Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dzienne zapotrzebowanie na wodę.


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1
admin1413390249

admin1413390249

    Administrator

  • Administrators
  • 147 postów
W naturze istnieje około 135 rodzajów wody. W komórkach naszego organizmu woda znajduje się pod specjalną postacią, którą nazywamy "strukturowaną". Każdy inny płyn, który dostaje się do naszego organizmu musi być przetworzony i oczyszczony. Średnia zawartość wody w ciele dorosłego człowieka wynosi około 60%. Oznacza to, że przeciętny, 72 kilogramowy mężczyzna składa się z około 45 litrów wody. U kobiet, z powodu większej ilości tłuszczu w ciele, udział procentowy wody jest nieco mniejszy. Można powiedzieć, że organizmy najmłodszych dzieci są wypełnione wodą "po brzegi" - ciało nowonarodzonego dziecka zawiera 75%, a embrion ludzki prawie 98% wody.

Woda zawarta w naszych organizmach podlega stałej wymianie. Zdrowy organizm utrzymuje bardzo ścisłą kontrolę nad bilansem płynów, w którym nawet 1-2% ubytek wody może niekorzystnie wpłynąć na funkcjonowanie całego ustroju. Bez jedzenia możemy przeżyć kilka tygodni, ale bez wody - jedynie kilka dni.

Woda niesie ze sobą wiele korzyści. Picie dużych ilości wody pomaga zapobiegać zaparciom. W naszym społeczeństwie, w którym dużo osób cierpi na nadwagę, fakt iż woda jest napojem zupełnie pozbawionym kalorii (energii) ma bardzo istotne znaczenie.
Wody do picia zawierają wiele różnych składników mineralnych. Ich poziom w wodzie wodociągowej jest zróżnicowany w zależności od regionu, z którego pochodzi. Woda butelkowana różni się od niej diametralnie jeśli chodzi o zawartość w niej składników mineralnych.

Funkcje
- woda jest niezbędna do zachowania odpowiedniej objętości i ciśnienia krwi w naszym ciele,
- jako główny składnik krwi, woda transportuje niezbędne składniki odżywcze i tlen do wszystkich komórek ciała,
- odgrywa ważną rolę w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii (mocz i pot),
- bierze udział w regulacji temperatury ciała - w wyniku pocenia organizm pozbywa się nadmiaru ciepła,
- woda współpracuje z enzymami trawiennymi w procesie trawienia i pozwala na lepsze przyswojenie składników odżywczych przez organizm,
- woda nawilża stawy, gałki oczne, ułatwia przełykanie kęsów pożywienia, jest amortyzatorem dla układu nerwowego oraz uczestniczy w przenoszeniu dźwięku przez ucho środkowe,
- utrzymując ciągłe odpowiednie nawilżenie płuc, woda pozwala nam również oddychać.

Źródła

Głównym źródłem wody są płyny oraz spożywana przez nas żywność. Każdego dnia dostarcza nam ona 1/3 dziennego spożycia. Choć niemal wszystkie produkty spożywcze zawierają wodę, największą jej zawartością charakteryzują się w owoce i warzywa.
Zawartość wody w powszechnie spożywanej żywności i napojach.

Produkt [%] wody
Dodatki
Miód 20
Majonez 19
Czekolada gorzka 3
Ketchup 65
Dżemy 35
Cukier 0,2
Paluszki 6
Mięso, jaja, ryby
Cielęcina (średnio tłusta) 71
Wieprzowina (średnio tłusta) 42
Wołowina (średnio tłusta) 71
Ryby słodkowodne 80
Kurczak surowy 74
Jaja 74
Boczek surowy 42
Napoje
Mleko chude (odtłuszczone) 91
Mleko półtłuste 89
Mleko pełne 88
Napoje gazowane 90
Sok pomarańczowy 89
Sok jabłkowy 88
Piwo 96
Orzechy
Kasztany jadalne 52
Orzeszki ziemne 6
Orzechy laskowe 5
Orzechy włoskie 4
Owoce
Śliwki 83
Melon świeży 92
Pomarańcze 86
Jabłka 84
Winogrona 83
Mango 82
Banany 75
Daktyle suszone 12
Truskawki 90
Cytryna 89
Wiśnie 83
Gruszka 85
Pieczywo i inne zbożowe
Chleb biały 40
Chleb żytni razowy 42
Ciasto z owocami 19
Biszkopt 15
Mąka pszenna 14
Mąka sojowa 7
Kasza manna 13
Chrupkie pieczywo żytnie 6
Cornflakes 3
Biszkopty z czekoladą 2
Produkty mleczne
Jogurt (niskotłuszczowy, owocowy) 78
Kefir 91
Ser żółty 38
Śmietana 20% tłuszczu 73
Tłuszcze
Margaryna 14
Masło 16
Olej roślinny 0
Słonina 9
Warzywa i grzyby
Cukinia 93
Sałata 95
Pomidory 94
Grzyby 93
Marchewka 89
Ziemniaki 77
Groszek zielony 75
Frytki 57
Ogórek 96
Cebula 91

Zapotrzebowanie

Średnio tracimy około 2,6 litra wody każdego dnia, poprzez układ moczowy, z kałem, potem i w procesie oddychania. Ilość ta jest większa w gorące, w suche i wietrzne dni, lub po energicznych ćwiczeniach. Każdy ubytek wody musi być na bieżąco uzupełniany, dlatego też ogólnie zaleca się dorosłym spożywanie około 1,5-2 litrów płynów każdego dnia, a łącznie z wodą zawartą w żywności około 3-3,5 litra dziennie.

Generalnie, dorośli w przybliżeniu potrzebują 1 ml wody na 1 kcal spożytej energii, chociaż ilość ta się zmienia i w zależności od intensywności pocenia, może sięgać do 1,5 ml/kcal. Straty wody w organizmie zwiększają się także podczas długotrwałej choroby, torsji, przy biegunkach, gorączce i poparzeniach, dlatego ważne jest abyśmy w tych przypadkach pili dużo wody. Co ciekawe, tak zwane "stałe" pożywienie dostarcza nam znaczących ilości wody: w przybliżeniu ⅓ płynów jakie przyjmujemy. Warzywa zawierają prawie 95% wody a biały chleb około 37%. Woda jest również wytwarzana w naszym organizmie jako produkt przemiany materii, średnio ~250 ml na dzień.

Dzienny poziom zalecanego spożycia Wody (łącznie płyny + woda z żywności) z podziałem na wiek i płeć*

Grupy ludności Woda - zalecane normy dietetyczne [l / dzień]
Dzieci 1-3 lat 1,3
Dzieci 4-8 lat 1,7
Chłopcy 9-13 lat 2,4
Młodzież męska 14-18 lat 3,3
Mężczyźni 19-30 lat 3,7
Mężczyźni 31-50 lat 3,7
Mężczyźni 50-70 lat 3,7
Mężczyźni powyżej 70 lat 3,7
Dziewczęta 9-13 lat 2,1
Młodzież żeńska 14-18 lat 2,3
Kobiety 19-30 lat 2,7
Kobiety 31-50 lat 2,7
Kobiety 50-70 lat 2,7
Kobiety powyżej 70 lat 2,7
Kobiety ciężarne do 18 lat 3,0
Kobiety ciężarne 19-50 lat 3,0
Kobiety karmiące do 18 lat 3,8
Kobiety karmiące 19-50 lat 3,8

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)



...



...






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych