NALEWKI ZE SLONECZNIKA
1
najlepiej przygotowac je latema zima beda dobre do zbicia zbyt wysokiej temperatury,ktora jest objawem grypy lub innego podobnego schorzenia
Bierzemy w rownych ilosciach swieze liscie i paczki slonecznika oraz spirytus 70%.Liscie drobno kroimy i zalewamy je z paczkami na 8-10 dni spirytusem.Po tym okresie wyciskamy na plotnie i filtrujemy.Gotowa nalewke przelewamy do butelek
2
Bierzemy suche liscie albo promienie kwiatowe(moze ktos wie co to jest?????????)slonecznika(1 czesc),wodka czysta 40 %(5 czesci)Kruszymy liscie albo kwiaty ,zalewamy wodka i po 8-10 dniach filtrujemy przez wate
Stosowanie obu nalewek:dorosli pol kieliszka 50g,dzieci 20-30 kropli 3-4 razy dziennie
Domowe sposoby na przeziębienia i inne dolegliwości
Rozpoczęty przez
sabina
, sobota, 24 marca 2007 - 21:49
...
...
#42
Napisano czw, 25 wrz 2008 - 17:18
A tu cos specjalnie dla Beci
Beciu na zdrowko
WINO Z JEMIOLA
stosowac przy nadcisnieniu
40g swiezych lisci jemioly zalewamy 1litrem bialego wina slodkiego i pozostawiamy na 10 dni,mieszajac co jakis czas.Nastepnie przecedzamy i mamy wino.
Stosowanie:pijemy 2x dziennie po 1\4 szklanki przed jedzeniem.Kuracje stosowac przez 2
tygodnie
NALEWKA KLASZTORNA Z BZU CZARNEGO
stosowac przy goraczce.
5 dorodnych kielichow dojrzalych owocow bzu czarnego zalewamy w szczelnym sloiku 1 litrem dobrego bialego wina gronowego.Co pewien czas potrzasamy sloikiem dla lepszego wymieszania sie skladnikow.Po 2-3 tygodniach nalewke odcedzamy przez gesta gaze,wyciskamy resztki ziol i zlewamy ja do butelek,najlepiej z ciemnego szkla.
Stosowanie:nalewke najlepiej jest stosowac profilaktycznie,zazywajac po 20-30 kropli np.z herbata ziolowa czy kompotem.Nalewka wplywa napotnie i uodparnia organizm na infekcje.Najlepiej stosowac wieczorem przed snem.
Beciu na zdrowko
WINO Z JEMIOLA
stosowac przy nadcisnieniu
40g swiezych lisci jemioly zalewamy 1litrem bialego wina slodkiego i pozostawiamy na 10 dni,mieszajac co jakis czas.Nastepnie przecedzamy i mamy wino.
Stosowanie:pijemy 2x dziennie po 1\4 szklanki przed jedzeniem.Kuracje stosowac przez 2
tygodnie
NALEWKA KLASZTORNA Z BZU CZARNEGO
stosowac przy goraczce.
5 dorodnych kielichow dojrzalych owocow bzu czarnego zalewamy w szczelnym sloiku 1 litrem dobrego bialego wina gronowego.Co pewien czas potrzasamy sloikiem dla lepszego wymieszania sie skladnikow.Po 2-3 tygodniach nalewke odcedzamy przez gesta gaze,wyciskamy resztki ziol i zlewamy ja do butelek,najlepiej z ciemnego szkla.
Stosowanie:nalewke najlepiej jest stosowac profilaktycznie,zazywajac po 20-30 kropli np.z herbata ziolowa czy kompotem.Nalewka wplywa napotnie i uodparnia organizm na infekcje.Najlepiej stosowac wieczorem przed snem.
#43
Napisano nie, 28 wrz 2008 - 17:41
a ja własnie dzisiaj skroiłam dużą cebulę, dwa ząbki czosnku, zasypałam cukrem i juz puszcza sok, jeszce trochę i dodam soku z ytryny i bedę sobie to piła, może na coś pomoże
#47
Napisano pon, 29 wrz 2008 - 07:32
a wiecie,że z ta cytryną jest nawet dobry, nie czuc tak czosnku i cebuli , dopiero po chwili w buzi jest smak czosnku, ale co tam gorsze sie piło byle dla zdrówka bo juz sama nie wiem czego się łapać
#48
Napisano sob, 04 paź 2008 - 16:51
post pod postem ale to było kiedyś
SYROP CEBULOWY (znalazłam przed chwila w gazetce)
cebulę zmiksować, połaczyć z taką samą ilością miodu n.
zagotować . Pić 3-5 razy dziennie po 1 łyżce stołowej.
Wzmacnia, leczy i chroni drogi oddechowe.
SYROP CEBULOWY (znalazłam przed chwila w gazetce)
cebulę zmiksować, połaczyć z taką samą ilością miodu n.
zagotować . Pić 3-5 razy dziennie po 1 łyżce stołowej.
Wzmacnia, leczy i chroni drogi oddechowe.
#50
Napisano sob, 04 paź 2008 - 19:21
miód niby pod wpływem wyższej tem .traci swoje własciwości-to jak to jest?
też o tym słyszałam, ale tak jest napisane w tej gazetce
#51
Napisano nie, 05 paź 2008 - 17:27
#53
Napisano pon, 06 paź 2008 - 20:23
nawet herbatę jak sie słodzi miodem, to taką o temperaturze około 60 stopni.
macie rację , bo też tak słysząłam ale niestety przepis ten nie jest mój a z gazety, więc nie wiem
tak jak pisałam ja do cebuli przesypanej cukrem dodaję jeszce czosnek przeciśnięty i sok z cytryny
#59
Napisano pon, 26 mar 2012 - 10:10
Ja robię tak:
Sok z jednej cytryny, 2 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku przeciskam przez praskę dodaję szklanke przegotowanej wody, mieszam i zostawiam na noc w lodówce.
I wtedy na drugi dzień można podawać
A na kaszelek zaparzam majeranek z tymiankiem później troszkę naparu, wody i pić jak herbatkę
Sok z jednej cytryny, 2 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku przeciskam przez praskę dodaję szklanke przegotowanej wody, mieszam i zostawiam na noc w lodówce.
I wtedy na drugi dzień można podawać
A na kaszelek zaparzam majeranek z tymiankiem później troszkę naparu, wody i pić jak herbatkę
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych