgotować brokuły w różyczkach (dosłownie - 3-4minuty w osolonym wrzątku)
Przygotować "zalepiacz"
Zalepiacz:
Białko na sztywna pianę (lub dwa - jeśli robisz większe naczynko dwudniowe), dodać żółtko, zioła prowansalskie, troche kolorowego pieprzu mielonego, troszkę soli (czosnkowej) i 1,5 łyżki mąki (lub 1 czubata) na 1 jajko, i 1/2 opakowania jogurtu natrualnego niebieskiego zott (mnie ten leży do zapiekania)
Bierzemy naczynko żaroodporne, układamy na dnie cukinię - tak z 2-3warstwy plasterków (schodzą dwie cukinie na średnio duże naczynko, 1 na małe), potem układamy jako jedna kolorowa grubsza warstwa pozostałe warzywa, zalewamy to
"zalepiaczem" - tak by warzywa nadal wystawały, posypujemy łyżka bułki tartej (w wersji bardziej kalorycznej żółtym serem) i zapiekamy aż się zatnie zalepiacz - około 40minut w 170-180stopniach
Jemy z apetytem
Bakłażan faszerowany
Przekroić bakłażana na pół - tak by dwie łódeczki dało się zrobić.
Wykroić środek i pokroić to co wycięte w grubą kostkę - łódeczki i kostki orószyć solą i odstawic na czas przygotowania "reszty"
Szklanka ugotowanego ryżu (nie wiem ile to nieugotowanego - jakieś 3-4łyżki pewnie)
Pieczarki i cebulkę pokroić i podsmazyć
Paprykę czerwoną pokroić w kosteczkę
Pomidora wypatroszyć i obrać (wywalić płynne pestki bo się breja zrobi)
Opłukać bakłażanowe łódeczki i kostkę - kostke przesmażyć
Bierzemy miskę - mieszamy wszystkie skladniki dodając przyprawy wg uznania - sól pieprz, pietruszka i co do łba przyjdzie, dodać rozbełtane jajko z 2-3łyżkami jogurtu jako lepiszcze, nałożyć łódeczki "menisk wypukły", posypać bułką tartę lub żółtym serem (lub mieszakną powyższych) i zapiekać około 30-40minut w tem 180stopni. Jeśli po wymieszaniu okaże sie, że skladniki sie lepią do siebie bo ryż wyszedł lepki a nie sypki mozna zrezygnować z lepiszcza i zapiekac kolo 20minut w temperaturze 150-160stopni
Zajadamy się ze smakiem myśląc jakie to dobre przepisy ma Kurczak
dopisek Shas-tylko dlaczego nie wrzuca gdzie trzeba??????
Zapiekanka
Pokroić w plasterki cukinię oprószyć solą - leciutko (moze być czosnkowa)
Pokroić w plasterki i przesmażyc a potem doprawić pieczarki oraz cebulkę (w kostkę lub półplasterki - jak wolisz)
Pokroić jakoś czerwoną i żółtą paprykę (ja nie lubię zielonej)
Podgotować brokuły w różyczkach (dosłownie - 3-4minuty w osolonym wrzątku)
Przygotować "zalepiacz"
Zalepiacz:
Białko na sztywna pianę (lub dwa - jeśli robisz większe naczynko dwudniowe), dodać żółtko, zioła prowansalskie, troche kolorowego pieprzu mielonego, troszkę soli (czosnkowej) i 1,5 łyżki mąki (lub 1 czubata) na 1 jajko, i 1/2 opakowania jogurtu natrualnego niebieskiego zott (mnie ten leży do zapiekania)
Bierzemy naczynko żaroodporne, układamy na dnie cukinię - tak z 2-3warstwy plasterków (schodzą dwie cukinie na średnio duże naczynko, 1 na małe), potem układamy jako jedna kolorowa grubsza warstwa pozostałe warzywa, zalewamy to
"zalepiaczem" - tak by warzywa nadal wystawały, posypujemy łyżka bułki tartej (w wersji bardziej kalorycznej żółtym serem) i zapiekamy aż się zatnie zalepiacz - około 40minut w 170-180stopniach
Jemy z apetytem
Bakłażan faszerowany
Przekroić bakłażana na pół - tak by dwie łódeczki dało się zrobić.
Wykroić środek i pokroić to co wycięte w grubą kostkę - łódeczki i kostki orószyć solą i odstawic na czas przygotowania "reszty"
Szklanka ugotowanego ryżu (nie wiem ile to nieugotowanego - jakieś 3-4łyżki pewnie)
Pieczarki i cebulkę pokroić i podsmazyć
Paprykę czerwoną pokroić w kosteczkę
Pomidora wypatroszyć i obrać (wywalić płynne pestki bo się breja zrobi)
Opłukać bakłażanowe łódeczki i kostkę - kostke przesmażyć
Bierzemy miskę - mieszamy wszystkie skladniki dodając przyprawy wg uznania - sól pieprz, pietruszka i co do łba przyjdzie, dodać rozbełtane jajko z 2-3łyżkami jogurtu jako lepiszcze, nałożyć łódeczki "menisk wypukły", posypać bułką tartę lub żółtym serem (lub mieszakną powyższych) i zapiekać około 30-40minut w tem 180stopni. Jeśli po wymieszaniu okaże sie, że skladniki sie lepią do siebie bo ryż wyszedł lepki a nie sypki mozna zrezygnować z lepiszcza i zapiekac kolo 20minut w temperaturze 150-160stopni
Zajadamy się ze smakiem myśląc jakie to dobre przepisy ma Kurczak
dopisek Shas-tylko dlaczego nie wrzuca gdzie trzeba??????
#17
Napisano wto, 09 cze 2009 - 10:48
Bo Kurczak nie pomyślał... Kurczak zalatany.... Kurczak obiecuje poprawę
Kurczak też wstawił zdjęcie
Kurczak też wstawił zdjęcie
#18
Napisano sob, 13 cze 2009 - 09:13
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych