Mój dziadek (72 lata) ma bóle bruch , problemy z wypróżnianiem sie (ma premienne zaparcia i biegunki ) . Po badaniach okazało sie że ma bakterie helicobakter , został przeleczony zntybakteryjnie. Wykonano kontrolne badania (gastroskopia) i wszystko było ok. Jednak dolegliwości powtarzają się . Lekarz zalecił mu diete wysokoresztkową ale nie powiedział co trzeba dokładnie jeść , jakie potraty gotować dziadkowi ? Po niektórych elementach diety wysokobłonnikowej ma duże bóle. Wiemy kilka rzeczy które morze jeśc (chuda wendlina , mięso gotowane , pije mleko , ser biały) ale cały czas tego nie może jeść . Potrzebujrmy jakiegoś jadłospisu , lub czegoś w tym rodzaju .
dieta wysokoresztkowa
Rozpoczęty przez
miszmasz
, niedziela, 11 maja 2008 - 15:48
...
...
#6
Napisano czw, 30 paź 2008 - 19:31
Wiem, ze moze temat lekko przeterminowany ale może kogoś zainteresuje
Dieta wysokoresztkowa
dieta wysokoresztkowa tzn. bogata w błonnik pokarmowy. Zalecane jest więc regularne i codzienne spożywanie chleba z pełnego przemiału, otrąb, grubych kasz oraz owoców i warzyw. Dodatkowo w diecie wysokobłonnikowej nie powinno zabraknąć odpowiedniej ilości płynów pod postacią wód mineralnych, soków oraz zup. Niedostateczna podaż wody powoduje powstawanie wysokiego ciśnienia w końcowej części jelita grubego (esicy) tworząc na ściance jelita tzw. mikroprzepukliny, czyli uchyłki. Odpowiednie proporcje włókna pokarmowego do dostarczonych organizmowi płynów zapobiegają uporczywym zaparciom.Należy jednak wyeliminować grupę produktów, które choć nie zalegają długo w jelitach mogą podczas ruchów perystaltycznych powodować podrażnienia ścian jelit i są to np. pomidory ze skórką, truskawki, prażona kukurydza. Rozgrzeszone są jednak takie produkty jak orzechy, pestki słonecznika i dyni
Nie znalazłam jednak żadnego przykładowego menu, gdyż ta dieta jest stosowana przy pewnych chorobach np. jelitowych i raczej wymaga konsultacji z lekarzem i dietetykiem
Dieta wysokoresztkowa
dieta wysokoresztkowa tzn. bogata w błonnik pokarmowy. Zalecane jest więc regularne i codzienne spożywanie chleba z pełnego przemiału, otrąb, grubych kasz oraz owoców i warzyw. Dodatkowo w diecie wysokobłonnikowej nie powinno zabraknąć odpowiedniej ilości płynów pod postacią wód mineralnych, soków oraz zup. Niedostateczna podaż wody powoduje powstawanie wysokiego ciśnienia w końcowej części jelita grubego (esicy) tworząc na ściance jelita tzw. mikroprzepukliny, czyli uchyłki. Odpowiednie proporcje włókna pokarmowego do dostarczonych organizmowi płynów zapobiegają uporczywym zaparciom.Należy jednak wyeliminować grupę produktów, które choć nie zalegają długo w jelitach mogą podczas ruchów perystaltycznych powodować podrażnienia ścian jelit i są to np. pomidory ze skórką, truskawki, prażona kukurydza. Rozgrzeszone są jednak takie produkty jak orzechy, pestki słonecznika i dyni
Nie znalazłam jednak żadnego przykładowego menu, gdyż ta dieta jest stosowana przy pewnych chorobach np. jelitowych i raczej wymaga konsultacji z lekarzem i dietetykiem
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych