

Na początek dieta tygodniowa oczyszczająca ....
dieta wstępna - oczyszczająca
Dzień 1:
Tylko napoje. W dowolnych ilościach może Pani pić:
Niegazowaną wodę mineralną (może być z dodatkiem soku z cytryny) oraz herbatki owocowe, ziołowe, herbatę zieloną i czerwoną (oczywiście niesłodzone). Przynajmniej przez pierwsze trzy dni proszę powstrzymać się od picia kawy oraz czarnej herbaty.
SOKI WARZYWNE (świeżo wyciskane) – polecam szczególnie:
- sok pomidorowy (ten oczywiście może być z kartonika)
- sok z selera
- sok z pietruszki
- sok z buraków
- sok z kiszonej kapusty
- sok z marchwi (najlepiej w postaci mieszanek np. marchew + seler + pietruszka)
Proszę nie ograniczać się wyłącznie do soku z marchwi
Większość tych warzyw bardzo korzystnie oddziałuje na organizm, ma właściwości oczyszczające i moczopędne, co jest bardzo wskazane na początku diety.
Może Pani także dołączyć niektóre soki owocowe (ale tylko świeżo wyciskane i najlepiej jako dodatek do soków warzywnych a nie osobno – maksymalnie ¼ ilości wszystkich wypijanych soków).:
- sok z jabłek (zwłaszcza do soku z buraków)
- sok z cytryny (może go Pani np. dodawać do wody mineralnej)
- sok z grejpfruta
Aby przygotowywanie soków nie było zbyt czasochłonne proponowałabym zrobić jednorazowo większą ilość i przechowywać w lodówce (wytrzymają nawet do wieczora).
Dzień 2:
Nadal napoje w takie jak w dniu 1 tylko że ograniczenie soku do max 0,5 litra, a ponadto:
• na I lub II śniadanie (do wyboru) może Pani zjeść 1 małego grejpfruta
• na obiad półmisek warzyw (surowe np. papryka, pomidor, starty seler, starta kalarepka, marchewka, kwaszona kapusta lub gotowane np. brokuł, kalafior, brukselka, cukinia, bakłażan, pieczarki itp. ale bez żadnych dodatków, bez sosów – wykluczamy: kukurydzę, wszystkie strączkowe czyli fasolki, groszki itp., buraczki i marchewka gotowane) – może Pani zjeść max. do 0,5 kg warzyw
• na kolację zupę jarzynową (ugotowaną wyłącznie z warzyw, bez dodatku tłuszczu). Mogą to być w zasadzie dowolne warzywa z małymi tylko wyjątkami - proszę wykluczyć kukurydzę, groszek oraz marchewkę w postaci gotowanej. Może Pani zjeść max. 1 duży talerz zupy ok. 400-500 ml (ale ma to być zupa, a nie gęsta papka warzywna )
Można tu wykorzystać zarówno warzywa świeże jak i mrożone dzięki czemu przygotowanie posiłku będzie proste i nie zajmie wiele czasu.
Proszę zjeść tyle ile ma Pani ochotę, ale tylko w porach tych 2 posiłków. W dalszej części dnia tylko napoje - w ciągu dnia wypijane jak najczęściej: woda mineralna z cytryną, herbatki owocowe, ziołowe, zielona i czerwona + max 0,5 litra soków warzywnych np. sok pomidorowy, soki warzywne (ale już bez owocowych)
Dzień 3:
Tak samo jak dzień 2 tylko do warzyw na obiad może Pani dodać 1 łyżkę oliwy, która ułatwi przyswajanie witamin tłuszczo rozpuszczalnych.
Dzień 4:
Na śniadanie ok 7.00: 1-2 szklanki soku warzywnego (np. mieszanka marchew+seler+pietruszka, ale świeżo wyciskane; albo sok pomidorowy)
II Śniadanie 10.00: sałatka z grejpfruta: 1 średniej wielkości grejpfrut (czerwony) + 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego + 2 łyżeczki otrąb pszennych i ewentualnie łyżeczka siemienia lnianego (grejpfruta pokroić na kawałki i wymieszać z jogurtem i otrębami)
Obiad ok. 13.00: dowolna porcja warzyw - mogą być zarówno gotowane (brokuł, szpinak, kalafior, brukselka, fasolka szparagowa itp.), jak i surowe (np. papryka, pomidor, tarta marchew, seler, sałata, kapusta pekińska, kapusta kwaszona i inne). Proszę tylko zrezygnować z gotowanej marchewki, buraczków oraz groszku i kukurydzy. Do warzyw może Pani dodać 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego (druga część tego który został dodany do grejpfruta) lub max 1 płaską łyżkę oliwy z oliwek (tłuszcz ułatwi przyswajanie niektórych witamin, ale proszę stosować go w naprawdę malutkich ilościach)
Podwieczorek ok. 16.00: 1 szklanka maślanki + ewentualnie jakieś 1 surowe warzywo
Kolacja 19.00: Zupa jarzynowa bez dodatków czyli bez mąki, masła ani śmietany. Prosto taką zupkę zrobić ponieważ wystarczy tylko kupić mrożonkę warzywną, wrzucić do wody i chwilę pogotować. Niewiele kalorii, a znakomicie zaspokaja głód. Może jej Pani zjeść dowolną ilość, ale nie sądzę aby było potrzeba więcej niż 0,5 litra
Dzień 5:
taki sam jak dzień 4 z jednym małym wyjątkiem - na II śniadanie proszę zjeść 1/2 grejpfruta oraz 1 opakowanie serka wiejskiego ziarnistego light Piątnica (150g). Można albo zjeść go na słodko mieszając z grejpfrutem, albo oddzielnie zjeść grejpfruta, a serek oddzielnie np. z bazylią.
Dzień 6:
Na śniadanie ok 7.00: 1 szklanka soku warzywnego lub z grejpfruta (ale świeżo wyciskany).
II Śniadanie 10.00: serek wiejski light (150g) + 1 dowolne warzywo np. pomidor
Obiad 13.00: dowolna porcja warzyw - mogą być zarówno gotowane jak i surowe oraz ok. 150-180g chudej ryby (dorsz, mintaj, morszczuk, sola – masa surowej ryby – mogą być mrożone – są to wtedy 2 małe filety) przygotowanej bez tłuszczu (np. pieczona w folii) + ½ małego opakowania jogurtu naturalnego (z przyprawami może stanowić sos do warzyw i ryby)
Podwieczorek ok. 16.00: 1 szklanka maślanki + jakieś 1 surowe warzywo
lub ½ grejpfruta + ½ małego opakowania jogurtu naturalnego (ok. 70g)
Kolacja 19.00: Zupa jarzynowa w dowolnych ilościach lub 300 ml zupy z dodatkiem roślin strączkowych np. soczewicy, cieciorki, soi
Dzień 7
Taki sam jak dzień 6 z tym, że na obiad proszę zjeść: ok. 100g chudej ryby przygotowanej beztłuszczowo (ok. 1 mrożony filet), ryż dziki w ilości max. 50g (masa suchego – można kupić w torebkach o dokładnie określonej gramaturze) oraz dowolnie duża porcja warzyw gotowanych lub surowych
UWAGA! W dniach od 4 do 7 prosiłabym pić już nie soki (za wyjątkiem śniadań) lecz niegazowaną wodę mineralną najlepiej z dodatkiem soku z cytryny oraz herbatki owocowe, ziołowe, herbatę zieloną i czerwoną (oczywiście niesłodzone). O ile to możliwe proszę nie pić czarnej herbaty oraz kawy. Codziennie dozwolone są przyprawy ziołowe: np. bazylia, rozmaryn, tymianek, majeranek, oregano, estagon i inne ziołowe przyprawy. Bardzo ograniczamy sól i ostre przyprawy.