Aga dzięki za te wszystkie przepisiki. Teraz na pewno nie braknie mi pomysłów na kapuchę kiszoną.
Wariacje na temat kapusty
Rozpoczęty przez
Agnieszka71
, czwartek, 12 czerwca 2008 - 16:46
...
...
#23
Napisano czw, 21 sie 2008 - 16:16
Surowka z kapusty kwaszonej i burakow
40dag kapusty
2 buraki
cebula
pol szklanki jogurtu naturalnego lub smietany
mielony kminek
sol,pieprz
Buraki upiec w piekarniku,ostudzic,obrac i pokroic w polplasterki.Kapuste pokroic w male pasemka,cebule drobno posiekac.Jogurt lub smietane doprawic sola pieprzem i kminkiem.Polaczyc skladniki,polac sosem.Podawac do duszonych i smazonych mies.
Surowka z kapusty kwaszonej i fasoli
40dag kapusty
15dag drobnej fasoli
jablko
cwierc szklanki majonezu
majeranek,pieprz
Fasole namoczyc wieczorem w cieplej przegotowanej wodzie,a nastepnego dnia ugotowac i odcedzic.Kapuste-jesli zbyt kwasna-odcisnac i pokroic.Jablko pokroic w kostke.Majoneez doprawic pieprzem i majerankiem.Polaczyc skladniki surowki,polac sosem.Podawac do wedlin lub jako samodzielna przekaske
40dag kapusty
2 buraki
cebula
pol szklanki jogurtu naturalnego lub smietany
mielony kminek
sol,pieprz
Buraki upiec w piekarniku,ostudzic,obrac i pokroic w polplasterki.Kapuste pokroic w male pasemka,cebule drobno posiekac.Jogurt lub smietane doprawic sola pieprzem i kminkiem.Polaczyc skladniki,polac sosem.Podawac do duszonych i smazonych mies.
Surowka z kapusty kwaszonej i fasoli
40dag kapusty
15dag drobnej fasoli
jablko
cwierc szklanki majonezu
majeranek,pieprz
Fasole namoczyc wieczorem w cieplej przegotowanej wodzie,a nastepnego dnia ugotowac i odcedzic.Kapuste-jesli zbyt kwasna-odcisnac i pokroic.Jablko pokroic w kostke.Majoneez doprawic pieprzem i majerankiem.Polaczyc skladniki surowki,polac sosem.Podawac do wedlin lub jako samodzielna przekaske
#24
Napisano czw, 21 sie 2008 - 16:28
Surowka z kapusty kwaszonej i ziemniakow
40 dag kapusty
cebula
2-3 ugotowane w mundurkach ziemniaki
garsc rzezuchy
3 lyzki oleju
lyzka sosu sojowego
pieprz,sol
ziemniaki obrac i pokroic w plasterki.cebule posiekac.Kapuste jak za kwasna to odcisnac i pokroic.Rzezuche umyc i pociac nozyczkami.Z oleju,sosu sojowego i pieprzu zrobic sos.W salaterce ukladac skladniki warstwami ,posypujac ziemniaki sola,a kapuste-rzezucha i cebula.Kazda warstwe polewac sosem.
Podawac do pieczonej kielbasy,smazonej ryby lub jako samodzielna przystawke.
40 dag kapusty
cebula
2-3 ugotowane w mundurkach ziemniaki
garsc rzezuchy
3 lyzki oleju
lyzka sosu sojowego
pieprz,sol
ziemniaki obrac i pokroic w plasterki.cebule posiekac.Kapuste jak za kwasna to odcisnac i pokroic.Rzezuche umyc i pociac nozyczkami.Z oleju,sosu sojowego i pieprzu zrobic sos.W salaterce ukladac skladniki warstwami ,posypujac ziemniaki sola,a kapuste-rzezucha i cebula.Kazda warstwe polewac sosem.
Podawac do pieczonej kielbasy,smazonej ryby lub jako samodzielna przystawke.
#25
Napisano pią, 12 wrz 2008 - 17:29
Kotlety z kapusty
Mała główka kapusty
jajko
trochę mąki
cebula
bułka tarta
przyprawy
olej
Kapustę poszatkować i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzić, odcedzić. Zmielić w maszynce albo mikserze na gładką masę. Odcisnąć z wody. Przyprawić, dodać jedno jajko, trochę mąki, podsmażoną na oleju cebulkę.
Formować małe kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.
Smacznego życzy Nadzwyczajna
Mała główka kapusty
jajko
trochę mąki
cebula
bułka tarta
przyprawy
olej
Kapustę poszatkować i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzić, odcedzić. Zmielić w maszynce albo mikserze na gładką masę. Odcisnąć z wody. Przyprawić, dodać jedno jajko, trochę mąki, podsmażoną na oleju cebulkę.
Formować małe kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.
Smacznego życzy Nadzwyczajna
#28
Napisano nie, 14 wrz 2008 - 15:36
nadzwyczajna, przepisik jak zwykle ciekawy , tylko zastanawiam sie, czy te kotleciki sie nie rozlecą najlepiej jak je zrobie to sie przekonam
#31
Napisano sob, 20 wrz 2008 - 21:46
shasowata wariacja kapuściankowa
zszatkować tak z 1/4 kapusty słodkiej,1 marchewkę startą na tarce buraczkowej
3 średnie cebule zeszklic na minimalnej ilości oliwy z oliwek ,dodać zmażdżone 2 ząbki czosnku ,podsmażyć ,dodać tak z 30-40 dkg pokrojonych w koske pieczarek ,wrzucić do kapuchy ,dodać 2 kostki warzywne ,pieprz i przyprawy w/g uznania ,można grzybka suszonego albo koperek świeży
smak to ma inny niż kapuścianka ,w tej formie dla mnie rewelacja ,najważniejsze że bez mięcha
zszatkować tak z 1/4 kapusty słodkiej,1 marchewkę startą na tarce buraczkowej
3 średnie cebule zeszklic na minimalnej ilości oliwy z oliwek ,dodać zmażdżone 2 ząbki czosnku ,podsmażyć ,dodać tak z 30-40 dkg pokrojonych w koske pieczarek ,wrzucić do kapuchy ,dodać 2 kostki warzywne ,pieprz i przyprawy w/g uznania ,można grzybka suszonego albo koperek świeży
smak to ma inny niż kapuścianka ,w tej formie dla mnie rewelacja ,najważniejsze że bez mięcha
#33
Napisano nie, 21 wrz 2008 - 14:33
shasowata wariacja kapuściankowa
to musi byc wyjatkowo zwariowane w smaku
dzieki
#34
Napisano nie, 21 wrz 2008 - 16:46
SZYBKIE GOŁĄBKI -niepamietam czy pisałam ale sa pycha
1 kg, kapusty
0,5 szkl, kaszki manny
3 woreczki ugotowanego ryżu
1kg, mięsa zmielonego
2 jajka
1 łyzka mąki ziemniaczanej
2 kostki rosołowe+przecier pomidorowy=woda
kapustę zetrzeć na oczkach, posolic i wydusić , dodac ugotowany ry ż i surowe mięsoi pozostałe produkty, doprawić solą, pieprzem, majerankem.Formoać małe gołabki i obsmażac z obu stron na oleju , tak tylko aby były lekko brązowe, układać w garnku, jeden na drugim i zalać wodą wymieszną z kostkami i przecierem, duisć na małym ognoiu pod przykryciem
1 kg, kapusty
0,5 szkl, kaszki manny
3 woreczki ugotowanego ryżu
1kg, mięsa zmielonego
2 jajka
1 łyzka mąki ziemniaczanej
2 kostki rosołowe+przecier pomidorowy=woda
kapustę zetrzeć na oczkach, posolic i wydusić , dodac ugotowany ry ż i surowe mięsoi pozostałe produkty, doprawić solą, pieprzem, majerankem.Formoać małe gołabki i obsmażac z obu stron na oleju , tak tylko aby były lekko brązowe, układać w garnku, jeden na drugim i zalać wodą wymieszną z kostkami i przecierem, duisć na małym ognoiu pod przykryciem
#35
Napisano śro, 01 paź 2008 - 11:48
Bigos domowy
Skladniki
1 kg swiezej kapusty
75 dag kiszonej kapusty
3-5 dag suszonych grzybow
4 cebule
2 lyzki smalcu ( to mozna sobie darowac )
25 dag wolowiny
25 dag wieprzowiny
15 dag wedzonego boczku ( to rowniez mozna sobie darowac )
25 dag kielbasy
10 dag suszonych sliwek
3 jablka winne
2 listki laurowe
10 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
szklanka wytrawnego wina czerwonego
Suszone grzyby i sliwki namoczyc na noc ( osobno ). Nastepnego dnia drobno poszatkowac swieza kapuste, sparzyc wrzatkiem, wlozyc do rondla i gotowac razem z drobno pokrojona, duszona cebula oraz kawaleczkami miesa. W czasie duszenia dodac przyprawy, pokrojone grzyby i sliwki. Osobno ugotowac posiekana kiszona kapuste z dodatkiem smalcu. W czasie gotowania dodac pokrojony w kostke boczek. Ugotowane kapusty polaczyc, dodac obrane i starte na grubej jarzynowej tarce jablka, dokladnie wymieszac, gotowac jeszcze kilkanascie minut. Pod koniec dodac wino, pokrojona w plasterki kielbase i zagotowac.
Smacznego
Skladniki
1 kg swiezej kapusty
75 dag kiszonej kapusty
3-5 dag suszonych grzybow
4 cebule
2 lyzki smalcu ( to mozna sobie darowac )
25 dag wolowiny
25 dag wieprzowiny
15 dag wedzonego boczku ( to rowniez mozna sobie darowac )
25 dag kielbasy
10 dag suszonych sliwek
3 jablka winne
2 listki laurowe
10 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
szklanka wytrawnego wina czerwonego
Suszone grzyby i sliwki namoczyc na noc ( osobno ). Nastepnego dnia drobno poszatkowac swieza kapuste, sparzyc wrzatkiem, wlozyc do rondla i gotowac razem z drobno pokrojona, duszona cebula oraz kawaleczkami miesa. W czasie duszenia dodac przyprawy, pokrojone grzyby i sliwki. Osobno ugotowac posiekana kiszona kapuste z dodatkiem smalcu. W czasie gotowania dodac pokrojony w kostke boczek. Ugotowane kapusty polaczyc, dodac obrane i starte na grubej jarzynowej tarce jablka, dokladnie wymieszac, gotowac jeszcze kilkanascie minut. Pod koniec dodac wino, pokrojona w plasterki kielbase i zagotowac.
Smacznego
#36
Napisano śro, 15 paź 2008 - 17:20
Nie wiem czy w dobrym dziale to piszę ale skoro weszłam na wariacje Shas to grzecznie zapytam czy któraś z Was moje Śliczne ma jakieś przepisy na surówki do słoików na zimę,bo ja narobiłam buraczków,ogórków a z kapusty niestety niet a przecież całą zimę nie będę się żywiła wyłącznie buraczkami i ogórkami,więc jeśli macie coś fajnego proszę "wrzućcie"
#37
Napisano śro, 10 gru 2008 - 15:48
SALATKA Z KAPUSTY BIALEJ I FASOLI
40 dag kapusty
puszka fasoli bialej lub czerwonej
3 buraczki marynowane
pol szklanki smietany
lyzka musztardy
2 lyzki posiekanej natki pietruszki lub koperku
pieprz,sol,cukier
estragon
Z kapusty wyciac glab i usunac grubsze nerwy lisciowe.Pokroic ja w paseczki i gotowac w osolonym wrzatku przez 8 minut.odcedzic i ostudzic.Odcedzic fasolke,buraczki pokroic w cienkie plasterki.Ze smietany(jogurtu)i musztardy przyrzadzic sos,doprawic do smaku.Polaczyc skladniki i polac sosem.Posypac zielenina.
Podawac do jaj na twardo,bialego sera,wedlin.
SALATKA Z KAPUSTY BIALEJ I KUKURYDZY
40 dag kapusty
puszka kukurydzy
cebula
pol szklanki majonezu(light)
lyzka koncentratu pomidorowego
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
lyzeczka musztardy
cukier,sol,pieprz
kapuste pokroic w cienkie paseczki,wrzucic do posolonego wrzatku i gotowac 10 minut.Odcedzic i ostudzic.Dodac kukurydze.Z majonezu i koncentratu pomidorowego zrobic sos i go doprawic do smaku pieprzem sola i musztarda.Polaczyc z kukurydze z kapusta i polac sosem,posypac natka.
Podawac do zimnych mies i wedlin.
40 dag kapusty
puszka fasoli bialej lub czerwonej
3 buraczki marynowane
pol szklanki smietany
lyzka musztardy
2 lyzki posiekanej natki pietruszki lub koperku
pieprz,sol,cukier
estragon
Z kapusty wyciac glab i usunac grubsze nerwy lisciowe.Pokroic ja w paseczki i gotowac w osolonym wrzatku przez 8 minut.odcedzic i ostudzic.Odcedzic fasolke,buraczki pokroic w cienkie plasterki.Ze smietany(jogurtu)i musztardy przyrzadzic sos,doprawic do smaku.Polaczyc skladniki i polac sosem.Posypac zielenina.
Podawac do jaj na twardo,bialego sera,wedlin.
SALATKA Z KAPUSTY BIALEJ I KUKURYDZY
40 dag kapusty
puszka kukurydzy
cebula
pol szklanki majonezu(light)
lyzka koncentratu pomidorowego
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
lyzeczka musztardy
cukier,sol,pieprz
kapuste pokroic w cienkie paseczki,wrzucic do posolonego wrzatku i gotowac 10 minut.Odcedzic i ostudzic.Dodac kukurydze.Z majonezu i koncentratu pomidorowego zrobic sos i go doprawic do smaku pieprzem sola i musztarda.Polaczyc z kukurydze z kapusta i polac sosem,posypac natka.
Podawac do zimnych mies i wedlin.
#38
Napisano śro, 10 gru 2008 - 16:01
SALATKA Z KAPUSTY BIALEJ I PAPRYKI KONSERWOWEJ
60 dag kapusty
cebula
2 straki papryki konserwowej
jablko
sok z cytryny
3 lyzki oleju
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
cukier,pieprz,sol
Kapuste pokroic w paseczki okolo 2cm.Wrzucic do osolonego wrzatku i gotowac 10 minutOdcedzic,ostudzicCebule drobno posiekac,opruszyc sola i cukrem,lekko wygniesc lyzka.Jablko zetrzec na tarce i skropic sokiem z cytryny( nie sciemnieje)
Z oleju i natki przyrzadzic sos,doprawic do smaku.Papryke pokroic w kostke,polaczyc skladniki,dodac sos.
Podawac do pieczonego lub duszonego ciemnego miesa
SALATKA Z KAPUSTY BIALEJ O RZODKIEWEK- W POMIDORACH
30 dag kapusty
peczek rzodkiewek
peczek dymki
8 ksztaltnych ,wiekszych pomidorow
1/3 szklanki majonezu(light)
lyzka oleju
szczypta wegety
cukier,pieprz,sol
Kapuste gotowac w osolonym wrzatku przez 10 minut.Odcedzic i drobno poszatkowac.Rzodkiewki pokroic w polplasterki,dymke posiekac.Z majonezu i oleju zrobic sos.Doprawic do smaku.salatke polac sosem i wymieszac
Z pomidorow odciac czubki,wydrazyc lyzeczka miazsz,by powstaly miseczki.Posolic wewnatrz i napelnic z czubem salatka
Podawac na lisciach salaty
60 dag kapusty
cebula
2 straki papryki konserwowej
jablko
sok z cytryny
3 lyzki oleju
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
cukier,pieprz,sol
Kapuste pokroic w paseczki okolo 2cm.Wrzucic do osolonego wrzatku i gotowac 10 minutOdcedzic,ostudzicCebule drobno posiekac,opruszyc sola i cukrem,lekko wygniesc lyzka.Jablko zetrzec na tarce i skropic sokiem z cytryny( nie sciemnieje)
Z oleju i natki przyrzadzic sos,doprawic do smaku.Papryke pokroic w kostke,polaczyc skladniki,dodac sos.
Podawac do pieczonego lub duszonego ciemnego miesa
SALATKA Z KAPUSTY BIALEJ O RZODKIEWEK- W POMIDORACH
30 dag kapusty
peczek rzodkiewek
peczek dymki
8 ksztaltnych ,wiekszych pomidorow
1/3 szklanki majonezu(light)
lyzka oleju
szczypta wegety
cukier,pieprz,sol
Kapuste gotowac w osolonym wrzatku przez 10 minut.Odcedzic i drobno poszatkowac.Rzodkiewki pokroic w polplasterki,dymke posiekac.Z majonezu i oleju zrobic sos.Doprawic do smaku.salatke polac sosem i wymieszac
Z pomidorow odciac czubki,wydrazyc lyzeczka miazsz,by powstaly miseczki.Posolic wewnatrz i napelnic z czubem salatka
Podawac na lisciach salaty
#39
Napisano śro, 10 gru 2008 - 16:08
SALATKA Z KAPUSTY BIALEJ I SELERA NACIOWEGO
40 dag kapusty
lodyga selera naciowego
2 jablka
4 lyzki oleju
garsc obranych orzechow wloskich
lyzka octu winnego
cukier,imbir,sol
Kapuste dosc grubo poszatkowac,seler umyc usunac wloknista skorke i pokroic w cienkie plasterki.Jablka obrac,przekroic na pol i pokroic w cienie plasterki.
Na duzej patelni rozgrzac polowe oleju i wkladac kolejno skladniki,smazac na raz- przez 3-4 minuty -tylko jedna warstwe.
Lekko twarde przekladac na cedzak,by odsaczyc tluszcz.Szczypte imbiru,cukru,soli oraz lyzke octu winnegowymieszac,dolac reszte oleju,doprawic do smaku.Polaczyc skladniki salatki i posypac orzechami.
Podawac do zimnych mies i wedlin.
SALATKA Z KAPUSTY CZERWONEJ I GRUSZEK
40 dag kapusty
3 gruszki (moga byc klapsy)
3 lyzki oleju
sok z cytryny
cynamon
gozdziki zmielone
cukier ,sol
Kapuste poszatkowac i gotowac w osolonym wrzatku 8 minut.Odcedzic i ostudzic.
Gruszki obrac ,posiekac lub pokroic na cieniutkie plasterki i skropic sokiem z cytryny.
Z oleju i 2 lyzek soku przyrzadzic sos,doprawic sola ,cukrem ,gozdzikami i cynamonem.
Polaczyc.polac sosem ,wymieszac
Podawac do drobiu,schabu i innych bialych mies pieczonych.
40 dag kapusty
lodyga selera naciowego
2 jablka
4 lyzki oleju
garsc obranych orzechow wloskich
lyzka octu winnego
cukier,imbir,sol
Kapuste dosc grubo poszatkowac,seler umyc usunac wloknista skorke i pokroic w cienkie plasterki.Jablka obrac,przekroic na pol i pokroic w cienie plasterki.
Na duzej patelni rozgrzac polowe oleju i wkladac kolejno skladniki,smazac na raz- przez 3-4 minuty -tylko jedna warstwe.
Lekko twarde przekladac na cedzak,by odsaczyc tluszcz.Szczypte imbiru,cukru,soli oraz lyzke octu winnegowymieszac,dolac reszte oleju,doprawic do smaku.Polaczyc skladniki salatki i posypac orzechami.
Podawac do zimnych mies i wedlin.
SALATKA Z KAPUSTY CZERWONEJ I GRUSZEK
40 dag kapusty
3 gruszki (moga byc klapsy)
3 lyzki oleju
sok z cytryny
cynamon
gozdziki zmielone
cukier ,sol
Kapuste poszatkowac i gotowac w osolonym wrzatku 8 minut.Odcedzic i ostudzic.
Gruszki obrac ,posiekac lub pokroic na cieniutkie plasterki i skropic sokiem z cytryny.
Z oleju i 2 lyzek soku przyrzadzic sos,doprawic sola ,cukrem ,gozdzikami i cynamonem.
Polaczyc.polac sosem ,wymieszac
Podawac do drobiu,schabu i innych bialych mies pieczonych.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych