Nie pamietam proporcji bo zgubiłam przepis więc piszę na oko zreszta ja też go zawsze tak robiłam
-0,5kg parówek cienkich
-0,5 kg cebuli
-ketchup pikantny
-sól, pieprz
Parówki kroimy na pół połówki na pól ale wzdłóż i potem kroimy w cienkie paseczki wrzucamy na olej i smazymy (paseczki mogą sie pozwijać).Cebulę kroimy na pół i w cienkie paseczki wszystko mieszamy razem dodajemy przyprawy do smaku i chwilę gotujemy.
Ale zawile napisałam mam nadzieję że coś zrozumiecie .Danie dobre na obiad kolację a na wizyty znajomych
Smacznego
Misz masz z parówek
Rozpoczęty przez
Kama36
, środa, 12 sierpnia 2009 - 16:27
...
...
#2
Napisano śro, 12 sie 2009 - 16:30
Kama36, super przepis
nie wiem czy gdzieś już było o parówka zapiekanych z serem
grubą parówke nacinamy wciskamy w otwór żółty ser i zapiekamy w piekarniku
nie wiem czy gdzieś już było o parówka zapiekanych z serem
grubą parówke nacinamy wciskamy w otwór żółty ser i zapiekamy w piekarniku
#3
Napisano śro, 12 sie 2009 - 16:31
już sobie wyobra żam ja bym jeszce dorzuciła podsmazonych pieczarek
#5
Napisano śro, 12 sie 2009 - 16:38
wstawie zdjątko
jestem ciekawa, bo do kńcas nie rozumiem sposobu krojenia tych parówek czy to chodzi o takie krojenie wzdłuz :myśli1:
#6
Napisano śro, 12 sie 2009 - 16:42
o widzicie można by wąłśnei swoje potrawy uwieczniać wtedy łatwiej zrobić jak sie juz widzi jak cos wygląda
#8
Napisano śro, 12 sie 2009 - 16:47
na pół i potem te połówki w cienkie paseczki moze tak będzie łatwiej
chyba rozumiem cos tak jak marchewke do sałatki, tyle,że jak w paseczki pokroje to juz nie na te cienkie, o kurcze teraz ja namieszała, ale najważniejsze,że chyba wiem jak
#11
Napisano czw, 13 sie 2009 - 09:06
#14
Napisano czw, 13 sie 2009 - 14:27
Kama36,
no to ja koniecznie musze to zrobic, dzieki za zdjęcia
no to ja koniecznie musze to zrobic, dzieki za zdjęcia
#16
Napisano czw, 13 sie 2009 - 16:35
#18
Napisano pią, 14 sie 2009 - 14:35
Paprykarz z makaronem:
-2piersi z kurczaka
-żółta papryka
-2czerwone papryki
-3duże pomidory
-2duże pieczarki
-cebula
-pół puszki czerwonej fasolki
-pół puszki kukurydzy
-oliwa
-łyżeczka chili,sól,pieprz
Cebulę obierz,posiekaj i zeszklij na łyżce oliwy.Dodaj pokrojone w plasterki piueczarki,wymieszaj i duś chwilę.Wrzuć pokrojone w kostkę mięso,duś 5min.Papryki pokrój w średnią kostkę.Pomidory sparz i obierz ze skórki.Paprykę i pomidory dodaj do pieczarek z mięsem i cebulą,przykryj i duś aż warzywa puszczą sok.Wtedy odkryji wsyp odsączone warzywa z puszki.Kiedy cały płyn odparuje przypraw do smaku.Podawaj z makaronem rurki.
Ja osobiście najpierw podsmażyłam mięso a potem wrzuciłam wszystko i podawałam z makaronem rurki razowym pyszne danie zarówno na obiad jak i na kolację.
Serbska zupa fasolowa
-szklanka suchej białej fasoli
-25dag.ogonówki lub chudego boczku
-półtorej szklankiprzecieru pomidorowego
-6szkl.bulionu z kostki
-2 cebule średniej wielkości
-2-3ząbki czosnku
-4-5 łyżek śmietany22%
-łyżka oliwy,kilka listków bazylii,natka pietruszki
-pieprz sól
Namoczoną i odcedzoną fasolę zalać bulionem i gotować na niedużym ogniu aż będzie miękka.Ogonówke podsmażyć i dodać posiekaną cebulę i czosneksmażyć kilka minut i dodać do fasolki.Dodać przecier gotować 10 mini przyprawić do smaku.Zgaśić ogień wlać śmietanę i posypać natką
Ja osobiście gotuję z całej paczuszki fasoli i kupuję włoszczyznę mrozoną i dodaję wolę gęściejsze zupy.Wlewam cała śmietanke 18stkę
Smacznego
-2piersi z kurczaka
-żółta papryka
-2czerwone papryki
-3duże pomidory
-2duże pieczarki
-cebula
-pół puszki czerwonej fasolki
-pół puszki kukurydzy
-oliwa
-łyżeczka chili,sól,pieprz
Cebulę obierz,posiekaj i zeszklij na łyżce oliwy.Dodaj pokrojone w plasterki piueczarki,wymieszaj i duś chwilę.Wrzuć pokrojone w kostkę mięso,duś 5min.Papryki pokrój w średnią kostkę.Pomidory sparz i obierz ze skórki.Paprykę i pomidory dodaj do pieczarek z mięsem i cebulą,przykryj i duś aż warzywa puszczą sok.Wtedy odkryji wsyp odsączone warzywa z puszki.Kiedy cały płyn odparuje przypraw do smaku.Podawaj z makaronem rurki.
Ja osobiście najpierw podsmażyłam mięso a potem wrzuciłam wszystko i podawałam z makaronem rurki razowym pyszne danie zarówno na obiad jak i na kolację.
Serbska zupa fasolowa
-szklanka suchej białej fasoli
-25dag.ogonówki lub chudego boczku
-półtorej szklankiprzecieru pomidorowego
-6szkl.bulionu z kostki
-2 cebule średniej wielkości
-2-3ząbki czosnku
-4-5 łyżek śmietany22%
-łyżka oliwy,kilka listków bazylii,natka pietruszki
-pieprz sól
Namoczoną i odcedzoną fasolę zalać bulionem i gotować na niedużym ogniu aż będzie miękka.Ogonówke podsmażyć i dodać posiekaną cebulę i czosneksmażyć kilka minut i dodać do fasolki.Dodać przecier gotować 10 mini przyprawić do smaku.Zgaśić ogień wlać śmietanę i posypać natką
Ja osobiście gotuję z całej paczuszki fasoli i kupuję włoszczyznę mrozoną i dodaję wolę gęściejsze zupy.Wlewam cała śmietanke 18stkę
Smacznego
#19
Napisano pon, 07 lut 2011 - 20:35
Parówki zrobione wklejam zdjęcia
-kroimy parówki
-kroimy cebulkę
-przesmażamy parówki
-szklimy cebulkę
-wszystko mieszamy i przyprawiamy i dusimy na małym ogniu mieszając
-SMACZNEGO
No pięknie zdjęcia sa od końca
a to nie jest przypadkiem strasznie kaloryczne?
Parówki nie przeszkadzaja w odchudzaniu, ale z umiarem ;P
na sniadanie jem nie więcej niż 250kcal wiec nie wierze, ze jedna parowka te dawke przekracza
na ilewazy jest ze parowka drobiowa ma 130kcal a wieprzowa 171
no i oczywiście gotujemy, nie smazymy!
#20
Napisano śro, 11 maj 2011 - 14:20
Dziewczyny, ale czy parowki to danie light? powiem szczerze nie jestem do tego przekonana, pomimo ze danie moze miec niewiele kalorii to jednak zawiera mase paskudek - ketchup pikantny = barwniki i polepszacze, chyba ze mamy ketchup domowy wykonany samodzielnie. a parowki - wiadomo - masa tluszczowa, mielone skorki, kostki i chrzastki i tak naprawde malo pozytywny wplyw na uklad trawienia...chyba nie jestem w bledzie?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych