Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wariacje na temat kapusty


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
46 odpowiedzi w tym temacie

#21
Anusiak

Anusiak

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 12 306 postów
Aga dzięki za te wszystkie przepisiki. Teraz na pewno nie braknie mi pomysłów na kapuchę kiszoną.
Dołączona grafika

Dołączona grafika



...



...



#22
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
Mam wiecej,jak sie uda to dzisiaj jeszcze dorzuce. :lovers:

#23
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
Surowka z kapusty kwaszonej i burakow

40dag kapusty
2 buraki
cebula
pol szklanki jogurtu naturalnego lub smietany
mielony kminek
sol,pieprz

Buraki upiec w piekarniku,ostudzic,obrac i pokroic w polplasterki.Kapuste pokroic w male pasemka,cebule drobno posiekac.Jogurt lub smietane doprawic sola pieprzem i kminkiem.Polaczyc skladniki,polac sosem.Podawac do duszonych i smazonych mies.



Surowka z kapusty kwaszonej i fasoli


40dag kapusty
15dag drobnej fasoli
jablko
cwierc szklanki majonezu
majeranek,pieprz

Fasole namoczyc wieczorem w cieplej przegotowanej wodzie,a nastepnego dnia ugotowac i odcedzic.Kapuste-jesli zbyt kwasna-odcisnac i pokroic.Jablko pokroic w kostke.Majoneez doprawic pieprzem i majerankiem.Polaczyc skladniki surowki,polac sosem.Podawac do wedlin lub jako samodzielna przekaske

#24
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
Surowka z kapusty kwaszonej i ziemniakow


40 dag kapusty
cebula
2-3 ugotowane w mundurkach ziemniaki
garsc rzezuchy
3 lyzki oleju
lyzka sosu sojowego
pieprz,sol


ziemniaki obrac i pokroic w plasterki.cebule posiekac.Kapuste jak za kwasna to odcisnac i pokroic.Rzezuche umyc i pociac nozyczkami.Z oleju,sosu sojowego i pieprzu zrobic sos.W salaterce ukladac skladniki warstwami ,posypujac ziemniaki sola,a kapuste-rzezucha i cebula.Kazda warstwe polewac sosem.
Podawac do pieczonej kielbasy,smazonej ryby lub jako samodzielna przystawke.

#25
nadzwyczajna

nadzwyczajna

    Dietowa szycha

  • Members
  • 3 979 postów
Kotlety z kapusty

:arrow: Mała główka kapusty
:arrow: jajko
:arrow: trochę mąki
:arrow: cebula
:arrow: bułka tarta
:arrow: przyprawy
:arrow: olej

Kapustę poszatkować i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzić, odcedzić. Zmielić w maszynce albo mikserze na gładką masę. Odcisnąć z wody. Przyprawić, dodać jedno jajko, trochę mąki, podsmażoną na oleju cebulkę.
Formować małe kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.

Smacznego życzy Nadzwyczajna :chef:

#26
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
Nadzwyczajna,ale dobre........... :icecream:

#27
bernadetta

bernadetta

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 143 postów
Mmm, kocham kapustkę pod różnymi postaciami.
Nie ma wiele kalorii, super smakuje i jest zdrowa.
Dołączona grafika

#28
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów
nadzwyczajna, przepisik jak zwykle ciekawy , tylko zastanawiam sie, czy te kotleciki sie nie rozlecą :hmmm: najlepiej jak je zrobie to sie przekonam :lol:

#29
nadzwyczajna

nadzwyczajna

    Dietowa szycha

  • Members
  • 3 979 postów

czy te kotleciki sie nie rozlecą


Jak się dobrze rozdrobni na jednolitą masę, to nie ma mowy, żeby sie rozwaliły.

#30
Anusiak

Anusiak

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 12 306 postów
Muszę koniecznie wypróbować te kotleciki bo znów mam chętkę na kapuchę
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#31
shashua

shashua

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 11 801 postów
shasowata wariacja kapuściankowa
:arrow: zszatkować tak z 1/4 kapusty słodkiej,1 marchewkę startą na tarce buraczkowej
:arrow: 3 średnie cebule zeszklic na minimalnej ilości oliwy z oliwek ,dodać zmażdżone 2 ząbki czosnku ,podsmażyć ,dodać tak z 30-40 dkg pokrojonych w koske pieczarek ,wrzucić do kapuchy ,dodać 2 kostki warzywne ,pieprz i przyprawy w/g uznania ,można grzybka suszonego albo koperek świeży
smak to ma inny niż kapuścianka ,w tej formie dla mnie rewelacja ,najważniejsze że bez mięcha :grin:
Dołączona grafika Dołączona grafika

#32
nadzwyczajna

nadzwyczajna

    Dietowa szycha

  • Members
  • 3 979 postów
o kurka wodna :icecream: Shash zrobię na pewno :icecream:

#33
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów

shasowata wariacja kapuściankowa


to musi byc wyjatkowo zwariowane w smaku :tongue:
dzieki :lovers:

#34
becia

becia

    Przyjaciel Forum

  • Moderators
  • 8 907 postów
SZYBKIE GOŁĄBKI -niepamietam czy pisałam ale sa pycha :tongue:

1 kg, kapusty
0,5 szkl, kaszki manny
3 woreczki ugotowanego ryżu
1kg, mięsa zmielonego
2 jajka
1 łyzka mąki ziemniaczanej
2 kostki rosołowe+przecier pomidorowy=woda

kapustę zetrzeć na oczkach, posolic i wydusić , dodac ugotowany ry ż i surowe mięsoi pozostałe produkty, doprawić solą, pieprzem, majerankem.Formoać małe gołabki i obsmażac z obu stron na oleju , tak tylko aby były lekko brązowe, układać w garnku, jeden na drugim i zalać wodą wymieszną z kostkami i przecierem, duisć na małym ognoiu pod przykryciem :tongue:

#35
ponto

ponto

    Zaciążona :)

  • Members
  • 1 048 postów
Bigos domowy

Skladniki

1 kg swiezej kapusty
75 dag kiszonej kapusty
3-5 dag suszonych grzybow
4 cebule
2 lyzki smalcu ( to mozna sobie darowac )
25 dag wolowiny
25 dag wieprzowiny
15 dag wedzonego boczku ( to rowniez mozna sobie darowac )
25 dag kielbasy
10 dag suszonych sliwek
3 jablka winne
2 listki laurowe
10 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
szklanka wytrawnego wina czerwonego

Suszone grzyby i sliwki namoczyc na noc ( osobno ). Nastepnego dnia drobno poszatkowac swieza kapuste, sparzyc wrzatkiem, wlozyc do rondla i gotowac razem z drobno pokrojona, duszona cebula oraz kawaleczkami miesa. W czasie duszenia dodac przyprawy, pokrojone grzyby i sliwki. Osobno ugotowac posiekana kiszona kapuste z dodatkiem smalcu. W czasie gotowania dodac pokrojony w kostke boczek. Ugotowane kapusty polaczyc, dodac obrane i starte na grubej jarzynowej tarce jablka, dokladnie wymieszac, gotowac jeszcze kilkanascie minut. Pod koniec dodac wino, pokrojona w plasterki kielbase i zagotowac.

Smacznego
:lovers:

#36
Asiula

Asiula

    Dietowa szycha

  • Members
  • 2 100 postów
Nie wiem czy w dobrym dziale to piszę ale skoro weszłam na wariacje Shas to grzecznie zapytam czy któraś z Was moje Śliczne ma jakieś przepisy na surówki do słoików na zimę,bo ja narobiłam buraczków,ogórków a z kapusty niestety niet a przecież całą zimę nie będę się żywiła wyłącznie buraczkami i ogórkami,więc jeśli macie coś fajnego proszę "wrzućcie" :lovers:
Dołączona grafika

#37
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
SALATKA Z KAPUSTY BIALEJ I FASOLI

40 dag kapusty
puszka fasoli bialej lub czerwonej
3 buraczki marynowane
pol szklanki smietany
lyzka musztardy
2 lyzki posiekanej natki pietruszki lub koperku
pieprz,sol,cukier
estragon

Z kapusty wyciac glab i usunac grubsze nerwy lisciowe.Pokroic ja w paseczki i gotowac w osolonym wrzatku przez 8 minut.odcedzic i ostudzic.Odcedzic fasolke,buraczki pokroic w cienkie plasterki.Ze smietany(jogurtu)i musztardy przyrzadzic sos,doprawic do smaku.Polaczyc skladniki i polac sosem.Posypac zielenina.
Podawac do jaj na twardo,bialego sera,wedlin.








SALATKA Z KAPUSTY BIALEJ I KUKURYDZY

40 dag kapusty
puszka kukurydzy
cebula
pol szklanki majonezu(light)
lyzka koncentratu pomidorowego
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
lyzeczka musztardy
cukier,sol,pieprz


kapuste pokroic w cienkie paseczki,wrzucic do posolonego wrzatku i gotowac 10 minut.Odcedzic i ostudzic.Dodac kukurydze.Z majonezu i koncentratu pomidorowego zrobic sos i go doprawic do smaku pieprzem sola i musztarda.Polaczyc z kukurydze z kapusta i polac sosem,posypac natka.
Podawac do zimnych mies i wedlin.

#38
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
SALATKA Z KAPUSTY BIALEJ I PAPRYKI KONSERWOWEJ

60 dag kapusty
cebula
2 straki papryki konserwowej
jablko
sok z cytryny
3 lyzki oleju
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
cukier,pieprz,sol


Kapuste pokroic w paseczki okolo 2cm.Wrzucic do osolonego wrzatku i gotowac 10 minutOdcedzic,ostudzicCebule drobno posiekac,opruszyc sola i cukrem,lekko wygniesc lyzka.Jablko zetrzec na tarce i skropic sokiem z cytryny( nie sciemnieje)
Z oleju i natki przyrzadzic sos,doprawic do smaku.Papryke pokroic w kostke,polaczyc skladniki,dodac sos.
Podawac do pieczonego lub duszonego ciemnego miesa


SALATKA Z KAPUSTY BIALEJ O RZODKIEWEK- W POMIDORACH

30 dag kapusty
peczek rzodkiewek
peczek dymki
8 ksztaltnych ,wiekszych pomidorow
1/3 szklanki majonezu(light)
lyzka oleju
szczypta wegety
cukier,pieprz,sol


Kapuste gotowac w osolonym wrzatku przez 10 minut.Odcedzic i drobno poszatkowac.Rzodkiewki pokroic w polplasterki,dymke posiekac.Z majonezu i oleju zrobic sos.Doprawic do smaku.salatke polac sosem i wymieszac
Z pomidorow odciac czubki,wydrazyc lyzeczka miazsz,by powstaly miseczki.Posolic wewnatrz i napelnic z czubem salatka
Podawac na lisciach salaty

#39
Agnieszka71

Agnieszka71

    Dietowa szycha

  • Members
  • 9 287 postów
SALATKA Z KAPUSTY BIALEJ I SELERA NACIOWEGO

40 dag kapusty
lodyga selera naciowego
2 jablka
4 lyzki oleju
garsc obranych orzechow wloskich
lyzka octu winnego
cukier,imbir,sol

Kapuste dosc grubo poszatkowac,seler umyc usunac wloknista skorke i pokroic w cienkie plasterki.Jablka obrac,przekroic na pol i pokroic w cienie plasterki.
Na duzej patelni rozgrzac polowe oleju i wkladac kolejno skladniki,smazac na raz- przez 3-4 minuty -tylko jedna warstwe.
Lekko twarde przekladac na cedzak,by odsaczyc tluszcz.Szczypte imbiru,cukru,soli oraz lyzke octu winnegowymieszac,dolac reszte oleju,doprawic do smaku.Polaczyc skladniki salatki i posypac orzechami.
Podawac do zimnych mies i wedlin.


SALATKA Z KAPUSTY CZERWONEJ I GRUSZEK

40 dag kapusty
3 gruszki (moga byc klapsy)
3 lyzki oleju
sok z cytryny
cynamon
gozdziki zmielone
cukier ,sol

Kapuste poszatkowac i gotowac w osolonym wrzatku 8 minut.Odcedzic i ostudzic.
Gruszki obrac ,posiekac lub pokroic na cieniutkie plasterki i skropic sokiem z cytryny.
Z oleju i 2 lyzek soku przyrzadzic sos,doprawic sola ,cukrem ,gozdzikami i cynamonem.
Polaczyc.polac sosem ,wymieszac
Podawac do drobiu,schabu i innych bialych mies pieczonych.

#40
Kama36

Kama36

    Dietowa szycha

  • Moderators
  • 4 327 postów
Agniech 3 posty pod rząd :yikes: babo jedna ale za te pyszności pewno dziewczyny ci wybaczą :slinka: :slinka: :slinka:
Dołączona grafika




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych