Skocz do zawartości

Zdjęcie

DIETA DIETą A PRZEPISU BRAK :(


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1
Marla_C

Marla_C

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 33 postów
:-/ NO DOBRA WATEK WąTKIEM A PRZEPISU BRAK...licze z e ktos z uprzejmości wklei tu dietke i dokładny przepis.... oraz podzielą sie spostrzeżeniami jak i uwagami dot tej diety :)
pozdrawiam :*
Dołączona grafika

LEBSZY RYDZ NISH NIC :D :D



...



...



#2
admin1413390249

admin1413390249

    Administrator

  • Administrators
  • 147 postów
witam
wkrótce się pojawi :-)
admin

#3
Marla_C

Marla_C

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 33 postów
:mrgreen: z góry dziekuje i prosze o nie offowanie tematu.... chciał bym zebysmy tu umieszczali swoje spostrzeżenia ale tesh i opinie na temat tej diete.. generalne wszelkie info :) pozdrawiam Marlena ;-)
Dołączona grafika

LEBSZY RYDZ NISH NIC :D :D

#4
Magda 29

Magda 29

    Zawzi?ty dietowicz

  • Members
  • 132 postów
I sie nie pojawila :blush:
Magda 29Dołączona grafika

#5
buziaki444

buziaki444

    Niszczyciel kalorii

  • Members
  • 828 postów
to znalazłam:

Dieta Kwaśniewskiego

Dieta Kwaśniewskiego,
zwana również jako dieta optymalna
5 kg w ciągu miesiąca

Autorem tej diety jest lekarz i dietetyk z sanatorium w Ciechocinku, Jan Kwaśniewski, który uważa, że produkty zwierzęce (wieprzowinę, podroby, smalec, masło, tłuste sosy i sery) można jeść bez ograniczeń, należy jednak zrezygnować z cukru, słodyczy i owoców. Chodzi o ty, by ze swojego jadłospisu prawie wykluczyć węglowodany. Kwaśniewski brał pod uwagę stosunek tłuszczów, białka i węglowodanów w produktach. Najzdrowszy układ według niego to taki, w którym na 1 g białka przypada ok. 3 g tłuszczu i zaledwie 0,5 g węglowodanów. Według Kwaśniewskiego, w jadłospisie przeciętnego Polaka jest za dużo produktów roślinnych, bogatych w węglowodany. To właśnie one, a nie jaja, tłuszcze zwierzęce i potrawy mięsne są przyczyną nadwagi i wysokiego poziomu cholesterolu, powodującego miażdżycę naczyń krwionośnych. Osoby, które stosują tę dietę, szybko chudną, chociaż jedzą tłusto. Należy jednak pamiętać o tym, że większość lekarzy jej nie poleca.

Zasady diety:
Jadasz 3 posiłki dziennie, np. na śniadanie jajecznicę na bekonie, na obiad - soczystą golonkę lub pieczoną kaczkę, a na kolację - zapiekankę z żółtego sera, szynki i jaj. Dieta opiera się na jajach, produktach mlecznych i mięsie, istotnym elementem są sery, ale jedzone bez chleba, za to ze śmietaną, masłem i majonezem. Codzienna porcja mięsa to ok. 100-200 g. Jeżeli jemy chude mięso, to dodajemy do niego tłuszcze, np. drób urozmaicamy dodatkiem boczku. Unikamy węglowodanów - w ciągu dnia wolno ich dostarczyć organizmowi tylko 50 g. Żeby zachować te zasady, można zjeść zaledwie 300 g warzyw lub mało słodkich owoców (ze względu na dużą zawartość węglowodanów niewskazane są banany, gruszki czy jabłka). Z tego samego powodu należy zrezygnować z pieczywa i potraw mącznych.

Produkty zalecane:
- tłuszcze zwierzęce - smalec, masło, boczek, słonina
- jaja kurze (przede wszystkim żółtka) - przynajmniej 4 na dobę
- tłuste sery - żółte i białe, jaja
- podroby
- galarety mięsne
- tłuste sosy
- mięso - najlepiej tłusta wieprzowina
- wędliny podrobowe - salcesony, pasztety, pasztetowe
- tłuste ryby - łosoś, halibut, smażone na smalcu
- tłusty drób (gęsi, kaczki)
- majonez, pełne mleko, śmietana (1/2 l dziennie)
- napoje bez cukru

Produkty niewskazane:
- cukier i słodycze
- miód
- owoce (zwłaszcza jabłka) i ich przetwory (słodkie dżemy, konfitury, kompoty)
- ryż i kasze
- chleb i inne pieczywo
- potrawy z mąki (makaron, kluski, ciasta)
- gotowane ziemniaki
- groch i fasola
- słodkie napoje

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS

ŚNIADANIE (do wyboru):
- jajecznica z boczkiem (15 dag boczku, 2 jaja i 1 żółtko),
- kromka chleba biszkoptowego (do 10 białek dodaj szczyptę soli i ubijaj, dodając po 1 żółtku, dosyp 1/2 szklanki mąki z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, wlej 1/2 kostki stopionego masła i wymieszaj - piecz 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni),
- herbata bez cukru
- omlet z 3 jajek z zielonym groszkiem, szklanka herbaty z cytryną lub bez
- 1 placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami (4 porcje)
- 450 g śliwek
- 1 łyżka wody
- słodzik
- 4 cienkie kromki chleba
- 2 łyżki margaryny

Śliwki przekrój na pół, usuń z nich pestki, włóż do rondla i zalej wodą. Duś, aż zmiękną, dosłódź do smaku. Chleb posmaruj margaryną. 2 kromki ułóż na dnie płytkiego żaroodpornego naczynia, odpowiednio przykrawając. Włóż śliwki. Pozostałe 2 kromki pokrój na cienkie paski i połóż na śliwkach. Oprósz 1 łyżeczką słodziku i piecz 30-40 minut w temperaturze 190 stopni, aż ciasto nabierze złocistego koloru.

OBIAD (do wyboru):
- 1 i 1/2 szklanki białego barszczu z kiełbasą, plastrami boczku wędzonego i 1 plasterkiem słoniny, 30-proc. śmietaną i jajem
- 40 dag golonki ugotowanej z przyprawami (golonkę zalej zimną wodą, dodaj włoszczyznę, cebulę, kolendrę, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz - gotuj do czasu, aż zmięknie), podawanej z sosem chrzanowym
- 1 szklanka bulionu z 2 żółtkami, 1 plaster pieczeni karkowej, 1 porcja frytek smażonych na smalcu, 2 łyżki marchwi zasmażanej z 2 łyżkami masła

KOLACJA (do wyboru):
- 2 jaja i 5 łyżek masła rozmieszane w 1 szklance pełnego mleka
- 20 dag galaretki z nóżek wieprzowych (porcja wielkości kompotierki),
- 1 łyżeczka chrzanu wymieszanego z gęstą śmietaną, herbata z cytryną
- 1 kanapka z macy, kawa lub herbata bez cukru

i jeszcze to:

Dieta Kwaśniewskiego jest niskowęglowodanowa i wysokotłuszczowa, a spożycie białka jest niskie.

Zalecane proporcje wyrażone w gramach: białko : tłuszcz : węglowodany wynoszą w początkowym okresie 1,0 : 2,5-3,5 : 0,8, później należy zaś zmniejszyć ilość spożywanego białka. Zalecane jest spożywanie tłustych produktów zwierzęcych, takich jak żółtka jaj, podroby, tłuste mięsa, sery, masło, śmietana. Uzupełnieniem tych produktów powinny być niskocukrowe warzywa takie jak pomidory, ogórki i kapustne. Spożycie bogatych w węglowodany owoców należy ograniczyć, dopuszczalne są w niewielkich ilościach owoce jagodowe, takie jak agrest, czarne porzeczki, jagody i żurawina.

Z biochemicznego punktu widzenia taka dieta rzeczywiście może spowodować spadek masy ciała, poprzez zablokowanie wytwarzania trójglicerydów w wątrobie przy spożyciu powyżej 10% tłuszczów w pokarmie. Przy znacznym ograniczaniu węglowodanów w posiłkach pod każdą postacią (czyli np. ziemniaki, pieczywo, produkty mączne) organizm jest zmuszony do spalania rezerw tłuszczu znajdujących się w tkankach.

Wg. medycyny konwencjonalnej, taki sposób odżywiania powinien spowodować znaczny wzrost ryzyka miażdżycy i hipercholesterolemii (poprzez podwyższenie poziomu tzw. "złego" cholesterolu i trójglicerydów w surowicy krwi), jednak przypuszczenia te nie znalazły uzasadnienia w wykonanym badaniu przez Zakład Farmakologii Doświadczalnej Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej PAN[1].

Dieta jest polecana przez jej zwolenników jako dieta odchudzająca oraz jako remedium na szeroką gamę chorób. Nie ma żadnych badań opublikowanych w liczących się, recenzowanych czasopismach naukowych potwierdzających skuteczność tej metody odżywiania jako diety odchudzającej czy też leczniczej. Brak jest też opublikowanych wyników badań nad długookresowymi skutkami ubocznymi tej diety. Jednak mimo braku opublikowanych wyników takich badań Komitet Terapii Wydziału VI Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk w skład którego wchodził m.in. Zbigniew Religa, przedstawił swoje stanowisko, oceniając dietę, której nie badał a mimo to uznał dietę optymalną za szkodliwą dla zdrowia[2]. Odpowiedź na stanowisko komitetu PAN została opublikowana w wydawnictwie własnym Jana Kwaśniewskiego. Jan Kwaśniewski twierdzi w tej odpowiedzi, że stanowisko Komitetu Terapii oparte jest o fałszywe przesłanki i nie jest poparte żadnymi badaniami statystycznymi efektów tej diety[3][4]. Z drugiej strony, "optymalni" w internecie często ogłaszają niemalże cudowne przypadki wyleczeń, które dotyczą prawie wszystkich chorób. Liczba takich przypadków idzie według nich w miliony, jednak w rzeczywistości ani jedno z tych rzekomych wyleczeń nie jest udokumentowane w fachowej literaturze medycznej.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych