Skocz do zawartości

Opis diety dla grupy krwi 0


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1
Guest_Silva_*

Guest_Silva_*
  • Guests
Dieta dla grupy krwi 0

Czynniki, które sprzyjają właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 to intensywne ćwiczenia fizyczne i białko zwierzęce. Jednak sukces w stosowaniu diety typu 0 zależy od tego, czy jesz chude, wolne od chemikaliów mięso, drób i ryby. Źródłem pożywienia przyjaznego dla organizmu człowieka o grupie krwi 0 nie są produkty mleczne i zbożowe.
Grupa krwi 0 - najstarsza i najbardziej podstawowa, pozostałość na szczycie łańcucha pokarmowego, z silnym i agresywnym systemem odpornościowym, gotowym i zdolnym do niszczenia każdego, przyjaciela lub wroga.

Czynniki powodujące utratę wagi

Przy diecie typu 0 w początkowej fazie możesz stracić na wadze, ograniczając w swym jadłospisie zboża, chleb i rośliny strączkowe. Czynnikiem sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0 jest gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata, zawierają lektyny, które odkładają się w tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego. Trzeci czynnik naboru wagi u typu 0 związany jest z funkcjonowaniem tarczycy. Grupy 0 mają tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nazywany niedoczynnością tarczycy, występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu - materiału, którego jedynym zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynności tarczycy jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie a nawet zanik mięśni.

Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:

Gluten pszenicy - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
Kukurydza - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
Fasola nerkowata (kidney) - pogarsza wykorzystanie kalorii;
Fasola navy - pogarsza wykorzystanie kalorii;
Soczewica - hamuje właściwy metabolizm odżywczy;
Kapusta - hamuje działanie hormonu tarczycy;
Brukselka - hamuje działanie hormonu tarczycy;
Kalafior - hamuje działanie hormonu tarczycy;
Gorczyca - hamuje działanie hormonu tarczycy.

Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:

Wodorosty (kelp) - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
Owoce morza - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
Sól jodowana - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
Wątroba - jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
Czerwone mięso - sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
Kapusta włoska, szpinak, brokuły - sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.

Mięsa i drób

Wskazane: baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona.

Unikać: bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.

Owoce morza

Wskazane: aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń.

Unikać: barrakudy, kawioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego.

Jaja i nabiał

Wskazane: nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser farmer, feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe.

Unikać: chudego lub 2 % mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera.

Oleje i tłuszcze

Wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.

Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy.

Orzechy i pestki

Wskazane: pestki dyni, orzech włoski.

Unikać: maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów lichi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych.

Fasole i inne rośliny strączkowe

Wskazane: fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko".

Unikać: fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.

Zboża

Wskazane: nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.

Unikać: kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem zbóż, grape nut, pszenicy, skrobi.

Chleb i grzanki

Wskazane: chleb esseński, chleb ezechiela.

Unikać: angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanków, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąki macowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba.

Ziarna i makarony

Wskazane: nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0.

Unikać: białej mąki pszennej, makaronu grysikowego, ze szpinaku, mąki cous-cous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgar, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.

Warzywa

Wskazane: boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.

Unikać: awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy.

Owoce

Wskazane: figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.

Unikać: figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek.

Soki i napoje

Wskazane: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.

Unikać: soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.

Przyprawy

Wskazane: chleb świętojański, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia.

Unikać: cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobii kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.

Herbatki ziołowe

Wskazane: chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz.

Unikać: aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, senesu, szczawiu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy.

Używki

Wskazane: woda seltzera, woda sodowa.

Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.

Inne przyprawy

Wskazane: z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek.

Unikać: ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, marynat kwaśnych, marynat słodkich, przypraw smakowych.

Plan diety:

Dania są niskokaloryczne i zbilansowane dla prawidłowego metabolizmu grup 0. Osoba stosująca tą dietę będzie mogła utrzymać wagę oraz stracić trochę kilogramów.
Czasami będą występować składniki, które znajdują się na liście do unikania. Są to małe ilości, które nie powinny zaszkodzić.

Dzień 1

Śniadanie:
2 tosty z chleba ezekiela z masłem lub masłem migdałowym, 18 dag soku warzywnego, banan, herbata zielona lub ziołowa.

Obiad:
18 dag pieczeni wołowej, sałatka ze szpinaku, jabłko lub plasterki ananasa, woda lub woda seltzera.

Podwieczorek:
tarta marchewka z selerem, zielona lub ziołowa herbata.

Kolacja:
potrawka jagnięca ze szparagami, duszone na parze brokuły, słodkie ziemniaki, mieszanka owocowa ze świeżych owoców: borówka amerykańska, kiwi, winogrona, brzoskwinie, woda seltzera lub herbata ziołowa.

Dzień 2

Śniadanie:
2 kromki chleba esseńskiego lub ezekiela ze słodkim masłem lub dżemem bądź musem jabłkowym, 2 jajka w koszulkach, 18 dag soku ananasowego, zielona lub ziołowa herbata.

Obiad:
sałata z kurczaka - siekane piersi kurczaka z majonezem, zielonymi winogronami i orzechami włoskimi, 1 kromka chleba żytniego lub zielona sałata, 2 śliwki, woda lub woda seltzera.

Podwieczorek:
pestki dyni i orzech włoski lub wafle ryżowe z masłem migdałowym bądź figi, suszone śliwki, woda seltzera lub herbata ziołowa.

Kolacja:
pieczona ryba po arabsku, sałatka z fasolki szparagowej, kapusta przyprawiona sokiem cytrynowym, zielona lub ziołowa herbata.

Dzień 3

Śniadanie:
ryż dmuchany z mlekiem sojowym, 1 jajko w koszulce, 24 dag soku ananasowego lub z suszonych śliwek, zielona lub ziołowa herbata.

Obiad:
12-18 dag pulpety z chudej mielonej wołowiny, 2 kromki chleba esseńskiego, sałatka z sałaty rzymskiej, czerwonej cebuli, marchwi i ogórka, przyprawiona olejem z oliwek bądź sokiem cytrynowym, woda lub herbata ziołowa.

Podwieczorek:
wafle ryżowe z naturalną niskosłodzoną galaretką, zielona lub ziołowa herbata.

Kolacja:
kifta z warzywami z grilla, ryż brązowy z odrobiną masła, herbata ziołowa.

Przepisy:

Pieczeń wołowa

1400 g wołowiny,
sól, pieprz i korzennik lekarski do smaku,
6 ząbków czosnku,
olej z oliwek extra-virgin,
liść laurowy

Usuń z mięsa kawałki tłuszczu i ułóż wołowinę w rondlu. Przypraw i rozpłataj mięso, dodaj posiekany czosnek i liść laurowy. Nasmaruj olejem z oliwek. Włóż otwarty rondel do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na 90 minut lub dopóki mięso nie będzie miękkie. Porcja na 6 osób.

Potrawka jagnięco-szparagowa

45 dag świeżych szparagów,
30 dag pokrojonego w kostkę mięsa jagnięcego,
1 średnia cebula posiekana,
3 łyżki stołowe niesolonego masła,
1 szklanka wody,
sól, pieprz i korzennik lekarski do smaku,
sok z jednej cytryny

Potnij szparagi na 5 cm kawałki, odrzucając końcówki. Umyj i odsącz. Mięso i cebulę podsmaż na maśle do momentu aż będzie jasnobrązowe. Dodaj wodę, sól i przyprawy. Gotuj do czasu aż mięso będzie miękkie. Dodaj szparagi. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do chwili kiedy będą miękkie. Na koniec polej sokiem z cytryny. Porcja na 2 osoby.

Sałatka ze szpinaku

2 garści świeżego szpinaku,
1 cebula dymka,
sok z jednej cytryny,
1/4 łyżki stołowej oleju z oliwek,
sól i pieprz do smaku

Umyj dokładnie szpinak. Posyp solą. Po paru minutach wyciśnij nadmiar wody. Dodaj posiekaną cebulę, sok z cytryny, olej, pieprz. Spożywać zaraz po przyrządzeniu. Porcja na 6 osób.

Arabska ryba pieczona

1 duży halibut lub sieja (120-160 dag),
sól i pieprz do smaku,
1/4 szklanki soku cytrynowego,
2 łyżki stołowe oleju z oliwek,
2 duże cebule posiekane,
olej z oliwek

Rozgrzej piekarnik do 230 st. C. Umyj rybę i dokładnie osusz. Posyp solą i polej sokiem cytrynowym. Pozostaw w zalewie na 30 minut. Odsącz rybę, wysmaruj olejem i ułóż na rondlu. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Następnie posyp posiekaną cebulą przyprawioną olejem z oliwek. Dodaj sól oraz pieprz i wstaw do piekarnika do czasu, kiedy ryba będzie krucha krucha (ok. 30-40 minut). Podawaj rybę na talerzu przystrojoną pietruszką i plastrami cytryny. Porcja na 6 do 8 osób.

Sałatka z fasolki szparagowej

45 dag zielonej fasolki szparagowej,
sok z jednej cytryny,
3 łyżki stołowe oleju z oliwek,
2 ząbki czosnku, rozgniecione,
2 do 3 łyżek soli

Umyj dokładnie fasolkę i usuń końcówki. Potnij na 5 cm kawałki. Gotuj w wodzie aż będą kruche. Osusz. Po ostygnięciu ułóż w salaterce. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, olejem z oliwek, czosnkiem i solą. Porcja na 4 osoby.

Kifta

1 kg mielonej jagnięciny,
1 duża cebula, siekana,
2 do 2 1/2 łyżeczki soli,
1 1/2 łyżeczki pieprzu,
1 szklanka pietruszki posiekanej,
1/2 soku cytrynowego

Wymieszaj wszystkie składniki w mikserze bez pietruszki i soku cytrynowego. Grill: układaj porcje mięsa z przyprawami na grillu, dobrze wysmaż. Pieczone: Uformuj kulki z mięsa i ułóż w rondlu, a następnie włóż do rozgrzanego piekarnika (około 300 st. C). Piec aż uzyskają barwę brązową po obu stronach. Podawaj posypane pietruszką i polane sokiem z cytryny.

źródło: zdrowie.onet.pl



...



...






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych