Ponieważ zbliżają się świeta i każda z nas robi cos pysznego ,a że jesteśmy na diecie to wypadalo by coś dietetycznego, więc pomyślałam,że założę ten temat i podzielimy sie naszymi odchudzonymi świątecznymi smakołykami
zapraszam do pisania :->
ODCHUDZONA WIELKANOC
Rozpoczęty przez
becia
, piątek, 03 kwietnia 2009 - 19:25
#1
Napisano pią, 03 kwi 2009 - 19:25
...
...
#3
Napisano pią, 03 kwi 2009 - 19:45
swietny pomysl tylko brak niskokalorycznych dan
no ja mam nadzieję,że dziewczyny coś wrzuca :-> , a i ja pomyśle, ale nie dzisiaj bo głowa i tak pełna
#4
Napisano sob, 04 kwi 2009 - 16:47
Wprawdzie ten przepis już gdzieś wstawiałam, ale wydaje mi się ,że na świateczny stół może być
jAJKA Z TUŃCZYKIEM
6jaj ugotowanych na twardo
1p.tuńczyka w sosie własnym
3łyzki majonezu(zamiast majonezu może być jogurt nat,)
1łyzka chrzanu
2łyzki posiekanej pietruszki
sól.rzodkiewka,pomidor,ogórek
jajka przekroić i wyciągnąć żółtka, utrzeć je z 1 łyzką majonezui rozdrobnionym tuńczykiem i chrzanem,posolić do smaku.Połówki jajek wypełnić masą , z reszty majonezu i pietruszki mozna zrobić sos i rozsmarować na dnie salaterki poukładać jajka i udekorować rzodkiewką ,pomidorem lub ogórkiem
jAJKA Z TUŃCZYKIEM
6jaj ugotowanych na twardo
1p.tuńczyka w sosie własnym
3łyzki majonezu(zamiast majonezu może być jogurt nat,)
1łyzka chrzanu
2łyzki posiekanej pietruszki
sól.rzodkiewka,pomidor,ogórek
jajka przekroić i wyciągnąć żółtka, utrzeć je z 1 łyzką majonezui rozdrobnionym tuńczykiem i chrzanem,posolić do smaku.Połówki jajek wypełnić masą , z reszty majonezu i pietruszki mozna zrobić sos i rozsmarować na dnie salaterki poukładać jajka i udekorować rzodkiewką ,pomidorem lub ogórkiem
#5
Napisano sob, 04 kwi 2009 - 17:03
Żurek super linia (6 porcji po 190 kcal )
Składniki
4 szklanki domowego żuru żytniego
3 szklanki bulionu
1 szklanka śmietany jogurtowej 9%
1 łyżka mąki pszennej
2 - 3 jaja na twardo
cebula
po 2 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
liść laurowy
sól, cukier majeranek
pieprz i ziele angielskie rozgnieść. Cebulę obrać, przekroić na pół i dodać do gorącego bulionu, wrzucić pieprz i ziele. Wlać żur, zagotować i przecedzić. Smetanę wymieszać z mąką, dodać do żuru i zagotować. Nastęnie posolić, dodać szczyptę majeranku i cukru. Jaja obrać, przekroić na ćwiartki. Żur podawać z jajami i ziemniakami z wody.
Ps. To jest oryginalny przepis z SL. Tylko mnie się wydaje, że on ma raczej więcej kalorii w porcji niż te 190 bo i śmietana i mąka i jajca. Chyba wolę tradycyjny żur na kiełbasie i szynce
Składniki
4 szklanki domowego żuru żytniego
3 szklanki bulionu
1 szklanka śmietany jogurtowej 9%
1 łyżka mąki pszennej
2 - 3 jaja na twardo
cebula
po 2 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
liść laurowy
sól, cukier majeranek
pieprz i ziele angielskie rozgnieść. Cebulę obrać, przekroić na pół i dodać do gorącego bulionu, wrzucić pieprz i ziele. Wlać żur, zagotować i przecedzić. Smetanę wymieszać z mąką, dodać do żuru i zagotować. Nastęnie posolić, dodać szczyptę majeranku i cukru. Jaja obrać, przekroić na ćwiartki. Żur podawać z jajami i ziemniakami z wody.
Ps. To jest oryginalny przepis z SL. Tylko mnie się wydaje, że on ma raczej więcej kalorii w porcji niż te 190 bo i śmietana i mąka i jajca. Chyba wolę tradycyjny żur na kiełbasie i szynce
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych