Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dzienne zapotrzebowanie na białka.


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1
admin1413390249

admin1413390249

    Administrator

  • Administrators
  • 147 postów
Białka są to zasadnicze elementy budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka oraz wielu związków takich jak: enzymy, hormony, przeciwciała. Białka regulują procesy przemiany materii i wiele funkcji ustroju, zapewniając prawidłowy stan i funkcjonowanie naszego organizmu. Odpowiednie ilości białek decydują o normalnym wzroście i rozwoju człowieka, regeneracji wydalanych lub uszkodzonych tkanek. Białka są to związki wielkocząsteczkowe zbudowane są z aminokwasów. Istnieje około 20 aminokwasów, a 8 z nich, zwanych niezbędnymi lub egzogennymi, zawartych jest w białku pochodzenia zwierzęcego, które przyjmujemy w pożywieniu. Tylko niektóre produkty żywnościowe pochodzenia roślinnego zawierają 8 niezbędnych aminokwasów. dlatego też istotna jest różnorodność przyjmowanych pokarmów.

Funkcje

- są niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy zużytych tkanek. Zajmują pierwsze miejsce wśród stałych składników ciała - stanowią 75% suchej masy tkanek miękkich ciała,
- białka nie wykorzystane do anabolicznych są źródłem energii, przy spalaniu 1 g białka powstają 4 kcal energii,
- są podstawowym składnikiem płynów ustrojowych: krwi, płynu śródtkankowego, mleka,
- organizm tworzy z nich białkowe części enzymów trawiennych i tkankowych. Niedobory białkowe w diecie po kilku dniach odbijają się w ilościach i aktywności enzymów,
- białka są materiałem do biosyntezy hormonów białkowych,
- są materiałem do biosyntezy ciał odpornościowych,
- biorą udział w odtruwaniu organizmu.

Zapotrzebowanie

Białka powinny dostarczać 10-14% wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej dorosłego człowieka. Powinno to być białko pełnowartościowe zawierające 8 niezbędnych aminokwasów.

Dzienny poziom zalecanego spożycia Białka z podziałem na wiek i płeć* przy założeniu wartości odżywczej białka 90%

Grupy ludności Białko
Ogółem [g] [%] energii z białka
Dzieci 1-3 lat 45 14
Dzieci 4-6 lat 55 13
Dzieci 7-9 lat 65 13
Chłopcy 10-12 lat 75 12
Dziewczęta 10-12 lat 75 13
Młodzież męska 13-15 lat 95 12-13
Młodzież męska 16-20 lat 100 11-13
Młodzież żeńska 13-15 lat 85 12-13
Młodzież żeńska 16-20 lat 80 12-13
Mężczyźni 21-64 lat praca lekka 75 11-12
Mężczyźni 21-64 lat praca umiarkowana 85 11-12
Mężczyźni 21-64 lat praca ciężka 95 10-11
Mężczyźni 21-64 lat praca bardzo ciężka 100 9-10
Kobiety 21-59 lat praca lekka 70 12-13
Kobiety 21-59 lat praca umiarkowana 80 11-13
Kobiety 21-59 lat praca ciężka 90 11-12
Kobiety ciężarne (II połowa ciąży) 95 14
Kobiety karmiące 110 13
Mężczyźni 65-75 lat 70 12
Mężczyźni powyżej 75 lat 65 12
Kobiety 60-75 lat 70 13
Kobiety powyżej 75 lat 65 13

*(według Szczygieł A. i inni: Normy żywienia IŻŻ, zaktualizowane w 1980 r. Żyw. Człow. i Metab., 10, 2, 143, 1983.)



...



...






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych